Wszystko o:

niski poziom cukru a hormony

Hormony lubią słodycze. Szczególnie jesienią i zimą

Hormony lubią słodycze. Szczególnie jesienią i zimą

dnia stężenie tego hormonu jest niskie a wzrasta w nocy, osiągając szczyt ok. godz. 2.00. Rosnące stężenie melatoniny to sygnał dla organizmu, żeby przygotować się do snu. Ze względu na występujący jesienią i zimą niedobór światła, stężenie melatoniny utrzymuje się na wyższym poziomie niż wiosną i

Niedoczynność przysadki mózgowej

Niedoczynność przysadki mózgowej

dzieci) - niskie ciśnienie i spadek poziomu cukru we krwi - częste oddawanie moczu - zmiany psychiczne (np. psychoza ) Z powodu niedoczynności przysadki częściej chorują kobiety w ciąży oraz osoby, u których w rodzinie schorzenie już kiedyś wystąpiło. Diagnoza Podstawą diagnozy u pacjenta z

Jak dożyć setki? Poznaj receptę na długowieczność

Jak dożyć setki? Poznaj receptę na długowieczność

, potocznie kojarzony z występowaniem męskich cech w wyglądzie i zachowaniu, odpowiada nie tylko za utrzymanie naszego libido (u panów i pań). Z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Greifswaldzie wynika, że mężczyźni, którzy mieli niski poziom tego hormonu, byli bardziej otyli, częściej diagnozowano u

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić

śpimy za mało, nieustannie czujemy potrzebę jedzenia, w tym szczególnie produktów bogatych w cukry. A ponieważ wywołująca sytość leptyna utrzymuje się na niskim poziomie, trudno nam zaspokoić głód, nawet po posiłku wciąż mamy ochotę na więcej. Już dwie zarwane noce mogą zakłócić poziom hormonów apetytu

Choroba Addisona

Choroba Addisona

stopniowo. Symptomami, które mogą sugerować chorobę Addisona są: uczucie zimna, dreszcze, jadłowstręt, nudności, wymioty, biegunka, ogólne zmęczenie, rozdrażnienie, apatia, depresja, spadek wagi, niskie ciśnienie krwi , niski poziom cukru, ściemnienie skóry. Diagnostyka Chorobę potwierdza się poprzez

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

usmażone na oleju w domu. W niewielkich ilościach nie są groźne. O niskiej, bezpiecznej zawartości tłuszczów trans można mówić, dopóki stanowią one do 1,5 g na każde 100 g produktu. Poziom dopuszczalny to 10 proc. wszystkich tłuszczów w produkcie. Jak to sprawdzić? Ile ich jest naprawdę w batoniku czy

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

tylko dla odchudzających się   Krótki termin przydatności do spożycia to jednak jedna z niewielu wad brązowego ryżu. Przede wszystkim, dzięki zawartości błonnika oraz stosunkowo niskiemu indeksowi glikemicznemu (równemu 55) zapewnia dłuższe poczucie sytości i niewielkie wahania poziomu cukru we

Zaburzenia odżywiania - gdy jedzenie staje się problemem

Zaburzenia odżywiania - gdy jedzenie staje się problemem

brakiem miesiączki (chyba, że jest ona sztucznie wywoływana za pomocą antykoncepcji hormonalnej) lub niewystąpieniem jej i zatrzymaniem rozwoju płciowego (u dziewczynek). U mężczyzn zaś - utratą popędu seksualnego oraz problemami z potencją. Poziom hormonu stresu - kortyzolu, zwiększa się. Wahaniom mogą

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

, a szczególnie dwa z nich: heksanal i E2-heksenal. Związki te spowalniają wchłanianie glukozy znajdującej się we krwi przez komórki organizmu, a wiadomo, że im dłużej we krwi utrzymuje się stosunkowo wysoki poziom cukru, tym dłużej czujemy się najedzeni. Kraj pochodzenia - oliwa wyprodukowana w jakim

