Wszystko o:

norma tsh dla kobiet

TSH - normy

TSH - normy

niepokoju i konieczność zlecenia dalszych badań. Zakłada się, że norma dla kobiet w I trymestrze ciąży to 2,3 mIU/l, w II 3,1 mIU/l a w III trymestrze nie powinno przekraczać 3,5 mIU/l. Zupełnie inaczej definiuje się wyniki TSH u osób starszych. Przekroczenie granicy 4,2 niejednokrotnie okazuje się dużo

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

o niedoczynności tarczycy. Nowa norma dla kobiet w ciąży lub tych dopiero planujących założenie rodziny nie powinna być wyższa niż 2,5 mj/l. Jej przekroczenie wymaga natychmiastowego leczenia jedynie w przypadku tych pierwszych. U pozostałych pań, aby uniknąć kłopotów w przyszłości, należy wyjaśnić

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

zwieść normom TSH. Prawidłowy poziom TSH dla kobiety w wieku rozrodczym powinien wynosić około 1. (...) Ale wiele osób może zobaczyć swój wynik TSH np. 3 (czyli mieszczący się w powszechnie uznawanych normach, przyp. red.) i pomyśleć- nie dzieje się nic złego, moja tarczyca jest ok., a to już może

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

obecność zauważalna jest u osób z podejrzeniem reumatoidalnego zapalenia stawów, niedokrwistości złośliwej lub tocznia rumieniowego układowego . Niekiedy występują przy chorobach tkanki łącznej oraz cukrzycy typu I. Podanie jednej normy w przypadku tej immunoglobuliny nie jest możliwe. Po pierwsze każde

Kalcytonina

Kalcytonina

duże ilości witaminy D. W przypadku noworodków może być czterokrotnie wyższa. Znaczny spadek poziomu hormonu obserwuje się u kobiet po menopauzie. Czytaj także: Izotopowe leczenie tarczycy TSH, czyli strażnik tarczycy Przeciwciała anty - TPO Jod: przereklamowany, niezbędny, a może

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

ciąży. Objawia się jednak zwykle nie tyle amenorrheą, co miesiączkami obfitymi, nieregularnymi. Uwaga! Choroby tarczycy, rzutujące na płodność, mogą jednak nie dawać żadnych objawów, stąd kobiety w wieku rozrodczym powinny skontrolować jej funkcje, pamiętając, że normy hormonów związanych z tarczycą dla

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

Jej wysokość tarczyca. Wszystko o badaniu tarczycy

najbardziej miarodajny. Zaburzone wyniki T3 i T4 bywają mylące, stąd ich kontrola ma charakter uzupełniający. Bardzo rzadko, przy sporych skokach poziomu TSH (np. przy chorobie Hashimoto), i tyreotropina może wprowadzać w błąd (chwilowo w normie, po spadku lub wzroście). Zdaniem wielu endokrynologów pewniej

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

Tylko ZMĘCZENIE... A może choroba?

się leczeniem cukrzycy . Cukrzyca: wszystko na temat choroby, jej odmian, objawów i leczenia Zobacz: Anatomia człowieka: trzustka Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gorsza forma połączona z takim objawem jest typowa dla niedokrwistości, inaczej anemii . Trzeba ją leczyć. Powstaje, gdy poziom

Prolaktynoma

Prolaktynoma

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przysadka mózgowa to z całą pewnością jeden z ważniejszych gruczołów dokrewnych występujących w ludzkim organizmie. Umiejscowiona jest w dole czaszkowym, nazywanym siodłem tureckim a wytwarzane przez nią hormony regulują działanie m.in. tarczycy (TSH), nadnerczy

Nowe normy TSH

Mam pytanie na temat nowych norm TSH czy są określone? Kiedyś górną granica było 4,2, a teraz?Nie ma ogólnie określonych liczbowych norm TSH. Normy te różnią się w zależności od laboratorium i od użytej jednostki. Na każdym wyniku powinien być podany przedział normy.Od redakcji: niektóre

Wyniki TSH

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu moich wyników TSH , badania te wykonałam kontrolnie po 1,5 roku. Zażywam euthyrox 100 i 125 i jeszcze podejrzewam ze jestem w ciąży. Wyniki 3.49 uIU/ml (0,27-4.2 ).Każda kobieta z niedoczynnością tarczycy powinna zgłosić ten fakt lekarzowi prowadzącemu zazwyczaj

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Wynik TSH

Dzisiaj odebrałam wynik TSH : 2,840 ( norma 0,280 - 4,300 ) Czy jestem chora na tarczycę ?Wynik TSH jest w normie. Na tej podstawie można stwierdzić, że nie ma Pani zaburzeń czynności tarczycy w postaci nadczynności lub niedoczynności.

