Wszystko o:

ob 40

Róża

Róża

charakterystycznym objawem róży są, rozwijające się początkowo w głębszych warstwach, bolesne, wyraźnie odgraniczone czerwone plamy. Bardzo szybko zaczynają pokrywać całe ciało, szczególnie skórę twarzy i kończyn dolnych. Pojawieniu się zmian skórnych towarzyszy bardzo wysoko gorączka, może ona sięgać nawet 40

Zespół Takayasu (choroba Takayasu)

Zespół Takayasu (choroba Takayasu)

ryzyka są kobiety, które nie ukończyły jeszcze 40. roku życia. Czasem pacjenci przejawiają predyspozycje genetyczne w zakresie układu HLA, czyli głównego układu zgodności tkankowej. Objawy Pierwsze zmiany wywołane chorobą Takayasu nie zawsze zlokalizowane są w naczyniach tętniczych. Dużej części chorych

Badania krwi

Badania krwi

Dołącz do nas na Facebooku! Morfologia krwi i OB. Formularze z napisem "krew obwodowa", jakie otrzymywaliśmy dawniej, zastąpiły komputerowe wydruki. Pojawiają się na nich następujące symbole: - WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). Norma - 4,0

Analiza krwi

Analiza krwi

Morfologia krwi i OB Wyjaśniamy znaczenie symboli, pojawiających się na komputerowych wydrukach, które otrzymujemy: WBC - skrót od ang. white blood cells oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty). - Norma to 4,0-10,0 K/ L. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

Objawy - gorączka (do 40°C), dreszcze - bóle w okolicach lędźwiowych - u większości osób pojawiają się dolegliwości typowe dla zapalenia pęcherza (parcie i bolesne oddawanie moczu) - rzadziej występują bóle brzucha, nudności i wymioty Przyczyny Zwykle choroba ma podłoże bakteryjne

Nefropatia cukrzycowa

Nefropatia cukrzycowa

spowodowane płynem w jamach opłucnowych - pieniący się mocz - osłabienie, łatwe męczenie się, brak apetytu Przyczyny Nefropatia jest późnym powikłaniem cukrzycy. Rozwija się u 25-40 proc. cukrzyków. Jej przyczyną jest uszkodzenie kłębuszków nerkowych. Ryzyko zachorowania Wzrasta przy nadciśnieniu tętniczym

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

, ocena stanu zapalnego (OB., CRP), poziom kwasu moczowego we krwi (głównie w celu wykluczenia dny moczanowej, inaczej artretyzmu), poziom przeciwciał ASO (pozwala ocenić czy pacjent przechodził zakażenie paciorkowcami grupy A, prowadzące nieraz do powikłań, w tym gorączki reumatycznej), a także

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

procent krwi stanowią czerwone krwinki) norma: kobiety 37-47%, mężczyźni 40-51% Niedokrwistość rozpoznaje się wtedy, gdy wyniki są poniżej normy, ale zbyt duże stężenie poszczególnych składników także wymaga konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu, podobnie jak nieprawidłowe wyniki innych parametrów

Sarkoidoza - ukochana doktora House'a

Sarkoidoza - ukochana doktora House'a

znamy, to trochę tak, jakby tego nie było. Zwłaszcza, że na chorobę Besniera-Boecka-Schaumanna (in. BBS, nazwa od nazwisk pierwszych badaczy) cierpią najczęściej ludzie młodzi (przed 40. rokiem życia, a szczyt zachorowań dotyczy dwudziestolatków), w dodatku zazwyczaj nie sprawiają oni wrażenia poważnie

Zdrowe kości do starości

Zdrowe kości do starości

rosną. Po 40. roku życia dominują osteoklasty, dlatego zmniejsza się masa kostna i kości stają się słabsze. WAPŃ UTRACONY Naturalne procesy osłabiania tkanki kostnej przyspiesza m.in. niedobór wapnia i witaminy D w organizmie, znaczna nadwaga i otyłość (ale też spora niedowaga, czyli BMI mniejsze niż 20

Sińce pod oczami, osłabiebnie, OB 47 i rośnie

ciężkostrawnych bo źle się po nich czuję (np. potrawy z kapustą kiszoną) i mam problem z wypróżnianiem (mam albo biegunki albo zaparcia i tak na zmianę). Do tego cały czas OB utrzymuje się na poziomie powyżej 40, ostatnio waha się pomiędzy 47 a 57. W morfologii internistka nie widzi nic niepokojącego co prawda

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Nietypowe bóle bioder

zwiększonej aktywności fizycznej, czyli np. 40 min marszu, w okresach zimnych, złym ustawieniu nóg przy wstawaniu, nie mówiąc już o siadzie po turecku - ból nie znika tylko zostaje na kilka dni. W tym czasie ograniczam aktywność fizyczną i łykam Ketonal i ból po kilku dniach przechodzi. Zimą delikatny ćmiący

Problemy z jamą brzuszną

rzeczywistością), zaczyna mono boleć mnie brzuch, czasem tak, że trzęsę się z bólu i trwa ok. 30-40 minut, a potem zazwyczaj wymiotuję, lub wypróżniam się, ale bardzo mnie to boli. Czuję później taki ucisk na brzuchu na samym dole ok. 5 cm pod pępkiem. Boli mnie w szczególności jak siedzę oraz poruszam się

Silny ból stawu skokowego

Mój mąż po wysiłku fizycznym oraz po wstaniu rano z łóżka odczuwa silny ból w stawie skokowym po obu stronach pięty. Ma 40 lat wazy 96kg wzrost 176cm. Mąż męczy się z tą dolegliwością od kilku lat , jeżeli nie wykonuje ciężkiej pracy wszystko jest ok.Natomiast jeżeli jest odwrotnie napad bólu jest

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: co to może być?

a zrób morfologię , crp, ob , cukier, mocz... -- http://www.suwaczki.com/tickers/l22nvcqgup40hae6.png "codziennie mnie zachwyca Twoje maleńkie życie"

Re: Wynik OB 40/72.

