Wszystko o:

objawy powiększenia serca

kaole

Przerost lewej komory serca

Przerost lewej komory serca

Znaczne powiększenie lewej komory serca nie jest stanem chorobowym a jednym z objawów lub powikłaniem wywołanym zupełnie innym schorzeniem. Jej przerost pojawia się przede wszystkim u osób z nadciśnieniem tętniczym, otyłych oraz uprawiających sport wyczynowo.

Dwunapływowa lewa komora (DILV)

Wadliwa kombinacja genów odpowiada za rozwój tzw. dwunapływowej lewej komory. Schorzenie jest trudne w leczeniu, ale leczenie zazwyczaj kończy się sukcesem.

Choroba Andersen (glikogenoza typu IV, amylopektynoza)

Glikogen to jeden z najważniejszych i najcenniejszych wielocukrów w ludzkim organizmie. Czasem, wskutek wady genetycznej, nie jest prawidłowo metabolizowany i zaczyna odkładać się w niektórych narządach. Medycyna takie zaburzenie nazywa chorobą Andersen lub glikogenoza typu IV, amylopektynoza.

Tamponada serca - objawy, diagnoza, leczenie

Tamponada serca - objawy, diagnoza, leczenie

tych pojawiających się przy zastoinowej niewydolności serca tj. obrzęk (opuchnięte są przede wszystkim kostki), powiększenie wątroby, obrzęk płuc. U młodych pacjentów zmiany najczęściej wywołane są urazem, w sytuacji gdy doprowadzi on do zawału serca objawy zazwyczaj pojawiają się 4-5 dni po

Sferocytoza wrodzona: objawy, diagnoza, leczenie

Sferocytoza wrodzona: objawy, diagnoza, leczenie

zwrócić uwagę są znaczne osłabienie, problemy z koncentracją, zawroty głowy oraz wrażenie przyspieszonego rytmu serca. U pacjentów z postacią umiarkowaną obserwuje się żółtaczkę oraz znaczne powiększenie śledziony. Przy postaci ciężkiej żółtaczka może przebiegać bardzo gwałtownie, czasem towarzyszą

Choroba tangierska

Choroba tangierska

sprzyja bardzo wczesnemu rozwojowi miażdżycy. Osoby z chorobą tangierską znacznie częściej narażone są na rozwój choroby niedokrwiennej serca. Choroba tangierska - diagnoza i leczenie Obok analizy objawów klinicznych schorzenie można potwierdzić wykonując serię podstawowych badań laboratoryjnych. Dalsze

Choroba Coriego (choroba Forbesa; glikogenoza typu III; GSD III)

Choroba Coriego (choroba Forbesa; glikogenoza typu III; GSD III)

wątroba, w drugim przypadku - tylko wątroba. Choroba Coriego: objawy Choroba Coriego ma zazwyczaj łagodny przebieg, a do jego najbardziej charakterystycznych objawów zalicza się przede wszystkim znaczne powiększenie wątroby oraz nieprawidłowe wartości wytwarzanych przez nią enzymów. Obserwuje się także

Mapa LP

kości ile procent uszczerbku dr tomasz mandat neurochirurg 50 anty tpo rak kości ogonowe objawy kłucia pod lewą piersią pepsi zdrętwiała noga i ręka osteofity i sklerotyzacja powierzchni stawowych jaka jest norma urobilinogen mocne bicie serca po alkoholu zmiany przeciążeniowe stawów

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

; powiększenie języka; problemy w oddychaniu - podobne objawy jak przy zapaleniu dróg oddechowych; zaparcia; zanik błony śluzowej żołądka; zmniejszenie wydalania wody z organizmu- spadek ilości oddawanego moczu; osłabienie lub utrata słuchu; osłabienie siły mięśniowej, męczliwość, bóle, zanik mięśni, obrzęk

Uwaga na chorobę gigantów

przerostu serca, tarczycy, wątroby i jelit. Zmienia się wygląd zewnętrzny - powiększają się nos, usta i język, rozrasta się żuchwa, prowadząc do przodozgryzu oraz zwiększenia odstępów między zębami. Dochodzi do powiększenia rąk i stóp, co zmusza chorych w okresie kilku lat do zmiany rozmiaru noszonych butów

Niepokojące objawy

warga i okolice nosa po lewej stronie, aż do oka. Dodatkowo ostatnim czasem na moim ciele bardzo uwidoczniły się naczynia krwionośne. Żyłki są bardzo widoczne głównie na szyi, klatce piersiowej oraz dłoniach. Dodatkowo pojawiły się powiększone węzły chłonne pod żuchwą, na karku, nad obojczykiem i na

Niepokojące objawy dotyczące serce

Mam 19 lat i posiadam niepokojące objawy dotyczące serce. Ciężko sprecyzować to, ale to się dzieje powiedzmy raz na 2 dni a konkretnie w jednej chwili serce jakby dostaje silnego skurczu i po czym są takie 2-3 nierówne uderzenia-kołatanie i temu towarzyszy uczucie jakby serce miało mi wyjść gardłem

Powiększone węzły chłonne szyi po lewej stronie i powiększone migdałki

Brałem 6 rożnych antybiotyków po 500mg, w ciągu roku z rożnymi tabletkami przeciw bólowymi. Objawy: brak energii ,zmęczenie, mały apetyt, stany podgorączkowe, dziwne uczucie ciepła, ból brzucha w lewym górnym rogu koło żeber, mocne i bardzo odczuwalne bicie serca. Proszę o radę.

