Wszystko o:

oznaczenia wyników

kaole

MORFOLOGIA: MCV

MORFOLOGIA: MCV

Oznaczenie MCV, czyli średniej objętości czerwonych krwinek wchodzi w skład każdej morfologii. Zmiany i nieprawidłowości w jego poziomie najczęściej wiązane są z anemią, zmianami w wątrobie. Zdarza się, że nieprawidłowy wynik MCV pojawia się u osób nadużywających alkoholu.

MORFOLOGIA: Hematokryt

Hematokryt należy do najczęściej badanych parametrów przy klasycznym badaniu krwi (morfologii). Wskaźnik ten pozwala określić stosunek elementów morfotycznych, tj. erytrocytów do pozostałych elementów krwi. W wynikach badań hematokryt kryje się pod oznaczeniem Ht lub HCT.

Tyroksyna (T4)

Hormon ten, wraz z T3, reguluje działanie tarczycy. Mimo że znaczenie i funkcje tyroksyny nie są tak ważne, jak w trijodotyronin (T3) to przy podejrzeniu choroby tarczycy i stawianiu diagnozy jego wartość nie może zostać pominięta.

Trijodotyronina (T3) - badanie

Trijodotyronina (T3) - badanie

wartość sprawdzana jest u wszystkich noworodków (w celu wykluczenia wrodzonej niedoczynności tarczycy). Anatomia człowieka: tarczyca Badanie trijodotyroniny T3 Aby badanie miało wartość i było wiążące konieczne jest oznaczenie także fT3, czyli tzw. wolnych hormonów. Ponad 99 proc. hormonu występuje we

Cukrzyca typu LADA - choroba osób w średnim wieku

Cukrzyca typu LADA - choroba osób w średnim wieku

komórkom ß trzustki ( więcej o trzustce ).   W wyniku oddziaływania przeciwciał, komórki te ulegają powolnej destrukcji. Rezultatem tego procesu jest stopniowy spadek produkcji insuliny, co prowadzi do wzrostu poziomu cukru we krwi. Pomimo tego, że bardziej przypomina tzw. "cukrzycę młodych

Cukrzyca ciężarnych: objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca ciężarnych: objawy, diagnoza, leczenie

cukrowej z 75 g glukozy (OGTT, test doustnego obciążenia glukozą). U pozostałych pań konieczne jest oznaczenie glukozy we krwi na czczo. Każde z nich wykonywane jest w pierwszym trymestrze ciąży. Jeśli wynik badania nie przekroczy <100mg/dl uznaje się go za prawidłowy i dla pewności powtarza się między

APTT - badanie, normy

APTT - badanie, normy

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie krwi z oznaczeniem APTT, czyli czasu kaolinowo-kefalinowego lub czasu częściowej tromboplastyny po aktywacji pozwala ocenić tzw. wewnątrzpochodną aktywację układu krzepnięcia. Proces ten uruchamia się gdy krew zetknie się z odsłoniętym kolagenem w uszkodzonym

Morfologia: HEMOGLOBINA

Morfologia: HEMOGLOBINA

centrum żelazo. Hem nadaje krwi czerwoną barwę, a żelazo pozwala przyłączyć tlen i kierować jego dalszym transportem. W zależności od typu podjednostek ułatwiających przyłączenie i rozprowadzenie tlenu wyróżnia się kilka rodzajów hemoglobiny: HbA - to oznaczenie prawidłowej hemoglobiny HbA2 - prawidłowa

Diagnoza na podstawie oddechu?

Diagnoza na podstawie oddechu?

chromatografu gazowego wyposażonego w odpowiednio selektywny detektor. Po niecałej godzinie zostają oznaczone związki składowe wydychanego powietrza. - Uzyskany wynik porównuje się z obrazem próbki osoby zdrowej. Jeśli analit-biomarker, czyli związek chemiczny typowy dla danej jednostki chorobowej, jest

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

dniach od zapłodnienia, można to potwierdzić wykonując dostępny w aptekach bądź supermarketach test ciążowy. Należy jednak pamiętać, że wynik testu nie zawsze jest miarodajny. Nieprawidłowa wartość hormonu u kobiet w ciąży może oznaczać pozamaciczny rozwój płodu, ciążę bliźniaczą, niepełne poronienie

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Wyniki TSH

zanikowej tarczycy. W tym celu wykonuje się oznaczenie stężenia TSH oraz USG tarczycy. W tym przypadku nie mamy wyniku usg tarczycy, a TSH jest przy górnej granicy normy. Z tego powodu należy zgłosić się do lekarza rodzinnego lub endokrynologa, który na podstawie wszelkich wykonanych badań ustali czy w

Wyniki badania TSH

Czy jest możliwa tak duża różnica w badaniu wyników TSH? Pierwsze badanie robiłam w dniu 04.07 br.i wynosił 0,425, a po trzech tygodniach podskoczył do 15,25? Zaznaczam, że zażywam Euthyrox w dawce 100mg., jednak po 04. 07 zmniejszyłam dawkę do 50 mg.W przypadku oznaczeń TSH występuje niewielka

