Wszystko o:

objawy za wysokiego progesteronu

Zespół Hellp

Zespół Hellp

Dołącz do nas na Facebooku! Nazwa schorzenia stanowi połączenie pierwszych liter najbardziej charakterystycznych objawów choroby. U pacjentek obserwuje się przedwczesne obumieranie czerwonych krwinek, znaczny wzrost stężenia enzymów wątrobowych , co znacznie utrudnia prawidłowe funkcjonowanie

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

bardzo młodych, których hormony jeszcze nie osiągnęły stabilizacji. Najczęstszą przyczyną kłopotów jest niedobór drugiego hormonu cyklu, czyli progesteronu, i związany z tym przerost błony śluzowej macicy. Czasem za takim objawem kryją się mięśniaki, endometrioza, a nawet zmiany nowotworowe. I senna, i

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

jajników. Zatem: trzeba odwiedzić lekarza. Nie tylko wtedy, gdy nie możesz zajść w ciążę, ale zawsze, gdy dbasz o swoje zdrowie. Czytaj także: Czy jestem w ciąży? Pierwsze objawy 8. Czy jest się czym martwić, jeśli cykl miesięczny jest za krótki? Każda sytuacja, gdy cykl owulacyjny odbiega od normy

Choroby skóry wciąż stygmatyzują i zamykają w domu. Nie bój się ich!

Choroby skóry wciąż stygmatyzują i zamykają w domu. Nie bój się ich!

pożywienia może nasilać trądzik młodzieńczy. Chociaż dziś dieta nie jest uważana za podstawowe źródło problemów, jeśli masz wrażenie, że np. czekolada, cytrusy, ostre, kwaśne lub tłuste posiłki nasilają u ciebie objawy trądzikowe, warto ich unikać. Wszystkie osoby w wieku dojrzewania powinny dbać o skórę

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Bolą cię nogi? Masz skłonność do żylaków? Nie lekceważ tych dolegliwości!

Bolą cię nogi? Masz skłonność do żylaków? Nie lekceważ tych dolegliwości!

długiego stania lub siedzenia. Brak ruchu (bądź taki, który powoduje napięcie mięśni brzucha i wzrost ciśnienia), nieodpowiednia dieta, a nawet nasz strój (np. wysokie obcasy lub zbyt obcisłe ubrania) mogą przyśpieszać rozwój choroby. Niekiedy winę za osłabienie napięcia ścian żylnych ponoszą hormony

Jajniki - niepozorne źródło życia

Jajniki - niepozorne źródło życia

hormonów właśnie. Poza tymi oczywistymi, kobiecymi (progesteron, estrogeny, zwłaszcza estradiol i ułatwiająca poród relaksyna), jajniki wytwarzają także androgeny. Te ostatnie hormony, gdy kobieta ma ich za dużo, stają się utrapieniem (problemy z płodnością, nadmierne owłosienie, etc.). Trochę jednak ich

Równowaga hormonów

Równowaga hormonów

, opisując towarzyszące objawy. Niewielkie plamienie i ból mogą towarzyszyć owulacji - to rzecz nieczęsta, ale normalna. Druga młodość? Zaburzenia hormonalne mogą, choć nie muszą być przyczyną trądziku młodzieńczego występującego nieraz u dorosłych kobiet. Zbyt wysoki poziom męskich hormonów powoduje

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

funkcjonowanie tego gruczołu, może powodować objawy podobne do menopauzy. Leczenie Menopauza jest naturalnym procesem, a nie chorobą. Mimo że jest związana z dużymi zmianami hormonalnymi, fizycznymi i psychospołecznymi w życiu kobiety, nie należy jej uznawać za koniec młodości czy

Podstępna menopauza

Podstępna menopauza

dobitnie. Jak dać sobie radę z tą pauzą? I skąd ona się bierze? To okres, gdy nasze ciało zaczyna hamować naturalną produkcję kobiecych hormonów. Wygasa czynność jajników - spada w nich produkcja hormonów płciowych: estrogenu i progesteronu. To powoduje, że zaburzeniu ulega cykl miesięczny - staje się

Jak lekarz rozpoznaje niedobór progesteronu u ciężarnej?

