Wszystko o:

niedobór prolaktyny

Dopamina

Dopamina

. W zależności od tego w którym z nich się znajduje zmienia się jej działanie. Obecność tego związku w układzie pozapiramidowym odpowiada za napęd ruchowy, koordynację oraz napięcie mięśni. U osób z choroba Parkinsona obserwuje się znaczny niedobór dopaminy. W układzie rąbkowym, czyli limbicznym

Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy

Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy

tłuszczów zapasowych (lubimy to!) oraz zatrzymanie w organizmie jonów wapniowych i fosforanowych, niezbędnych do rozwoju i utrzymania mocnych kości. 2. Prolaktyna (PRL) - umożliwia wykarmienie potomstwa (laktacja), ale i neurobiologiczne zmiany u przyszłych mam (po części i huśtawki nastroju). 3. Hormon

Zaburzenia wzwodu

Objawy - zmniejszenie sztywności prącia przy wzwodzie - niemożność uzyskania lub utrzymania wzwodu Przyczyny Choroby najczęściej powodujące impotencję to: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zaburzenia hormonalne tarczycy, niedobór testosteronu, nadmiar estrogenów i prolaktyny, choroby

Choroba Glińskiego-Simmondsa

Choroba Glińskiego-Simmondsa

uszkodzeniem podwzgórza, które nie uszkadza przysadki, a jedynie zatrzymuje wydzielanie przez nią hormonów. Objawy Zmiany w przysadce wiążą się ze znacznym spadkiem stężenia wazopresyny , hormonu wzrostu , lutenizującego oraz hormonu tyreotropowego oraz prolaktyny. I to niedobór tego ostatniego odpowiada

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

), hormonu tyreotropowego (tyreotropiny - TSH) oraz hormonu adrenokortykotropowego (kortykotropiny -ACTH), prolaktyny, hormonu luteinizującego (LH) oraz folikulotropowego (FSH). Można zrozumieć nadzieje, jakie z nią wiązano. Teoretycznie przecież, umiejętnie stosując melatoninę (tak chętnie wykorzystywaną w

Hormony nadnerczy

Hormony nadnerczy

glukozy we krwi oraz hamuje perystaltykę jelit. Podawana jest w czasie reanimacji oraz przy wstrząsach anafilaktycznych. Dopamina - wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu ruchu (jej niedobór występuje m.in. u chorych na Parkinsona), odpowiada za emocje oraz reguluje stężenie innych hormonów (przede

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

bezbolesne, czasem niezbyt przyjemne, jednak naprawdę istotne dla twojego zdrowia. Pamiętaj, że same krwawienia, nawet te w zasadzie "naturalne", również mogą doprowadzić do problemów zdrowotnych. Sprzyjają choćby niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza. Najczęściej w leczeniu niedokrwistości

Galanina winna otyłości?

Galanina winna otyłości?

możliwości są imponujące. Od popędu po stres Galanina reguluje wydzielanie hormonów części gruczołowej i nerwowej przysadki mózgowej. Zważywszy na to, że w części gruczołowej wydzielany jest hormon wzrostu, prolaktyna (odpowiedzialna głównie za laktację), hormon luteinizujący (podtrzymujący u kobiet

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Brak miesiączki, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

organizm może zareagować na nadmiar kilogramów, otyłość. Dlaczego? Przyczyną może być hormon kobiecy estrogen, który jest częściowo, poza jajnikami, wytwarzany w komórkach tkanki tłuszczowej. Kobiety z nadwagą mogą więc mieć problemy przez nadprodukcję estrogenu, te z niedowagą: niedobór hormonu. Skutek

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

jeszcze nie osiągnęły stabilizacji. Zazwyczaj występuje u nich niedobór progesteronu, który prowadzi do przerostu błony śluzowej macicy. Zwykle wystarczy przyjmowanie odpowiednich pigułek antykoncepcyjnych, by ten problem rozwiązać. Dla kobiet dojrzałych, które już rodziły, znakomitym rozwiązaniem jest

Leczenie zespołu policystycznych jajników (PCOS)

: * Testosteron 75,40 norma 20-40 *SHBG 41,60 norma 19,80 - 155,20 * Prolaktyna 40,29 norma: 4,79 - 23,30 * DHEA-SO4 522,50 norma: 8,60 - 493,60 A to wyniki wątroby po PÓŁ ROKU YASMINELLE : ASPAT 89,1 norma 5,0 - 38,0 ALAT 133,3 norma 5,0 - 40,0 Mój organizm bardzo źle znosi tabletki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

niedobór prolaktyny

dziewczyny, mam tak dziwne wyniki, ze nawet endo rozkłąda rece. walcze z tarczyca, ale ostatnie wyniki to załamka, co rpawda TSH 1,666 uU/ml FT4 12,5 pmol/l (na 50tce euthyroxu) jednak prolaktyna 139 mIU/l, po 1 h po MTC 186 mIU/l niedoczynnosc przysadki, co to jest? dodam, ze przy probie

