Wszystko o:

olej

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem. Dla pięknej skóry

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartościową soję udało nam się przetworzyć na wiele sposobów. Mamy więc sojowe mleko, sos i tofu, zamienniki produktów mięsnych (pasztetów, parówek, wędlin czy kotletów), a także jeden z dwóch głównych produktów uzyskiwanych z soi - olej. Nawilża i opóźnia

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej ten, jak wskazuje jego nazwa, wytwarza się z pestek winogron. Często powstaje on z pestek owoców, które zostały wykorzystane do produkcji wina. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny - co może być zaletą dla osób nie przepadających za intensywnym smakiem

Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do nas na Facebooku! W naszej świadomości olej rzepakowy wciąż zajmuje odległe miejsca, a szkoda. Ma wśród popularnych w Polsce olejów najwyższą temperaturę utleniania, a dodatek witaminy E jeszcze ją zwiększa - zauważają naukowcy z zabrzańskiego

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

-zachodniej części Maroka.   Owoce drzew arganowych wielkością przypominają oliwki. W ich wnętrzu znajdują się orzechy zawierające nasiona, z których właśnie pozyskiwany jest olej o złocistej barwie. Do celów kosmetycznych tłoczy się go metodą "na zimno", co pozwala na uzyskanie

Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E

Olej rydzowy - zapomniany skarb pełen omega-3 i witaminy E

Olej rydzowy pozyskuje się z lnicznika siewnego, zwanego także lnianką - rośliny z rodziny kapustowatych, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Znane każdemu z nas powiedzenie "lepszy rydz niż nic", wcale nie dotyczy popularnego grzyba, a właśnie lnianki, zwanej m.in. "rydzem", "

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Olej rzepakowy, zwany także " oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju, choć nie zawsze cieszył się dobrą renomą. Niegdyś uważany był bowiem za niezbyt zdrowy, ze

Dolej oleju do sałatki!

Dolej oleju do sałatki!

badaczy z Purdue University. - Jeżeli chcesz lepiej skorzystać z właściwości owoców i warzyw, powinieneś łączyć je we właściwy sposób z tłuszczami - przekonują specjaliści. Do sałatki: masło, olej rzepakowy czy sojowy? Naukowcy testowali wchłanianie przez ludzi substancji odżywczych i witamin z sałatek

Olej z wiesiołka - prawdziwy przyjaciel kobiety

Olej z wiesiołka - prawdziwy przyjaciel kobiety

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!   Olej z wiesiołka zaliczany bywa obecnie do żywności funkcjonalnej, a więc takiej, która - oprócz wartości odżywczej - pozytywnie wpływa na stan naszego zdrowia, samopoczucia czy też zmniejszenie ryzyka zachorowania na niektóre choroby. Jak można się domyślać

Czy olej rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa z oliwek? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Czy olej rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa z oliwek? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dieta bez glutenu

roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła pustych kalorii). 9. Pij

Nadmierny apetyt, napady głodu

więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy

Mam niedowagę: jak przytyć?

, nabiał), tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, orzechy i migdały, pestki słonecznika i dyni) oraz węglowodany złożone ( ryż, makaron, kasza, pieczywo pełnoziarniste) zapewnią nam zdrowe przyrosty masy ciała. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych lub węglowodanów prostych negatywnie

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np

Cholesterol

warzywa w szczególności jabłka, gruszki, pomidory. 5. Oliwa z oliwek stosowana w ilości około 2 łyżek dziennie (do warzyw i sałatek) a także, jako zamiennik olejów do smażenia. Oczywiście oprócz wprowadzenia do diety wymienionych produktów konieczne jest ograniczenie spożywania pokarmów bogatych w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Olej rzepakowy

Witam. Gdzie kupię w Wałbrzychu olej rzepakowy zimno tłoczony? Dziękuję za odpowiedzi.

Olej lniany

Czy może ktoś potwierdzić, że olej lniany ma faktycznie wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu?

olej poproszę

Czy jakiś dobry człowiek przywiózłby olej arganowy do sałatek? Taki prosto z Maroka...

Re: Olej arganowy?

hej! po pierwsze to pamiętaj, że żeby używać i kupować OLEJE a nie OLEJKI. To różnica, ponieważ tylko olej jest w 100% czysty. Ja sama kombinowałam z tymi po ileś tam set złotych, ale ten się okazał równie dobry www.topdrogeria.pl/olej_arganowy/100_olej_arganowy_30_ml_w_szklanej_butelce,10200.html

Jaki olej jest najzdrowszy?

