Wszystko o:

olej

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

Olej słonecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem. Dla pięknej skóry

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Olej sojowy - na "zły" cholesterol i problemy skórne

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartościową soję udało nam się przetworzyć na wiele sposobów. Mamy więc sojowe mleko, sos i tofu, zamienniki produktów mięsnych (pasztetów, parówek, wędlin czy kotletów), a także jeden z dwóch głównych produktów uzyskiwanych z soi - olej. Nawilża i opóźnia

Olej z pestek dyni - "zielone złoto" dla pięknej skóry i zdrowej prostaty

Olej z pestek dyni - "zielone złoto" dla pięknej skóry i zdrowej prostaty

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!   Olej z pestek dyni, nazywany również "zielonym złotem", to produkt pochodzący ze Styrii - krainy geograficznej, należącej obecnie do Austrii i Słowenii. Pozyskuje się go zwykle metodą tłoczenia na zimno nieprażonych dyniowych pestek (warto sprawdzić

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej z pestek winogron - dobry nie tylko do jedzenia

Olej ten, jak wskazuje jego nazwa, wytwarza się z pestek winogron. Często powstaje on z pestek owoców, które zostały wykorzystane do produkcji wina. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny - co może być zaletą dla osób nie przepadających za intensywnym smakiem

Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

Olej rzepakowy - swojski tłuszcz najlepszy do smażenia!

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do nas na Facebooku! W naszej świadomości olej rzepakowy wciąż zajmuje odległe miejsca, a szkoda. Ma wśród popularnych w Polsce olejów najwyższą temperaturę utleniania, a dodatek witaminy E jeszcze ją zwiększa - zauważają naukowcy z zabrzańskiego

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy - oliwa Północy pełna cennych właściwości

Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju. Tłoczony jest z nasion rzepaku należącego do rodziny roślin kapustowatych. Charakteryzuje go jasnożółty kolor oraz delikatny zapach i smak. Niegdyś olej rzepakowy

Olej jojoba - panaceum na problemy skórne

Olej jojoba - panaceum na problemy skórne

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku   Olej jojoba w rzeczywistości wcale nie jest olejem. To ciekły wosk, pozyskiwany z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, niewielkiego krzewu rosnącego w Ameryce Południowej, południowych rejonach Azji oraz Afryce.   Już Indianie zauważyli, że

Olej z orzechów makadamia - recepta na regenerację

Olej z orzechów makadamia - recepta na regenerację

nie wszystko, czym może się poszczycić.   Więcej o orzechach makadamia   Łagodzi i regeneruje   Olej makadamia nie tylko zmiękcza skórę, ale także zapobiega utracie wilgotności i działa antybakteryjnie. Właściwości te zawdzięcza wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

-zachodniej części Maroka.   Owoce drzew arganowych wielkością przypominają oliwki. W ich wnętrzu znajdują się orzechy zawierające nasiona, z których właśnie pozyskiwany jest olej o złocistej barwie. Do celów kosmetycznych tłoczy się go metodą "na zimno", co pozwala na uzyskanie

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Olej rzepakowy, zwany także " oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju, choć nie zawsze cieszył się dobrą renomą. Niegdyś uważany był bowiem za niezbyt zdrowy, ze

Czy olej rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa z oliwek? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Czy olej rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa z oliwek? (Dzień Dobry TVN/x-news)

Dieta bez glutenu

roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła pustych kalorii). 9. Pij

Nadmierny apetyt, napady głodu

więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy

Mam niedowagę: jak przytyć?

, nabiał), tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, orzechy i migdały, pestki słonecznika i dyni) oraz węglowodany złożone ( ryż, makaron, kasza, pieczywo pełnoziarniste) zapewnią nam zdrowe przyrosty masy ciała. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych lub węglowodanów prostych negatywnie

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np

Cholesterol

warzywa w szczególności jabłka, gruszki, pomidory. 5. Oliwa z oliwek stosowana w ilości około 2 łyżek dziennie (do warzyw i sałatek) a także, jako zamiennik olejów do smażenia. Oczywiście oprócz wprowadzenia do diety wymienionych produktów konieczne jest ograniczenie spożywania pokarmów bogatych w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Olej arganowy?

nie, olejek to po prostu zdrobnienie od słowa olej. I olej i olejek mogą byc czyste i w 100% naturalne i nie "stuprocentowe" ;-)

Re: Olej arganowy?

"Naturalny olej arganowy jak najbardziej posiada specyficzny zapach, jeśli nie ma zapachu i jest praktycznie bezzapachowy to znaczy, że jest rafinowany, czyli gorszej jakości!!" Wcale tak nie musi być, generalnie masz rację-zwkle po rafinacji olej traci zapach, ale niestety niejako pzry okazji

Olej rzepakowy

Witam. Gdzie kupię w Wałbrzychu olej rzepakowy zimno tłoczony? Dziękuję za odpowiedzi.

Re: tylko olej :(

No olej lub masło to oczywista oczywistość ale jogurt lub mleko, w zależnosci od przepisu, też musi być.