Jestem 5 tygodni w pierwszej ciąży. Podczas pierwszej wizyty u ginekologa (3 dni temu) wykryto u mnie cystę na lewym jajniku (powstałą w wyniku ciąży), oraz Pan doktor stwierdził, że mam niedobór progesteronu. Przepisał mi Lutinus i mam się zgłosić na badanie ponownie za 2 tygodnie. Zlecił mi

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Osłabienie i wysoki puls

Od miesiąca czuję się osłabiony. Mam wysoki puls, nawet po wejściu na schody. Drętwieją mi łatwo ręce i miałem stany przedomdleniowe, szczególnie źle się czułem w busach i dusznym kościele.Szybki puls oznacza szybką czynność serca, która może (a nawet powinna) przyspieszać podczas wysiłku

Zastawka, a wysoki puls

Mam 75 lat. Miąłem wymieniona zastawkę mechaniczną. Od dłuższego czasu mam bardzo wysoki puls do 120. Miałem też wysokie ciśnienie, ale po przyjmowaniu lekarstw ciśnienie spadło, puls pozostał wysoki. Co mam zrobić?W pierwszej kolejności należy znaleźć przyczynę tachykardii czyli czynności serca

Wysoka liczba płytek

i objawów chorobowych może świadczyć o stopniowo rozwijających się zaburzeniach hematologicznych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: przestymulowanie / skręt jajników

transferze byly w miare normalne (tylko troche powiekszone), zero plynu, a teraz oprocz malego kajtka, mam jajniki 10x7 i troche plynu. brzuch wlasciwie na stale waha sie w okolicach 4 msc, ale ponoc to ciazy nie zaszkodzi... a jaki masz poziom progesteronu? bo u mnie to czesciowo przez wysoki poziom takie

Re: Czy da się wyleczyć Hashimoto u psychologa?

TSH wysokie, widać że tarczyca niedomaga i trzeba ją poganiać. Ja przy nieco niższym TSH mam podobne objawy: niski progesteron dużo wyższy Estradiol. Wygląda na to, że prolaktyna też mi się podnosi ale wyników nie mam, sądzę tylko po objawach. Uważam, że to wszystko wina niedoczynnej tarczycy

Re: in vitro grudzień 2014

myslalam ze po ptakach) - lekarka mi powiedziala ze macica jest przekrwiona i tak to mozna czuc, a to ze jest przekrwiona to jest dobrym objawem a nie zlym bo sie maluch zadomawia wlasciwie. Wiec glowa do gory. Co do mojego progesteronu to w jednostakcj nmol/l , ale w tych drugich po przeliczeniu (ng/ml) i

Re: Czy da się wyleczyć Hashimoto u psychologa?

skutków niedoczynności tarczycy jest za wysoka prolaktyna. Za wysoka prolaktyna z kolei powoduje niższy progesteron (skrócenie fazy lutealnej do 10 dni lub mniej) i często też wydłużenie fazy przedowulacyjnej albo cykle bezowulacyjne. Co bierzesz na za wysoką prolaktynę? Jeśli Bromergon, to on ma wiele

Re: In vitro / transfer zarodków 2015 cz. 2

oj nie sugerowalabym sie moimi objawami, serio, bo raz ze byl swiezak wiec czesc to moze po punkcji, to jeszcze (jak sie pozniej okazalo) mialam mega wysoki progesteron (jakies 40 razy ponad norme) wiec ciezko powiedziec czy to nie bylo wieksza przyczyna. Przede wszystkim mi sie STRASZNIE odbijalo

Re: Czy da się wyleczyć Hashimoto u psychologa?