Objawy arytmii?

lekarzem?Tak. Są to objawy, które mogą wskazywać na zaburzenia rytmu serca. Koniecznie proszę zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu celem rozpoczęcia diagnostyki. (badania krwi (morfologia, jony), badanie EKG/holter EKG itp.)

Niepokojące objawy

Zaczęło się od pękniętego naczynka w oku. Później pojawiły się silne zawroty głowy, zmęczenie i senność mimo braku większego wysiłku. Dodatkowo mam powiększone migdały, bolące węzły chłonne i gardła. Ciągle czuje osłabienie. Czy to tylko infekcja,czy coś poważniejszego? Wymienione dolegliwości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Drogie Kociary, pocieszcie....

Mały ma wzdety brzuszek. Był odrobaczany dwa razy, ale to nic nie dało. Od wczoraj ma gorszy apetyt i mniej się bawi, bo do tej pory jedynym objawem był właśnie brzuszek. Wet pobrał dziś krew i próbował pobrać płyn, ale mu się nie udało. Mały podobno ma powiększoną wątrobę, szmery w sercu i rozdęte

Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.3

Wiesz Graun nie nastawiam się na happy end. Niestety czuję się podobnie jak w poprzedniej ciąży, którą poroniłam. Objawów typu mdłości czy powiększone piersi z żyłkami nie mam. Za to jak wtedy boli mnie brzuch i funkcjonuję tylko dzięki nospie i paracetamolowi. 8 czerwca mam kontrole już u swojego

Re: Głośno Proszę o Rade i Pomoc- BASEDOV

Dziewczynki dzięki za odpowiedzi. Powiem tak. Serce mi wariuje jak TSH jest podwyższone (nie wiem czemu bo to przecież objaw nadczynnosci ). USG robiłam 2 razy- na początku choroby ( wymiary okej, wyraźny obraz basedova) i gdy popsuły sie wyniki ( 1 płat powiększony). Lekarz ocenił ze to też może

Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI

razu taką dużą dawkę... Fakt, ft4 jest poniżej normy, ale moje TSH nie jest jakieś ogromne. Tej niedoczynności raczej nie widać mocno w wynikach badań, ale w samych objawach. Palpitacji serca raczej nie mam, jednak wszystko inne pozostaje bez zmian: lodowate ręce, zmęczenie, brak energii, niewysypianie

Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI

niedoczyn > ności raczej nie widać mocno w wynikach badań, ale w samych objawach. Oj widać, widać ;) w Ft4 poniżej normy FT4 -5.13% (minus!) = 0,89 ng/dl, norma: 0,93 - 1,71 wraz z połową tarczycy daje objaw niedoczynności jak drut. Skoro nie masz objawów sercowych to po prostu musisz przetrwać ten

Proszę o radę...

ile dodatnie. Czy te objawy (bóle nóg, zmęczenie, szmery przy sercu, wyprysk) + ASo wskazują na zakażenie paciorkowcem??? Co w takim razie dalej- czy wykonać te ilościowe, czy raczej od razu antybiotyk? Córka brała w sierpniu Kefleks 500, ze względu na ten wyprysk). Czy jednak wiązać to z czymś

RTG: Zagęszczenie zapalne, powiększona sylw serca

, ale częstotliwość jest mniej-więcej taka jak ,,u każdego" człowieka przy takiej pogodzie jaką mamy. Pytania: - o co chodzi z tą powiększoną sylwetką serca? To groźne jakoś? - czy to znaczy, że dziecko ma zapalenie płuc? (bez innych objawów)?

Re: Hashimoto, niedoczynność(?) WĄTPLIWOŚCI

przesłać 3 linki o wprowadzeniu tyroksyny, niestety jest to niemożliwe ze względu na zawirowania i zmiany na wszystkich forach gazeta.pl Opisz jak się czujesz? Czy masz palpitacje serca, lęki? FT4 = 0,89 ng/dl, norma: 0,93 - 1,71 Ft4 masz poniżej normy, często przy takim wyniku wprowadzamy dawkę od 12

Re: Weterynarze w Płocku

, nadciśnienie płucne, powiększenie prawej komory serca, a nawet i całego serca, powiększenie wątroby, wodobrzusze, niedotlenienie, omdlenia i utraty przytomności. Kontakt w sprawie leku przez maila: melarsomina@interia.pl

Re: Ciąża?????????

. Ale te objawy mogą być i bez ciąży więc ....trzeba czekać. Powiększenie piersi może zwiastowac ciążę lub też nadmiar hormonu w II cyklu miesiaczkowym. Za 2 tyg nam powiesz jak wyszedł test ? -- Nie chcę więcej, twoje serce do życia wystarczy Twoje serce, co zagrzewa do walki o każdy dzień Twoje serce