Re: niedobór prolaktyny

podaj normy do wyników. aby ocenić pracę tarczycy, trzeba badać hormony tarczycy, czyli ft3 i ft4. U Ciebie brakuje wyniku ft3, a to właśnie ono jest aktywnym hormonem i jego poziom wpływa na samopoczucie, wagę itd. przy problemach z tarczycą często również występują niedobory ferrytyny, b12, wit

Re: niedobór prolaktyny

jakieś leki na obniżenie prolaktyny, jeśli tak, to być może one są przyczyną takich wyników prolaktyny. > po 1h wg norm powinna wzrosnac 3-6 krotnie nie spotkałam się z taką interpretacją, czytałam, że jeśli wzrośnie więcej jak 5 razy to jest hiperprolaktynemia. ale nie było dolnej granicy. a.

Re: niedobór prolaktyny

rozumiem, ze wyniki nie sa kompletne, ale robie je wg lekarza... jakie, wiec powinnam zrobic badania tak na prawde, alby byl pelen obraz problemu? prolaktyna na czczo 139 mIU/l, norma 40-530 po 1h wg norm powinna wzrosnac 3-6 krotnie, a zwiekszyla sie tylko 0,5 raza i wyniosla 186 mIU/l... moze

Re: niedobór prolaktyny

moze podpowiecie, jaki powinien byc poziom FT4 i jaka relacja z FT3... od jutra jednak zaczne zwiekszac o te 12,5 Euth, bo juz spie na stojaco do 10 rano, mam taka znizke formy, ze hej...sama nie wiem, o co chodzi, czy to mozliwe, ze przy Euth sie tyje? moze, nakłada sie cos innego, sama nie wie

Re: niedobór prolaktyny

czyli podwyższałaś od razu o 25? spróbuj podwyższać dawkę delikatniej np. o 12,5, i po 4-5 dniach dodać kolejne 12,5 zresztą są osoby, które podwyższają o 6,25 co kilka dni i tak dochodzą do zalecanej dawki ale przede wszystkim zrób przed podwyższeniem dawki badanie ft4 i ft3

Re: niedobór prolaktyny

nigdy nie leczylam hiperPRL przed ciaza, zaszlam w nia i sie po prostu cieszylam, nie myslalam o hormonach... przy drugim malenstwie juz musialam brac euth w ciazy doszlam do 100... dzisiaj jestem po rozmowie z endo i zanadto sie nie przejela PRL, widocznie u mnie wyrzut trwa wolniej, a prawidlow

Re: niedobór prolaktyny

prolaktyna 139 mIU/l, po 1 h po MTC 186 mIU/l > niedoczynnosc przysadki, co to jest? Z ta prolaktyna daj sobie spokoj bo ona jest w normie, a to ze nie wzrasta po podaniu leku to jest bardzo dobrze. > dodam, ze przy probie zwiekszenia euthyroxu paradoksalnie tyje, To ze tyjesz przy probie

Re: prośba o interpretację wyników

masz b. niskie poziomy hormonów, a ich dawkowanie jest dziwne. Dlaczego bierzesz w tygodniu róźne dawki? Twoja prolaktyna pewnie jest wysoka bo piszesz o braniu specyfiku na jej obniżenie. Wysoka prolaktyna=niedoczynność. Nic nie piszesz o samopoczuciu. Podejrzewam, że jest ono marne. > lus

Re: Hiperprolaktynemia? Proszę o interpretację wy

Wiesz, teraz się tyle mówi o równości płci ;) Naprawdę kobiety aż tak się od mężczyzn nie różnią w tym sensie, że to nie jest tak, że prolaktyna dla mężczyzn jest niemal jak trucizna, a kobietom w dużo większym stężeniu nic nie szkodzi. Prolaktynę "na czczo" miałeś u samego dołu normy

Zespół Kallmanna

-podwzgórze pojawił się dopiero, gdy opracowano metodę oznaczania gonadotropin w moczu. Zespół Kallmanna został sklasyfikowany jako postać hipogonadyzmu hipogonadotropowego. W późniejszych badaniach uzyskano jednoznaczny dowód na niedobór wydzielania gonadoliberyny - hormonu uwalniającego gonadotropiny (GnRH

Dopamina

pre- jak i postsynaptycznej. Odgrywa odmienną rolę w zależności od miejsca swego działania: w układzie pozapiramidowym jest odpowiedzialna za napęd ruchowy, koordynację oraz napięcie mięśni ? w chorobie Parkinsona występuje niedobór dopaminy; w układzie rąbkowym (limbicznym) jest odpowiedzialna

Skróty używane w naukach biologicznych

kliniczny Ct – kalcytonina CT – tomografia komputerowa (TK) CTP – cytydynotrifosforan CUN – centralny układ nerwowy Cys – cysteina CVA (ang.) – udar mózgu (Cerebrovascular Accident) CVID (ang.) – pospolity niedobór odporności (Common Variable ImmunoDeficiency) D

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.