Wszystko o:

norma tsh u kobiet

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

. Nowa norma dla kobiet w ciąży lub tych dopiero planujących założenie rodziny nie powinna być wyższa niż 2,5 mj/l. Jej przekroczenie wymaga natychmiastowego leczenia jedynie w przypadku tych pierwszych. U pozostałych pań, aby uniknąć kłopotów w przyszłości, należy wyjaśnić przyczynę wzrostu TSH. Wartość

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

doszło do poronienia, powinny skontrolować przeciwciała tarczycowe bezwzględnie, aby uniknąć problemu w przyszłości. Temat kobiet w wieku rozrodczym pojawia się wielokrotnie w kontekście nie tylko zakresu diagnostyki, ale i interpretacji, norm TSH. Internautka Zocha przekonuje: "Nie dajcie się

Kalcytonina

Kalcytonina

duże ilości witaminy D. W przypadku noworodków może być czterokrotnie wyższa. Znaczny spadek poziomu hormonu obserwuje się u kobiet po menopauzie. Czytaj także: Izotopowe leczenie tarczycy TSH, czyli strażnik tarczycy Przeciwciała anty - TPO Jod: przereklamowany, niezbędny, a może

Jej wysokość tarczyca

Jej wysokość tarczyca

wyniki T3 i T4 bywają mylące, stąd ich kontrola ma charakter uzupełniający. Bardzo rzadko, przy sporych skokach poziomu TSH (np. przy chorobie Hashimoto), i tyreotropina może wprowadzać w błąd (chwilowo w normie, po spadku lub wzroście). Zdaniem wielu endokrynologów pewniej jednak, profilaktycznie, drugi

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Prolaktynoma

Prolaktynoma

u kobiet w ciąży oraz karmiących matek. Pobudza bowiem wzrost gruczołu sutkowego odpowiedzialnego za laktację, to także za jej sprawą hamowana jest owulacja oraz menstruacja u pań spodziewających się dziecka. Prawidłowy poziom hormonu (z wyjątkiem okresu ciąży) nie powinien przekraczać 20ng/ml. Na

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

, kołatanie serca, zimne dłonie i stopy. Niedokrwistość lekarz pierwszego kontaktu stwierdza na podstawie ogólnego badania krwi i kontroli stężenia żelaza w surowicy (niedobór tego pierwiastka to najczęstsza przyczyna choroby). U kobiet anemia bywa skutkiem zbyt obfitych miesiączek, dlatego wskazana jest

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

miesiączkowego u kobiety utrzymuje się w przedziale 26-32 dni (liczymy od pierwszego dnia krwawienia). Niektóre panie mają cykle 25-dniowe, inne trwające do 35 dni, a wciąż jest to norma. Jeśli jednak nie mieścisz się w tym szerszym zakresie, porozmawiaj z ginekologiem koniecznie. Nieregularne miesiączki

Choroby tarczycy, a ciąża

Choroby tarczycy, a ciąża

samopoczucie kobiety ogromny wpływ mają, produkowane przez jajniki, estrogeny. Po porodzie pracują one niemal na tak wolnych obrotach, jak u kobiet podczas menopauzy. Stąd pojawia się zmęczenie, spadek libido, zlewne poty, fatalny humor. Uwaga: sygnałem, że estrogeny już wracają do normy, jest powrót

Tarczyca nami rządzi

Tarczyca nami rządzi

pracę gruczołu. Jeśli wynik jest prawidłowy, nie ma sensu dalej szukać, drążyć. Pacjenci bywają rozczarowani dobrym wynikiem, bo wszystkie objawy im pasowały, a badanie nie potwierdza podejrzeń. Naprawdę trzeba to przyjąć do wiadomości. Nie można mieć poważnego schorzenia tarczycy i poziomu TSH w normie

Nowe normy TSH

Mam pytanie na temat nowych norm TSH czy są określone? Kiedyś górną granica było 4,2, a teraz?Nie ma ogólnie określonych liczbowych norm TSH. Normy te różnią się w zależności od laboratorium i od użytej jednostki. Na każdym wyniku powinien być podany przedział normy.Od redakcji: niektóre

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH, FT3, FT4 - w normie?

Od jakiegoś czasu odczuwam zaburzenia koncentracji, pamięci, lekki przyrost wagi oraz nadpotliwość. Zrobiłem badania TSH, FT3 oraz FT4. Serdecznie proszę o interpretację TSH 1.446 mIU/l || 0.55 - 4.78 mIU/l fT3 3.87 pg/ml || 2,3-4,2 pg/ml fT4 1.34 ng/dl || 0,89-1,76 ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Zapalenia tarczycy się nie leczy?

Jestem kobietą, mam 29 lat: TSH - 2,960 - norma 0,270 - 4,200 FT4 - 18,63 - norma 12 - 22 p/TPO - 410,7 - norma <34,0 p/TG - 460,3 - norma < 115

Re: Proszę o interpretację czy walczyć o wizytę u

TSH zdecydowanie za wysokie! Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale przyjmuje się, że młode osoby nie powinny mieć tak wysokiego tsh, i że "norma" laboratoryjna, to nie norma! Np. jeśli kobieta chce starać się o dziecko, to tsh powinno być do 2, max 2,5! Mimo, że norma wg laboratorium jest do

Re: Wyniki w CIĄŻY i ustalanie dawki hormonu...

