Wszystko o:

oznaczenia wyników

MCV

MCV

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Średnia objętość czerwonej krwinki (Mean Corpuscular Volume) wraz z hemoglobiną i liczbą czerwonych krwinek składa się na opis i ogólną ocenę jakości czerwonych krwinek. Oznaczenie tego wskaźnika znajduje się na każdym wyniku morfologii. Wartość MCV ma ścisły

Hematokryt

Hematokryt

Wartość hematokrytu, czyli stosunku objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwi, najczęściej podawana jest w procentach lub ułamkach. Materiał potrzebny do wykonania badania pobiera się z żyły łokciowej, opuszków palców lub, tak jak w przypadku noworodków, z pięty. Oznaczenie

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

generowane natężenie światła określa się poziom hormonu . Oznaczenie T4 nie jest wykonywane jedynie w przypadku podejrzenia choroby tarczycy. Bardzo często jego poziom ma związek z niepłodnością u kobiet. Za wysoki lub za niski Oznaczenie tyroksyny zazwyczaj zlecane jest w przypadku nieprawidłowego wyniku

Diagnoza na podstawie oddechu?

Diagnoza na podstawie oddechu?

chromatografu gazowego wyposażonego w odpowiednio selektywny detektor. Po niecałej godzinie zostają oznaczone związki składowe wydychanego powietrza. - Uzyskany wynik porównuje się z obrazem próbki osoby zdrowej. Jeśli analit-biomarker, czyli związek chemiczny typowy dla danej jednostki chorobowej, jest

Odczyn Waalera-Rosego

Odczyn Waalera-Rosego

potwierdzić lub wykluczyć jego obecność należy oznaczyć tzw. odczyn Waalera-Rosego. Obok próbki krwi pobranej od pacjenta (czasem materiałem do badania jest płyn stawowy, pochodzący z jamy opłucnej lub osierdzia) potrzebne są baranie krwinki oraz pochodzące od królika IgG. Jeśli w pobranym materiale znajduje

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

wartość sprawdzana jest u wszystkich noworodków (w celu wykluczenia wrodzonej niedoczynności tarczycy). Badanie T3 Aby badanie miało wartość i było wiążące konieczne jest oznaczenie także fT3, czyli tzw. wolnych hormonów. Ponad 99 proc. hormonu występuje we krwi pacjenta, pozostała część krąży po

Histerosalpingografia

Histerosalpingografia

minimum trzy zdjęcia (jamy macicy, jajowodów oraz jamy brzusznej wypełnionej kontrastem). Całe badanie trwa zazwyczaj nie dłużej niż 20 minut. Jak się przygotować? Histerosalpingografia wykonywana jest zazwyczaj między 10 a 13 dniem cyklu. Zgłaszając się na badanie należy zabrać ze sobą aktualny wynik

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

przemiany materii, substancje organiczne, płyny i inne substancje toksyczne. Dlatego, mocz może zawierać setki różnych substancji. Wiele czynników (takich jak dieta, podaż płynów, wysiłek fizyczny oraz czynność nerek) ma wpływ na zawartość moczu. W moczu można oznaczyć ponad 100 różnych substancji. Rutynowo

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

cukrzycą. Więcej informacji o anty-TPO, ich znaczeniu i zagrożeniach jakie niosą przeczytasz tutaj . Immunoglobulina anty-TG skierowana jest przede wszystkim przeciwko tzw. wolnym hormonom i uznawana jest za marker nowotworowy. Wydzielanie tego przeciwciała nie zawsze jednak jest wynikiem rozwoju raka

Witamina D3 - witamina życia

Witamina D3 - witamina życia

wyniki testów klinicznych i epidemiologicznych skłoniły specjalistów do opracowania "Wytycznych suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej", w tym Polski. Celem publikacji, obok rozpowszechnienia wiedzy o samej witaminie, jest upowszechnienie przyjmowania zawierających ją suplementów

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Wyniki TSH

zanikowej tarczycy. W tym celu wykonuje się oznaczenie stężenia TSH oraz USG tarczycy. W tym przypadku nie mamy wyniku usg tarczycy, a TSH jest przy górnej granicy normy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza rodzinnego lub endokrynologa, który na podstawie wszelkich wykonanych badań ustali czy w

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wynik USG nerek

Odebrałam wynik badania USG i się mocno zaniepokoiłam. W obu nerkach torbiele okołomiedniczkowe (po kilka ), największe 10 mm, w wątrobie cysta śr. 7 mm. W prawej nerce złóg 4 mm. Warstwa korowa 18 mm. Czy to jest dla mnie groźne? Co powinnam robić? Jak to leczyć? Czy to są zmiany nowotworowe

Wpływ Duphastonu na wynik badania progesteronu

Duphaston, jako syntetyczna postać progesteronu ma wpływ na wynik oznaczenia progesteronu we krwi? W wielu źródłach spotkałam się z informacją, że jako syntetyczna wersja tego hormonu nie wpływa na wynik badania? Zatem czy oznaczałoby to, że mój wynik nie obrazuje rzeczywistego poziomu progesteronu w moim

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Poproszę was o radę

leluchow napisała: > Tsh 2,23 ( 0,27-4.2) > Ft4 18,08 (12-22) -68% > Ft 3 4,92 (3,9-6,7) - 36,43% > Dziękuję. Te wyniki badań nie są dobre. dla mnie to rzut choroby hashimoto i anemia z braku: wit. B12? ferytyny? lub wit. D3 /25 OH/. konieczność oznaczenia powyższych i oznaczenia

Re: Czy jest sens diagnozować Hashimoto?

dizzy10 napisała: , TSH badam co pół roku, wyniki zawsze w > granicach 1,2-1,7. Przy zażywaniu syntetycznego hormonu i mając tak wysokie tsh jesteś w głębokiej niedoczynności. Proponuję oznaczyć ft4i ft3 razem z tsh i wpisać w wątku. Po tych wynikach będzie można wysnuć wnioski.