Normalne życie z cukrzycą

Normalne życie z cukrzycą

procent chorych. W Polsce zdiagnozowaną cukrzycę typu 2 ma już blisko 2 miliony osób, ale lekarze szacują, że ma ją drugie tyle, jednak o tym nie wiedzą, bo nie sprawdzają poziomu cukru we krwi. A trzeba go sprawdzać co najmniej raz na 3 lata. Do badania należy być na czczo, czyli co najmniej 8 godzin po

Osłabienie i niski poziom cukru

moja babcia ma zaawansowaną cukrzycę i boję się, że to też mogą być początki tej choroby. Zastanawia mnie tylko jedno, że przy tak niskim poziomie cukru ja ogólnie czuję się dobrze nie mdlenie, tylko jestem trochę osłabiona i senna a tak to wykonuję wszystkie swoje czynności. Nie wiem co robić czy

Niski cukier a sport

Lubię sport np kulturystykę, ale mam niski cukier i spada nie raz do 30. Co zrobić żebym dalej mógł podnosić ciężary i budować mięśnie? Dziękuje za odpowiedz.Niski poziom cukru jest niebezpieczny dla organizmu. Może powodować m.in. śpiączkę czy nawet wstrząs hipoglikemiczny. Prawidłowy poziom

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Niski poziom potasu

Bbardzo proszę o jakąś wskazówkę odnośnie możliwych przyczyn niskiego poziomu potasu,mimo doustnego przyjmowania Caldymu. Dodam, iż lekarz rodzinny podejrzewał celiakie, ale została ona wykluczona. W diecie staram się spożywać produkty bogate w ten pierwiastek, a do tego uzupełniam go przyjmując w

Niski poziom cholesterolu całkowitego

przypadkach może ona powodować m.in. zaburzenia nastroju. Warto jednak wspomnieć, że zbyt niski całkowity poziom cholesterolu we krwi może być objawem innych chorób - przede wszystkim zaburzeń odżywiania (niedożywienia), zaburzeń wchłaniania (np. celiakii), zaburzeń hormonalnych (nadczynności tarczycy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Insulinooporność?

bierzesz jakieś leki oprócz hormonów tarczycowych? - cukier ładnie rośnie, potem opada, chyba wszystko jest ok - insulina na czczo ma być jednocyfrowa i jak widać jest :) - insulina po 1 godzinie nie powinna przekroczyć trzykrotności wyniku na czczo (jeśli ten jest w normie), twój poziom jest minimalnie

Re: możecie pomóc w interpreatcji?

> płytki krwi 443 (130-400) > MPV 4,4 ( norma 5-10) Pogłębiłabym diagnostykę o: - ferrytynę (najbardziej dokładne badanie przy problemach z żelazem) - poziom wit B12 - kwas foliowy - poziom D3 > anty-TG <0,9 (norma 0-4) > anty-TPO 0,90 (norma 0-9) przeciwciała masz niskie, ale one

Hormony

Jestem prawie pewna, ze to wina wahań poziomu hormonów w twoim organizmie. Może tarczyca może przysadka. Zrób badania hormonalne. Inna ewentualność to niedobór składników mineralnych w organizmie, zwłaszcza magnezu. Albo za niski poziom cukru.

Re: Hashimoto - prośbą o pomoc

tujestfajniej napisał(a): > Czy zwiększyłybyście dawkę tyroksyny mają takie wyniki? > > FT4 34.62% > > FT3 33.00% zwiększaj dawkę euthyroxu bo te poziomy hormonów jeszcze za niskie. > > TSH 0.6890 norma 0,35 -4.94 ten parametr jest potrzebny, ale nie przy ustalaniu

Re: Nowe życie...

