Wszystko o:

ob 30

kaole

Kalendarz badań - dla mężczyzny

Kalendarz badań - dla mężczyzny

Mimo że ogromna część panów unika wizyt u lekarza jak ognia, to ciągłe przekładanie kontrolnych badań może mieć bardzo przykre konsekwencje. Co, kiedy i jak często powinien badać każdy mężczyzna?

Kalendarz badań - dla kobiety

Nie od dziś wiadomo, że skuteczność leczenia zależy w dużej mierze od wczesnego rozpoznania. Większość z nas zapomina o badaniach profilaktycznych i o chorobie dowiaduje się gdy jest już zaawansowana. Poniższą listę testów powinna wykonać każda dorosła kobieta.

Ból brzucha z prawej strony - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

Utarło się przekonanie, że dokładnie wiemy, jak boli chory wyrostek. Zdarza się więc, że groźne zapalenie zostaje zlekceważone, gdy towarzyszą mu nietypowe objawy. Tymczasem, gdy pojawiają się pozornie charakterystyczne dolegliwości, od razu niepotrzebnie panikujemy, chociaż są one czasem spowodowane innym, mniej poważnym schorzeniem. Jak zminimalizować ryzyko pomyłki? Co może oznaczać ból brzucha z prawej strony? I dlaczego z wyrostkiem nie ma żartów?

Do sanatorium z NFZ: komu to się opłaca?

Do sanatorium z NFZ: komu to się opłaca?

skierowania musi dołączyć aktualne wyniki badań. W przypadku osób dorosłych trzeba wykonać: morfologię krwi + OB, badanie moczu, RTG klatki piersiowej (ważność badania RTG wynosi dwa lata od dnia badania), EKG (ważność badania wynosi pół roku od daty badania), dzieciom wystarcza: aktualna morfologia krwi + OB

Nowe nadzieje w terapii szpiczaka mnogiego

Nowe nadzieje w terapii szpiczaka mnogiego

. Szpiczak wywodzi się z komórek odporności produkujących przeciwciała - limfocytów B. Rozwija się w szpiku kostnym przez wiele lat (nawet 20-30). Choroba często jest późno diagnozowana, bo daje nietypowe objawy. U wielu pacjentów są to bóle kości lub kręgosłupa, co sprawia, że najpierw kierują się do

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

, zazwyczaj wraz z morfologią sprawdza się także parametry wskazujące na ewentualny stan zapalny (głównie CRP , OB), a także wykonuje badanie moczu (problem z nerkami także sprzyja niedokrwistości). By wykluczyć ewentualne krwawienie z układu pokarmowego, zaleca się także badanie kału na krew utajoną. W

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Badanie krwi - morfologię z rozmazem i OB - raz w roku - poziom glukozy ora elektrolitów (tj. sód, potas, magnez, fosfor, wapń) należy badać raz na trzy lata - ciśnienie krwi należy mierzyć raz w roku Badanie ogólne moczu - raz w roku Badanie stomatologiczne - raz

Sarkoidoza - ukochana doktora House'a

Sarkoidoza - ukochana doktora House'a

niespecyficzne i łatwo je pomylić z innymi schorzeniami. Suchy, uciążliwy kaszel "udaje" alergię, grypę, czy przeziębienie. O pomyłkę szczególnie łatwo przy ostrym przebiegu sarkoidozy (dotyczy 20-30% chorych), gdy poza kaszlem pojawia się też temperatura powyżej 38 st. C., powiększenie węzłów

Gluten? Nie, dziękuję

Gluten? Nie, dziękuję

ważny jest dokładny wywiad, bowiem 30 proc. dorosłych, u których stwierdza się celiakię, w pierwszych latach życia przeszło jej łagodną postać. Potrzebne są też badania krwi (szuka się określonych przeciwciał) oraz biopsja jelita cienkiego - pobranie tkanki do badania pod mikroskopem. Jeśli trzeba

Zdrowe kości do starości

Zdrowe kości do starości

Gdy dziecko się rodzi, jego kości ważą mniej więcej kilogram. Potem nasz szkielet stale rośnie i wzmacnia się, aby około 30. roku życia osiągnąć tzw. szczytową masę. Niestety, po czterdziestce kości tracą na wadze 0,5-1 proc. masy rocznie. Jest to proces naturalny. Tempo demineralizacji kości może

Kamica i atak kolki

wydają mi się takie złe: OB 74, badanie moczu: erytrocyty 30, nabłonki płaskie 56, bakterie 1760. Pozostałe chyba w normie. Kreatynina 0,78, GFR>60. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania aby sprawdzić stan moich nerek? Najprawdopodobniej poza atakiem kolki ma Pani zakażenie układu moczowego, co jest

Problemy z jamą brzuszną

rzeczywistością), zaczyna mono boleć mnie brzuch, czasem tak, że trzęsę się z bólu i trwa ok. 30-40 minut, a potem zazwyczaj wymiotuję, lub wypróżniam się, ale bardzo mnie to boli. Czuję później taki ucisk na brzuchu na samym dole ok. 5 cm pod pępkiem. Boli mnie w szczególności jak siedzę oraz poruszam się

Do jakiego lekarza się udać?

