Wszystko o:

normy cholesterolu u dzieci

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Cholesterol

Cholesterol

, nadciśnienie). W wieku powyżej 75 lat ilość cholesterolu we krwi nie stanowi już istotnego wskaźnika poziomu ryzyka. U dzieci, młodzieży i młodych dorosłych pomiary nie wydają się zbyt użyteczne, za wyjątkiem dwóch ostatnich grup u których wystąpiły hipercholesterolemia lub kardiopatia spowodowane

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

wynosić średnio 11-18 mol/l u dorosłych oraz 11-24 mol/l w przypadku dzieci. Uwaga - normy te mają jedynie charakter poglądowy i mogą się różnić w zależności od laboratorium dokonującego analizy. Do niedoboru cynku może dojść przede wszystkim wtedy, gdy za mało go w naszym pożywieniu. Najbardziej narażone

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E: - w 100g jest 53 μg witaminy A, dzienna norma to 800 μg - w 100g jest ok. 25 μg witaminy D, dorosła osoba potrzebuje jej ok. 5 μg - w 100g jest ok. 1mg witaminy E, dzienne zapotrzebowanie to 10mg

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

niedoborami tego pierwiastka, a zespołem metabolicznym. Schorzenie to metaboliczny charakteryzuje się m.in. otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. Jego występowanie poważnie zwiększa ryzyko rozwinięcia się cukrzycy i miażdżycy. U osób, które dostarczają organizmowi

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

to oznacza, że zasadę, by mierzyć ciśnienie raz do roku wszystkim, którzy ukończyli 35 lat, można odłożyć do lamusa? - Pomiary są wskazane w każdym wieku, także u dzieci. Ponieważ w ich przypadku potrzebny jest specjalny rękaw, powinien to robić pediatra. I coraz częściej robi, także w ramach

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

internetowej Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie żelaza powinno wynosić odpowiednio: - niemowlęta od 0,5 do 1 roku życia - 11 mg - dzieci w wieku 1-3 lata - 7 mg - dzieci w wieku 4-12 lat (w tym dziewczęta, u których nie wystąpiła miesiączka) - 10 mg - chłopcy 13-18 lat - 12 mg - mężczyźni

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

, jelita i śledziony, a także tętnicą wątrobową z ogólnego krążenia tętniczego. W ciągu minuty narząd oddaje zwykle 1,5 litra oczyszczonej krwi do krwiobiegu. Z krwi wychwytuje szkodliwe produkty przemiany materii, w tym cholesterol, także leki, trucizny, nadmiar hormonów. Niczym najnowocześniejsza fabryka

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

. Niektóre barwniki mogą negatywnie wpływać na koncentrację u dzieci. Wówczas stosowana adnotacja powinna być na produkcie. Natomiast doniesienia o rakotwórczym działaniu dodatków do żywności w ustalonej dawce bezpiecznej do tej pory nie zostały ostatecznie, wiarygodnie potwierdzone badaniami. Czytaj także

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

wskazań (np. : problemy z niezrastającym się ciemiączkiem)". Wiele Polek się z tym nie zgadza i na własną rękę załatwia leki. Po części mają rację - brytyjskie ministerstwo zdrowia zaleca (ale nie jest to obligatoryjne) między innymi suplementację u dzieci, które nie są karmione mieszanką mleczną (w

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Zbyt niski cholesterol całkowity?

normy. Obniżony cholesterol może być wynikiem nadczynności tarczycy lub zaawansowanych chorób wątroby. Może u Pana/Pani związany jest z operacją z powodu nadczynności tarczycy.Obserwowane objawy raczej nie mają związku z niskim stężeniem cholesterolu.

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

zrobić jeszcze badania trójglicerydów i cholester

....i cholesterolu --u dzieci niedoczynnych rosną ponad normę! to ważne, bo podwyższone tsh + podwyzszone wyniki ww badań ---to juz ewidentna niedoczynność nawet tchórzliwy lekarz musi wdrożyć leczenie paa

Pomożecie zinterpretować mi wyniki córki

nieorganiczny 1,54 norma 0,87 do 1,45 Żelazo 77 norma 33,00 do 193,00 zrobiłam też morfologię z rozmazem i wyszły podwyższone monocyty 9 norma od 1,00 do 6,0 ma też lekko podwyzszony cholesterol 192 norma 115 do 190 Cholesterol HDL 41 cHOLESTEROL LDL 121,8 Co sądzicie o takich wynikach, umówiłam sie do

Re: Niedoczynność tarczycy a problemy ginekologic

cholesterolem. I to Ty przede wszystkim powinnaś o tarczycy czytać i wiedzieć. :) Leki na obniżenie cholesterolu budzą wiele emocji, bo mają wiele skutków ubocznych. Cholesterol 98 wydaje mi się dużo za niski, norma chyba jest 150 w górę? Kiedyś leczono niedoczynność tarczycy na podstawie wyników badań

Re: Wątek matiuszki / wyniki dzieci

Witaj Matiuszko ---A CO TO ZA ENDO DZIECIĘCY DLA KT NORMA TSH JEST DO 2? Możesz podać nazwisko? Jak Warszawa długa i szeroka, a endo dziecięcych na kopy - nie usłyszalam jeszcze tak modernistycznej teorii. przydalby się taki lekarz Co do dzieci to to tsh naprawdę potrafi jeździć w te i wew te

Re: Jak zadbać o takie maleństwo?

