Wszystko o:

owoce dlaczego warto jeść

eska

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

W przeciwieństwie do słodkich owoców nie tuczą i są zalecane niemal wszystkim. Dostarczają witamin i minerałów, zaopatrują nas w błonnik, usprawniając przemianę materii. Jedz warzywa, będziesz zdrowszy. A dlaczego konkretnie? Które warto bardziej, a które trochę mniej? Czy smaczniejsze są lepsze, czy wręcz przeciwnie?

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

Tylko na podstawie koloru można poznać wiele zalet owoców i warzyw. Zawarte w nich barwniki mają nie tylko cieszyć oczy. Spełniają określone funkcje w naszym organizmie. Warto je poznać, pamiętając jednak, że najlepsze efekty dla zdrowia zapewnia różnorodność. Tęcza na talerzu to jest to!

Mnóstwo wapnia bez laktozy - gdzie go szukać? [TOP 10 produktów spożywczych]

Aby mieć mocne kości, trzeba dbać, by w codziennej diecie znalazła się odpowiednia ilość wapnia (więcej o wapniu). To nieprawda, że znajdziesz go tylko w nabiale. Spore ilości kryją się w wielu alternatywnych źródłach - przede wszystkim warzywach (zarówno strączkowych, jak i tych o zielonych liściach), orzechach, nasionach i suszonych owocach. Wybraliśmy dziesięć łatwo dostępnych produktów, w których wapnia jest najwięcej - zobacz dlaczego warto je jeść!

Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

Arbuz - niby tylko woda, a działa jak Viagra

właściwości. Arbuz: mało kalorii, a taka moc W 100 g owocu mieści się zaledwie 30 kcal. Taka porcja dostarcza także 112 mg potasu, 568 IU witaminy A oraz 10 mgmagnezu. Ale to nie witaminy i substancje mineralne przemawiają za wyjątkowością arbuza. Największą zaletą arbuza są przeciwutleniacze likopen (ma go

Pożytek z witamin

Surówki, duszone i gotowane warzywa oraz owoce niech będą ozdobą naszego talerza. Warzywa należy tak przygotowywać, by wartościowe witaminy nie ginęły. Należy myć je pod zimną wodą i kroić na chwilę przed podaniem. Warto pamiętać o krótkim ich gotowaniu, najlepiej w szybkowarze z małą ilością wody

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Czytaj także: Cała prawda o błonniku Owocowa lista przebojów lata Dlaczego warto jeść agrest? Witaminy z grupy B - bez tajemnic Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

się do pierwszej opcji. Witamina C: źródło młodości i energii Kiwi: ze skórką czy bez? Chociaż owoce kiwi dojrzewają najczęściej w październiku i listopadzie, warto je jeść przez cały rok. Odpowiednio przechowywane zatrzymują skutecznie przez wiele miesięcy wartości odżywcze, nawet substancje często

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

? Wszystkie owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia muszą być dojrzałe, nieuszkodzone, a przede wszystkim świeże. Przed mrożeniem konieczne jest ich dokładne umycie i osuszenie, następnie oczyszczenie m.in. z szypułek i ogonków, usunięcie pestek, itd. Najlepiej poddać je procesowi zamrażania w kilka godzin

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

sobie nie szkodzić. Brązowe plamy na owocach to trucizna, skutek działania niektórych niebezpiecznych grzybów. Patulina jest toksycznym metabolitem pleśni, o udowodnionym działaniu rakotwórczym. Więcej na ten temat: 10 powodów, dla których warto jeść jabłka (pomijając kwestie polityczne)    

MALINY - nie opieraj się, to samo zdrowie!

MALINY - nie opieraj się, to samo zdrowie!

. Więcej na ten temat: Witaminy z grupy B Truskawki czas Cała prawda o błonniku Dlaczego warto jeść agrest? Owocowa lista przebojów lata Ziołowa lista przebojów

Wieczorne jedzenie

, który zapewnia nam energię na dalszą część dnia. Jeżeli nie mamy nigdy czasu na zrobienie posiłku rano można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Warto też przygotowywać drugie śniadanie, np. jogurt, jakiś owoc lub warzywo. Jeżeli mąż lubi jeść bardziej tłusto to najlepiej, żeby tłustszym

Co jeść po treningu?