Re: Moje wyniki tarczycy

to jeszcze napisz kiedy te wyniki były oznaczone i ile czasu upłynęło. Jeśli conajmniej 4-6 tyg., to najwyższy czas oznaczyć nowe. Badania robimy przed zażyciem euthyroxu, który zajadamy po wyjściu z labu.

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Za wysokie TSH. Te z grudnia. I z tym idź do lekarza. FT4 36.36% FT3 31.58% Wolne hormony też nisko. Dlaczego robiłaś wyniki? Opisz dokładnie swoje samopoczucie. Ja bym jeszcze, z racji niższego ft3, oznaczyła d3, b12 i ferrytynę.

MINUS !!!!

Odebrałem dzisiaj wynik leczenia HCV po pół roku od zakończenia terapii. Widnieje tam piękne zdanie "oznaczenie RNA HCV metodą RT PCR- nie wykryto". Mega zadowolony. dziękuje wszystkim forumowiczom za wiele cennych rad, wskazówek które pomogły przetrwac mi terapie. Oby Wam wszystkim

Re: apeluję !!! odezwijcie się !!!

przeszłam nieskuteczne leczenie w roku 2009/2010 tz. wirus wrócił po 6 m-cach. we wrześniu 2014 rozpoczęłam terapię trójlekową z telaprewirem ( INCIVO) po 4 tygodniach wynik " wirus nie oznaczony" a po 12 tygodniach "nie wykryto" następne badanie wiremii w marcu br. - może się

Re: z nadczynności w niedoczynność?

Czy wpisane przez Ciebie wyniki badań tsh i ft4 są oznaczone Z jednej próbki krwi? Masz niską dawkę metizolu i moźesz, a nawet powinnaś ten specyfik niszczący tarczyce odstawić.

Re: jejku, dlaczego oznaczasz hormony po wzięciu

to jest wynik z 13.11.2014 po 3 tyg na dawce 81,5 oznaczony przed wzięciem tabletki tsh -0, 605(0,27-4,2) ft4 19,38 (12-22)=73,8% ft3 4,93 (3,1-6,8)=49,46% A ten poniżej jest oznaczony 17.11.2014 po tabletce 75 eutyhyrox zmniejszonej dopiero drugi dzień. Zrobiłam to dodatkowo oznaczenie

Re: Dlaczego na badania TSH bez tabletki rano?

4. Lekarz odmówił ,bo nie miał zamiaru stawac przed prokuratorem jak sie nie obudzę.Nie pomogło pokazywanie wyników.Moja koleżanka lekarka przyprowadziła lekarke z oddziału wewnetrznego i ta po zapoznaniu sie z wynikami i rozmowie ze mna wyraziła zgodę.Nie wiem czy w innym szpitalu bez znajomej

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

powoduje zmniejszenie stężenia PSA w surowicy o około 50% u pacjentów z BPH nawet w przypadku obecności raka gruczołu krokowego. Należy uwzględnić zmniejszenie stężenia PSA w surowicy pacjentów z BPH leczonych finasterydem przy ocenie wyników oznaczenia PSA, przy czym nie wyklucza ono współistnienia raka

Waga Reimanna-Parowa

Waga Reimanna-Parowa – rodzaj wagi hydrostatycznej, która służy do oznaczania zawartości skrobi w ziemniakach (pomiar gęstości ciał stałych). Wykorzystuje się w niej zależność między skrobiowością ziemniaków a ich gęstością. Zasada oznaczeniaZasada pomiaru opiera się na korelacji

RR (ciśnienie tętnicze)

RR symbol używany dla oznaczenia ciśnienia tętniczego, którego pomiaru dokonano przy użyciu sfigmomanometru. Wywodzi się od nazwiska wynalazcy tego aparatu - Scipione Riva-Rocciego. Według purystów zarezerwowany jedynie dla wyników uzyskanych metodą Riva-Rocciego, podczas gdy dla innych pomiarów

Leukocyturia

i może być określona podczas wyznaczania liczby Addisa.Powyższa metoda oznaczenia wymaga jednak wykonania dobowej zbiórki moczu, wobec czego nie jest praktyczna. Obecnie za leukocyturię przyjmuje się więc zwykle liczbę leukocytów widzianych w tak zwanym polu widzenia, w badaniu mikroskopowym porannego moczu

Mikroalbuminuria

oznaczenia stężenia albuminy w próbce moczu ze zbiórki 24-godzinnej lub nocnej. Parametr AER można również ocenić za pomocą wskaźnika albumina/kreatynina wyliczanego na podstawie wyników oznaczeń w jednorazowo pobranej próbce moczu. Zależnie od wielkości AER posługujemy się terminologiąZalecenia kliniczne

Wcięcie kątowe w przód

: XW=XA+?XAW, YW=YA+?YAW na podstawie współrzęnych punktu B i przyrostów boku BW : XW=XB+?XBW, YW=YB+?YBW Pełna zgodność obu par wyników stanowi pierwszą kontrolę rachunkową. Aby dokonać drugiej kontroli poprawności wyznaczenia współrzędnych punktu W należy obliczyć dwoma sposobami wartość trzeciego

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.