Cześć ---wyniki są bardzo ładne -tsh u takiego malucha jest ok, ft4 dzieci mają zupełnie inne normy, rzadko kt ambulatoria je stosują. Tak więc - jest OK Raz na rok jednak oraz w przypadku pojawienia się niepokojących objawów (senność/ nadmierne pobudzenie, lękliwość, przybierania/ tracenie na

Re: sierpniowo/wrześniowe in vitro 2014

. Poradziła mi go koleżanka, która miałam problemy z hormonami i cholesterolem.Po miesiącu picia 2 łyżek dziennie wszystko jej wróciło do normy. Wpływa też na ilość i jakość śluzu szyjkowego. Generalnie ma masę zastosowań i jest to najzdrowszy olej (ma wiecej kwasów omega niż ryby morskie). Udowodniono, że

BARDZO proszę o interpretację wyników

TSH - 2,8 mU/l norma (0,27-4,2) FT4 - 14,7 pmol/l norma (12-22) P-ciała p/peroksydazie tarczycowej - 8 IU/ml (norma <34) P-ciała p/tyreoglobulinie - 609 IU/ml (norma 115) Niepokojący jest też wysoki cholesterol LDL. Badania zrobiłam na zasadzie "aby się przebadać i zobaczyć czy wszystko ok

Wysoki poziom androgenów, TSH, glukozy, poronienie

-S­ 613,65 μg/dl norma: 25,9 — 460,2 Z marca 2013: (3 dzień cyklu) - Kortyzol 21,22 ug/dl z godz. ok 8:00 godz 7:00-9:30: 4,30 - 22,40 godz 15:00-17:00: 3,09 - 16,66 - Androstendion­ 8,01 ng/ml norma: 0,30 — 3,30 - 17 - OH progesteron 2,07 ng/ml Dzieci - 0,2 - 0,9 ng/ml Mezczyzni

Wysoki poziom androgenów, TSH, glukoza, poronienie

-S­ 613,65 μg/dl norma: 25,9 — 460,2 Z marca 2013: (3 dzień cyklu) - Kortyzol 21,22 ug/dl z godz. ok 8:00 godz 7:00-9:30: 4,30 - 22,40 godz 15:00-17:00: 3,09 - 16,66 - Androstendion­ 8,01 ng/ml norma: 0,30 — 3,30 - 17 - OH progesteron 2,07 ng/ml Dzieci - 0,2 - 0,9 ng/ml Mezczyzni

Wysoki poziom androgenów, tarczyca, poronienie

-S­ 613,65 μg/dl norma: 25,9 — 460,2 Z marca 2013: (3 dzień cyklu) - Kortyzol 21,22 ug/dl z godz. ok 8:00 godz 7:00-9:30: 4,30 - 22,40 godz 15:00-17:00: 3,09 - 16,66 - Androstendion­ 8,01 ng/ml norma: 0,30 — 3,30 - 17 - OH progesteron 2,07 ng/ml Dzieci - 0,2 - 0,9 ng/ml Mezczyzni

Jumanji

zdarzenie, np. pojawienie się lwa lub monsunu. Coraz większe zamieszanie spowodowane działaniem gry sprawia, że dzieci chcą ją jak najszybciej ukończyć, żeby wszystko wróciło do normy. W końcu Judy udaje się dojść do końca i zakończyć grę. Rodzeństwo postanawia jeszcze przed powrotem rodziców odnieść

Życie na fali

. Wszystko zaczyna wracać do normy, aż pojawia się dziewczyna z Chino, z którą Ryan był wcześniej związany – Theresa. Okazuje się, że Theresa zaszła w ciążę i może to być dziecko Ryana. Matka Marissy – Julie, rozwodzi się z bankrutującym ojcem Marissy – Jimmym, i wiąże się z lokalnym potentatem

Arabela (serial telewizyjny)

Arabela – serial telewizyjny dla dzieci i młodzieży (dozwolony od lat 7) wyprodukowany w latach 1978 – 1980 w Czechosłowacji.Serial w sposób humorystyczny łączy dwa światy – świat baśniowy oraz realistyczny świat ówczesnej, socjalistycznej Czechosłowacji. Królewna Arabela, córka

Power Rangers Ninja Storm

, ale gdy Lothor zaatakował kwaterę ninja, Sensei został trafiony jego wiązką i został przywrócony do normy. Kelly – szefowa sklepu, w którym pracuje Dustin. Nie lubi jak jej współpracownik zostawia ją z bałaganem. Cyber Cam – wirtualny sobowtór Cama. Pomaga w kwaterze gdy Cama nie ma. Miko Watanabe

Lipidogram

Lipidogram – badanie dostarczające informacji na temat stężenia poszczególnych frakcji lipidowych w osoczu krwi żylnej oraz poziomu całkowitego cholesterolu, stężenia frakcji HDL i LDL, a także stężenia triglicerydów. Badanie wykonuje się na czczo (co najmniej osiem godzin przerwy w jedzeniu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!