Chciałabym wiedzieć, co najlepiej jeść po treningu czy też dużym wysiłku fizycznym zakładając, że ćwiczy się dla ubytku wagi. Z góry dziękuję za odpowiedźW czasie treningu organizm traci z potem wiele minerałów, które należy uzupełnić. Dlatego nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

Moja koleżanka z cukrzycą typu I powiedziała mi ostatnio, że osobom z tą chorobą nie zaleca się jedzenia wątróbki. Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z czym to jest związane? Ma ona częste problemy z anemią i radziłam jej właśnie jedzenie wątróbki raz na jakiś czas, ale ponoć lekarz jej powiedział, że

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Jedzenie wchodzi mi w zęby

W ostatnim czasie zauważyłam, że jedzenie zaczęło mi wchodzić między zęby. Częściej i bardziej niż kiedyś jak to wspominam. Czy to powód aby udać się do dentysty? Coś się dzieje z moją szczęką?Dzień dobry, należy skontrolować punkty styczne zębów u stomatologa, w tym sprawdzić jakość wypełnień na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Dlaczego warto jeść jesienne owoce?

Dbający o wagę powinni jeść dużo warzyw, a owoce z wielką powściągliwością! Zwłaszcza śliwki i gruszki. Jedno jabłko rano, pół godziny przed śniadaniem, to wszystko na co pozwala dr Montignac. -- "Wesołe jest życie staruszka, wesołe jak piosnka jest ta."

Re: Dlaczego warto jeść jesienne owoce?

stosowalam MM. Ale on wspominal, ze jego metoda dziala u ludzi ogolnie zdrowych a nie z zaburzeniami hormonalnymi. Od niedawna stosuje metabolic balance i faktycznie, obowiazkowe jest jedno jablko dziennie ale w trakcie lub po posilku - jedzenie zawsze zaczyna sie od bialek. Je sie 3 posilki dziennie i poza

Re: Podwyższony cukier.

Mogą ale nie muszą, to zależy od wielu czynników dlatego warto dalej drążyyc - Hashimoto to choroba autoimmunologiczna i często idzie w parze z cukrzycą t.1. Poziom glikemii nie musi byc uzależniony od jedzenia słodyczy , glukoza powstaje ze skrobii, pieczywa, owoców, warzyw itd organizm radzi

Re: czy ja zdrowo jem?

mając w diecie produkty pełnoziarniste i owoce suszone, byłam wzdęta jak balon. Od czasu gdy jem tłuszcze, a ograniczam produkty mączne i błonnikowe, zniknęły mi problemy z brzuchem.

Re: 20 miesięcy- spory apetyt

Moja córka ma 2 lata i tyle je przez 2 tygodnie. Czy Twoje dziecko nie za dużo 'podjada'? Sporo owoców tutaj macie. Niby zdrowe, ale warto uważać, bo cukier też w nich jest. I rodzynki, paluszki, czekolada, te truskawki z kompotu to pewnie też nasączone dodatkowym cukrem. Dużo węglowodanów, a to

Re: POMOCY

Generalnie ne bilet mi pomagał do tej pory będę w piątek w polsce to zrobię zapas i będę próbował odstawić warto włączyć jakąś multiwitamine czy bez sensu ? Jem dużo owoców i warzyw

Re: Czy Wasze dzieci tez by ciagle jadly?

Skoro dzieci same mówia, że są głodne, to chyba warto dać im coś jeszcze, bardziej konkretnego, np na drugie śniadanie oprócz owoców kanapke z chleba pełnoziarnistego, szynki, pomidora. Dzieci mogą tez chceć jeść z nudów...ale wtedy nie dawać im ciastek, zapychaczy tylko zdrowy "konkret". 5

Re: Impreza urodzinowa dziecka - o czym pamiętać?

(talerzyk z owocami, chrupki, ciasteczka, paluszki, delicje, żelki, pianki, krakersiki itp.) do tego woda, sok, napój kolorowy gazowany, ewentualnie szampan dla dzieci. Czasem jest podana lista przegryzek z cenami do wyboru przez rodzica. Druga opcja to bierzesz bez jedzenia, ale płacisz dodatkową opłatę

Re: Ceny w restauracjach

Jak USA to fastfoody. Potraktuj to jako lokalną atrakcję. Zresztą jak jeździsz po parkach to odległości i zwiedzanie robią swoje. W większości przypadków będziesz jeść to co jest najszybciej osiągalne przy hotelu, stacji benzynowej czy parku, czyli właśnie fastfoody. Nie warto tracić czasu na

Suszenie śliwek

Oczywiście że warto jak ma się swoje owoce wiadomo co jesz.Ja susze śliwki w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem w temperaturze 100stopni przy uchylonych drzwiczkach.A tak nawiasem mówiąc śliwka suszona a wędzona to dwie inne bajki i dwa inne sposoby wykonania.Jak sama nazwa wskazuje jedna jest

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!