Wszystko o:

objawy chorej tarczycy u dzieci

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

trwania ciąży, należy niezwłocznie rozpocząć leczenie substytucyjne lewotyroksyną, pokrywającą całkowite zapotrzebowanie organizmu na hormony tarczycy. Niedoczynność tarczycy u dzieci Przyczynami niedoczynności tarczycy u najmłodszych są najczęściej: wrodzony brak tarczycy; wady wrodzone tarczycy

Kretynizm

Kretynizm

wywołuje u nich uczucie zmęczenia. Mimo że nie mają dużego apetytu bardzo szybko przybierają na wadze. Włosy i paznokcie chorych stają się bardzo delikatne i łamliwe. Całkowity brak wydzielanych przez tarczycę hormonów obok niedorozwoju fizycznego i psychicznego, zaburza funkcje oraz popęd seksualny

Przewodnienie, czyli woda, która szkodzi

Przewodnienie, czyli woda, która szkodzi

po ogromnym wysiłku niewłaściwie próbują wyrównać poziom płynów. Niekiedy pojawia się u osób z chorobą tarczycy, serca bądź nerek. Bardzo rzadko nadmierne spożycie wody lub innych płynów o podobnym składzie może doprowadzić do śmierci chorego. Objawy przewodnienia Medycyna dzieli przewodnienie na

Wyjątkowo przykry zapach potu? Poszukaj przyczyny

Wyjątkowo przykry zapach potu? Poszukaj przyczyny

skóry czasem jest jednym z objawów świadczących o zaburzeniach pracy tego gruczołu. Najczęściej samo badanie poziomu TSH pozwala na wstępne rozpoznanie problemu. Wówczas nie zwlekaj z wizytą u endokrynologa. Chora tarczyca wpływa negatywnie na wszelkie aspekty naszego życia: samopoczucie, wygląd, wagę

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

i tarczycy oraz doustne podawanie hormonów tarczycy u pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Nadczynność tarczycy stanowi częsty objaw kliniczny. Zachorowalność wynosi 1-2 przypadki na 1000 mieszkańców w ciągu roku, przy czym kobiety są na nią narażone 10 razy bardziej niż mężczyźni. Anatomia

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

prowadzić do mylnych wniosków, że tarczyca funkcjonuje prawidłowo. W innym przypadku, kiedy przysadka jest uszkodzona chorobowo i nie produkuje prawidłowo TSH, jego stężenie we krwi będzie obniżone, podobnie jak stężenie fT4, a chory będzie miał objawy niedoczynności tarczycy. Wybiórcze zbadanie TSH i

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

po porodzie. Świadomość, jak ważna jest tarczyca dla rozwijającego się organizmu sprawiła, że obecnie każdy polski noworodek ma oznaczany poziom TSH. Wczesne wykrycie nieprawidłowości pozwala uratować większość dzieci przed zaburzeniami rozwojowymi. W przypadku niedoczynności tarczycy niektóre objawy

Niedoczynność tarczycy

Niedoczynność tarczycy

. Prowadzi też do niedorozwoju kości. U dzieci natomiast niedobór hormonów tarczycy ma łagodniejsze objawy, ale powoduje opóźnienie rozwoju intelektualnego i wzrostu. Dołącz do nas na Facebooku!

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

nas sól kuchenną, czyli od 1997 r. (patrz ramka), pacjentów z wolem jest wyraźnie mniej. Niedoczynność tarczycy leczy się stosunkowo łatwo, tanio i bezpiecznie. Chorym podaje się syntetyczne hormony w postaci tabletek. U osób starszych terapię trzeba zaczynać od małych dawek, stopniowo je zwiększając

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

miesiączką, to stan naturalny (szczególnie, gdy zaraz po niej wszystko wraca do normy). "Puchniemy", gdy w diecie za dużo soli, prowadzimy siedzący tryb życia i krew nie może swobodnie krążyć, przesadzamy z alkoholem, palimy papierosy. Obrzęki to także objaw chorób serca, tarczycy, nerek, zmian

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Nerwowość a chora tarczyca

Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy, a w sierpniu czeka mnie operacja. Niedawno odstawiłam dziecko od piersi, dwie ostatnie ciąże miałam w dość krótkim odstępie czasu (różnica w wieku dzieci to rok i trzy miesiące). Moje pytanie brzmi.: jak duży wpływ na moją nerwowość ma niedoczyność tarczycy i

Chore nerki

, przybranie na wadze i zaburzenia miesiączkowania mogą wskazywać na zaburzenia układu hormonalnego. Po wyleczeniu układu moczowego, przy utrzymywaniu się objawów, sugeruję zgłosić się do lekarza rodzinnego celem wykonania diagnostyki w stronę niedoczynności tarczycy

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wzrost 19-20 miesięcy

Nie sądzę, żeby przeziębienie aż tak wpłynęło na poziom ferrytyny, żeby z normy spadła do bardzo niskiego poziomu. Może ma coś z tarczycą, to jest bardzo często ze sobą powiązane. Jednym z objawów chorej tarczycy u dzieci jest zahamowanie wzrostu.

