Wszystko o:

norma badania aptt

kaole

APTT - badanie, normy

APTT - badanie, normy

APTT, czyli czas kaolinowo-kefalinowy to jeden ze wskaźników oceniających krzepliwość krwi. Jego wysokość ma szczególne znaczenie przy diagnozowaniu wszelkiego rodzaju skaz krwotocznych.

Limfocyty - normy

Limfocyty stanowią jeden z elementów budowy leukocytów, czyli białych krwinek. Ich podstawowym zadaniem jest rozpoznawanie zagrożenia i ochrona organizmu przed chorobami przenoszonymi przez bakterie, wirusy lub grzyby. Medycyna wyróżnia dwa rodzaje limfocytów - T oraz B.

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

Trombofilia

Trombofilia

zapobiegające nadmiernemu krzepnięciu krwi. Osoby palące muszą natychmiast zrezygnować z papierosów . Panie zaś powinny zrezygnować z doustnej antykoncepcji hormonalnej. Czytaj także: Badanie krwi od kuchni APTT Śledziona : "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

Odczyn Biernackiego (OB)

Odczyn Biernackiego (OB)

-17mm/h - u kobiet do 60 lat: poniżej 12 mm/h; powyżej 60 lat: poniżej 20mm/h - u mężczyzn do 60 lat: poniżej 8 mm/h, powyżej 60 lat: poniżej 15 mm/h Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

 Kobiety -12-16g/dl lub 7,5-9,9 mmol/l Mężczyźni - 14-18 g/dl lub 8,7-11,2 mmol/l  RBC - krwinki czerwone, czyli erytrocyty - to one dzięki hemoglobinie roznoszą tlen po całym organizmie.  Norma Kobiety - 3,5-5,2 mln/ Mężczyźni - 4,2-5,4 mln/ Inne badania

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Interpretacja badania

-zmiany zwyrodnieniowe typu Modic I/II. Poza tym obraz kręgosłupa lędźwiowego w wykonanym badaniu MR jest w normie. Stożek końcowy rdzenia oraz nici ogona końskiego są prawidłowe. Co z tym robić?Z wynikiem badania należy zgłosić się do lekarz, który skierował na dane badanie i w zależności od istniejących

Badanie nasienia

Moje pytanie dotyczy wyników badania nasienia męża, a dokładnie chodzi o ilość leukocytów w spermie. Badanie wykazało, iż znajduje się ich 6-10 w polu widzenia.. Mimo intensywnych poszukiwań w Internecie, nie mogłam znaleźć odpowiednich (dopuszczalnych) parametrów. Czy wynik badania może być

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

krzepniecie aptt a zabieg usuniecia migdałka

Witam, przed zabiegiem adenotomii wykonalam badanie krzepliwosci u mojego dziecka...INR w normie aptt 32, 7 przy normie 21,5-31,1. Czy ktos ma doswiadczenie z podobnymi wynikami...do lekarza idizmey dopiero za kilka dni...zaprzyjanziony lekarz ale nie pediatra podpowiedzial, ze to nic zlego, ze

krzepniecie aptt a zabieg usuniecia migdałka

Witam, przed zabiegiem adenotomii wykonalam badanie krzepliwosci u mojego dziecka...INR w normie aptt 32, 7 przy normie 21,5-31,1. Czy ktos ma doswiadczenie z podobnymi wynikami...do lekarza idizmey dopiero za kilka dni...zaprzyjanziony lekarz ale nie pediatra podpowiedzial, ze to nic zlego, ze

Niski poziom limfocytów także w %. Proszę o poradę

Miałam mieć operację kolana, ale zepsuła się aparatura. Dostałam jednak wyniki, które zrobiono mi przed zabiegiem. Proszę o poradę, czy powinnam wykonać dodatkowe badania. Piszę tylko te, które nie są w normie Limfocyty 1,3 Limfocyty% 19,8 Granulocyty% 76,9 MCV 97,2 MCH 33,6 APTT 25,76 sek reszta w

Niski poziom limfocytów także w %. Proszę o poradę

Miałam mieć operację kolana, ale zepsuła się aparatura. Dostałam jednak wyniki, które zrobiono mi przed zabiegiem. Proszę o poradę, czy powinnam wykonać dodatkowe badania. Piszę tylko te, które nie są w normie Limfocyty 1,3 Limfocyty% 19,8 Granulocyty% 76,9 MCV 97,2 MCH 33,6 APTT 25,76 sek

Re: Tyroksyna a krwawienie z nosa?

) MPV: 11,0 ( 7,00 - 11,0) CRP: 0,3 ( 0,0 - 5,0) APTT: APTTc: 27,3 s ( 24,0- 40,0) APTTr: 0,94 (0,84 -1,16) Potas: 1) 3,93 2) 4,28 norma ( 3,50 - 5,20) Sód: 140 ( 136 - 146) Żelazo: 146 (45 - 160) W Lipcu 2015 robiłam Ferrytynę: 35,01 ( 13,00 -150,00) 3 lekarzy nie polecało suplementacji

Microgynon21, primolut nor, a wyniki badań

;1029 ng/ml norma to mniej niż 500 Czas kaolinowo - kefalinowy (APTT) (G11) ↓23,9 sek norma:26-36 sek Ratio 0,72 Fibrynogen ↑431,68 mg/dl norma:180-350 W koncu udalo mi sie tymi lekami ulozyc cykl i chyba nic z tego, sama nie wiem. Tydzień przed badaniami miałam przeziębienie, ale w wynikach

Re: Nowości w pigułkach

Miesiąc temu zrobiłam badania na krzepliwość,bo się nieźle wystraszyłam i wyszły w normie. Robiłam APTT i PT

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

w takim razie podaję wyniki szpitalne: APTT 31,5 sek norma 26-40 czas protrombinowy 13,2 sek (nie mam tu normy) INR 1,21 norma 0,8-1,2 wskaźnik protrombinowy 72,7% drugie badania miał w kolejnym dniu APTT 32,8 sek czas protrombinowy 13,7 sek INR 1,23 wskaźnik protrombinowy 68,2% za tydzień

Aptt u półrocznego dziecka

Witam moja córka w badaniu z 11.08 miała aptt - 46 sek z 14.08 42 sek. Prosze powiedziec jakie sa normy dla takich małych dzieci. Czy takie aptt wyklucza zabieg który ma mieć>> Z góry dziekuję za odp

Znowu wyniki-Proszę o pomoc

Witam. Tym razem w 3 trymestrze lekarz zalecił badania APTT I Fibrynogen. APTT 29,2 przy normie 26,5 -32,1-więc uznaje że norma. Fibrynogen 576 przy normie 200 do 400!!! Fakt w ciąży są zawyżone zawsze badania ale czy to nie za wysoki wynik nawet jak na ciąże? Miał ktoś już taką różnice? Inne