Wszystko o:

niska kreatynina

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

szyjnej (czyli ocena grubości tętnicy, pozwalająca ocenić stopień zaawansowania zmian miażdżycowych) > 0,9 mm lub miażdżyca - nieznaczne podwyższenie stężenia kreatyniny (mężczyźni: 115-133 μmol/l, 1,3-1,5 mg/dl, kobiety: 107-124 μmol/l, 1,2-1,4 mg/dl) - niski szacowany klirens kreatyniny (<

Ferrytyna

Ferrytyna

Zdarza się, że nadmiar ferrytyny pojawia się u pacjentów po transfuzji krwi bądź stanowi konsekwencję niedokrwistości megaloblastycznej, aplastycznej lub hemolitycznej Niedobór ferrytyny Zbyt niskie stężenie białka, a tym samym niedobór żelaza najczęściej towarzyszy niedokrwistości oraz obfitym

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

wciąż pozostaje niska. Corocznie w drugi czwartek marca w ponad 100 krajach na sześciu kontynentach obchodzony jest Światowy Dzień Nerek. Jest to kampania, mająca na celu propagowanie wiedzy na temat znaczenia nerek dla zdrowia i życia, zachęcanie do regularnego monitorowania ich funkcji oraz

Badania krwi

Badania krwi

kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. W ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl. Trzeba poradzić się lekarza. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma - 150-400 K/ L. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach

Analiza krwi

Analiza krwi

czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. - W ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić sie lekarza. HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. - Norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

, ewentualnie waga, czyli że może się zmienić, ale w czasie, stopniowo. Pacjenci mówią: "Mam niskie ciśnienie, mam ciśnienie 130". Pomijając fakt, że często koncentrują się tylko na wartości wyższej, ciśnieniu skurczowym, a równie ważne jest rozkurczowe i także powinno mieścić się w obowiązujących

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - obowiązujące wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - obowiązujące wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

% - nieskutecznie. 9% osób z rozpoznanym nadciśnieniem się nie leczy. 30% w ogóle nie wie o swojej chorobie (więcej danych statystycznych w załączonych materiałach graficznych). Nadciśnienie tętnicze - profilaktyka Ze względu na niską wykrywalność nadciśnienia tętniczego w Polsce PTNT zaleca, aby przesiewowymi

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

jest niezmiernie ważne, bo pozwala na szybkie rozpoczęcie leczenia i zmniejszenie ryzyka bardzo poważnych kłopotów ze zdrowiem. W ostatnim czasie specjaliści szczególnie podkreślają wagę jednego z badań - stężenia kreatyniny we krwi. Znając je, można łatwo obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

będzie dializowanie lub przeszczep nerki. - Każdy dorosły człowiek powinien raz do roku wykonać sobie badanie ogólne moczu, badanie na obecność w moczu albumin i badanie stężenia kreatyniny we krwi, tym bardziej że są one łatwo dostępne, a koszt każdego nie przekracza kilku złotych - mówi prof. Rutkowski

Polka na badaniach

Polka na badaniach

- zastój żółci w drogach żółciowych na skutek zapalenia lub kamicy, choroby wątroby, zatrucie alkoholem, lekami, grzybami lub środkami chemicznymi. Nerki Gdy prosimy lekarza o skierowanie na ogólne badanie krwi, poprośmy również, by na skierowaniu zakreślił nam rubryczki kreatynina i mocznik. Znając

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

diagnostyki o badania laboratoryjne funkcji nerek (mocznik i kreatynina z wyliczeniem GFR), wątroby (AST, ALT, bilirubinę wolną i sprzężoną), jonogram i glikemię na czczo.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

niski poziom kreatyniny GFR we krwi

ogólnym moczu również robionym przed włączeniem antybiotyku erytrocyty 1+ i dwukrotnie przekroczona dopuszczalna ilość bakterii, reszta w normie. Czy w tej sytuacji niski poziom kreatyniny GFR po leczeniu może oznaczać nieprawidłowości w nerkach?

Re: Niska kreatynina u 6 miesiecznego niemowlaka

Witam, powyższe wyniki mieszczą się w granicach normy dla 6-miesięcznego niemowlęcia, kreatynina również, pozdrawiam serdecznie

Re: bardzo niski poziom kreatyniny we krwi

Witam, niskie poziomy kreatyniny zwykle wynikają z dobrego oczyszczania krwi przez nerki, z małej masy mięśniowej i diety niskobiałkowej. Dla pewności jednak sprawdziłabym podstawowe parametry wątrobowe (AST, ALT) - przy zaburzeniach funkcji wątroby również może być niski poziom kreatyniny

Niska kreatynina u 6 miesiecznego niemowlaka

Witam, bardzo bym prosiła o interpretację wyników mojego 6 miesięcznego synka. kreatynina 0,21 mg/dl 0,50 - 1,2 HCT hematokryt 35,9% norma 36-51 MCH 27 pg norma 25-26 NEUT% 17,4%norma 36,0-51 LYMPH% 68,1% 21,8-53,1 NEUT 1,37 norma 1,78-5,38 LYMPH 5,35 norma 1,32-3,57 PDW 9,5 norma 9

Re: niski poziom kreatyniny GFR we krwi

To jest dobry poziom kreatyniny Przeczytaj proszę: zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101459,949787.html

Ratunku!!! Niska kreatynina, podwyższone AST :(

spadkiem masy, a do tego ta kreatynina. O spadku wiem od poniedziałku a o kreatyninie dowiedziałam się dzisiaj. No i jeszcze zła wiadomość, ma podwyższone AST - 38 przy normie 5-37 U/dl. Ratunku!!!

Niska kreatynina

Witam. Proszę o pomoc córka ma 6,5 roku i kreatynina 0,37, żelazo 106.4. Synek 4 latka, kreatynina 0,27, żelazo 102,4. Czy coś jest nie tak? -- Scarlet i agenci

Re: Ratunku!!! Niska kreatynina, podwyższone AST

Wydaje mi się, że to hypochromia, ale też nigdzie nie znalazłam. Będę pytać i napiszę jak się dowiem :)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!