Re: Wątek matiuszki / wyniki dzieci

, ważne żeby się wahało a nie rosło sukcesywnie (bo to objaw chorej tarczycy). dlatego jestem zwolennikiem powtarzanie badania po miesiącu + ważne są badania na trójglicerydy i cholesterol (u niedoczynnych dzieci są wysokie..) z tym niskim ft4...ja osobiście muszę patrzeć i na tsh, bo inaczej mam objawy

Re: euthyrox 25

Przecież napisałam. Od 18 lat jestem chora. Miałam nadczynność 0- Gravesa Basedova. Podano mi jod radioaktywny i mam teraz wtóną niedoczynność. Czy wiem co to brak energii? Ciągła senność? Zapuchnięte oczy i opuchlizna ciała? Wiem. Pomimo że jestem na Euthyroxie 10 lat ( wcześniej miałam w

Re: Jak walczyć z otyłością?

niebezpieczną i coraz częściej stwierdzaną u młodych ludzi jest choroba HASIMOTO. Te badania to naprawdę bardzo ważna rzecz, bo chora tarczyca daje objawy podobne do neurologicznych i psychicznych (np. depresję), niewłaściwie zdiagnozowani chorzy trafiają zamiast do endokrynologa, który zapisze odpowiednie

Re: Moje wyniki-prosze o interpretacje

obecnie jestem ciagle tak zmeczona, ze nie mam sily na nic. W domu ciagle leze w lozku, odpoczywam. Gdy np. wyjde na godzinke do sklepu, to po powrocie klade sie, tak jestem wyczerpana. To chyba nie jest normalne?? No i te stawy - czy to rowniez moze byc efekt chorej tarczycy? Dodam, ze mam dwojke dzieci

Re: Jak funkcjonujecie w codziennym zyciu?

Dzieki za podpowiedz, qwerty090. Wiesz, myslalam juz o tej tarczycy, ale nie badalam jej, gdyz jakos trudno mi bylo uwierzyc, aby "tyle wszystkiego" mi niedomagalo ;-) Teraz jednak zbadam sie, gdyz moze faktycznie cos jest nie tak. Dzieci mam, 8 i 9 lat - czyli juz dosc duze. Moje objawy

Re: Parentyfikacja - gdzie leży granica?

dostosować i uznać fakt, że dzieci to nie służba na zawołanie. Święta spędzamy w określonej tradycji bo ją lubimy kultywować, choć jest zmieniona pod nasze indywidualne potrzeby, a także wyjazd w tym czasie nie byłby końcem świata. Co do opieki nad starszymi rodzicami, często tu jest problem jak rozeznać

Re: TSH 4,73 u 2,5 latki. Czy to już niedoczynnoś

wiesz, mnie zdiagnozowano chorobę tarczycy po 4 latach od pierwszych objawów i złych badań. do szewców ani fryzjerów nie chodziłam, tylko do lekarzy. większość z nich uważała, że jestem hipochondryczką i powinnam zaliczyć psychiatrę i jeść antydperesanty. a to tylko była chora tarczyca, i tak

Re: reakcja na novothyral

A czy jest jakieś wyjaśnienie dlaczego niedobory, które były przed chorobą nie dawały żadnych objawów a przy chorej tarczycy dają? Przyznam, że do wit D zraził mnie artykuł, który zaczyna się "wit D znacząco zmniejsza śmiertelność z powodu niemalże każdej przyczyny" Ludzie w Afryce

wyniki córki - czy dobre?

Ponieważ lekarz u którego nie dawno byłam doradził mi sprawdzić córki pod kątem hashimoto i sprawdziłam starszą córkę (bo ma objawy, które można przypisać niedoczynności) wydaje mi się, że wyniki są ok.,że nie ma chorej tarczycy - też tak uważacie?: tsh 2,25 norma 0,85- 6,5 ft3 4,2 norma 2,41 - 5