Wszystko o:

ob norma

Ból w pachwinie

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Proszę zastanowić się nad wykluczeniem zmian w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa - w tym celu wskazana jest kontrola u lekarza ortopedy. Wskazana też jest kontrola u lekarza ginekologa i - być może - powtórzenie badania USG.

Odczyn Biernackiego (OB.)

Odczyn Biernackiego (OB.)

między sobą (wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Podwyższone OB. Znaczne przekroczenie dopuszczalnych norm może mieć różne przyczyny. Najczęściej pojawia się u pacjentów z ostrymi lub przewlekłymi stanami zapalnymi (np. reumatoidalne zapalenie stawów

Badanie OB.

Badanie OB.

minutach, drugi po trzech minutach od pierwszego pomiaru. Ich szybkie opadanie to najczęściej pierwszy sygnał i zapowiedź niepokojących zmian w organizmie. OB. w normie U zdrowej osoby krwinki opadają bardzo powoli. Jednak szybkość z jaką to robią uzależniona jest od wieku i nie powinna przekraczać

PLT

PLT

badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: MPV Badanie OB Badanie CRP Hipereozynofilia Leukopenia

Limfocyty - normy

Limfocyty - normy

- ostrą białaczką limfatyczną - mononukleozą Poniżej normy Znaczny spadek poziomu limfocytów może się pojawić u osób chorujących na chłoniaka, raka kości lub białaczkę. Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: Rozmaz krwi APTT Odczyn Biernackiego (OB

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

przypadku pacjentów, u których z różnych powodów pobranie materiału z żyły łokciowej nie jest możliwe, próbkę pozyskuje się z naczynia znajdującego się na grzbiecie dłoni lub stopy. Pacjent otrzymuje wynik w postaci wyniku komputerowego. Obok wartości badanych parametrów znajdują się na nim normy, jednostki

Czas protrombinowy

Czas protrombinowy

czczo (od ostatniego posiłku powinno minąć co najmniej 8 godzin). Normy Wynik badania może być określony w sekundach, procentach czy INR. Jego prawidłowa wartość nie powinna przekraczać: 13-17 sek. 0,9-1,3 INR (2-4 INR zakres terapeutyczny) 80-120 proc. (tzw. wskaźnik Quicka) Przy porównywaniu wyników

Badania krwi

Badania krwi

Dołącz do nas na Facebooku! Morfologia krwi i OB. Formularze z napisem "krew obwodowa", jakie otrzymywaliśmy dawniej, zastąpiły komputerowe wydruki. Pojawiają się na nich następujące symbole: - WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). Norma - 4,0

Analiza krwi

Analiza krwi

Morfologia krwi i OB Wyjaśniamy znaczenie symboli, pojawiających się na komputerowych wydrukach, które otrzymujemy: WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). - Norma to 4,0-10,0 K/ L. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

zasadniczych powodów: - doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać (np. ubytek ponad normę w wyniku krwawienia wewnętrznego, urazu, obfitych miesiączek), - brakuje składników niezbędnych do powstawania erytrocytów, czyli przede wszystkim żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, - szpik

Wynik OB

Mam 60 lat zrobiłem badania kontrolne krwi, wszystkie wyniki w normie. OB mam 1. Nie wiem jak to interpretować.Jeżeli w innych badaniach nie ma nieprawidłowości i nie obserwuje Pan u siebie żadnych niepokojących objawów wynik można uznać za prawidłowy.Obniżone wartości OB mogą być związane z

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wysokie OB u dziecka

Moja 3-letnia córka ma podwyższone OB norma jest do 20, ona ma 119. Co się dzieje? Co to jest i jak można jej pomóc? Proszę o szczerą odpowiedź, bo lekarze nie chcą nic mówić. Czekam na odpowiedź.

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Sińce pod oczami, osłabiebnie, OB 47 i rośnie

ciężkostrawnych bo źle się po nich czuję (np. potrawy z kapustą kiszoną) i mam problem z wypróżnianiem (mam albo biegunki albo zaparcia i tak na zmianę). Do tego cały czas OB utrzymuje się na poziomie powyżej 40, ostatnio waha się pomiędzy 47 a 57. W morfologii internistka nie widzi nic niepokojącego co prawda

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

norma ob.

