Wszystko o:

ob 15 co oznacza

Odczyn Biernackiego (OB.)

Odczyn Biernackiego (OB.)

), chorobach tarczycy (zarówno przy niedoczynności, jak i nadczynności). Często towarzyszy ziarnicy złośliwej, szpiczakowi mnogiemu, wstrząsowi, zespołowi nadnerczy lub stosowaniu niektórych leków. Jednak nie w każdym przypadku wzrost wskaźnika OB. oznacza chorobę. Podwyższone OB. występuje u kobiet w ciąży

Badanie OB.

Badanie OB.

Dołącz do nas na Facebooku! OB., czyli odczyn Biernackiego to rodzaj testu, który pozwala określić szybkość z jaką opadają czerwone krwinki (erytrocyty) . Za jednostkę czasu najczęściej przyjmuje się jedną godzinę, rzadziej dwie. Twórcą i pomysłodawcą badania jest polski lekarz Edward Biernacki

Limfocyty

Limfocyty

obronnych. Jak wyglądają i skąd się biorą limfocyty? Limfocyty to małe, jednojądrzaste komórki mające od 8-15 mikrometrów. Ze względu na ich rozmiar dzieli się je na małe, średnie oraz duże. Za ich produkcję, u dorosłej osoby odpowiada szpik kostny . Limfocyty stanowią jeden z produktów końcowych

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

dotyczą układu krążenia, ale mogą dotknąć każdego narządu, dawać objawy podobne do depresji. Rzeczywiście, kobiecy problem, ale... Anemię częściej stwierdza się u kobiet niż u mężczyzn. Problem dotyczy aż 20% pań (podczas gdy tylko jednego procenta mężczyzn). Co więcej - przede wszystkim kobiet młodych

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

USG. Dodatkowo profilaktyce służy tzw. oznaczanie poziomu PSA w surowicy krwi (białka produkowanego przez stercz, którego poziom podwyższa się w chorobach prostaty). Oznaczenie poziomu PSA należy wykonywać co roku po skończeniu 50. roku życia lub po 40. roku życia

Prostata a wysokie OB

Wysokie OB 66 i PSA 91 u mężczyzny 80 lat. Nic do tej pory się nie działo. Z internetu wiadomości nie są optymistyczne. Co może to oznaczać?Proszę zgłosić się do lekarza urologa. Konieczne jest badanie gruczołu krokowego i zaplanowanie dalszej diagnostyki. Pod uwagę należy brać zarówno zapalenie

Wysokie OB, a dentysta?

Moja córka ma OB 67. Ponad to ma nadwagę, często skarży się na bóle stawów i skurcze. Byłam u lekarza, który wysłał mnie z dzieckiem do dentysty. Co robić?OB na poziomie, który Pani wymienia jest bardzo niespecyficznym wynikiem i może oznaczać w zasadzie wszystko od stanu prawidłowego po infekcję w

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Interpretacja morfologii

Zrobiłem sobie podstawowe badania ogólne. Wszystko jest ok., morfologia prawie w normie tylko eozynofile są ponad normę 0,52 tys/?l (0.02tys/?l ponad normę), 6,9 %(1.9% ponad normę), OB, ALT, Glukoza, TSH, w normie. Cholesterol całkowity 2,94 mmol/l (0.96 mmol/l poniżej normy), mocznik 2.0mmol/l

Sarkoidoza czy szpiczak mnogi

- podwyższone )OB-36 oraz CRP dodatnie. Od 6 tygodni pobieram Trexan 2,5 mg 3 x dziennie co 7 dni, Metypred 4 mg 1 x dziennie. Augmentin i kwas foliowy. Po 3 tygodniach leczenia rozpoznano rumień guzowaty wędrujący. Nie jestem pewna czy to sarkoidoza. Moja mama w wieku 50 lat też zachorowała na sarkoidozę i po

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Jeszcze raz o najemcach - z innej strony.

nie uzycza a wynajmuje. I nie 'pozwala' a wynajmuje czyli zawiera umowe najmu. Ty mylisz pojecia i chyba noe rozumiesz istoty wynajmu lokali. I nic ponadto. Zadne uslugi typu c > aluje raczki, ach jaka jestem wdzieczna itp. nie sa czescia umowy. I jest to ob > warowane konkretnymi warunkami

Re: Polacy niezadowoleni z postawy Niemiec ws. Uk

Fitch obniżyła długoterminowy rating kredytowy Ukrainy - w walucie krajowej z B minus do kategorii CCC. Co właściwie oznacza poziom śmieciowy. To ze względu na panującą niestabilnej sytuacji politycznej i gospodarczej w kraju. Ponadto, Agencja uważa, że spadek PKB na Ukrainie może wynieść do 6,5%, a

Można sądzić, że praca wre ...