Wartość jest podwyższona, ale sam wynik OB nie oznacza nic. -- Now is the time for me to rise to my feet Wipe your spit from my face Wipe these tears from my eyes!

Re: Moje tsh, celiakia.

Ja już biorę żelazo, kupiłam sobie, ale właśnie przeczytałam, że jak jest jakiś stan zapalny to trzeba uważać z żelazem, a ja mam OB 40. Czyli coś się dzieje, ale nie wiem co. Zastanawiam się czy wyleczyłam do końca Helicobacter pylori i czy zapalnie dwunastnicy leczy się tak samo. Muszę iść do

wyniki krwi

Witam Proszę o ocenę wyniku badania krwi MCH - 31.5 (27-31) PDW - 70% (40-60) OB - 25 (<12) ALT - 68 (<31) AST - 47 (<34) Cholesterol calkowity - 203 (115-190) Triglicerydy w surowicy 158 (<150) Te badania mam ponad normę i to mnie bardzo martwi. Do dam ze badania krwi robilam

kolejna część wynikow

Robione 3 dnia cyklu Fsh 7,9 norma 2,8-14,4 Estradiol 124 0-160 Żelazo 66 60-180 spadło z 83 w 2 msc Sód 141 135-145 Potas 4,61 3,5-5,3 Cholesterol 133,1 115-190 Trójglicerydy 135,5 40-150 Ob 20 norma 0-15 ost miałam 16 Crp 2,1 0-5 ost miałam 5,9 Czekam jeszcze na anty tg progesteron i

Re: I jeszcze raz zacytuje dla osiagniecia nirwan

edek40 napisał: > Gdy likwidowano podatek od srodkow transportu, zastepujac go oplata paliwowa ob > iecywano, ze 100% pojdzie na drogi Masz gdzieś zapisane te obietnice, bo ja sobie ich jakoś nie przypominam, przynajmniej nie w takiej postaci, że 100%, pamiętam za to, że pieniądze te

Prośba o interpretację;-)

: 2,83 norma: 1,8-4,2 Ft4: 0,94 norma: 0,8-1,9 Tsh: 2,775 norma: 0,40-4,00 Atg 208,4 norma: <40 Atpo 1036,0 norma: 1,0-16,0 Ferrytyna 24,4 norma: 4-104 żelazo: 74 norma: 37-170 morfologia w normie, OB 12. Mam 35 lat, od jakiegoś roku biorę omega 3, selen i wit D3. Czy te wyniki mogą być

Re: Millenium Travel - apartament24

Witam Poniżej zdjęcie naszego apartamentu - z czwartku. www.dropbox.com/sc/h9a2ld19e5ni2gg/AAAh3mBUhm56Cn54laBVge1Ia Co do cen to wszystko jest raczej droższe niż u nas, poniższy link bardzo trafnie oddaje rzeczywiste ceny w OB www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-grecji,63/ W OB nie ma większych sklepów

Re: Nadczynność, guzek i TG b. wysokie - co to oz

Jutro zrobię OB, więc coś się dowiem a propos zapalenia. Co do aTG to mam 40% normy :-(

Ob

w jedno koryto o szerokości do 20 km i głębokości do 40 m. Uchodzi do Zatoki Obskiej na Morzu Karskim. Dopływy ObuIrtysz, Wasiugan, Tom, Czułym, Wach, Czarysz, Agan, Alej, Czumysz, Kiet, Bolszoj Jugan, Szczuczja, Inia, Sziegarka, Anuj.Pokrywa lodowa trwa od 170 dni w biegu górnym do 220 dni w biegu dolnym. Ob

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber – miasto w Niemczech, w kraju związkowym Bawaria, w rejencji Środkowa Frankonia, w regionie Westmittelfranken, w powiecie Ansbach, siedziba wspólnoty administracyjnej Rothenburg ob der Tauber, chociaż do niej nie należy. Leży w paśmie Frankenhöhe, około 30 km

Dejotar I Filoromajos

Dejotar I Filoromajos lub Dejotarus (celt.: Deiotarix; gr.: ?????????, D??otaros, łac.: Deiotarus) (ur. ok. 105, zm. 40 p.n.e.) – tetrarcha celtyckich Tolistoagów w zachodniej Galacji w latach 70-63 p.n.e., król Pontu w latach 63-48 p.n.e. i od 47 p.n.e., król Małej Armenii w latach 63-47

Seneka Starszy

Lucius Annaeus Seneca, zwany Rhetor (ur. ok. 55 p.n.e., zm. 40 n.e.), ojciec Seneki Młodszego zwanego Filozofem. Pochodził z Korduby (ob. Kordoba), ekwita, autor antologii cytatów z mów (z 10 ksiąg zachowało się 5).Retor pochodzenia iberyjskiego, dziadek poety Lukana; autor zachowanej

Wacław Czyżewski (generał)

w życiorysach informacje o przynależności do KZMP i KPP są niepewne. 12 sierpnia 1940 aresztowany przez Niemców podczas łapanki, zbiegł z transportu kolejowego. Od 1941 działacz RChOB, następnie jeden z organizatorów i działaczy PPR na Lubelszczyźnie. Oficer Gwardii Ludowej i Armii Ludowej, komisarz poczty

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!