Wszystko o:

norma krwinek białych u dzieci

kaole

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

Monocyty to jedne z białych krwinek (leukocytów), których wartość określa się na podstawie klasycznej morfologii. Ponieważ ściśle współpracują z limfocytami odpowiadają za niektóre procesy obronne w organizmie. Ich niewłaściwa wartość może oznaczać chorobę jelit lub nowotwór.

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemią, inaczej niedokrwistością, nazywamy spadek stężenia hemoglobiny (Hb), hematokrytu (Ht) lub liczby erytrocytów (krwinek czerwonych RBC) poniżej wartości prawidłowych. Objawy anemii to między innymi bladość skóry, ogólne osłabienie, obniżenie koncentracji. Leczenie anemii należy oprzeć na ustaleniu przyczyn niedokrwistości, a następnie uzupełnić niedobory, wdrożyć leki immunosupresyjne lub leczyć główną przyczynę powstania anemii, jeśli towarzyszy ona dysfunkcji innych narządów

Badanie ogólne moczu. ANALIZA MOCZU

Badanie ogólne moczu - normy, wyniki, przygotowanie do badania. Przekonaj się, jak wiele informacji może dostarczyć proste badanie

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

krwi stanowią czerwone krwinki) oraz MCV (średnia objętość krwinki czerwonej). Jeśli zatem wykonałeś badania bez skierowania, a powyższe wyniki masz poniżej normy - warto udać się po poradę do internisty. Aby określić przyczynę anemii lekarz może zalecić dalsze badania. Jeśli wystąpienia

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

ochronną przed infekcjami u dzieci. Z czasem traci jednak na znaczeniu i nawet nieusunięty występuje w formie szczątkowej. Zazwyczaj więc po operacji przerośniętego migdałka trudno zauważyć negatywne skutki zabiegu. Podobnie jest z wyrostkiem robaczkowym: nie usuwa się go profilaktycznie (chociaż robiono

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

badań, by rozwiać wątpliwości. Morfologia z rozmazem krwinek białych zwykle daje odpowiedź czy to rzeczywiście wyrostek. Jego zapalenie wpływa na podwyższenie liczby leukocytów, a także dość charakterystyczną zmianę ich składu procentowego i pojawienie się tzw. leukocytów pałeczkowatych. Ponad normę

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Dołącz do Zdrowia na Facebooku Fascynująca, niezbędna, niemierzalna. Z pewnością niedobór siarki w organizmie człowieka prowadzi do poważnych zaburzeń przemiany materii. Wiemy, że stanowi ona 0,25% naszego ciała i lepiej, żeby nie było mniej. Nie ma jednak norm spożycia tego pierwiastka, ani badań

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

nadciśnieniowcy! Żeń-szeń w zależności od dawki może ciśnienie obniżać lub podnosić. Żeń-szenia nie należy stosować u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z zaburzeniami krzepliwości krwi. Może wywołać arytmię, zaburzenia snu, alergię. Zatem korzystaj z jego mocy, ale ostrożnie i pod nadzorem lekarza

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak herbata, kawa, pokarmy bogate w błonnik zaburzają przyswajanie żelaza.NiedoboryObjawy: Niedobory żelaza w organizmie u dzieci często

Czego nie widać

Czego nie widać

wszystkim zespołu Downa, w Polsce najczęściej używa się płynu owodniowego pobranego w trakcie amniopunkcji. Powiedzmy, że zrobiłam wszystkie badania i wyniki mam w normie - jakie jest prawdopodobieństwo, że dziecko urodzi się jednak chore? Na sto urodzonych dzieci dwójka ma jakieś mniej lub bardziej poważne

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Czy to neutropenia?

dzieci od 4 dnia życia do 4 roku życia w rozmazie krwinek białych przeważają limfocyty i z wiekiem dziecka zwiększa się odsetek granulocytów. Neutropenię rozpoznajemy, jeżeli u dziecka poniżej 12 mż występuje mniej niż 1,0x10 3/l lub od 12 mż poniżej 1,5x10 3/l. W przypadku stwierdzenia zaburzeń

Niski poziom limfocytów u pięciolatki

; Limfocyty 2,3 (duzo za małe); Monocyty 0,5; Neutrofile 2,4; EOS 0,08 (za maly); BAS 0,04; LIC 0,02. OB 02 mm po 1 godz. Badanie moczu ogólne dobre, osad w moczu: nabłonki poj.w prep.;Krwinki białe 8-10 wpw; Krwinki czerwone poj.w prep. Proszę podpowiedzieć, jakie muszę zrobić dziecku badania, bo niepokoją

