Wszystko o:

norma żelaza

Ferrytyna

Ferrytyna

wysokim stężeniem żelaza. Prawidłowy poziom ferrytyny powinien mieścić się w przedziale: kobiety 10-150 μg/l mężczyźni 15-200 μg/l Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

żelaza czy anemia. Każdy z nich może być bowiem sygnałem innej choroby (czytaj także: Tylko zmęczenie... A może choroba?). Aby sobie nie zaszkodzić, postawienie diagnozy i leczenie warto zatem pozostawić lekarzowi. Żelazo we krwi - badania i normy Aby stwierdzić niedokrwistość wystarczy zwykle wykonanie

RDW

RDW

badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Gdy jest go za mało Znaczne obniżenie RDW bardzo często występuje u osób z anemią. ...albo za dużo Wzrost wskaźnika towarzyszy niedokrwistości związanej z niedoborem żelaza, niedokrwistości megaloblastycznej, talasemii oraz transfuzjom krwi. Zdarza się

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

powodów: - doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać (np. ubytek ponad normę w wyniku krwawienia wewnętrznego, urazu, obfitych miesiączek), - brakuje składników niezbędnych do powstawania erytrocytów, czyli przede wszystkim żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, - szpik kostny nie

Anemia i jej przyczyny

Anemia i jej przyczyny

brzusznej, itd. W przypadku obfitych miesiączek nieraz kobiety mają wątpliwości, czy problem ich dotyczy, ponieważ uznają, że wszystko jest w normie. Niedobory witamin i żelaza to przede wszystkim skutek złej diety (chociaż przewlekłe miesiączki także prowadzą do niedoborów). Niedożywienie i restrykcyjne

Hematokryt

Hematokryt

hematokrytu można wykonać na dwa sposoby - mikroskopowo lub mikrohematokrytowo (poprzez wirowanie krwi w skalibrowanej kapilarze). Normy Poziom hematokrytu jest ściśle związany z wiekiem oraz płcią badanego. Prawidłowa wartość Ht nie powinna przekraczać: - u noworodków: 48-69 proc. - u dzieci między 6-12

Co w wodzie pływa?

Co w wodzie pływa?

główne, tzw. makroelementy - przede wszystkim wapń, magnez, potas, sód, podrzędne czyli nieorganiczne związki azotu, żelazo, krzemiany, substancje organiczne oraz pierwiastki śladowe czyli mikroelementy. Więcej o magnezie Wapń i magnez - dobre nie tylko na serce Woda pitna zawiera przede wszystkim

Hemoglobina

Hemoglobina

centrum żelazo. Hem nadaje krwi czerwoną barwę, a żelazo pozwala przyłączyć tlen i kierować jego dalszym transportem. W zależności od typu podjednostek ułatwiających przyłączenie i rozprowadzenie tlenu wyróżnia się kilka rodzajów hemoglobiny: HbA - to oznaczenie prawidłowej hemoglobiny HbA2 - prawidłowa

PLT

PLT

, nadczynności śledziony oraz krwotokach. Wzrost trombocytów Podwyższony poziom płytek krwi najczęściej występuje u pacjentów z nawracającymi stanami zapalnymi, niedoborem żelaza, po usunięciu śledziony oraz przy niektórych nowotworach. Mimo to nieprawidłowa wartość wskaźnika nie zawsze oznacza chorobę

MPV

MPV

trombocytów nie byłaby możliwa - napromieniowaniu - przyjmowaniu leków zawierających toksyczne związki chemiczne, a także antybiotyków, cytostatyków. Niszczenie płytek bardzo często jest konsekwencją zakażenia, choroby nowotworowej lub powikłaniem zakrzepowo-zatorowym. Wzrost MPV Znaczne przekroczenie norm

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

Jestem cztery miesiące po laparotomii (usunięcie ciąży pozamacicznej i zaśniad groniasty częściowy). W wypisie ze szpitala miałam wpisaną niedokrwistość z hemoglobiną 10,9. Przez 2 tyg brałam żelazo wg zaleceń lekarza hemoglobina podniosła się do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kazał

Wynik żelaza u dziecka

Żelazo(ICD9:O95) 191,00ug/dl - czy ten wynik jest poprawny u 10letniego dziecka?Do interpretacji wyniku tego badania konieczne jest przede wszystkim dokładne zbadanie pacjenta i zebranie wywiadu, a także podanie norm danego laboratorium.Jeśli nie występują żadne niepokojące objawy nie ma powodu do

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Znaczny spadek żelaza po menstruacji

Jakiś czas temu okazało się, że mam bardzo niski poziom żelaza 30 (norma 60-180) i anemię. Brałam Ascofer. Po 12 dniach stosowania żelazo podskoczyło do 140 a po skończonych dwóch opakowaniach leku do 155. Żelazo odstawiłam. Po okresie, a mam bardzo obfite miesiączki, ponownie zbadałam poziom

Co może być tego przyczyną i czy należy zrobić dodatkowe badania?