Wyniki TSH, FT3, FT4 - w normie?

Od jakiegoś czasu odczuwam zaburzenia koncentracji, pamięci, lekki przyrost wagi oraz nadpotliwość. Zrobiłem badania TSH, FT3 oraz FT4. Serdecznie proszę o interpretację TSH 1.446 mIU/l || 0.55 - 4.78 mIU/l fT3 3.87 pg/ml || 2,3-4,2 pg/ml fT4 1.34 ng/dl || 0,89-1,76 ng

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Podwyższone TSH

Poza tym tsh u młodych kobiet nie powinno być wyższe niż 2.0-2.5, a fT4 powinno być w okolicach połowy normy lub wyżej.

Re: Choroba czy nie?

Tsh nie jest w normie. Dziś jestem pierwszy raz po wizycie u endo bo według mojego lekarza rodzinnego były w normie a endo powiedział że Tsh zdrowej kobiety to 1! !!!! A zapalenie tarczycy? Miałaś usg?

Re: emama jednak nie wie wszystkiego

Dalej są stare normy, zawsze dobrzy lekarze wiedzieli, że młoda kobieta nie powinna mieć TSH 4. Teraz najczęstsza choroba to hashimoto, objawy są często zanim TSH urośnie. A dalej są lekarze, którzy mówią "jakie wole hashimoto? Pani ma maleńką tarczycę, wszystko w normie, TSH 3,9, do widzenia"

Re: Hasimoto? POMOCY

Witaj. Dziękuję za zainteresowanie Tsh 4,028 norma 0,035 - 4,78 Ft4 13,63 norma 11,46 - 22,65 Okropnie się czuję. Wszystkie objawy niedoczynności. Miesiąc temu byłam na pierwszej wizycie u endo. Powiedział że tsh zdrowej kobiety powinno być ok. 1. Więc ba bank czeka mnie leczenie. Tylko kazał

Re: Czy to niedoczynność?

Norma dla kobiet objętości t. to 13-18ml a więc Twoja powiększona. Ft4 masz w połowie norm - 55,84% TSH mimo, że w normie - średnie. Zrób koniecznie te badania Hodgeli, zawsze sprawdzaj i Ft3 - drugi ważny hormon tarczycy.

Re: Nowa zdezorientowana prosi o ocenę wyników.

>dla młodych kobiet norma powinna sięgać najwyżej 2,5 To odnosi się do tych co nie leczą tarczycy. Przy braniu eutyroksu TSH 2,5 to zdecydowanie za dużo dla młodej osoby

Re: Sierpniowe testowanie :)

Ja swoją regulowałam 9 miesiecy. Juz wczesniej miałam problemy (TSH 6), ale nie brałam zadnych leków bo jak znowu robiłam badanie to było 4 a norma niby do 4,2. Tylko ta norma nie jest dla kobiet w wieku rozrodczym... także tak na prawdę moze i szybciej by sie udało ją uregulować gdybym trafiła na

Re: komu się udało- wpisujcie się!

. Niestety mało jest sensownych endokrynologów. Odnośnie zachowania pani doktor, to brak mi słów. Niezależnie od normy (która jest jedna dla całej populacji) zdrowa kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć TSH w okolicach 1. Trochę to smutne, że przez te wszystkie lata nikt nie zwrócił uwagi na Twoją

Prośba o interpretację wyników

Kobieta, 27 l. 20.11.2014 morfologia krwi obwodowej - 22 parametry (5 diff) - wszystko w normie oprócz: OB 32 (norma 2-12) 2.03.2015 morfologia 18 parametrów (sysmex) - wszystko w normie oprócz: rozmaz-mixy (MXD) 13.4 (norma 0-12) bezwzględna liczba mixów (MXD#) 1.0 (norma 0,0-0,8) TSH 6

Re: dziś rozpoczynam

TSH 3,7 miesci sie w normie, jednak jest zdecydowanie za wysokie, nawet u osoby nie suplementujacej hormonow tarczycy. TSH 3,7 wskazuje juz lekka niedoczynnosc tarczycy. Na Pani miejscu zbadalabym ponownie tsh i do tego ft3 i ft4 (wazne jest, zeby wszystkie trzy wyniki byly z jednej krwi, z jednego

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!