Wszystko o:

ob krew norma

Zobacz najważniejsze informacje o: limfocyty

kaole

MORFOLOGIA: badanie OB

MORFOLOGIA: badanie OB

Badanie tzw. odczynu lub opadu Biernackiego to jedno z częściej zlecanych badań krwi. Wykonuje się je u kobiet w ciąży, a także u osób z podejrzeniem choroby wątroby lub białaczki. Zdaniem lekarzy powinien być on kontrolowany przynajmniej raz w roku.

Ból w pachwinie

Boli mnie w prawej pachwinie. Wieczorem położyłam się spać, a rano nie mogłam się podnieść. Jest to czasami tępy ból czasami pulsujący. Nigdzie nie promieniuje, boli centralnie tylko pachwina. Czuję taki przykurcz, który nie pozwala się wyprostować ani podnieść do góry rak. Miałam zrobione USG - bez zmian, RTG bioder- bez zmian, konsultacja chirurga- nie ma przyczyny. Lekarz pierwszego kontaktu dał skierowanie na badania krwi- wyniki prawidłowe, morfologia, białko ostrej fazy w normie tylko OB 41, a w moczu leukocyty. Dostalam Debelizyne i Nolicin 400 mg, ale po 6 dniach leczenia poprawy brak nadal boli i nie mogę chodzić. Nie wiem co mi jest. Trudno mi funkcjonować, a lekarz pierwszego kontaktu też powiedział, że nie wie co to może być. Proszę o poradę.

MORFOLOGIA: MCV, MCH, MCHC

Badanie krwi to najbardziej podstawowy i najczęściej zlecany test diagnostyczny. Na jego podstawie można rozpoznać zmiany w organizmie - począwszy od zwykłej infekcji, a skończywszy na chorobie nowotworowej. Wartości MCV, MCH, MCHC w morfologii oznaczają zawartość hemoglobiny i rozmiar krwinek w organizmie człowieka.

Morfologia: WBC (białe krwinki)

Morfologia: WBC (białe krwinki)

Liczba krwinek białych jest określana w ramach badania, jakim jest morfologia krwi. Dołącz do nas na Facebooku! Norma WBC Norma białych krwinek to 4,0 - 10,8 x 109/l u kobiet, jak i mężczyzn. Wzrost WBC - leukocytoza Wzrost ilości krwinek białych, czyli leukocytoza może występować w: Chorobach

Limfocyty - normy

Limfocyty - normy

wykonać badanie, musi być na czczo oraz poinformować lekarza o przyjmowanych lekach. Krew pobierana jest z żyły łokciowej. W niektórych przypadkach, w celu uniknięcia błędu, potwierdzenia lub wykluczenia danej choroby badanie jest powtarzane. 5 prostych badań, które ratują nam życie Limfocyty: normy

Czas protrombinowy (PT) - co oznacza?

Czas protrombinowy (PT) - co oznacza?

wytwarzaną przez uszkodzoną tkankę. W pierwszej kolejności aktywuje ona czynnik VII, który pobudza kolejne etapy procesu. Czynnik X połączony z V przekształca protrombinę w trombinę, a fibrynogen w fibrynę, z którego powstaje skrzeplina krwi. Czas protrombinowy (PT): jak wygląda badanie? Krew potrzebną do

Mapa LP

mpv czym grozi wysoki puls serca ast i alt podwyższone nabłonki płaskie w moczu krew przy podcieraniu odbytu od czego swędzą plecy jak obniżyć ciśnienie w oku skolioza lędźwiowa jak obniżyć poziom kreatyniny drgania mięśnia pod okiem badanie krwi wskaźnik rdw-cv poszerzenie lewej

MORFOLOGIA: PLT

MORFOLOGIA: PLT

podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: MPV Badanie OB Badanie CRP Hipereozynofilia Leukopenia

Odczyn Biernackiego (OB)

Odczyn Biernackiego (OB)

między sobą (wartość podana na wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Podwyższone OB Znaczne przekroczenie dopuszczalnych norm może mieć różne przyczyny. Najczęściej pojawia się u pacjentów z ostrymi lub przewlekłymi stanami zapalnymi (np. reumatoidalne zapalenie stawów

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

wybarwienia krwi (niedokrwistość hipochromiczna) - zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej Przekraczająca normę wartość MCHC nazywana jest w medycynie hiperchromią. Należy pamiętać, aby badanie było wiarygodne, materiał do badania nie powinien być pobierany w czasie miesiączki, ciąży. Ponadto na kilka dni

Wynik OB

Mam 60 lat zrobiłem badania kontrolne krwi, wszystkie wyniki w normie. OB mam 1. Nie wiem jak to interpretować.Jeżeli w innych badaniach nie ma nieprawidłowości i nie obserwuje Pan u siebie żadnych niepokojących objawów wynik można uznać za prawidłowy.Obniżone wartości OB mogą być związane z

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Wysokie OB u dziecka

Moja 3-letnia córka ma podwyższone OB norma jest do 20, ona ma 119. Co się dzieje? Co to jest i jak można jej pomóc? Proszę o szczerą odpowiedź, bo lekarze nie chcą nic mówić. Czekam na odpowiedź.