Od półtora roku pogarszają mi się wyniki morfologii,oto ostatnie: HGB-13.80 HCT-39.50 PLT-80.00 PCT--0.062 Pozostałe:WBC,RBC,MCV,MCH,MCHC,RDW,MPV,PDW-w normie. OB-7/16 Żelazo-17.22 Zażywam następujące leki:Anesteloc 20mg-rano,Finxta 5mg oraz Plavocorin 75- rano oraz Bromergon 2,5 i Uprox

Obniżone erytrocyty, żelazo w normie

(10%, norma od 27), podwyższone leukocyty (80%, norma do 60), żelazo w górnej granicy normy Dziecko 2: Erytrocyty w dolnej granicy normy (3,2 - norma 3,04), podwyzszona ilość płytek krwi (551, norma do 400) i RDW-SD (44,8 norma 43,9), w rozmazie krwi granulocyty obojętnochłonne obiżone (12%, norma od

żelazo > normy

mojej 2,5 letniej córki żelazo wyniosło 127, obok norma do 120 czy powinnam się martwić? Podobno jak za dużo żelaza to niedobrze. -- Zuzia 19.07.2007 Ania 20.07.2009

Re: żelazo powyżej normy

A czy w związku z tymi krwotocznymi miesiączkami przyjmujesz preparaty Fe? Ja również miałam żelazo powyżej normy. Badania robiłam dwa razy w pewnym odstępie czasu w tym samym labolatorium. Wydawało mi się to nie możliwie, gdyż inne parametry wskazywały na anemię. Poszłam do innego labolatorium i

żelazo powyżej normy

Dziewczyny, w październiku robiłam badania kwi i poziom żelaza wyszedł powyżej normy, lekarka stwierdziła, że za jakiś czas trzeba powtórzyć. I odebrała dziś wyniki, wszystko w normie tylko jak zwykle PDW 20, 8 przy normie do 18 i to żelazo 26,12 przy normie 25,96 umol/l. Wizytę mam w poniedziałek

ferrytyna w normie a żelazo poniżej?????

tylko, że zaczęły mi teraz strasznie wypadac włosy, więc zrobiłam znowu badanie ferrytyny no i pomyślałam, że zrobię jeszcze żelazo i co dziwne bo ferrytyne mam na w miarę dobrym poziomie a żelazo na dolnej granicy czy to możliwe???? Ferrytyna 148 (norma 7-282) żelazo 54 (norma 50-170) i od tygodnia

Re: ferrytyna w normie a żelazo poniżej?????

wyregulowane a włosy lecą, w tamtym roku hormony skakały mi bardzo, ft3 spadło nawet ponizej 10%, a z włosami nie było tak źle, czy to możliwe, że to przez żelazo? Hemoglobinę też mam w dolnej granicy, wynik 12,9 - norma 12-16

prośba o interpretację wyników, żelazo ponad normę

: segmenty 20 % eozynocyty 2 % limfocyty 74 % monocyty 4 % OB 3 3-15 mm/1godz TSH 2,36 0,39-6,16 mlU/L żelazo 178 50-170 ug/dL (żelazo spr. 2 x) Mocz barwa słomkowa odczym obojętny c.właściwy 1016 białko nieobecne cukier nieobecny urobilinogen w normie bilirubina nieobecna ciała keton

Re: Poziom żelaza u 6-latka

tak kontrola powinna być po odstawieniu żelaza, też tak miałam kiedyś, odczekałam miesiąc i żelazo wróciło do normy

Re: normy poziomu żelaza u 10 mies.

Tylko,że są 2 sposoby badania-hemoglobina(która też wykazuje poziom żelaza,ale nie potrafię napisać na czym to polega)norma-12-16;i żelazo-norma od 37

Żeliwo

podaną zawartość węgla)Norma PN-EN 10052:1999. Słownik terminów obróbki cieplnej stopów żelaza. 1999-09-24..Krzem ma wpływ zarówno na proces modyfikowania grafitu, jak i na sam proces grafityzacji. W procesie modyfikowania dodawany najczęściej w postaci stopu, żelazokrzemu, do ciekłego żeliwa, wpływa

MCH

MCH (z ang. mean corpuscular hemoglobin, mean cell hemoglobin), SWH – wskaźnik średniej masy hemoglobiny w krwince czerwonej. Norma wynosi 27-31 pg. MCH oblicza się dzieląc masę hemoglobiny w danej objętości krwi przez liczbę krwinek (MCH=Hgb/RBC). Wartości większe są charakterystyczne

MCV (wskaźnik)

MCV (ang. mean corpuscular volume) – wskaźnik średniej objętości krwinki czerwonej. Norma dla osób dorosłych 82-92 fl (femtolitr; femto = 10-15). Norma dla dzieci wynosi od 80–100 fl.Wartości objętości krwinek niższe niż 70 fl są charakterystyczne dla niedoboru żelaza. Wyższe niż 110 fl

MCHC

Średnie stężenie hemoglobiny w erytrocytach (ang. Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration, MCHC) – jeden ze wskaźników erytrocytowych, odzwierciedlający średnie stężenie hemoglobiny w objętości krwinek czerwonych. Norma wynosi 32-36 g/dl. Jest pomocny w diagnostyce różnicowej

Morfologia krwi

, ostrym krwotoku lub hemolizie (masywnym niszczeniu krwinek czerwonych). Wartości poniżej normy może świadczyć o niedokrwistości z niedoboru żelaza, talasemii, a także niedokrwistości syderoblastycznej. Może pojawiać się w chorobach przewlekłych.MCH – norma: K: 27-31 pg, M: 27-34 pg MCH to średnia

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!