Wszystko o:

ob norma dla kobiet

Odczyn Biernackiego (OB.)

Odczyn Biernackiego (OB.)

-17mm/h - u kobiet do 60 lat: poniżej 12 mm/h; powyżej 60 lat: poniżej 20mm/h - u mężczyzn do 60 lat: poniżej 8 mm/h, powyżej 60 lat: poniżej 15 mm/h Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się

Badanie OB.

Badanie OB.

podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Gdy jest za wysoki Przyczyn podwyższonego OB. jest kilka. U kobiet może pojawić się w czasie miesiączki, 10 tygodniu ciąży lub w 6 tygodni po porodzie. Czasem na związek z silnym

PLT

PLT

. Znacznie przekraczająca normę wartość trombocytów występuje u kobiet w ciąży oraz po dużym wysiłku fizycznym. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

badaniem należy poinformować wykonującego badanie o np. przebytej żółtaczce lub zakażeniu wirusem HIV . Jeśli zdarzyło nam się zasłabnąć w czasie poprzedniego pobranie - nie można tego zataić. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnego upadku. W przypadku kobiet, informacja o mastektomii, także powinna zostać

Czas protrombinowy

Czas protrombinowy

czczo (od ostatniego posiłku powinno minąć co najmniej 8 godzin). Normy Wynik badania może być określony w sekundach, procentach czy INR. Jego prawidłowa wartość nie powinna przekraczać: 13-17 sek. 0,9-1,3 INR (2-4 INR zakres terapeutyczny) 80-120 proc. (tzw. wskaźnik Quicka) Przy porównywaniu wyników

Badania krwi

Badania krwi

). Norma - 4,0-5,0 M/ L u kobiet i 4,5-5,5 M/ L u mężczyzn. Za mała liczba czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. W ciąży, w drugiej połowie, ich liczba często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić się lekarza. - HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. Norma - 12-16 g/dl dla

Analiza krwi

Analiza krwi

czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. - W ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić sie lekarza. HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. - Norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

. Czy to oznacza, że panie bardziej przejmują się swoim zdrowiem i chętniej idą do lekarza z "byle czym"? Niezupełnie. Niedokrwistości sprzyja tryb życia typowy dla kobiet aktywnych, także sama fizjologia (np. obfite miesiączki, karmienie piersią). Czytaj także: O wątrobie O śledzionie Wiesz

Limfocyty

Limfocyty

109/l, 61proc.; 4. rok życia: 2,0 - 8,0 x 109/l, 50proc. 6. rok życia: 1,5 - 7,0 x 109/l, 42proc. 10. rok życia: 1,5 - 6,5 x 109/l, 38proc.; 21. rok życia: 1,0 - 4,8 x 109/l, 20 - 45proc.; dorośli: 1,0 - 4,5 x 109/l, 20 - 45proc. Znaczny spadek normy bardzo często oznacza chłoniaka, raka kości lub

Hematokryt

Hematokryt

Dołącz do nas na Facebooku! Norma Mężczyźni: 40.7 -50.3proc. Kobiety: 36.1-44.3proc. Wzrost poziomu hematokrytu może być spowodowany przez: Odwodnienie Oparzenia Biegunka Rzucawkę poporodową Czerwienicę prawdziwą Spadek poziomu hematokrytu może być spowodowany: anemią utratą krwi (krwawienia

Wynik OB

Mam 60 lat zrobiłem badania kontrolne krwi, wszystkie wyniki w normie. OB mam 1. Nie wiem jak to interpretować.Jeżeli w innych badaniach nie ma nieprawidłowości i nie obserwuje Pan u siebie żadnych niepokojących objawów wynik można uznać za prawidłowy.Obniżone wartości OB mogą być związane z

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wysokie OB u dziecka

Moja 3-letnia córka ma podwyższone OB norma jest do 20, ona ma 119. Co się dzieje? Co to jest i jak można jej pomóc? Proszę o szczerą odpowiedź, bo lekarze nie chcą nic mówić. Czekam na odpowiedź.

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Nowe normy TSH

laboratoria nie podają osobno zakresów normy dla kobiet w wieku rozrodczym i osób po 70. roku życia, a powinny. Więcej na ten temat w wywiadzie z endokrynolog Małgorzatą Gietką

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: proszę doradźcie coś

a może ob w normie? Właśnie spojrzałam na moje ob i wynosi 13 przy normie dla kobiet do 15.

(dość) niskie TSH i Ft4 co to jest?

