Wszystko o:

normy tsh w ciąży

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Na początku ciąży może dochodzić do obniżenia stężenia TSH. Najprawdopodobniej nie będzie potrzeby rozpoczynania leczenia, a jedynie dalsza obserwacja. Jednak ostateczną decyzję może podjąć tylko lekarz prowadzący, który dokładnie Panią zna.

TSH - normy

TSH - normy

niepokoju i konieczność zlecenia dalszych badań. Zakłada się, że norma dla kobiet w I trymestrze ciąży to 2,3 mIU/l, w II 3,1 mIU/l a w III trymestrze nie powinno przekraczać 3,5 mIU/l. Zupełnie inaczej definiuje się wyniki TSH u osób starszych. Przekroczenie granicy 4,2 niejednokrotnie okazuje się dużo

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

o niedoczynności tarczycy. Nowa norma dla kobiet w ciąży lub tych dopiero planujących założenie rodziny nie powinna być wyższa niż 2,5 mj/l. Jej przekroczenie wymaga natychmiastowego leczenia jedynie w przypadku tych pierwszych. U pozostałych pań, aby uniknąć kłopotów w przyszłości, należy wyjaśnić

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

świadczyć o niedoczynności." Ma rację? - Częściowo. Rzeczywiście, normy dla kobiet w ciąży i planujących ją są inne, niż dla całej populacji. Standardowa norma mieści się w przedziale 0,27 a 4,2 mj/l, ale w przypadku wspomnianych kobiet już wynik ponad 2,5 jest niepokojący i wymaga leczenia. Z drugiej

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

przeciwko specyficznym komórkom, które "odbierają" i przekazują informację o obecność TSH w organizmie (więcej o TSH jego normach oraz znaczeniu i funkcjach przeczytasz tutaj ). Przeciwciała anty-TPO oddziałują przede wszystkim na peroksydazę tarczycową. To jeden z enzymów uczestniczących w

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

. U kobiet młodszych to patologia, wymagająca leczenia. Powodem może być obniżona rezerwa komórek rozrodczych. Wówczas nawet perspektywa ciąży z in vitro jest wątpliwa ( czytaj więcej na ten temat ). U Polek menopauza (rozumiana jako ostatnia miesiączka w życiu) występuje zwykle pomiędzy 45. a 55

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

po urodzeniu dziecka. Kobiety z niedoczynnością tarczycy zazwyczaj mają trudności w ogóle z zajściem w ciążę lub dochodzi u nich do poronień. Te z nadczynnością cierpią na charakterystyczne niepowściągliwe (zdecydowania przekraczające ciążową normę) wymioty, biegunki i w konsekwencji tracą kilogramy

Prolaktynoma

Prolaktynoma

u kobiet w ciąży oraz karmiących matek. Pobudza bowiem wzrost gruczołu sutkowego odpowiedzialnego za laktację, to także za jej sprawą hamowana jest owulacja oraz menstruacja u pań spodziewających się dziecka. Prawidłowy poziom hormonu (z wyjątkiem okresu ciąży) nie powinien przekraczać 20ng/ml. Na

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

uwagę, gdy dochodzi do utraty masy ciała lub jej naturalny przyrost jest za mały, a także pojawiają się biegunki, które w przeciwieństwie do wymiotów, nawet na początku ciąży, normą raczej nie są. W przypadku choroby Gravesa-Basedowa, częstej przyczyny nadczynności tarczycy w ciąży, lekarza i pacjentkę

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

(estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą urodzić zdrowe dzieci. Dla najmłodszych jest szczególnie ważny, gdyż zapewnia prawidłowy rozwój mózgu. Właśnie dlatego maluchy, zwłaszcza do ukończenia trzeciego

Wyniki TSH w ciąży

Wyniki moich badań: w 12 tygodniu ciąży TSH miałam 0.07, ft3 i ft4 w normie. W 16 tygodniu ciąży TSH wzrosło do 0.125, ft3 i ft4 w normie. Anty-TG i anty-TPO też. W 22 tygodniu wyniki w normie, tylko TSH znowu spadło do 0.07. Klinicznych objawów tarczycy nie ma, USG tarczycy w normie, leków mi