Jaki olej jest waszym zdaniem najzdrowszy? Przechodzę na zdrową dietę i muszę koniecznie zrezygnować z niezdrowej żywności.

Re: Olej kokosowy

olej anamol abur jest nierafinowany , dobre sa również oleje KTC ze względu na cene - ale te są rafinowane :( -- Kocham ajurwedę www.a-ajurweda.pl www.zielonysklep.com

Re: olej z czarnuszki

Cześć dziewczyny, jestem mamą 3,2 latka, jak u takiego dziecka dawkować olej z czarnuszki ?

Re: olej z czarnuszki

Dziewczyny, mój syn ma 3, 2 lata jak dawkować olej z czarnuszki dla takiego dziecka ?

Re: olej z czarnuszki

Witam, nie chcę robić kryptoreklamy, ale my używamy tego: allegro.pl/ekamedica-olej-z-czarnuszki-100-ml-i4728544811.html. Podaję jedną łyżeczkę od herbaty dziennie. Olej musi być przechowywany w lodówce.

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

witaminy A (hiperwitaminoza A); jeśli pacjent ma uczulenie (nadwrażliwość) na izotretynoinę, olej sojowy, orzeszki ziemne lub barwnik czerwień koszenilową A (E 124) lub którykolwiek z pozostałych składników leku Isoderm; jeśli pacjent przyjmuje antybiotyki z grupy tetracyklin. Kiedy zachować szczególną

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

witaminy A (hiperwitaminoza A); jeśli pacjent ma uczulenie (nadwrażliwość) na izotretynoinę, olej sojowy, orzeszki ziemne lub barwnik czerwień koszenilową A (E 124) lub którykolwiek z pozostałych składników leku Isoderm; jeśli pacjent przyjmuje antybiotyki z grupy tetracyklin. Kiedy zachować szczególną

Centrum Informacji o Leku - Indeks suplementów diety oraz wyrobów medycznych - CelluOFF

odżywienie tkanek, wzmacniając i uelastyczniając włosowate naczynia krwionośne Otoczkowany olej z ogórecznika lekarskiego ( Borago Officinalis L. ) zawiera kwas ? -linolenowy, który ujędrnia skórę i wpływa na jej odpowiednie nawilżenie Ekstrakt z liści pokrzywy i ekstrakt pozyskany z pędów bambusa zawierają

Centrum Informacji o Leku - Indeks suplementów diety oraz wyrobów medycznych - MEGA OMEGA 3

zawiera najwyższej jakości kanadyjski olej z ryb morskich EPA1T1600 MEG-3TM Fish Oil, będący źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA i DHA). Jakie znaczenie dla organizmu mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3? Organizm ludzki nie syntetyzuje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA

Centrum Informacji o Leku - Indeks suplementów diety oraz wyrobów medycznych - MEGA TRAN

suplement diety to olej z wątroby dorsza (Gadus morhua), który zawiera naturalne substancje odżywcze, korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Należą do nich niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 (EPA, DHA) oraz witaminy A, D 3 . Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 są

Olej

Olej alizarynowy (olej turecki) Olej aloesowy Olej andiroba Olej antracenowy (karbolineum, olej zielony) Olej arachidowy Olej arganowy Olej arsynowy Olej bawełniany Olej bazowy Olej biały (olej wazelinowy) Olej bogaty (olej nasycony, olej wzbogacony) Olej calophyllum Olej chaulmugrowy, (olej

Olej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty.Ma barwę białą. Topnieje

Olej jojoba

Olej jojoba (wym. żożoba albo chochobaMaciej Malinowski. Jojoba to 'żożoba' albo 'chochoba') – ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu, otrzymywany z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, znanej też jako jojoba (Simmondsia chinensis). W niskich temperaturach (poniżej 7 °C

Olej lniany

Olej lniany (łac. Oleum Lini) – poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) otrzymywany jest olej roślinny o żółtawym zabarwieniu i intensywnym, cierpkim zapachu. Znany już w starożytnym Egipcie, do niedawna szeroko wykorzystywany do celów spożywczych

Olej migdałowy

Olej migdałowy (Oleum Amygdalae dulcium, Oleum amygdalarum (amararum) aethereum, Amigdalina oleum) – olej roślinny, który otrzymuje się dzięki wyciskaniu na zimno nasion drzewa migdałowego (migdałowiec pospolity, Amygdalus communis), popularnie zwanych migdałami, zawierających średnio od 40

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.