Wszystko o:

owoce dlaczego warto jeść

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

buraka do warzyw czerwonych, a kalarepy do białych. Nie do końca jednak chodzi o barwę. Liczy się zdrowie. Do grupy czerwonej zaliczamy przede wszystkim: pomidory, czereśnie, wiśnie, rzodkiewkę, truskawki, paprykę czerwoną, buraki i owoc granatu. Im intensywniejszy kolor, tym lepiej. Cenimy je przede

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

; Nowalijki: samo zdrowie?     Dlaczego warto jeść jesienne owoce?     Jaki problem, taka dieta

Pożytek z witamin

Surówki, duszone i gotowane warzywa oraz owoce niech będą ozdobą naszego talerza. Warzywa należy tak przygotowywać, by wartościowe witaminy nie ginęły. Należy myć je pod zimną wodą i kroić na chwilę przed podaniem. Warto pamiętać o krótkim ich gotowaniu, najlepiej w szybkowarze z małą ilością wody

Cytrusy: fakty i mity

Cytrusy: fakty i mity

niechcianych związków przez nią przenika. Warto przy tym pamiętać, że szczególne ryzyko niesie spożywanie owoców importowanych z daleka, których skórka jest cienka (np. winogron). Warto je jeść tylko wtedy, gdy chcemy uzupełnić niedobory witaminy C MIT Witamina C to tylko jedno z dóbr znajdujących się w

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

i warzyw. Który kolor najzdrowszy? Czytaj także: Cała prawda o błonniku Owocowa lista przebojów lata Dlaczego warto jeść agrest? Witaminy z grupy B - bez tajemnic Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

przychyla się do pierwszej opcji. Kiwi: ze skórką czy bez? Chociaż owoce kiwi dojrzewają najczęściej w październiku i listopadzie, warto je jeść przez cały rok. Odpowiednio przechowywane zatrzymują skutecznie przez wiele miesięcy wartości odżywcze, nawet substancje często "ulotne", jak witamina C

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

Do jesieni jeszcze chwila, ale one już rządzą. Najlepsze polskie owoce

sobie nie szkodzić. Brązowe plamy na owocach to trucizna, skutek działania niektórych niebezpiecznych grzybów. Patulina jest toksycznym metabolitem pleśni, o udowodnionym działaniu rakotwórczym. Więcej na ten temat: 10 powodów, dla których warto jeść jabłka (pomijając kwestie polityczne)    

Białe, czerwone, czarne ... Porzeczki! Wiesz, które najzdrowsze i dla kogo?

Białe, czerwone, czarne ... Porzeczki! Wiesz, które najzdrowsze i dla kogo?

gospodyni dżem czy konfitury (pektyny nie tylko w żołądku powodują pęcznienie i zagęszczenie pokarmu - mają także właściwości żelujące przetwory). Z białych ponoć wychodzi także najlepsze wino, chociaż najzdrowsze jest to z winogron. Czerwone porzeczki warto jeść dla witamin z grupy B, żelaza i wapnia

Dieta mężczyzn zmienia się po ślubie. Jak?

Dieta mężczyzn zmienia się po ślubie. Jak?

niezdrowych nawyków żywieniowych, warto zapoznać się z resztą wniosków z powyższego badania. Okazuje się, że żonaci mężczyźni jedli więcej owoców i pełnoziarnistego pieczywa niż kawalerzy, a także mniej fast foodów tj. kebaby czy hamburgery. Inne żywieniowo matrymonialne nowinki? Naukowcy odkryli, że panowie

10 ziół, które powinny się znaleźć w każdej domowej apteczce - ranking subiektywny

10 ziół, które powinny się znaleźć w każdej domowej apteczce - ranking subiektywny

okazji zalety dla zdrowia. Z czarnych jagód można przygotowywać wyśmienite soki, syropy, zupy, wina, kompoty i dżemy. Dodaje się je do sosów i ciast. Owoce borówki doskonale łagodzą wszelkie dolegliwości ze strony układu trawiennego, w tym biegunki i nieżyty jelitowe. W postaci miazgi, stosowane

Wieczorne jedzenie

, który zapewnia nam energię na dalszą część dnia. Jeżeli nie mamy nigdy czasu na zrobienie posiłku rano można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki. Warto też przygotowywać drugie śniadanie, np. jogurt, jakiś owoc lub warzywo. Jeżeli mąż lubi jeść bardziej tłusto to najlepiej, żeby tłustszym

Co jeść po treningu?

Chciałabym wiedzieć, co najlepiej jeść po treningu czy też dużym wysiłku fizycznym zakładając, że ćwiczy się dla ubytku wagi. Z góry dziękuję za odpowiedźW czasie treningu organizm traci z potem wiele minerałów, które należy uzupełnić. Dlatego nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

Moja koleżanka z cukrzycą typu I powiedziała mi ostatnio, że osobom z tą chorobą nie zaleca się jedzenia wątróbki. Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z czym to jest związane? Ma ona częste problemy z anemią i radziłam jej właśnie jedzenie wątróbki raz na jakiś czas, ale ponoć lekarz jej powiedział, że

Hipokalemia - co jeść?