Planowanie ciąży, a wyniki TSH

Mam 25 lat i jestem na etapie planowania ciąży i przygotowywania do tego ważnego wydarzenia dlatego wykonałam kilka badań zaleconych przez ginekologa w tym TSH. Pierwsze wykonałam w prywatnym laboratorium w październiku 2012 r. Wynik 4,260 uIU/ml przy normie 0,270 - 4,200. Lekko powyżej normy ale

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

Mam problem z niskim tsh. W I trymestrze ciąży robiłam badanie TSH i wyszło 0,042, dostałam skierowanie na FT4 wyszło 17,26 przy normach (9-20.0) i FT3 4,88 przy normach (4-8,3). Skierowano mnie do endokrynologa. Lekarz powiedział, że TSH może być niskie. Ważne, że FT3 i FT4 są w normie. Kazał

Wyniki TSH

endokrynologowi. Obecnie TSH u Pani jest w normie. W trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na lewotyroksynę i z tego powodu należy zwiększać jej dawkowanie o ok. 30-50%. Jednak w przypadku ciąży może być niezbędne oznaczenie hormonów wolnych fT3 i fT4. Stężenie TSH nie powinno przekraczać 2,5uIU/ml, a fT4

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pragnę zajść w ciążę - prośba o interpretację

TSH przy przyjmowaniu syntetycznej tyroskyny powinno być poniżej 1. Przy zachodzeniu w ciążę, ważniejsze są ft3 i ft4, powinny być na mniej więcej tym samym poziomie, powyżej połowy normy. To one odpowiadają za rozwój dziecka i utrzymanie ciąży. Mi pozwolono zajść w ciążę przy tsh 0,6 i ft3 i ft4 w

Re: IN VITRO - program rządowy Poznań/Polna (cz.4

Ja tez mam problemy z tarczyca u mnie akurat tsh było za niskie 00.5.teraz dzięki Bogu mam już w normie. Mój endokrynolog mówi ze idealne tsh przy problemach z zajściem w ciążę to nie więcej i nie mniej niż 1,5

Re: Pragnę zajść w ciążę - prośba o interpretację

Lekarz powinien ci zwiększyć dawkę Euthyroxu i doprowadzić TSH do 2 - 2,5 mj/l, jeszcze zanim będziesz się starała... Ja zaciążyłam bez problemu, ale właśnie straciłam swoją ciążę bo ginekolog twierdził że 4,7 jest ok, skoro mieści się w (starej) normie. Sama dopiero odkryłam co było przyczyną

Re: jod i karmienie

Mam zdiagnozowane Hashimoto, ostatnie TSH 0,017, poniżej normy; badań kompleksowych nie robiłam od b. dawna, miałam i tak tylko FT3 czy FT4 zlecone z 2x w ciąży, teraz dziecko ma już ponad 4 m-ce, TSH sprzed miesiąca ciut poniżej normy -- http://lbdf.lilypie.com/WkOlp1.png

Re: z nadczynności w niedoczynność?

Powiem Ci tak, ja miałam bardzo podobną sytuację. Za niskie tsh, lekko ponad normę ft4 (ty miałaś w normie). też mnie nafaszerowano metizolem. Ostawiłam na własną rękę. Bo kazano mi go brać nadal przy tsh ponad 3. Po odstawieniu tsh nadal rosło. Dostałam eutyrox. Po pół roku zaszłam w ciążę. Tsh

Począek ciąży a wysokie TSH

Witam, jestem w 9 t.c. Na początku ciąży (5t.c.) miałam TSH 5,03, FT4 14. Zaczęłam przyjmować euthyrox 75 po ok 4 tyg wyniki wynoszą: Tsh 2,6 anty-TPO 17 anty-TG 29 FT 4 17,6 Czy anty -TPO i anty-TG są prawidłowe? Niby w normie się mieszczę ale nie wiem jak to jest w ciąży. Bardzo proszę

Re: Hashimoto jakie leki w ciąży???