> TSH - 0,132 µIU/ml norma 0,27-3,80 (norma dle regionu pół- wszch) Poważnie?? Pisze na Twoim wydruku badań normy dla regionu? Dopiero mo mojej interwencji, poszperali, poczytali i zaczęli dopisywac normę dla mojego regionu zamieszkania. TZN mi chodziło o normy dla kobiet w ciąży, po

Re: zniknęła druga kreska :(

Tsh prawie 5???? A jakie masz normy podane? Wg większości laboratoriów norma jest do 4,20 ALE kobiety starające sie o ciaze i ciężarne nie maja prawa miec więcej niż 2,5!!! Tak wysokie tsh u młodej osoby nie ma prawa bytu!!! Napisz dokładnie jakie miałaś wyniki i przy jakich normach (tsh, ft3, ft4

Re: Czy da się wyleczyć Hashimoto u psychologa?

TSH 2.8 to nie jest ślicznie w normie, jeśli jesteś w wieku rozrodczym. To już jest za wysoko. Do tego Twoje objawy. Endo w Trójmieście leczą na niedoczynność tarczycy kobiety z TSH wyższym niż 2.0-2.5 i z objawami takie jak Twoje. Wynik tsh na Bromergonie na 90% jest przekłamany przez Bromergon

Re: przeciwciała anty TPO -100, proszę o interpre

Witam, odebrałam nowe wyniki badań. TSH 2,72 norma 0,34-5,60 ATPO 352,4 norma do 9. Mam troszkę inne normy niż w poprzednim badaniu i nie mogę się zorientować czy TSH się poprawiło, bo ATOP wiem że już poszły w górę. Wiem, że dla kobiet starających się o ciąże TSH nie powinno przekraczać 2,5, ale

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

Ależ nie tylko to mój przypadek, ale i kilku znajomych kobiet, które rodziły kilkanaście lat temu – wówczas nie było żadnych zaleceń, iż wartość tsh ma być poniżej 2, norma wynosiła do 4,5 i wszystkie wcześniej czy później miały przekroczone normy. Wszystkie dzieci rozwijają się bardzo

Re: Wegetarianka z nadwagą.

chyba podstawa sa badania hormonow?? TSH powyzej normy (ktora i tak jest bardzo wysrubowana, gorna granica wynosi chyba 4,2 podczas gdy u kobiet w wieku rozrodczym powinna byc w okolicy 1 - tak mowi wielu doswiadczonych endokrynologow). oczywiscie jest tez niestet masa lekarzy ignorantow, nie

Re: In vitro po 40-tce, komu się udało?

sprawach ciazowych tez sie niezle zna, twierdzi,ze u wielu kobiet zeby zaciazyc trzeba miec TSH ponizej 1 i to co jest norma w normalnych warunkach dla ciazy moze juz byc za duzo. Ja mialam niezbyt dluga przygode z Artvimedem.na tyle krotka ze trudno mi wydac jakas wiazaca ocene.

Re: Hashimoto-obserwujemy. Proszę o interpretację

Właścicielka wątku ma ewidentną niedoczynność tarczycy: fT4 poniżej normy i objawy, a lekarka widząc to nadal kazała jej czekać. Smutne to bardzo :( Omepcia, sama piszesz, że przy TSH około 3.0 trudniej o ciążę. Płodność to oznaka zdrowia organizmu, płodność to nie jest choroba. Jeśli więc takie

Składy drużyn olimpijskich w piłce siatkowej kobiet 1968

Artykuł grupuje składy wszystkich reprezentacji narodowych w piłce siatkowej, które wystąpiły w turnieju siatkówki kobiet na Letnich Igrzyskach Olimpijskich w 1968 roku w Meksyku. Składy drużyn Japonia Numer Imię i nazwisko 1 Setsuko Yoshida 2 Suzue Takayama 3 Toyoko Iwahara 4 Yukiyo

Łucznictwo na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 1908 ? runda podwójna kobiet

Runda podwójna kobiet była jedną z konkurencji łuczniczych na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 1908. Odbyła się w dniach 17-18 lipca 1908. Uczestniczyło 25 zawodniczek wszystkie z Wielkiej Brytanii.W rundzie podwójnej zawodniczki oddały po 48 strzały ze 60 jardów i 24 strzały z 50 jardów. Łączna

Mistrzostwa Świata w Lekkoatletyce 2009 - sztafeta 4 × 100 m kobiet

Mistrzostwa Świata w Lekkoatletyce 2009 Pierwsze miejsce Drugie miejsce Trzecie miejsce Sztafeta 4 × 100 metrów kobiet – jedna z konkurencji rozegranych podczas 12. Mistrzostw Świata w Lekkoatletyce na stadionie olimpijskim w Berlinie.Wyznaczone przez IAAF minimum

Mistrzostwa Świata w Lekkoatletyce 2011 - bieg na 400 m kobiet

Mistrzostwa Świata w Lekkoatletyce 2011 Pierwsze miejsce Amantle Montsho Drugie miejsce Allyson Felix Trzecie miejsce Anastasija Kapaczinska Bieg na 400 m kobiet – jedna z konkurencji rozgrywanych podczas lekkoatletycznych mistrzostw świata na Daegu Stadium w Taegu

Lekkoatletyka na Letnich Igrzyskach Olimpijskich 2012 - bieg na 200 m kobiet

Letnie Igrzyska Olimpijskie 2012LekkoatletykaBieg na 200 metrów kobiet Pierwsze miejsce Allyson Felix Drugie miejsce Shelly-Ann Fraser-Pryce Trzecie miejsce Carmelita Jeter Bieg na 200 metrów kobiet był jedną z konkurencji lekkoatletycznych rozgrywanych podczas XXX Igrzysk Olimpijskich

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!