Wszystko o:

objawy wysokiego cholesterolu

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

, etc.). Poziom cholesterolu ponad 240 mg/dl zwykle wymaga już radykalnych działań i zapewne leczenie farmakologiczne jest niezbędne. Wysoki poziom cholesterolu we krwi grozi miażdżycą, a ta zawałem, bądź udarem. Jeśli do kompletu jesteś otyły i masz nadciśnienie, niezależnie od wieku kalendarzowego

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

. Tymczasem 15-letnie badania naukowców z Northwestern University (USA) dowiodły związku między niedoborami tego pierwiastka, a zespołem metabolicznym. Schorzenie to metaboliczny charakteryzuje się m.in. otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. Jego występowanie poważnie

Tran znów na czasie. Co o nim wiesz?

Tran znów na czasie. Co o nim wiesz?

kości. Ze względu na te właściwości tran od dawna stosowano m.in. w profilaktyce krzywicy .   Choć to tłuszcz, pomoże również na zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Ten korzystny efekt zawdzięczamy ponownie wielonienasyconym kwasom tłuszczowym, które przyczyniają się do zwiększenia stężenia

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Udar mózgu - jak rozpoznać i pomagać?

Tylko około 20 proc. wszystkich udarów, to udar krwotoczny, potocznie zwany wylewem krwi do mózgu, a jego najczęstszą przyczyną jest nadciśnienie tętnicze krwi. Objawia się nagłym początkiem, z bólem głowy, narastaniem objawów ogniskowych, polegających na zaburzeniu funkcji mózgu, wymiotami i

Ocal życie - pokochaj swoje serce

Ocal życie - pokochaj swoje serce

. Firmie nie przydasz się martwy. Zapalenie mięśnia sercowego najczęściej daje o sobie znać 7-14 dni po pierwszych objawach infekcji, ale może rozwinąć się dopiero po kilku tygodniach. Niepokoić powinny: stałe, niewytłumaczalne zmęczenie i senność, rozbicie i stany podgorączkowe lub niewysoka gorączka o

Miażdżyca

Miażdżyca

pożywienia lub ze środowiska naturalnego Za większość zmian zachodzących w organizmie prowadzących do wystąpienia miażdżycy odpowiedzialny jest sam człowiek. Niewłaściwa dieta (bogata w tłuszcze zwierzęce i cukry proste), brak ruchu czy wysoki cholesterol mają bezpośredni wpływ na jej wystąpienie. W grupie

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

żółtku, nie mogą spożywać w dużej ilości np. osoby na diecie wątrobowej czy z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Sprawa nie jest oczywista, gdyż istnieją badania przeczące temu, by cholesterol ze zjedzonego jajka miał cokolwiek wspólnego z tym, krążącym w naszym organizmie. Jeśli lekarz nie zalecił

Przerost prawej komory serca (Przewlekły zespół płucno-sercowy)

Przerost prawej komory serca (Przewlekły zespół płucno-sercowy)

nawracającej zatorowości płucnej leki zmniejszające krzepliwość krwi. Czytaj także: Przełom hiperkalcemiczny Za wysoki cholesterol - jaka dieta Choroby śródmiąższowe płuc Idiopatyczne włóknienie płuc Zespół hiperkinetyczny

Co w jajku siedzi?

Co w jajku siedzi?

minimum silne alergeny. Zdarza się i tak, że dwulatek ma za wysoki poziom cholesterolu i wymaga ograniczenia jego źródeł w menu. O takim postępowaniu może jednak decydować wyłącznie lekarz. Nie odbierajmy dzieciom cennego budulca tak na wszelki wypadek. Poza dobrymi tłuszczami i odżywczymi białkami jajko

Problem wysoki poziom cholesterolu, a rekreacja

Jakie skutki ma oderwanie blaszki miażdżycowej? Czy powoduje też pozytywny efekt?Oderwanie blaszki miażdżycowej oznacza dosłownie oddzielenie się fragmentu złogu przyściennego będącej w stanie zapalnym blaszki miażdżycowej i niesie ze sobą ryzyko zatorów w dalszym biegu zwężających się naczyń. Skutk

Zbyt niski cholesterol całkowity?

normy. Obniżony cholesterol może być wynikiem nadczynności tarczycy lub zaawansowanych chorób wątroby. Może u Pana/Pani związany jest z operacją z powodu nadczynności tarczycy.Obserwowane objawy raczej nie mają związku z niskim stężeniem cholesterolu.

Za niski cholesterol

człowieka (kolokwialnie nazywanej dobrym cholesterolem). Zbyt niski poziom cholesterolu HDL, przy jednoczesnie wysokim poziomie frakcji LDL (złego cholesterolu) zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy i ich najgroźniejszych powikłań: choroby niedokrwienniej serca lub udaru. Możliwa jest również sytuacja, gdy

Niski poziom cholesterolu całkowitego

przypadkach może ona powodować m.in. zaburzenia nastroju. Warto jednak wspomnieć, że zbyt niski całkowity poziom cholesterolu we krwi może być objawem innych chorób - przede wszystkim zaburzeń odżywiania (niedożywienia), zaburzeń wchłaniania (np. celiakii), zaburzeń hormonalnych (nadczynności tarczycy

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: moje hashimoto

Tak, masz wierzyc lekarzowi bo TSH, USG, objawy, niska hemoglobina i wysoki cholesterol to potwierdzaja. A moze to zapalenie stawow to wlasnie jeden z objawow Hashimoto?