Myślę że moja Endo kierowała się właśnie tym tsh 0,10 przy normie 0,35 i dlatego chyba obniżyła mi dawkę. Zaczynając brać leki miałam coś w okolicy 1,5. A teraz mam 0,02 jeszcze niższe. Myślałam że jak mam tsh poniżej normy to jest to nadczynność. Czy jestem w ciąży tego jeszcze nie wiem chciałam

Re: Wyniki w ciąży, prośba o radę

Witam, jestem w 9 t.c. Na początku ciąży (5t.c.) miałam TSH 5,03, FT4 14. Zaczęłam przyjmować euthyrox 75 po ok 4 tyg wyniki wynoszą: Tsh 2,6 anty-TPO 17, anty-TG 29 a FT 4 17,6. Czy anty -TPO i anty-TG są prawidłowe? Niby w normie się mieszczę ale nie wiem jak to jest w ciąży. Bardzo proszę

Re: Zalecenia PTE i PTD 2014 - tarczyca a cukrzyc

gospodarki lipidowej, zwłaszcza dużymi wartościami cholesterolu, należy oznaczyć stężenie TSH u kobiet planujących ciążę należy oznaczyć stężenie TSH u kobiet między 4. a 8. tygodniem ciąży należy oznaczyć stężenie TSH i TPOAb u kobiet między 4. a 8. tygodniem ciąży z wywiadem w kierunku choroby

Re: Począek ciąży a wysokie TSH

widział potrzeby obniżania TSH z tego względu, że były wtedy inne normy... po ciąży jak sprawdzałam TSH było ok. (A synek urodził się zdrowy i rozwija się cały czas prawidłowo) Ogólnie teraz czuję się coraz lepiej, mdłości się kończą. Nawet się wystraszyłam i pojechałam do gin. bo objawy ciąży zaczęły mi

Badanie biochemiczne krwi

hormon tyreotropowy (TSH) tyroksyna wolna (fT4) trijodotyronina wolna (fT3) przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej (anty-TPO) przeciwciała przeciw tyreoglobulinie (anty-TG) Profil trzustkowy amylaza w surowicy fosforany w surowicy glukoza we krwi Profil alergiczny immunoglobuliny E całkowite

Poporodowe zapalenie tarczycy

. Obraz histologicznyPodostre limfocytowe zapalenie tarczycy. DiagnostykaPoporodowe zapalenie tarczycy rozpoznaje się u ok. 50% kobiet, u których stwierdzono podczas ciąży podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO. Jednocześnie, zwiększenie poziomu przeciwciał anty-TPO w czasie ciąży zwiększa ryzyko

Podostre zapalenie tarczycy

tarczycy i gorączka. Następnie objawy ustępują samoistnie, czynność tarczycy wraca do normy, by w kolejnej fazie pojawiła się niedoczynność tarczycy, która po różnym czasie również samoistnie przemija, a czynność tarczycy staje się znowu prawidłowa. W sporadycznych wypadkach choroba może przebiegać

Aborcja w Luksemburgu

Luksemburg posiada – obok Malty, Irlandii i Polski – jedne z bardziej restrykcyjnych przepisów aborcyjnych spośród państw Unii EuropejskiejBBC NEWS | Europe | Europe's abortion rules (art. 348 – 353-A kodeksu karnego)LUXEMBOURG. Penal Code.. Do 1978 roku przerywanie ciąży

Wole (tarczyca)

szyi, mogą wystąpić objawy uciskowe, np. trudności w oddychaniu, ucisk na tchawicę i przełyk, ochrypły głos (ucisk na nerw krtaniowy wsteczny). Patogeneza Wole obojętne oraz wole niedoczynnePrzyczyną rozrostu tarczycy jest jej odpowiedź na nadmierne pobudzanie przez hormon tyreotropowy (TSH

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!