TSH 2.8 to nie jest ślicznie w normie, jeśli jesteś w wieku rozrodczym. To już jest za wysoko. Do tego Twoje objawy. Endo w Trójmieście leczą na niedoczynność tarczycy kobiety z TSH wyższym niż 2.0-2.5 i z objawami takie jak Twoje. Wynik tsh na Bromergonie na 90% jest przekłamany przez Bromergon

Re: ciąża po 40

Ja w poprzednich cyklach normalnie, nie miałam żadnych objawów, więc nie byłam taka rozczarowana, ale teraz miałam progesteron wysoki badany 7 dni po owu, więc juz to dało mi cichą nadzieję, a jak nie dostałam okresu to już byłam pewna, że jestem w ciąży. Test wyszedł mi negatywny, ale w pierwszej

Re: GAMETA RZGOW-rzadowe in vitro

, to częste siusiu, lekki ból piersi, uczucie w brzuchu, że zaraz przyjdzie okres. Jesienią (po zaleczeniu ran) przyszła pora na program rządowy ... stymulacja, krótki protokół, 4 dotrwały do stadium blastocysty - zamrożone. Transfer odroczony, bo progesteron za wysoki po stymulacji. I FET - beta

Prośba o interpretację wyników badań.

, waga ok 76-78kg. Dieta oparta na białkach, tłuszczach o raz warzywach. Objawy - Długoletni trądzik który mimo kuracji izotekiem 4 lata temu dalej się utrzymuje, nadmierna potliwość, uczucie gorąca, wysokie ciśnienie tętnicze w przedziale 135-140/65-80. Pozostałe wyniki badań hormonalnych: Profil

Re: Wysoki poziom androgenów, tarczyca, poronieni

wiadomo kiedy i czy w ogóle będę miała owulację, przy wysokich wynikach 17-OH progesteron i androstendionie itp. ... - oraz przeciwciała kory nadnerczy. Jak będę miała wyniki mam się zgłosić i Pan Doktor będzie wiedział w jakim kierunku ruszyć u mnie z leczeniem, bo musimy ustalić co jest przyczyną, a co

Łojotok

Łojotok – nadmierne wydzielanie łoju wytwarzanego przez gruczoły łojowe na powierzchnię skóry. Występuje w łojotokowym zapaleniu skóry, a także łojotokach dziecięcych. ObjawyPowoduje szybkie przetłuszczanie się włosów, żółtawą i lśniącą skórę twarzy, skłonność do takich chorób łojotokowych

Zgaga

, która zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku) mięta orzeszki ziemne ciąża; zgaga w początkowym okresie ciąży wiąże się ze zmianami hormonalnymi. Wskutek działania progesteronu, rozluźniają się mięśnie przewodu pokarmowego, w tym odgrywający kluczową rolę przy powstawaniu zgagi – dolny zwieracz

Hipogonadyzm

Hipogonadyzm – termin medyczny określający defekt układu rozrodczego skutkujący dysfunkcją gonad (jajników lub jąder). Nieczynne gonady nie produkują hormonów (testosteronu, estradiolu, MIF (macrophage migration inhibitory factor), progesteronu, inhibiny B) ani gamet (jaj i plemników

17-Hydroksyprogesteron

17-Hydroksyprogesteron (łac. Hydroxyprogesteronum) – organiczny związek chemiczny z grupy steroidów. Pochodna progesteronu zawierająca grupę hydroksylową w pozycji 17. U człowieka jest to hormon kory nadnerczy, jeden z głównych metabolitów progesteronu i prekursor androgenów niewykazujących

Oksytocynaza

, że poziom oksytocynazy koreluje z masą łożyska, masą płodu, osoczowym stężeniem laktogenu łożyskowego i progesteronu. Tym samym oznaczanie poziomu oksytocynazy (głównie jej izoenzymu łożyskowego) może mieć znaczenie w monitorowaniu ciąży wysokiego ryzykaPołożnictwo i ginekologia. Grzegorz H. Bręborowicz

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!