Re: Olej kokosowy

Któras pisała tu wyżej o TOpDrogerii ;) Ja tez polecam mają świetny olej arganowy! : ) ale kokosowego też pewnie spróbuję :)

Olej lniany

Czy może ktoś potwierdzić, że olej lniany ma faktycznie wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu?

Re: Olej lniany

tak, olej lniany ma udowodnione właściwości obniżające ciśnienie i poziom cholesterolu, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze. Jest polecany dla sportowców i osób dbających o zdrową sylwetkę. Wiadomo że jak każdy tłuszcz jest kaloryczny, ale są to zdrowe kalorie (tak jak te w orzechach i rybach np

Re: olej kokosowy w kuchni

Mozna na nim smazyc jednak nie przesadzajac z temp. Bardziej bym go polecała do salatek (uwielbiam) niz do smazenia. Ja kupuje tutaj www.zdrowazywnosc.org/oleje/2523-olej

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

witaminy A (hiperwitaminoza A); jeśli pacjent ma uczulenie (nadwrażliwość) na izotretynoinę, olej sojowy, orzeszki ziemne lub barwnik czerwień koszenilową A (E 124) lub którykolwiek z pozostałych składników leku Isoderm; jeśli pacjent przyjmuje antybiotyki z grupy tetracyklin. Kiedy zachować szczególną

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

witaminy A (hiperwitaminoza A); jeśli pacjent ma uczulenie (nadwrażliwość) na izotretynoinę, olej sojowy, orzeszki ziemne lub barwnik czerwień koszenilową A (E 124) lub którykolwiek z pozostałych składników leku Isoderm; jeśli pacjent przyjmuje antybiotyki z grupy tetracyklin. Kiedy zachować szczególną

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 4

zdrowotnej. Opis produktu ma charakter informacyjny, przed zastosowaniem należy zapoznać się z oryginalną ulotką lub charakterystyką produktu. 6. Dane farmaceutyczne powrót do listy 6.1. Wykaz substancji pomocniczych powrót do listy Wypełnienie kapsułki: Olej sojowy oczyszczony, Wosk żółty (wosk pszczeli

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Charakterystyka

leczniczego powrót do listy Izotek 10 mg kapsułki elastyczne Izotek 20 mg kapsułki elastyczne 2. Skład jakościowy i ilościowy substancji czynnych powrót do listy 1 kapsułka elastyczna zawiera 10 mg lub 20 mg izotretynoiny ( Isotretinoinum ). Substancje pomocnicze: olej sojowy oczyszczony, olej sojowy

Centrum Informacji o Leku - Indeks suplementów diety oraz wyrobów medycznych - CelluOFF

odżywienie tkanek, wzmacniając i uelastyczniając włosowate naczynia krwionośne Otoczkowany olej z ogórecznika lekarskiego ( Borago Officinalis L. ) zawiera kwas ? -linolenowy, który ujędrnia skórę i wpływa na jej odpowiednie nawilżenie Ekstrakt z liści pokrzywy i ekstrakt pozyskany z pędów bambusa zawierają

Olej

Olej alizarynowy (olej turecki) Olej aloesowy Olej andiroba Olej antracenowy (karbolineum, olej zielony) Olej arachidowy Olej arganowy Olej arsynowy Olej bawełniany Olej bazowy Olej biały (olej wazelinowy) Olej bogaty (olej nasycony, olej wzbogacony) Olej calophyllum Olej chaulmugrowy, (olej

Olej z alg

Olej z alg – brązowe algi macerowane najczęściej w oleju sojowym. Ma on zielonkawy kolor oraz świeży, morski zapach. Zawiera środki konserwujące (najczęściej butylowany hydroksytoluen lub fenoksyetanol), ponieważ bardzo szybko się psuje (dotyczy to wszystkich produktów, które zawierają algi

Olej aloesowy

Olej aloesowy – drobno pokrojone liście aloesu zwyczajnego (Aloe vera) macerowane najczęściej w oleju sezamowym, sojowym lub rzepakowym. Olej o jasnożółtym zabarwieniu i relatywnie neutralnym zapachu. W kosmetyce stosowany najczęściej w maściach leczniczych przy suchej, pękającej, odwodnionej

Olej morelowy

Olej morelowy – rzadki, jasny olej roślinny, pachnący marcepanem, otrzymywany z wyciskania lub „wyciągania” pestek moreli (Prunus armeniaca).Olej z pestek moreli bardzo rzadko oferowany jest w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, najczęściej spotykaną wersją jest wersja

Olej andiroba

Olej andiroba - jest to żółtawy olej roślinny, o gorzkim smaku i lekko orzechowym zapachu. Otrzymywany jest poprzez tłoczenie lub wyciskanie nasion andiroba (Carapa guianensis), pochodzących z Brazylii. Zapachem przypomina oliwę z oliwek. Pochodzenie rośliny Brazylia Skład 46% kwasu olejowego, 20

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.