Mam 30 lat. 1,5 roku temu (w październiku) zdarzyły mi się kołatania serca odczuwane jako kilka (5-6) zatrzymań serca w ciągu 1 minuty. Bardzo się przestraszyłam. Po tym "ataku" czułam się słabo, jakby opuściła mnie cała energia. Na drugi dzień udałam się do lekarza, który zlecił EKG. EKG wykazało

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wynik ob ponad 30

Mnie lekarz w Niemczech powiedzial że OB nie jest wyznacznikiem.Mama umarła na nowotwór trzonu macicy z OB 15 a babcia z OB 60 od 30 lat ma sie znakomicie a dobiega 80 lat.

wynik ob ponad 30

Niedawno robiłam badania i morfologia w normie poza ob które wynosi ponad 30.W badaniu moczu tez niby wszystko w normie tylko ze stwierdzono liczne bakterie,sladowe ilości śluzu, leu 1-3i nabl pł liczne.Dodam ze badania robiłam zaraz po przeziębieniu i na dobę przed okresem.czy to mogło miec wpływ

ob ponad 30 to wysokie?

Niedawno robiłam badania i morfologia w normie poza ob które wynosi ponad 30.W badaniu moczu tez niby wszystko w normie tylko ze stwierdzono liczne bakterie,sladowe ilości śluzu, leu 1-3i nabl pł liczne.Dodam ze badania robiłam zaraz po przeziębieniu i na dobę przed okresem.czy to mogło miec wpływ

%-latek OB 30 i inne odchylenia

Witam! jutro idę na interpretację wyników, ale muszę znać więcej niż jedną opinię lekarską. Martwię się gdyż synek ma kilka odchyleń od normy w wynikach krwi. Podaję same odchylenia, reszta w normie: OB - 30 RBC - 5,59 MCV- 72,6 MCH - 24,3 RDV-CV - 15,0 PLT

Re: Demonstracja KOD

To warto zobaczyć :-) https://youtu.be/Lq1SSQ2ob30;;Lq1SSQ2ob30;;https://i.ytimg.com/vi/Lq1SSQ2ob30/default.jpg;;Telewizja Republika - LIS NA ŻYWO W REPUBLICE -- http://republika.pl/blog_oj_1271134/2617878/tr/malpkaminigifusav7f.gif

Re: wyniki

Brzuch może boleć od leków przeciwgorączkowych, pewnie dajesz ibuprofen? Ob wysokie, ale powinnaś zrobić crp i pct. Ob reaguje z opóźnieniem na infekcję, później się podnosi a jeszcze dłużej utrzymuje wysokie (mój syn miał ob 30 3 tygodnie po infekcji z wysoką gorączką, ob spada do miesiąca

T.Lis czyli autorytet dla psychicznie chorych

www.youtube.com/watch?v=Lq1SSQ2ob30 T.Lis czyli człowiek chory z nienawiści do Polaków.

Re: Podostre zapalenia tarczycy i guzki-proszę o

Dodam normy: TSH (0,27-4,2) FT4 (12-22) FT4 (2,0-4,4) Ob-75 CRP-30

CRP a OB?

rozmazie krwi - nieznacznie obniżone wartości limfocytów : 28 ( norma 30 - 40) oraz w morfologii nieznacznie podwyższony poziom neutrofili : 5,4 (norma od 2,5 do 5,0). Czy podwyższone OB czy prawidłowym poziomie CRP powinno nas niepokoić? Nie mam badań porównawczych, jak np. wyglądały badania wcześniej?

Interpretacja wyników badań męża- prośba

Witam, właśnie otrzymałam wyniki badań męża (30l): Pozycje odbiegające od normy: MORFOLOGIA: % limfocytów 51,5 OB: 14 mm/h MOCZ BADANIE OGÓLNE: Ciężar właściwy 1.008 kg/l CHOLESTEROL CAŁKOWITY: 222 mg/dl ALAT: 62 U/l Dodam, że mąż ma problemy z wagą oraz nadciśnieniem tętniczym (górna