Od jakiegoś czasu zdycham, krótko mówiąc. Jestem ciągle zmęczona, zimno mi, dokuczają mi bóle nóg, jakiś czas temu namacałam sobie guzki na tarczycy. Dziś odebrałam wyniki, takie na własną rękę i nic a nic nie rozumiem. Bo: TSH mam 1,02 (niby norma, ale nisko) Ft4 14 - znowu niska norma OB 1

Re: OB- 10, a rak piersi

Ale Ty nie masz podwyższonego OB. U kobiet norma jest do 12.

morfologia proszę o interpretacje

Witam prosze o interpretacje wynikow morfologi .Kobieta 34 lata Hct-27.5 norma 36-45, rbc-3.7 norma 4-5.20, hgb-8.5 norma 12-16 , wbc-7.7 norma 4-10 ,mcv-75 norma 80-100 , mchc-30.1 norma 31-36 , mch-22.5 norma 26-34 , rdw-cv-16.1 norma 11

Re: Ból brzucha i nudności

Dziękuję za odpowiedź. Helico wyszło pozytywne już kilka miesięcy temu, ale lekarz rodzinny wstrzymała się z leczeniem, bo żadnych objawów nie było. Teraz te jej objawy też jakieś takie nie do końca żołądkowe. Wyniki z krwi właściwie wszystkie w normie. Lekko podwyższone monocyty w rozmazie krwi

Re: Uchowaj nas panie przed taka opieka medyczną.

Dzieki nim konowałom borykam się w chorobami::: wirus watroby typu c hcv dodatni. rak szyjki macicy IIB mimo prawidłowej cytologii II. Dla lekarzy przekroczone normy wyników krwi nie budzą niepokoju '' w normie""" czy norma można nazwac OB 12/22 i 22/44 u 50-letniej kobiety. 500

Re: dolegliwości gastryczne(i nie tylko)+wyniki b

Najbardziej > martwi mnie to podwyższone OB.... A ile masz lat? Jezeli 33 to (33+10)/2 czyli twoje OB byloby jak najbardziej w normie. OB rosnie z wiekiem a u kobiet jest wyzsze niz u facetow. Poza tym OB jest b. niespecyficznym badaniem...

Re: pytanie do lekarek - wyniki morfologi

a jaka jest norma ob dla kobiet? Szukam i czytam że 10, 12,15 a nawet 20.

Re: morfologia proszę o interpretacje

doll29 napisała: > Witam prosze o interpretacje wynikow morfologi .Kobieta 34 lata > Hct-27.5 norma 36-45, rbc-3.7 norma 4-5.20, hgb- > 8.5 norma 12-16 , wbc-7.7 norma 4-10 ,mcv-75 norma 80-100 , mchc-30.1 norma 31 > -36 , mch-22

Re: proszę o radę

> aTG a > TPO > 2002 404 (norma do 40) 17,1 (norma do 35) > 2013 254,9 (norma do 115) 31,75 (norma do 34) Przeciwciała już w 2002 roku świadczą o aktywnej chorobie autoimmunologicznej, leczymy niedoczynność tarczycy która może a nie musi pojawiać się u osób z podwyższonymi

Kajakarstwo na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2012 - K-1 200 m kobiet

K-1 200 metrów kobiet to jedna z konkurencji w kajakarstwie klasycznym rozgrywanych podczas Letnich Igrzysk Olimpijskich 2012. Kajakarki rywalizowały między 10 a 11 sierpnia na torze Dorney Lake. TerminarzCzas UTC+01:00 Data Czas Runda 10 sierpnia 2012 10:19 Eliminacje 11:51 Półfinały 11

Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Kobiet 2009 (składy)

Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej Kobiet 2009 – składy uczestników: Grupa A FinlandiaTrener: Michael Käld (ur. 6 maja 1954) Nr Pozycja Zawodniczka Dataurodzenia Klub 12 BR Petra Häkkinen 31 stycznia 1979 HJK Helsinki 14 BR Tinja-Riikka Korpela 5 maja 1986 Honka Espoo 1 BR Minna

Puchar Polski w piłce nożnej kobiet (2009/2010)

Puchar Polski w piłce nożnej kobiet w sezonie 2009/2010 – turniej o kobiecy Puchar Polski w piłce nożnej, zorganizowany przez Polski Związek Piłki Nożnej na przełomie 2009 i 2010 roku. Triumfatorem rozgrywek została drużyna RTP Unii Racibórz, gromiąc w finale Pogoń Women Szczecin 7:1

Składy drużyn olimpijskich w piłce siatkowej kobiet 1968

Artykuł grupuje składy wszystkich reprezentacji narodowych w piłce siatkowej, które wystąpiły w turnieju siatkówki kobiet na Letnich Igrzyskach Olimpijskich w 1968 roku w Meksyku. Składy drużyn Japonia Numer Imię i nazwisko 1 Setsuko Yoshida 2 Suzue Takayama 3 Toyoko Iwahara 4 Yukiyo

Piłka nożna kobiet na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2008 (składy)

Składy drużyn narodowych piłki nożnej kobiet na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2004 ArgentynaTrener: José Carlos Borello (ur. 12 września 1955) Nr Pozycja Zawodniczka Data urodzenia Klub 1 BR Guadalupe Calello 13 kwietnia 1990 River Plate 18 BR Vanina Noemí Correa 14 sierpnia 1983 Boca

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!