Wszystko o:

niskie tsh przyczyny

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

prowadzą do obniżenia TSH we krwi. Jego poziom może być podwyższony u rekonwalescentów lub osób z chorobą nadnerczy. Niskie TSH W przypadku pacjentów z niskim TSH, aby określić przyczynę spadku hormonu wykonuje się: - testy hormonów tarczycy przede wszystkim FT3 lub/i FT4 (ich oznaczenie jest dużo

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

świadomość, że są one inne, ponieważ te ustalenia powstały całkiem niedawno. Stąd młode kobiety, chcąc upewnić się, że z ich tarczycą jest wszystko w porządku, powinny skonsultować się z endokrynologiem. Odwracamy sytuację. Czy TSH może być nieprawidłowe, nawet skrajnie niskie, a tarczyca zdrowa? Jako

Kretynizm

Kretynizm

Dołącz do nas na Facebooku! Schorzenie jest rodzajem niedorozwoju umysłowego spowodowanego pierwotną niedoczynnością tarczycy. Jej zaburzone funkcjonowanie najczęściej ma związek ze zbyt niskim stężeniem jodu w organizmie. Zmiany wywołane przez schorzenie są nieodwracalne. Objawy Najbardziej

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

uczestniczy w procesie wykorzystania serotoniny ( wszystko o jej działaniu ), chroni nas przed depresją, zapewnia apetyt na życie. Realne zagrożenia Niezależnie od przyczyny, za niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko depresji, ale i choroby afektywnej dwubiegunowej, samobójstw i zachowań

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

Problemy z tarczycą

Problemy z tarczycą

tarczycowych we krwi. Przy nadczynności wzrastają stężenia tyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), obniża się zaś poziom tyreotropiny (hormonu przysadki mózgowej - TSH), który reguluje wydzielanie hormonów przez tarczycę. Przy niedoczynności najczęściej proporcje są odwrotne: stężenia T3 i T4 są niskie, a TSH

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

na wadze. U kobiet niekiedy wydłuża się czas krwawienia miesiączkowego. Zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy, a zbyt wysoki poziom TSH wydzielanego przez przysadkę może też spowalniać akcję serca i wywoływać obrzęki powiek, twarzy i dłoni. Zdarza się, choć nie za często, że w chorobie Hashimoto

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

Mam problem z niskim tsh. W I trymestrze ciąży robiłam badanie TSH i wyszło 0,042, dostałam skierowanie na FT4 wyszło 17,26 przy normach (9-20.0) i FT3 4,88 przy normach (4-8,3). Skierowano mnie do endokrynologa. Lekarz powiedział, że TSH może być niskie. Ważne, że FT3 i FT4 są w normie. Kazał

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Niedoczynność tarczycy, a niska waga

Dlaczego podczas niedoczynności tarczycy (wykryta w badaniu TSH) ważę zbyt mało? Mam większość objawów niedoczynności takie jak senność, efekt brudnych kolan, suchą i zimna skórę, szybkie męczenie się itd. nie mam jednak wola ani nie tyje. Mam 19 lat i jem dosłownie wszystko i to w sporych

Wyniki TSH w ciąży

lekarz nie przypisał. Czy niskie TSH będzie miało jakiś negatywny wpływ na moje dziecko?

Podwyższone TSH u 7-latki

Mojej córce wyszło podwyższone TSH - 5,56 czy jest to bardzo niepokojące? Co mam dalej z tym robić?Proszę zgłosić się do lekarza endokrynologa. Podwyższone TSH przy niskich poziomach hormonów tarczycy świadczy o jej niedoczynności. Należy powtórzyć badanie TSH i hormonów tarczycy (FT3 i FT4) i

Re: Lęk przed przedwczesnym porodem, poradzcie

TSH badam regularnie. Mam bardzo niskie i nadczynność tarczycy. Jestem pod kontrola lekarza. W pierwszej ciąży miałam niedocztynność, ale leczona, byłam na lekach, to nie była przyczyna wcześniactwa.

Re: prosba o pomoc w interpretacji wyników

Dobrze będe pamiętać ale mam pytanie bo wszyscy się dziwią że już za pierwszym razem przy wysokim tsh, t3i4 powinny być za niskie a nie za wysokie. Podobno tak bywa przy guzach przysadki, guzów nie ma więc jaka może być inna przyczyna? no iteraz w tym drugim badaniu tsh spadło mocno a t3i4 bardzo

Re: prośba o interpretację wyników

niedoczynności tarczycy. Jednak, gdy przyczyną jest guz przysadki, objawy mogą nie być typowe. Ta postać niedoczynności W badaniach hormonalnych daje niskie lub prawidłowe stężenie TSH oraz niskie stężenie fT4 i fT3". www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/anatomia/niedoczynnosc-tarczycy-przyczyny

Re: Bardzo proszę o pomoc

(przy tak podniesionym tsh) jest co najmniej niezrozumiałe. A pogorszenie masz z powodu niesprawnej tarczycy ("tarczyca jest cała przez nie zmieniona"), która jest niewydolna i nie produkuje tyle, ile potrzebujesz, dlatego łykasz tyroksynę w tabletkach, ale w ZA NISKIEJ dawce (skoro masz

Re: czy podniesc dawke?