, żeby wykluczyć problemy z cukrem. Ferrytyna, hemoglobina dość nisko, nadal trzeba intensywnie pracować nad żelazem, bez żelaza siada przemiana hormonów. > CRP 0,25 (0-5) > Limfocyty 15,8 (20-45) > Neurofilie 79,7 (40-70) Informacje na temat powyższych znajdziesz w internecie, ale przede

Re: tarczyca i insulinooporność

, że cukier będzie się bujał (dieta ma to ograniczyć), dopóki nie wyrównam względnie tarczycy, bo to hormony tarczycy (brak) rozregulowują wchłanianie i leków i składników odżywczych. W Twojej sytuacji, kiedy nie bierzesz tyroksyny, obciążasz nadnercza, co grozi większymi powikłaniami i bałaganem w

Re: wychodzenie z bulimi

ma doświadczenie w leczeniu bulimii. Co mogę doradzić internetowo - zbadać poziom cukru na czczo, poziom hormonów tarczycy. Jeśli wyniki będą w normie, to kwestia zwolnionego metabolizmu. Proszę dzienną podaż kalorii rozłożyć na 5 posiłków dziennie, nie podjadać pomiędzy, dbać o odpowiednie

Re: Łysienie - prośba o interpretację wyników bad

, że dawkę T3 też zwiększyłam - o 2,5 jednostki. Dodam, że nie zażywam innych leków, mogących zmniejszać wchłanianie hormonów, jak też nie cierpię na żadne inne choroby. Poziom cukru jest OK, tak samo żelaza. Ostatnio odwiedziłam ginekologa i nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, wykonam też

Re: ##########NASZE CHOROBY############

. Jeżyny uregulują poziom cukru we krwi Jeżyny należą do produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG jeżyn = 25), w związku z tym mogą być spożywane przez diabetyków. Tym bardziej że zawierają sporą ilość błonnika, który spowalnia wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu pomaga w

Re: Niedoczynność nadnerczy i Hashi, jak to leczy

źle. Cukier w każdym bądź razie mam raz niski, raz wysoki, żyje sobie własnym życiem. Co do Twoich sercowych objawów, jeśli kardiolodzy nic nie stwierdzają, to najpewniej jest to sprawka hormonów. I ja mam częste kołatanie serca i odczuwam ból w klatce piersiowej. Jeśli chodzi o Twoje wychudzenie to

Hormony peptydowe

znanych należą hormony wytwarzane przez tylny płat przysadki mózgowej: oksytocyna (pobudzająca skurcze macicy oraz gruczoły mleczne) i wazopresyna (regulująca wydalanie wody przez nerki). Następne to: insulina (wytwarzana przez trzustkę i wpływająca na obniżenie poziomu cukru we krwi), kortykotropina

Hormony zwierzęce

Hormony (od hormao – rzucam się naprzód, pędzę) – związki chemiczne wydzielane przez gruczoły lub tkanki układu hormonalnego. Funkcją hormonów jest regulacja czynności i modyfikacja cech strukturalnych tkanek leżących w pobliżu miejsca jego wydzielania lub oddalonych

Poziom genetyczny gleby

z zamarzniętym podłożem, wytworzona w środowisku peryglacjalnym, l - podpoziom ściółki w powierzchniowej części poziomu głównego O, na - poziom wzbogacony w sód wymienny, ni - torf niski, n - poziom namułów mineralnych zawierających warstwy organiczne, m - muł, ox - akumulacja półtoratlenków, stosuje

Hormon luteinizujący

. za przekształcenie komórek ziarnistych w komórki luteinowe (wytwarzające progesteron), a komórek warstwy wewnętrznej osłony pęcherzyka w komórki paraluteinowe (wytwarzające estrogeny). Podtrzymuje również wytwarzanie progesteronu i estrogenów przez ciałko żółte. Niski poziom hormonu luteinizującego we wczesnej

17-Hydroksyprogesteron

się w diagnostyce chorób nadnerczy. W zależności od potrzeb diagnostycznych dokonuje się przygodnego oznaczenia poziomu hormonu w surowicy krwi lub po stymulacji innymi substancjami (tzw. testy czynnościowe).W diagnostyce nadmiaru androgenów nadnerczowych, pośród innych testów czynnościowych, ocenia się poziom 17

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.