Wszystko o:

normy cholesterolu u dzieci

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

mniej. Zaledwie 1 g soli dziennie mniej zmniejsza o 24 proc. ryzyko udaru i o 14 proc. ryzyko zawału serca. Żeby jednak uniknąć walki z samym sobą i miłością do słonego, trzeba zacząć od dzieci. Niedawne badania opublikowane w piśmie "Pediatrics" dowodzą bowiem, że nadmierne spożycie soli u

Cholesterol

Cholesterol

związku z obecnością innych czynników ryzyka (palenie, cukrzyca, nadciśnienie). W wieku powyżej 75 lat ilość cholesterolu we krwi nie stanowi już istotnego wskaźnika poziomu ryzyka. U dzieci, młodzieży i młodych dorosłych pomiary nie wydają się zbyt użyteczne, za wyjątkiem dwóch ostatnich grup u których

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E: - w 100g jest 53 μg witaminy A, dzienna norma to 800 μg - w 100g jest ok. 25 μg witaminy D, dorosła osoba potrzebuje jej ok. 5 μg - w 100g jest ok. 1mg witaminy E, dzienne zapotrzebowanie to 10mg

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

Cynk - mikroelement dla zdrowia, urody i męskości

;dobrego cholesterolu"). Jest również istotny dla prawidłowej pracy mózgu. Wspiera funkcjonowanie między innymi procesów percepcji czy zapamiętywania. Dba również o nasze dobre samopoczucie - jego niedobory obserwuje się u osób z depresją. Cynk to także prawdziwe dobrodziejstwo dla urody. Zbawiennie

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

. Według danych ze strony internetowej Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie żelaza powinno wynosić odpowiednio: - niemowlęta od 0,5 do 1 roku życia - 11 mg - dzieci w wieku 1-3 lata - 7 mg - dzieci w wieku 4-12 lat (w tym dziewczęta, u których nie wystąpiła miesiączka) - 10 mg - chłopcy

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

łydek, czasem tak dokuczliwe, że dosłownie wyrywają ze snu i trudno przerwać atak, - w kończynach pojawia się uczucie odrętwienia i mrowienia, czasem zespół niespokojnych nóg - nadmierne wychłodzenie, a nawet zasinienie, dłoni i stóp (tzw. objaw Raynauda) - wypadają ci włosy ponad normę, - intensywnie

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

koncentrację u dzieci. Wówczas stosowana adnotacja powinna być na produkcie. Natomiast doniesienia o rakotwórczym działaniu dodatków do żywności w ustalonej dawce bezpiecznej do tej pory nie zostały ostatecznie, wiarygodnie potwierdzone badaniami. Czytaj także: Więcej o dodatkach do żywności Dodatki do

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

to oznacza, że zasadę, by mierzyć ciśnienie raz do roku wszystkim, którzy ukończyli 35 lat, można odłożyć do lamusa? - Pomiary są wskazane w każdym wieku, także u dzieci. Ponieważ w ich przypadku potrzebny jest specjalny rękaw, powinien to robić pediatra. I coraz częściej robi, także w ramach

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

mężczyźni. Osoby starsze, w kwiecie wieku i dzieci. To nieprawda, że marskość to jedynie problem alkoholików. Bywa, że niektórzy pacjenci dowiadują się, że mają chorą wątrobę dopiero wtedy, gdy dochodzi u nich do poważnych powikłań na skutek marskości. Należą do nich m.in.: zaburzenia w pracy mózgu

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Zbyt niski cholesterol całkowity?

normy. Obniżony cholesterol może być wynikiem nadczynności tarczycy lub zaawansowanych chorób wątroby. Może u Pana/Pani związany jest z operacją z powodu nadczynności tarczycy.Obserwowane objawy raczej nie mają związku z niskim stężeniem cholesterolu.

