Wszystko o:

norma cukru u dzieci

Lubisz słodkie? Pora ograniczyć spożycie cukru

Lubisz słodkie? Pora ograniczyć spożycie cukru

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Cukier powinien stanowić niecałe 10 proc. wszystkich spożywanych w ciągu dnia kalorii. Mimo że ta norma nadal może obowiązywać to zdaniem dyrektora WHO ds. żywienia dr Francesco Branca, z powodu rosnącej liczby osób cierpiących z powodu otyłości należy zmniejszyć ją

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

, PCOS, zaburzenia pracy serca u kobiet z powodu niewłaściwego stosunku testosteronu do estrogenu). Czytaj także: Więcej o cukrze Białka, tłuszcze, węglowodany: po co je jeść? Zalety warzyw strączkowych TAK Podobnie jak w przypadku cukru, sól spożywana w nadmiarze zasługuje na miano białej śmierci

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

- normy (wartości prawidłowe): Kolor: od przeźroczystego do ciemnożółtego Klarowność: przejrzysty Zapach: lekko orzeźwiający zapach Ciężar właściwy: 1.005 - 1.035 pH: 4.5 - 8.0 Białko: brak Cukier: brak Ciała ketonowe: brak Analiza mikroskopowa: krwinki od 0 do kilku w polu widzenia, wałeczki

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

Jesteś wodą, a co o niej wiesz?

podwzgórzu odbiera sygnały o zapotrzebowaniu na wodę. Mózg wówczas nakazuje nam ją zdobyć. Niestety, u dzieci (ale i osób w podeszłym wieku) ten mechanizm wyjątkowo często zawodzi. Stąd tak istotne, by opiekunowie pamiętali za nich o potrzebie picia. Już dziewięciolatek powinien wypijać mniej więcej tyle, co

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

mniej. Zaledwie 1 g soli dziennie mniej zmniejsza o 24 proc. ryzyko udaru i o 14 proc. ryzyko zawału serca. Żeby jednak uniknąć walki z samym sobą i miłością do słonego, trzeba zacząć od dzieci. Niedawne badania opublikowane w piśmie "Pediatrics" dowodzą bowiem, że nadmierne spożycie soli u

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Cukrzyca: definicja Cukrzyca jest chorobą metaboliczną związaną z zaburzeniem przemiany węglowodanów w organizmie. Węglowodany to po prostu cukry, nieodzowny składnik każdej diety. Najważniejszym z nich, z punktu widzenia fizjologii naszego ciała, jest glukoza. U zdrowego człowieka za prawidłową

Ile płynów potrzebuje twoje dziecko?

Ile płynów potrzebuje twoje dziecko?

Specjaliści Europejskiego Instytutu Nawodnienia ostrzegają, że dzieci i niemowlęta są szczególnie narażone na odwodnienie, ponieważ w porównaniu z dorosłymi, zawartość wody w ich organizmie jest większa (u noworodków wynosi ok. 75% masy ciała). Niemowlęta i dzieci potrzebują wody, aby uzupełniać braki

Zdrowie i matematyka. Licz umiejętnie!

Zdrowie i matematyka. Licz umiejętnie!

, niewłaściwego trybu życia. Zagrożony jest nią co czwarty Polak. Nawet osoby, które mają świadomość, że należą do grupy ryzyka, nie robią kontrolnych badań. Boją się faktów, ufają mitom. To nieprawda, że każda osoba, u której stwierdzono poziom cukru na czczo powyżej normy, będzie w przyszłości zmuszona

Słodziki niezdrowe? Jednak nie!

Słodziki niezdrowe? Jednak nie!

wrogów słodzików, a osoby, które codziennie stosują je jako zamienniki "zwykłego" cukru, okazało się, że są bezpieczne, gdyż ADI nie przekracza 25% normy dla cyklaminianu, 17% dla acesulfamu, 11% dla sacharyny, 7% dla suklarozy i 5% dla aspartamu. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

nadciśnieniowcy! Żeń-szeń w zależności od dawki może ciśnienie obniżać lub podnosić. Żeń-szenia nie należy stosować u dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób z zaburzeniami krzepliwości krwi. Może wywołać arytmię, zaburzenia snu, alergię. Zatem korzystaj z jego mocy, ale ostrożnie i pod nadzorem lekarza

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Gazometria u dziecka

badań laboratoryjnych w oderwaniu od badania dziecka. Jeśli jest to gazometria oznaczona we krwi żylnej lub włośniczkowej to wyniki te mieszczą się w granicach normy. Brzuszny tor oddychania jest normą u małych dzieci. Co do zasinienia wokół ust - nie mogę wypowiadać się bez zbadania dziecka. Sugeruję