Re: Niedoczynność nadnerczy i Hashi, jak to leczy

I ja uważam, że w pierwszej kolejności trzeba uregulować hormony. Wysoki cholesterol przecież bardzo często towarzyszy niedoczynności tarczycy, ale myślę, że w większości przypadków jest to objaw choroby a nie choroba sama w sobie :)

Bardzo prosze o interpretacje wyników

: bóle i zawroty głowy, bóle mięśni i kręgosłupa,zmęczenie, snność, bol gardła i uszów, brak apetytu, chudnięcie, poty nocne, uczucie zimna, wysoki cholesterol.

Bardzo prosze o interpretacje wyników

,61} Objawy: bóle i zawroty głowy, bóle mięśni i kręgosłupa,zmęczenie, snność, bol gardła i uszów, brak apetytu, chudnięcie, poty nocne, uczucie zimna, wysoki cholesterol.

niedoczynność tarczycy - badania poziomu kartyzolu

teraz nie wiem co robić, czekać na te wyniki czy zacząć brać Euthyrox, przy tak wysokim TSH powinnam zacząć leczenie jak najszybciej a tu może się zdarzyć, że będę miała dwa tygodnie w plecy. Sprawdzałam jakie są objawy niedoboru kortyzolu i w sunie to nić mi nie pasuje, po za zmęczeniem. Uściślając

Re: Tarczyca wykluczona?

Nie masz złych wyników tarczycowych, niski cholesterol (przy Hashi - wysoki), ale żelazo masz obniżone to może świadczyć o dużej anemii, najczulszym badaniem jest właśnie ferrytyna, ale u Ciebie już w samym żelazie widać niedobory. Objawy niedoczynnej tarczycy pokrywają się z objawami anemii, stąd

lek na cholesterol

witam od miesiąca biore na wysoki cholesterol lek o nazwie Atoris 1x wieczorem .,bolą mnie cale plecy skora szczypie jakbym byla pokrzywa poparzona ,czytalam w ulotce ze moga bolec plecy ale taki bol az promieniuje do wątroby bo i wątrobe czuje takie pieczenie .Ciekawa jestem czy ktos brał ten

Jak odżywiać się po 60+

u kobiet 4 Jakie są objawy wysokiego ciśnienia krwi? 5 Wszystko o Tętno (Pulse) 6 Niskie ciśnienie krwi 7 Jaki poziom cholesterolu Średni 8 Znaki ostrzegawcze na atak serca 9 Good vs Bad Cholesterol 10 tachykardia | Szybkie tętno https://www.heart.org/idc

Interpretacja wyników tarczycy u mężczyzny

problemy żołądkowe biore leki z grupy IPP. Dodatkowo mam wysoki poziom cholesterolu, musze brać na stałę lek roswera 5 mg/1 tab dziennie bo dieta w niczym nie pomaga. (mam cholesterol genetyczny) Zrobiłem badania na tarczyce: TSH - 1,519 (zakres 0,40 - 4,00 ) FT4 - 1,18 / 34,55 % (zakres 0,8 - 1,9) FT

Lekko podwyższone markery nowotworowe jajnika

zastanawiać, czy problemy z jajnika nie mogą być przyczyną moich dolegliwości i znalazłam w internecie informację, że nowotwory jajnika mogą dawać takie objawy jak wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Mama mi poradziła, bym zrobiła sobie markery nowotworowe jajnika. I jak się okazuje, markery HE4 są lekko

Cholestaza

cholestaza polekowa cholestaza ciężarnych Objawy świąd skóry żółtaczka zaburzenia trawienia zaburzenia wchłaniania tłuszczów i witamin A, D i K powiększenie wątroby powiększenie śledziony zmiana zabarwienia stolców rzadziej: bradykardia, zmiany zwyrodnieniowe narządów miąższowych oraz ksantomaty skórne

Żółtaczka (medycyna)

Żółtaczka jąder podkorowych (kernicterus)Objawy uszkodzenia komórek układu pozapiramidowego w przebiegu ciężkiej żółtaczki noworodków (zwykle będącej następstwem konfliktu serologicznego) spowodowanego niedojrzałością bariery krew – mózg w obrębie naczyń krwionośnych jąder podkorowych mózgowia

Kępki żółte

Kępki żółte (żółtaki) – żółtawe zmiany grudkowe umiejscowione najczęściej w okolicach powiek (xanthelasma), związane z odkładaniem cholesterolu w skórze.Występują między innymi w pierwotnej marskości żółciowej wątroby i w stanach hipercholesterolemii rodzinnej.Mnogie kępki żółte określa

Hipercholesterolemia rodzinna

żółtaki ścięgna Achillesa żółtaki guzowate rąbek starczy rogówki objawy miażdżycy powiększona wątroba Nieprawidłowości w badaniach laboratoryjnych Lipidogram : podwyższony poziom triglicerydów (350–500 mg% heterozygoty, 700–1200 mg% homozygoty) podwyższony poziom cholesterolu LDL

Abetalipoproteinemia

Abetalipoproteinemia, zespół Bassena-Kornzweiga) – choroba genetyczna, dziedziczona autosomalnie recesywnie, spowodowana mutacjami genu kodującego białko MTP (microsomal triglyceride transfer protein). Wynikiem tego jest niedobór cholesterolu i trójglicerydów oraz całkowity brak chylomikronów

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!