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: podwyzszony cholersterol u 7 latki

Przede wszystkim - u dzieci lepszy jest niewielki nadmiar cholesterolu niż niedobór :) Po drugie - znacznie ważniejsze niż ogólny poziom cholesterolu jest rozłożenie jego poszczególnych frakcji. Po trzecie - jednorazowe badanie nic nie wnosi, trzeba by je powtórzyć co kilka miesięcy i zobaczyć czy

zrobić jeszcze badania trójglicerydów i cholester

....i cholesterolu --u dzieci niedoczynnych rosną ponad normę! to ważne, bo podwyższone tsh + podwyzszone wyniki ww badań ---to juz ewidentna niedoczynność nawet tchórzliwy lekarz musi wdrożyć leczenie paa

Wyniki badan 8-latka

sama jestem po operacji tarczycy (duży guz i 2 małe, zimne, przed operacją miałam tsh w granicach 2,5) wiem że normy to nie wszystko, że dla dzieci inne, ale jakie? bardzo bym prosiła o rady zanim dostanę się do endokrynologa wyniki: tsh w styczniu 5,09, dziś 5,20, norma na dzisiejszym badaniu 0

Prośba o interpretację wyników - jestem nowa :)

Od lat mam powiększoną tarczycę, ale TSH było w normie - nie brałam żadnych leków. Jakiś lekarz sugerował kiedyś Gravsa-Basedowa, ale jakoś potem odszedł od tej teorii. zmieniłam lekarza. Bez problemu zaszłam w ciążę i urodziłam 2 zdrowych dzieci. 3 lata temu USG ukazało guza na lewym płacie, na

możecie pomóc w interpreatcji?

Od lat mam powiększoną tarczycę, ale TSH było w normie - nie brałam żadnych leków. Jakiś lekarz sugerował kiedyś Gravsa-Basedowa, ale jakoś potem odszedł od tej teorii. zmieniłam lekarza. Bez problemu zaszłam w ciążę i urodziłam 2 zdrowych dzieci. 3 lata temu USG ukazało guza na lewym płacie, na

Pomożecie zinterpretować mi wyniki córki

nieorganiczny 1,54 norma 0,87 do 1,45 Żelazo 77 norma 33,00 do 193,00 zrobiłam też morfologię z rozmazem i wyszły podwyższone monocyty 9 norma od 1,00 do 6,0 ma też lekko podwyzszony cholesterol 192 norma 115 do 190 Cholesterol HDL 41 cHOLESTEROL LDL 121,8 Co sądzicie o takich wynikach, umówiłam sie do

Re: Niedoczynność tarczycy a problemy ginekologic

cholesterolem. I to Ty przede wszystkim powinnaś o tarczycy czytać i wiedzieć. :) Leki na obniżenie cholesterolu budzą wiele emocji, bo mają wiele skutków ubocznych. Cholesterol 98 wydaje mi się dużo za niski, norma chyba jest 150 w górę? Kiedyś leczono niedoczynność tarczycy na podstawie wyników badań

Wynik Oli 6 LAT- centrum medyczne platany

Witam, Pani dr! Odebrałam wyniki Oli które Pani zleciła z powodu nadwagi. Napiszę co jest podwyższone: OB- 23 norma do 15 cholesterol całkowity 198 norma do 190 cholesterol HDL- 69 cholesterol LDL- 118.20 glikoza - 81 insulinia-10.5 trojglicerydy- 54 Nie wiem co myslec o przeciwciałach tarczycowych

Re: Tsh, wit.d3 i cholesterol u ponad rocznego dz

jeśli chodzi o TSH to jest OK wg poniższych danych; jeśli chodzi o D3 i cholesterol to niestety nie wiem Tabela 1. Zakres norm TSH i fT4 dla dzieci. Wiek Przedziały referencyjne TSH mIU/L fT4 pmol/L (ng/dl) Bezpośrednio po urodzeniu (poród o czasie) 1,3-19 10-22 (0,8-1,9) 3 dni 1,1-17 22-49 (1

Re: wyniki mojej 4,5 letniej córki

dla sześciolatka. Marznięcie to raczej nie od szkoły ;) Powinnaś powtórzyć tsh, dorobić fT4, jeśli lab ma normy dla dzieci to fT3 również, usg tarczycy i rozejrzeć się za dobrym endo dla dzieci. Warto, naprawdę warto też zrobić cholesterol całkowity, ferrytynę i witaminę D3 metabolit 25 OH. Nie