Obnizony poziom Baso

Baso- o połowę poniżej normy o czym świadczy i czy jest to powodem do niepokoju?Wynik rozmazu leukocytów interpretujemy całościowo, tzn znając ilość innych krwinek białych. Jeżeli nie występują żadne objawy najprawdopodobniej nie ma powodu do niepokoju. Ze względu, że nie jest przedstawiony cały

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu leukocytów u noworodka?

porodu, infekcji, które występowały u matki w trakcie ciąży. Jednak należy wiedzieć, że u noworodków fizjologicznie występuje zwiększona ilość białych krwinek. Norma mieści się w zakresie od 10 aż do 30 tys/mm3 i z każdym dniem obniża się. Należy zwrócić uwagę, że normy te są zdecydowanie wyższe niż

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Zespół Downa wynik przeziernosci karkowej!!!

Jeden ma 5tys. białych krwinek a drugi 7 tys.- i to też jest norma. Każdy człowiek jest inny- dzieci też.

Brak gorączki przy infekcjach

. Wręcz obniżoną temperaturę ciała. Mówię o tym lekarzom ale to ignorują. Z drugiej strony chodzę do pediatrów to twierdzą że gorączka jest pożądana, i lepiej jak wystąpi bo układ odpornościowy walczy. Dodatkowo w ciągu tego roku mam białe krwinki na dolnej granicy - 4,1 a norma się zaczyna 4

Re: Morfologia- prośba o interpretację

limfocytów. Płytki są w normie. Za 2-4 tyg. warto powtórzyć badania z rozmazem mikroskopowym, a także przeciwciałami w kierunku toksokarozy. Ponieważ stosunek białych krwinek zmienia się przy i po infekcji badania warto zrobić w stanie zdrowia (mi.n 10 dni po ewentualnej infekcji). Pozdrawiam serdecznie

Re: błędne koło? kp, brak apetytu, masakra

Witam, ząbkowanie może powodować podobne dolegliwości, może jeszcze dodatkowo jakaś infekcja poronnie. Widziałam Wasze drugie wyniki badań - anemia jest minimalna (a przy infekcjach tak może być ), neutrofile już lepsze, a całkowita liczba białych krwinek w dolnej granicy normy (u dzieci norma od 4

Re: interpretacja wyników krwi rocznego dziecka

ustępuje najczęściej do 20 miesięcy od rozpoznania. Monocyty w tym wieku mogą stanowić do 10% białych krwinek, więc wynik dziecka jest w normie, podobnie jak liczba granulocytów zasadochłonnych. Pozdrawiam serdecznie

Re: do marcysiaw1

krwinki czerwone - 3.18 (3.4-5.2) obniżenie - aczkolwiek podobno w normie wieku 6-miesięcznika dzieci.civ.pl/morfologia-normy-dla-niemowlaka rdw - 18.2 (norma do 14,5) podwyższenie krwinki białe - 6

powiększony węzeł chłonny-wyniki krwi proszę o rad

wydaje mi się, że węzeł powiększył się, jest bardzo widoczny guz. Bardzo proszę o radę, co mogę - jakie badania wykonać - żeby upewnić się, że nie dzieje się nic złego. USG? Zrobiłam dziecku badanie krwi. Bardzo proszę o interpretację, podaję wszystko: Krwinki białe - 5,0 - norma 4,5-13 Krwinki

Re: Pani doktor: Czy moje 9 mies. dziecko je za

: 13,3 normy 12-17 Krwinki czerwone RBC: 4,70 normy 4-5,5 Krwinki białe WBC: 7,4 normy 4-10 wsk. czerwonokrwinkowe: MCV 78,5 normy 81-98 MCHC 36 normy 31-37 MCH 28,3 normy 26-34 Płytki krwi PLT 272 normy 130-400 Limfocyty LYM 60,3 normy 20-45 MXD 12,3 normy 1-9 Neutrofile NEUT 27

Re: siatki centylowe dla piersiowych dzieci

nie przegapić, i czegoś się doszukuję przez tą małą wagę -nie miał jednak badań od tego czasu robionych nowych -pobrałam jedynie mocz i wyszło osad krwinki białe 10-14, a norma 1-4, pediatra kazała się jednak nie martwić i badanie powtórzyć gdyż wszystko inne jest w normie, jednak już 2 dni się męczę

Re: Morfologia

krwince- te parametry też są zbyt małe, ale podtrzymuję opinię wcześniejszą. U tak małych dzieci wyniki mają prawo nieco odbiegać od normy- ustalonej przecież dla dorosłych! Jeśli dziecko czuje się dobrze nie ma powodów do obaw!