. Robotnicy pracują od 7 do 15 z przerwami. Referendum, wieszanie psów na HGW, ale tak naprawdę - to brak pytania- presji: kiedy, do diabła, skończy się kalkulowanie przetargów wg najniższych standardów i najniższej ceny, które oznaczają co najmniej TRZYKROTNE WYDŁUŻENIE prac na newralgicznych dla

Energia z węgla brunatnego - zagrożona

sąsiadem. Zresztą, tak czy inaczej, uruchomienie tych złóż oznacza jakieś 10-15 lat przygotowań i nakłady finansowe porównywalne z elektrownią atomową. Szanse na realizację, mimo trwających analiz, są wiec znikome. Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,14231438,Wegiel_do_trumny__Jak_politycy

Podwyższone OB i CRP u dziecka z chorobą układową.

Witam We wtorek córka miała pobranie krwi. W badaniach wyszła podwyższona leukocytoza - 15 tys., i hemoglobina ponad 14. Ob i CRP w normie. Tego samego dnia córka zaczęła gorączkować. temperatura przez cały dzień utrzymywała się średnio w granicy 38,2 st. Rano po gorączce nie było śladu. Zero

interpretacja wyników morfologii u 4-latki pomocy

ma wiedzę co może to oznaczać. Oto wyniki całego badania: badanie wynik jedn norma leukocyty 8,5 tyś/ul 5,5 15,5 erytrocyty 4,4 mln/ul 3,9 5,0 hemoglobina 12,3 g/dl 11,0 13,8 hematokryt

badanie krwi i moczu - proszę o pomoc

Ob 4 (12) WBC 6,3 ul (4-10) limfocyty 26% (15-40) pozostałe 6% (2-20) neutrocyty 68% (45-70) RBC 4,64 ul (3,7-4,9) HGB 13,1 g/dl (11-15) HCT 38,3% (36-46) MCV 82,4 fl (80-100) MCH 28,2 pg (27-34) MCHC 34,2 g-dl (31-36) RDW-CV 12,5 % (11-16) PLT 214 ul (140-400) MPV 9,6 fl (8-11) kreatynina - 0

Marker CEA podwyższony

kolonoskopię, wyszła dobrze. Jednak teraz jestem przerażona....gdzie mam iść z tym wynikiem, do onkologa? Pozostałe wyniki krwi w normie ob 9 crp 0,15 ldh w normie tylko fibrynogen troszeczkę zawyżony Czy to moze być problem onkologiczny?czy mam się bać?jakie badania wykonać? wiem, że jest to niespecyficzny

Re: Napadowa gorączka, świąd i bóle brzucha :(

- 50) RBC 4,04 (4,0 - 5,20) HGB 11,9 (12-16) takie sobie malutkie uchylenie HCT 36,4 MCV 90,3 PLT 200 MCH 29,4 MCHC 32,6 g/dl RDW-SD 51,7 PDW 15,2 fl MPV 10,5 fl PCT 0,21 Cholesterol całkowity - 179 (140-200) uffff.... OB - 42 (1-20) mm/1 godz CRP - (+) 9 (0-6) nie wiem co oznacza ten

Re: czy przed ciążą TSH zawsze musi być ponizej 1

,4 (78 - 93) MCH 28,9 ( 27 - 31) MCHC 34,2 (31 - 36) RDW 13,5 % ( 11-16) RDW 41,3 fl ( 37 - 54) płytki 275 ( 150 - 400) MPV 11,4 (9 - 13) PDW 14,3 ( 9 - 17) PCT 0,31 (0,17 - 0,35) P-LCR 36,7 ( 13 - 43) OB 8 (1 -15) Czy mam podać też przedostatnią morfo? Ale ten pobyt nad morzem, to chyba powinien

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber – miasto w Niemczech, w kraju związkowym Bawaria, w rejencji Środkowa Frankonia, w regionie Westmittelfranken, w powiecie Ansbach, siedziba wspólnoty administracyjnej Rothenburg ob der Tauber, chociaż do niej nie należy. Leży w paśmie Frankenhöhe, około 30 km

Konwój OB-4

Konwój OB-4 – pierwszy aliancki konwój, który został zaatakowany podczas II wojny światowej, 16 września 1939 roku w drodze z Liverpoolu (Wielka Brytania) do Ameryki Północnej.Niemiecki U-Boot U-31 wykrył konwój OB-4 15 września. Następnego dnia o godz. 8:15 rano zatopił parowiec "Aviemore

Neuhausen ob Eck

Neuhausen ob Eck – gmina w Niemczech, w kraju związkowym Badenia-Wirtembergia, w rejencji Fryburg, w regionie Schwarzwald-Baar-Heuberg, w powiecie Tuttlingen, wchodzi w skład wspólnoty administracyjnej Tuttlingen. Leży po części w Parku Natury Górnego Dunaju, ok. 15 km na wschód

Ob-Irtyska Rzeczna Flotylla Bojowa

Ob-Irtyska Rzeczna Flotylla Bojowa (ros. ???-????????? ?????? ?????? ????????) – flotylla rzeczna białych działająca na rzekach Ob i Irtysz podczas wojny domowej w RosjiZaczątkiem flotylli był Oddział Statków Specjalnego Przeznaczenia dla Działań na Rzekach, operujący od 8 lipca 1919 r

Melotte 15

mikrokwazar, który został wydalony z gromady. Melotte 15 jest jedną z gromad rdzenia asocjacji Cas OB6. Gromada ta ma w znaczym stopniu charakter mgławicowy.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!