Wszystko o:

normy tsh tarczycy

kaole

TSH - normy

TSH - normy

Poziom TSH jest w dużej mierze uzależniony od wieku oraz aktualnego stanu, co niestety czasem nie jest brane pod uwagę przy analizie wyników. Jest ścisle związany z tarczycą. To niewielki gruczoł, którego praca ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Aby wszystko przebiegało prawidłowo przysadka mózgowa wydziela TSH. Mimo że medycyna dokładanie ustaliła prawidłowe wartości tego hormonu to sztywne trzymanie się norm nie zawsze jest słuszne.

TSH, czyli strażnik tarczycy

Hormon tyreotropowy (TSH) wytwarzany jest przez przysadkę mózgową. Do jego najważniejszych funkcji należy kontrola produkowanych przez tarczycę hormonów.

Trijodotyronina (T3) - badanie

To jeden z ważniejszych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Jego poziom odgrywa szczególną rolę u nienarodzonych jeszcze dzieci, w okresie rozwoju układu nerwowego oraz kostnego. Na podstawie wartości T3 potwierdza się lub wyklucza nadczynność bądź niedoczynność gruczołu.

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jednym z takich schorzeń, które przez lata może nie wywoływać żadnych objawów jest subkliniczna nadczynność tarczy. Działanie tarczycy jest kontrolowane przez przysadkę mózgową, która wytwarza hormon (TSH) pobudzający tarczycę do produkcji T3 i T4. Anatomia

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przy rozpoznawaniu schorzeń tarczycy oznacza się podstawowe hormony tarczycy tj. TSH i tzw. wolne hormony FT3 i FT4. Konieczne jest również przeprowadzenie badań pod kątem przeciwciał, które u osób z prawidłowo funkcjonującym gruczołem nie występują wcale. Do

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

także: Przeciwciała przeciwtarczycowe Kalcytonina TSH, czyli strażnik tarczycy Przeciwciała anty - TPO Rak rdzeniasty tarczycy

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

jednoczesnego badania TSH i przynajmniej jednego z hormonów tarczycowych, najlepiej fT4. Np. w przypadku gruczolaka przysadki wydzielającego TSH, stężenie TSH we krwi może mieścić się w normie, ale stężenia fT4 i fT3 będą podwyższone a pacjent będzie miał objawy nadczynności tarczycy. Oznaczenie samego TSH może

Kalcytonina

Kalcytonina

. U zdrowej osoby jego wartość niw powinna przekraczać 2,9 pmol/l (u mężczyzn może być nieznacznie wyższy). Powyżej normy Znaczne przekroczenie (nawet tysiąckrotnie) stężenia hormonu pojawia się u pacjentów z rakiem tarczycy, tzw. rakiem rdzeniastym tarczycy. Choroba nowotworowa to jednak nie jedyna

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Tarczyca nami rządzi! Na pewno wiesz, jak pracuje ten narząd?

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Tarczyca?

. Dwa miesiące temu zrobiłem TSH - wyszło 3.0. norma od 0.27 do 4.2. Brałem wtedy Beto 100 ZK i dolegliwości sercowe po miesiącu ustąpiły na ponad dwa miesiące. Jednak wróciły z powrotem kilka dni temu. Zrobiłem więc z ciekawości TSH, FT3 i FT4. Oto wyniki: TSH: 3.65mlU/ml - normy: 0.27 - 4.2; FT4

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH, FT3, FT4 - w normie?