Ile powinno wynosić ob u kobiety? 10 12 czy 15? Przeglądałam w necie normy i różnie to bywa. Gdzieś nawet wyczytałam, że norma jest do 20. Tak więc jaka jest norma?

Jaka norma OB dla dzieci????

M odebrał dzisiaj badania młodej i OB ma 30, do lekarza pójdziemy dopiero w przyszłym tyg i nie wiem czy się martwić??? Coś czytam że norma do 20 jest?? lymfocyty tez małe, kurna nie wiem co o tym myśleć??? -- Oliwia 07.07.07r 3000g 54cm 5.40h

Re: Ob - norma, pomożecie ???

Nie jest specjalistką w dziedzinie, tylko porównała moje ob ze swoim. Dla mnie w zasadzie jest logiczne, że norma 20 a wynik 9 nie wskazuje na stan zapalny. Chciałam tylko prosić o Wasze opinie.

Ob - norma, pomożecie ???

Dostałam skierowanie od lek. gin. na badanie prolaktyny i morfologię ogólną. Wynik prolaktyny mam w poniedziałek, morfologię dostałam wczoraj. Wszystko ok, ob 9 mm na 20 (20 to norma).Moja mama mówi, że jej to troszkę wygląda na lekki stan zapalny w organizmie, ale jakim cudem skoro mam wynik 9 a

Podwyzszone OB i MCV ponizej normy

Od dluzszego czasu mam podwyzszone OB, bylo 33, 28 ostatnie wyniki 25. No i MCV ponizej normy (81, norma 83-100) oraz MCH w dolnej granicy normy (27, a norma 26-38). Lekarka po dluzszym zastanowieniu w zasadzie rozklada rece i nie wie... Czy to ona bagatelizuje czy to moze ja panikuje?

Re: Prośba o interpretacje wyników

Dzięki za odpowiedź. A czy przy aktywnym stanie zapalnym tarczycy wzrastają znacznie wyniki OB i CRP?Pytam, ponieważ oba miałam w normie CRP 0,32 w normie do bodajże 5, a OB miałam 9 w normie do 15.Pozdrawiam

Re: Ob - norma, pomożecie ???

OB powinno być jednocyfrowe -- Na pytanie " Jak żyjesz ?" groźnie bluźnił, turlał się po podłodze, uderzał głową w ścianę. Ogólnie rzecz biorąc, nie chciał odpowiedzieć...

Madonna (album)

- saksofon tenorowy Leslie Ming - automat perkusyjny LinnDrum Paul Pesco - gitara (w "Lucky Star" oraz "Burning Up") Ira Siegal - gitara Ed Walsh - syntezatory Brenda White - wokal wspierający Norma Jean Wright - wokal wspierający Fred Zarr - syntezatory, fortepian, fortepian elektryczny, instrumenty

Kajakarstwo na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2012 - K-1 200 m kobiet

sierpnia 2012 10:14 Finały Rezultaty EliminacjeSześć najszybszych zawodniczek z każdego biegu awansuje do półfinałów.Wyniki: Bieg 1 Pozycja Tor Zawodniczka Państwo Czas Uwagi 1 6 Natasa Janics 41,221 Q, OB 2 5 Lisa Carrington 41,401 Q 3 4 Natalia Lobowa 42,447 Q 4 1 Henriette Hansen 42,866 Q

Prawidłowy skład krwi

Tabela przedstawiająca prawidłowy skład krwi człowieka: Substancja Norma Możliwe przyczyny odchyleń od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniżej normy Powyżej normy Związki organiczne Glukoza (żyły) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Galeria Atlas Sztuki

według Józefa Robakowskiego (24 kwietnia 2009 – 14 czerwca 2009) Abstrakcja i Kinetyka według Liliane Zafrani (19 czerwca 2009 – 13 września 2009) Wojciech Fangor, Wojciech Fangor (25 września 2009 – 15 listopada 2009) Sławek Belina, Norma (29 listopada 2009 – 10 stycznia 2010) Krzysztof

Architektura Katowic

Górnictwa, pl. Gwarków, proj. K. Sołtykowski (1938). Kasa Chorych (ob. Akademia Medyczna), ul. W. Reymonta 8/10, proj. S. Gruszka, (1938). Dom mieszkalny ZUS w Katowicach, proj. S. Tabeński (1938-1939). Modernistyczny pawilon ? tzw. "Dom Służewca" (ul. T .Kościuszki 73), pochodzący

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.