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

podwyższone OB

zrobiłam sobie badania krwi i OB miałam 26 przy normie 15, krew miałam pobieraną w ostatnim dniu miesiaczki. Czy jest sie czym martwić? i cholesterol całkowity 201 przy normie 200 ale brałam leki które mogą zwiększać stężenie cholesterolu, przy pobieraniu jeszcze je brałam teraz odstawiłam.

CRP a OB?

rozmazie krwi - nieznacznie obniżone wartości limfocytów : 28 ( norma 30 - 40) oraz w morfologii nieznacznie podwyższony poziom neutrofili : 5,4 (norma od 2,5 do 5,0). Czy podwyższone OB czy prawidłowym poziomie CRP powinno nas niepokoić? Nie mam badań porównawczych, jak np. wyglądały badania wcześniej?

Re: Chorowanie w podstawowce

objawów. Ale po wakacjach minęło i nie nawróciło (tylko jemu się zaczęło w kwietniu, więc do wakacji było niedługo). Warto zbadać krew od czasu do czasu. Morfologia z rozmazem manualnym, ob i crp. Ob długo spada, po wysokiej gorączce może być podwyższone do miesiąca.

Re: Moj synek nie rosnie

porzadku. Jesli chodzi o kal - pasozyty ujemne, dodatni wynik na krew. Pojedyncze ziarna skrobii, dosc liczne krople tluszczu (nie mam wartosci referencyjnych, nie wiem, czy to cos oznacza). Za tydzien powtarzamy badanie na OB, plus IgE na nabial i jajko. Jakby sie cos Wam nasunelo, to dajcie znac

Re: Czy to może być tarczyca?

,00-12,00) PCT 0,300 % (norma 0,100-0,500) PDW 12,5 fl (norma 9-17) Ob-krew EDTA 8 mm/h (norma 2-12) Proszę o pomoc w interpretacji. Co jeszcze zbadać? Powtórzyć morfologię? Do jakiego specjalisty się udać?

Re: Bardzo proszę o wsparcie,guz w mosznie

Mąż wykonał badania krwi; wyniki morfologii z rozmazem ręcznym książkowe, brak odchyleń, OB-2, AFP-3,7 (norma 1-8) a Beta HCG 2 gdzie w normach wpisane są tygodnie ciąży. Szukałam w internecie i znalazłam wpis,że normą jest wynik <niż 2.Czyli 2 to jeszcze norma? Do piątku jeszcze długo a dni

Częste bóle brzucha,proszę o radę!

Córka 8 letnia narzeka na ból brzucha ok miesiąc temu bolalo ją przez dwa tygodnie pod pępkiem,żadnych innych objawów nie ma biegunki,czy zatwardzeń nie oddaje śmierdzących stolców czy gazów. Byliśmy u lekarza zrobiliśmy badania-krew wyniki bardzo dobre OB też w normie,kał bez pasozytów,mocz w

Czy jest na sali lekarz?

Zrobiłam morfologie krwi i ob. Dzisiaj odebralam wynik i mam obniżone limfocyty,norma jest 20-45 procent a u mnie 17.8 Podwyższone gr. Wielojadrz(nie mam pojęcia co to). Co to może oznaczać?

podwyższone ALP u 6 latka

Odebrałam dziś wynik krwi mojego 6letniego synka. Wynik który mnie niepokoi to podwyższone ALP :308,7 U/l (norma <269). Pozostałe wyniki tzw."wątrobowe" są w normie:ALT 12,7 U/l (norma<39); AST:25 U/l (norma 47); GGTP:11IU/l (norma 8-61); Albumina :48,8 g/l (norma38-54);Bilirubina

Re: Odkładanie benzodiazepiny

PRzy Jersiniozie nie bolałyby chyba tak plecy i kręgosłup. Aminotransferazy, bilirubina, kreatynina, amylaza w krwi i moczu, lipaza, CRP i fosfotazę alkaliczną oraz markery AFP, CEA i CA 19-9 w normie. Podobnie krew utajona w kale ujemna, żelazo we krwi ok, OB *6, morfologia w porządku (w rozmazie