. Aby utrzymywać odpowiednio wysoki poziom potasu powinien Pan włączyć do swoich posiłków warzywa i owoce bogate w ten pierwiastek fasolę, szpinak, banany, pomidory. Jako profilaktykę napadów, oprócz stosowania diety ubogosodowej i ubogowęglowodanowej wskazane jest również stosowanie leków

Śluz w gardle po jedzeniu

. Jeżeli objawy nie ustąpią po kilku-kilkunastu dniach, wówczas ze względu na wykonywaną pracę warto wykluczyć u Pana obecność guzków w obrębie strun głosowych (tzw. guzków śpiewaczych) a także innych chorób krtani lub przełyku (refluksu żołądkowo-przełykowego, uchyłków gardła lub przełyku).

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Dlaczego warto jeść jesienne owoce?

Dbający o wagę powinni jeść dużo warzyw, a owoce z wielką powściągliwością! Zwłaszcza śliwki i gruszki. Jedno jabłko rano, pół godziny przed śniadaniem, to wszystko na co pozwala dr Montignac. -- "Wesołe jest życie staruszka, wesołe jak piosnka jest ta."

Re: Dlaczego warto jeść jesienne owoce?

stosowalam MM. Ale on wspominal, ze jego metoda dziala u ludzi ogolnie zdrowych a nie z zaburzeniami hormonalnymi. Od niedawna stosuje metabolic balance i faktycznie, obowiazkowe jest jedno jablko dziennie ale w trakcie lub po posilku - jedzenie zawsze zaczyna sie od bialek. Je sie 3 posilki dziennie i poza

Re: Pomocy!!!!! Brak apetytu u 3 miesięczniaka

Hej, moja znajoma też tak miała, dziecko przestało w pewnym momencie jeść i jadło tylko na siłę , nawet sztucznego mleka nie chciało, okazało się że mama przesadziła z sokami, miksowała dla zdrowia różne warzywa i owoce bo chciała dobrze, a dziecko to wręcz odrzuciło od jedzenia, było za mocne

Re: Słodycze...

Nie jadam słodyczy (lody od wielkiego dzwonu i w niewielkich ilościach), nie pijam słodzonej kawy lub herbaty, nie posypuję cukrem ryżu z jabłkami, naleśników i tp.. Jedyna moja "słodkośc" od czasu do czasu to mała kromka z konfiturą lub miodem na śniadanie. Naturalny cukier jem w owocach

Re: czy warto?

Jak się ma dostęp do ogrodowych, to wiadomo że nie warto. A jak się nie ma, to co? Jeść te chipsy zamiast szpikowanych warzyw i owoców..?

Re: nie mam pomysłu co dalej

Jesli nie ma butelek ani innego mleka, niech je kiedy chce. Tylko warto pamietac ze po 6 mcu dziecko powinno dostawac jedzenie ktore musi zuc - jakas kaszka lyzeczka jak najbardziej, ale owoce czy warzywa to raczej do lapki. -- -----------------------------------------

Re: schemat żyw. 9,5m na nutramigenie-prosze o oc

to miejsce podać np.: drugi posiłek obiadowy. Dziecko w 10 mies. powinno jeść kasze nie kleiki. Warto próbować wprowadzać nowe potrawy, nowe produkty spożywcze (warzywa, kasze, mięsa, owoce, tłuszcze itd.) oraz uczyć samodzielnego jedzenia (łyżeczką/ widelcem, picia z kubka) Pozdrawiam. Agnieszka

Re: Niezjadliwe, okropne i fuj

Owoce morza i podroby. nie zjem tez jajecznicy przygotowanej przez kogos innego niz ja sama, zreszta mam tak z wieloma potrawami, brzydze sie czyjegos jedzenia, czyjejs kuchni, ale tak mi sie porobilo niedawno. -- "Niemądra byłaś? Tak żyć nie tylko nie można, ale i nie warto. Z życia nie zrobisz

Re: niemowlak w chinach

1. Nie ma konieczności poszukiwania owoców typowych dla Polski. Zawsze owoce/ produkty sprowadzane są mniej wartościowe (zrywane niedojrzałe, stosunkowo długo przechowywane, poddawane różnym zabiegom/ środki chemiczne zwiększającym trwałość itp.). Warto korzystać z owoców rosnących naturalnie w

Re: Drętwienie i mrowienie w rękach i nogach, dus

Tak jak wiele osób na tym forum uważam, ze drętwienie, mrowienie i duszności to przede wszystkim objawy niedoboru magnezu. Dziwię się, że jego przyjmowanie nie pomogło. Może zamiast przyjmować sztuczny magnez, warto jeść produkty bogate w ten minerał. Tutaj jest tabela warzyw, owoców, mięs, ryb i

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!