Castagnus możesz brać, to ziołowy lek i zdaje się, że na nic nie szkodzi. Ale jeśli nie masz problemów z cyklem, to może szkoda pieniędzy na Castagnus? Endo lepiej Cię zna niż forum :) fT4 rzeczywiście spało, ale jeśli tsh z powrotem urośnie (bo spadło chyba bez przyczyny?), a Ty zwiększysz dawkę

Proszę o interpretację wyników.

tsh- 3,06 (0,3-4,2) ft3- 5,13 (3,1-6,8) ft- 15,35 (12-22) Stosunkowo niski cholesterol (ale w normach się mieści) : całkowity 132, hdl 52, ldl 58,8 Czy takie wyniki mogą być przyczyną kłopotów z zajściem w ciążę? Bardzo proszę o pomoc.

Re: Prośba o interpretację wyników

masz za niskie zapasy żelaza - anemia. Anemia też zapewne jest skutkiem niedoczynności tarczycy. Także - do endo :) Usg tarczycy jeszcze by się przydało, aby znaleźć przyczynę tego stanu rzeczy.

Re: Ujemne FT3, złe samopoczucie, wzrost wagi...

Twoje tsh jest niskie a hormony jednoznacznie wskazują na niedoczynność. musisz brać hormony , ale nie będzie Ci łatwo znależć lekarza ze względu na dobre TSH.Potrzebna dalsza diagnostyka USG, przeciwciała anty TPO anty TG i TRAB te ze wględu na niskie TSH scyntygrafia. przyczyną choroby u Ciebie

Re: Pulsowanie, drżenie ciała, nerwobóle

. Natomiast ja mam inny problem z aldosteronem i ARO po prostu stosunek aldosteronu do ARO jest zbyt niski i muszę pic przez to sloną wode. Prawdopodobnie u mnie się wybiórczo xle wydziela aldosteron, albo mam nietypowy wpn (DHEAS i 17 hydroprogesteron zawyżony) i to może byc przyczyną tak ostrej reakcji na

Re: zgłupiałam i nic nie rozumiem-pomocy!!!!!!!!!

podniesieniu dawki(przy hormonach po 50 %)ft3 i ft4 się obniżyło za to tsh zamiast w górę to poszło w dół. Mój lekarz oczywiście kazał mi zmniejszyć dawkę(na tydzień wogóle odstawić)a jak szczerze mówiąc nie wiem co robić.Boję się trochę tak niskiego tsh. Oprócz tego jak podniosłam dawkę o 6,5(po tych dziwnych

Nadczynność tarczycy

, jednakże są autonomiczne, czyli nie podlegają fizjologicznej kontroli sprzężenia zwrotnego zależnego od TSH. Guzki prawie zawsze są łagodne, jednakże w wyniku długotrwałego przebiegu mogą ulec przemianie złośliwej. Nigdy nie występują zmiany oczne pod postacią oftalmopatii. Inne rzadkie przyczyny nadczynność w przebiegu

Zapalenie tarczycy

Zapalenie tarczycy (łac. thyroiditis, ang. thyroiditis) – stan zapalny gruczołu tarczowego. Przyczyny stanu zapalnego gruczołu mogą być różne, najczęściej podłoże jest autoimmunologiczne (choroba Hashimoto). Przy różnicowaniu typów zapalenia tarczycy bierze się pod uwagę okoliczności

Niedoczynność tarczycy

miesiączkowanie Diagnostyka O rozpoznaniu niewydolności tarczycy decyduje całokształt obrazu klinicznego oraz wynik badań hormonalnych – TSH, fT3 i fT4, ewentualnie inne badania w poszukiwaniu przyczyny choroby (jak USG tarczycy czy poziom przeciwciała anty-TPO).W niewydolności pierwotnej stężenie TSH

Notomys longicaudatus

Południowej. Zamieszkiwał suche i półpustynne tereny porośnięte akacją i eukaliptusem oraz niskie zarośla. Stosunkowo duży gryzoń z rodzaju Notomys osiągający masę ciała 100 g i długim ogonie. Biologia i ekologia tego gatunku słabo poznana. W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony

Wole (tarczyca)

) wytwarzany przez przysadkę. Nadmierna produkcja TSH jest zazwyczaj skutkiem obniżonego poziomu hormonów tarczycy we krwi. Najczęstszą przyczyną niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy jest niedobór jodu, pierwiastka będącego ich głównym składnikiem. Inne przyczyny to działanie substancji

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!