Wyniki TSH, FT3 i FT4, a ciąża

Na początku 13 tygodnia ciąży bliźniaczej zrobiłam badania TSH, FT3 i FT4. Wyniki były następujące: - TSH: 0,14 ulU/ml (normy laboratoryjne: 0,25-5,00); - FT4: 11,05 pmol/l (normy lab.: 10,60-19,40); - FT3: 4,44 pmol/l (normy lab.: 4,00 - 8,30). Proszę powiedzieć mi co oznaczają te wyniki, bo

bóle kości

bolą mnie stawy i kości a rano mam zaczerwienione kończyny dolne,ortopeda skierował mnie do reumatologa ale badanie crp i czynnik reumatoidalny są w normie,mimo że od grudnia biorę leki to nie ma żadnej poprawy ,od dwóch lat nie przespałam żadnej nocy .Nadmieniam ,że 1,5 roku temu usunięto mi całą

Ból w okolicy nerek - wyniki badań

Przez miesiąc odczuwałam ból w okolicach nerek i stosowałam Furagin i Duomax (na zapal. oskrzeli). Przedstawię 5 wyników badań moczu robionych w odstępach tygodniowych. 1 WYNIK) barwa: żółta nzup.; odczyn: 6; ciężar wł.:1.015; białko:25mg/dl; cukier: neg; urobilinogen: norm; bilirubina: neg; ketony

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wyniki dwulatka

Czy normy ma dla dzieci czy dorosłych? Dość niskie ma wolne hormony, ale w normie i tsh też niskie, dlatego od razu nasuwa mi się pytanie, jaką ma ferrytynę i witaminę D3? Czy je to co zdrowe - to bardzo ważne - i czy nie je słodyczy, cukru, słodzonych napoi, przetworzonego jedzenia. Czy dostaje

Re: Do emam cukrzycowych prośba!

Dzięki za tę wypowiedź, naprawdę im więcej wiem, tym lepiej się staram zrozumieć tę chorobę. Teściowa, szczerze mówiąc, jest humorzasta bez względu na wysokość cukru. Dziś rano miała cukier w normie: 8.2, a i tak zrobiła mi dziką awanturę, zwyzywała mnie od najgorszych, nawet to nagrałam, żeby

Re: uderzenia i siniaki

norma. ale dzieci, ktore sa ofiara przemocy oprocz siniakow sa ciche, wycofane, boja sie wszystkiego. i na to, caloksztalt, lekarze czy opiekunowie w placowkach zwracaja uwage. ja nie mialam w domu zadnych zabezpieczen, uwazam, ze one sa bez sensu, wiec nie doradze dokladania ich. i pewnie, jakos tam

Bardzo cienka i sucha skóra u starszej osoby.

krwiaka, że głowa mała. Znacie jakieś skuteczne sposoby, że jakoś jej tę skórę poratować? Jakieś kremy? Maści? W poniedziałek ma badanie krwi, we wtorek kolejne transfuzje. Cukier na razie utrzymujemy w normie. -- Polska jest jak matka-alkoholiczka: sprzeniewierzy na wódkę ostatni grosz wydłubany ze

Re: Pomożecie zinterpretować mi wyniki córki

Dowiedz się w lab koniecznie, czy na fT3 i fosfor piszą takie same normy i dorosłym. Jeśli tak, to nie masz się co przejmować, że fT3 i fosfor są u córki powyżej normy, bo dzieci mają swoje, wyższe normy na te dwa parametry. Ogólnie wyniki wyglądają na niezłe. Tylko D3 do uzupełnienia. HDL nie

Re: Granice wtrącania się szkoły.

słodycze zdefiniować. A skoro należy zdefiniować to jak? Czy taka drożdżówka jest słodyczem czy nie? A jeśli weźmiemy pod uwagę zawartość cukru w definicji słodyczy to może się okazać, że jakieś owoce spełniają te "normy", z kolei normę spełnia jakieś mało słodkie ciasto. Co wtedy? Z kolei, jeśli w

Re: Wyniki dwulatka

Normy na ferrytynę wyglądają jak dla dzieci. Witaminę D3 warto zbadać przy okazji jakiegoś badania, specjalnie nie ma co kłuć dziecko, bo dostaje D3 400jm i do tego w tranie też jest D3. Więc tragedii z D3 być nie powinno. :) Problemy ze skórą i waga mogą sugerować alergię, nietolerancję pokarmową

Re: Ile powinno jeść 5 miesieczne dziecko

przewrażliwiona i zawsze omawiałam ten temat z lekarzem. I właśnie on mi mówił,ze młody jest duży ale nie gruby. W tym wieku nie polecała podawać nawet przecierowych soków. Wiele moich koleżanek daje dzieciom tak jak Ty te słodkie kaszki, deserki czy soki i dzieci są w normie. Ja wolałam nie ryzykować z cukrem

Re: ciąża cukrzycowa a waga dziecka w 33tc

trzy ciąże z cukrzycą, dzieci urodzone z wagą 3240, 3400, 3800, przy czym pierwsze kilka tygodni przed porodem miało prognozowaną wagę 4kg... jeśli cukier masz w normie to nie masz się czym martwić

Re: do jakw

dzieci maja normy jak dorosli-razno na czczo wez mala na badnie cukru we krwi i od razu mocz tez....

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!