Od jakiegoś czasu odczuwam zaburzenia koncentracji, pamięci, lekki przyrost wagi oraz nadpotliwość. Zrobiłem badania TSH, FT3 oraz FT4. Serdecznie proszę o interpretację TSH 1.446 mIU/l || 0.55 - 4.78 mIU/l fT3 3.87 pg/ml || 2,3-4,2 pg/ml fT4 1.34 ng/dl || 0,89-1,76 ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: tsh w normie,guz tarczycy 2,24x2,12cm co robi

Czy może ktoś wie, gdzie w Polsce wykonuje się zabiegi HIFU na tarczycy. Francuska firma Theraclion wyprodukowała aparat Echopulse, który usuwa pojedyncze zmiany tarczycy bezoperacyjnie, skoncentrowana wiązka ultradźwieków. Wiem, że klinika endokrynologiczna we Frankfurcie nad Menem prowadzi takie

Re: radosny poranek

tyle mi pisałyście o tarczycy, że se poszłam zbadać tsh wyszło w normie także ten to raczej choroba psychiczna

Re: radosny poranek

> tyle mi pisałyście o tarczycy, że se poszłam zbadać tsh > wyszło w normie W normie, tzn. ile dokładnie? Znam takich, którzy załapywali się na laboratoryjną normę, a mieli symptomy niedoczynności jak byk. Zrób wszystkie testy, TSH to za mało. Skąd wiesz, że T4 jest prawidłowo

wysokie TSH po dwóch poronieniach

Witam, jestem po dwóch poronieniach, lipiec i pazdziernik- nie ustalono przyczyny, wszystkie wyniki badań ok. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Wyniki TSH przed ciążą poniżej 2. Po poronieniu: listopad: TSH 2,77 t3 i t4 nie oznazono styczeń: TSH 3,6 norma 04-4 FT3 3,2 norma 1,8-4,4 FT4 1

Re: Widze, ze sie tu znacie, wiec sie podepne

Sprawdź czy normy labu sa zgodne z wiekiem córki (ja mam nagminnie wpisywane normy dla dorosłych, dla dzieci mogą być inne). Niższy poziom Tsh niz normy świadczy o nadczynności tarczycy. Czemu było robione badanie? Córka ma jakieś objawy?

Re: TSH w normie - czy tzn ze tarczyca jest ok?

prawidłowe dla TSH być może nie są trafne; górna granica normy dla TSH powinna wynosić 2mlU/l. Powodem tego jest fakt, ze choroby tarczycy są wyjątkowo częste i u dużej części pozornie zdrowych osób schorzenie to zaczyna się powoli rozwijać." I jeszcze, tylko już nie chce mi się przepisywać: Norma

Re: TSH w normie - czy tzn ze tarczyca jest ok?

żeby wiedzieć co dzieje się z tarczycą należy wykonać komplet badań. samo tsh to nie wszystko, choć widać u Ciebie, że jest za wysokie, bo obecnie nowa norma dla tsh jest poniżej 2. koniecznie wykonaj badania hormonów tarczycy, czyli wolnej tyroksyny (ft4) i wolnej trijodotyroniny (ft3), również

Re: wyniki badań tarczycy

Czy poziom ferrytyny jest w jakiś sposób skorelowany z tarczycą? Drugie pytanie - czy skaczący poziom TSH i mały spadek po miesięcznej kuracji wynika ze zbyt małej dawki Euthyroxu? Przeciwciała atpo i atg mam w normie, usg tarczcy nie robiłam jeszcze.

Re: 10 tydz ciąży, Tsh 0,02 Ft3,ft4 w normie

Tylko zrób całość badań tzn nie tylko TSH - hormon przysadki mózgowej, ale hormony tarczycy - Ft4 oraz Ft3, bo to one "decydują" o np podniesieniu dawki a nie samo TSH. W ciąży dążymy do Ft4 i Ft3 bliżej górnych norm.

TSH w normie - czy tzn ze tarczyca jest ok?

duża prolaktyna 72 (norma do 30) i ginekolog odesłał mnie do endokrynologa. Ten powiedział, że nie mój wynik nie jest aż tak zły, żeby podejrzewać że coś jest na przysadce mózgowej i że być może to problem z tarczycą. Dostałam do zrobienia TSH i Prolaktynę raz jeszcze. W oczekiwaniu na wyniki