Wynik USG nerek

Odebrałam wynik badania USG i się mocno zaniepokoiłam. W obu nerkach torbiele okołomiedniczkowe (po kilka ), największe 10 mm, w wątrobie cysta śr. 7 mm. W prawej nerce złóg 4 mm. Warstwa korowa 18 mm. Czy to jest dla mnie groźne? Co powinnam robić? Jak to leczyć? Czy to są zmiany nowotworowe

Wyniki z moczu u 4,5 letniego chłopca

Odebrałam dziś wyniki z moczu mojego 4,5 letniego synka. Ogólnie wyniki są ok. Posiew również. Martwią mnie jednak śladowe ilości krwi w moczu (nie ma podanych ilości) jak i erytrocyty w ilości 1-5. Chciałam zapytać jaka jest norma erytrocytów i czy mam się czym martwić? Proszę o poradę. Dziękuję i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Nadnercza ???

szukałam w internecie i: "Oznaczenie przeciwciał IgG swoistych dla M. pneumoniae należy wykonywać łącznie z oznaczeniem poziomu IgM, gdyż dodatni wynik badania może być skutkiem kontaktu z drobnoustrojem w przeszłości. Ostateczne rozpoznanie zakażenia wymaga udokumentowania serokonwersji poprzez

Re: 2 latek nie chce jesc mięsa w ogole. martwic

Moj najbardziej wtedy lubil ziemniaki-do tej pory mu zostalo;-). A jajecznice jadl prawie codziennie na sniadanie:-D. Skoro sie martwisz-zrob mu morfologie, oznacz poziom zelaza. Jesli wyniki sa w normie, cierpliwie czekaj, proponuj mieso w roznych postaciach co jakis czas i kiedys zalapie.

Re: Proszę o opinie, zanim zwariuje- cytomegalia

Tylko ja nie mam wyników krwi dziecka, a w opisie moich wyników były tylko oznaczenia reaktywny/niereaktywny. Moze mogłam zacząć od badania krwi małej, a ja oddałam mocz na dna wirusa. To badanie tez chyba powie wszystko tylko dłużej musimy czekać:(

Re: Dziwne wyniki, pomożecie?

na pewno nie zrobiła ci się nagle niedoczynność :-) trudno powiedzieć ( choć jest to prawdopodobne) czy już wczesniej miałaś niedoczynność - nie ma jednak wyników wolnych hormonów tarczycy tj. fT3 i fT4, a tylko samo TSH, a to hormon przysadki ( łatwiejszy i tańszy w oznaczeniu, stąd zwykle

Re: Nowe wyniki.Proszę o pomoc.

czy wyniki z 4,03, są oznaczone po wzięciu przez Ciebie euthyroxu? -- m.newsweek.pl/nietykalni-lekarze,104256,1,1.html "lekarze, którzy leczą otrzymali wraz z dyplomem lekarskim patent na mądrość

Re: Celiakia

... Celikię diagnozuje się poprzez oznaczenie specyficznych przeciwciał, które występują tylko w tej chorobie, więc nawet laik zauważy, ze coś jest nie tak - normy podają obok wyniku...

Re: Od czego niedoczynność i zwłókniała tarczyca?

zwłóknienia to zmiany w miąższu tarczycy w wyniku stanu zapalnego; stan zapalny może być autoimmunologiczny albo np. poporodowy. Niedoczynność sugeruje poziom TSH , choć brak podanych norm, (!) i mała objętość tarczycy. TSH to hormon przysadki ( łatwiejszy i tańszy do oznaczenia) dlatego masz

Re: wyniki badań tarczycy

Witam ponownie. Po miesiącu od ostatnixh wyników powtórzyłam oznaczenie "trójki". TSH: 1,87 (0,27 - 4,20) ft3: 3,45 (2,00 - 4,40) - 60.42% ft4: 1,10 (0,93 - 1,70) - 22.08% Czy ktoś może wie dlaczego tak jest? Skąd takie wahania w ft3 i ft4? Miesiąc temu było na odwrót. Lekarz twierdzi, że dawka

Re: Borelioza czy hipochondria?

Właśnie dostałam wyniki z cbdna "Oznaczenie poziomu przeciwciał klasy IgG, IgM przeciw Borelii metodą immunoenzymatyczną (ELISA)". Wyniki oba negatywne. W IgG - 2,26 BBU/ml W IgM - 6,23 BBU/ml Gdzie wynik negatywny jest poniżej 9 BBU/ml. Jestem w kropce...

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

surowicy o około 50% u pacjentów z BPH nawet w przypadku obecności raka gruczołu krokowego. Należy uwzględnić zmniejszenie stężenia PSA w surowicy pacjentów z BPH leczonych finasterydem przy ocenie wyników oznaczenia PSA, przy czym nie wyklucza ono współistnienia raka gruczołu krokowego. Zmniejszenie to

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!