Wszystko o:

nazwy warzyw zielonych

eska

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

W przeciwieństwie do słodkich owoców nie tuczą i są zalecane niemal wszystkim. Dostarczają witamin i minerałów, zaopatrują nas w błonnik, usprawniając przemianę materii. Jedz warzywa, będziesz zdrowszy. A dlaczego konkretnie? Które warto bardziej, a które trochę mniej? Czy smaczniejsze są lepsze, czy wręcz przeciwnie?

Rukiew wodna - bogactwo witamin dla wzmocnienia i oczyszczenia organizmu

Drobne listki rukwi to skarbnica witamin i minerałów. Badacze donoszą ponadto, że ich jedzenie może nam pomóc ograniczyć widoczność zmarszczek, a także zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju niektórych nowotworów.

Czarna rzepa, kalarepa, wężymord - zapomniane warzywa, które warto odkryć na nowo

Mimo że są bardzo zdrowe i wciąż dostępne próżno szukać ich w przeciętnej kuchni. A szkoda! Dostarczają nie tylko bezcennych witamin czy minerałów, wspierają także walkę np. cukrzycą, nadciśnieniem. Co takiego w sobie mają i dlaczego warto wprowadzić je do menu?

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

. Znajdziemy go przede wszystkim w warzywach o zielonych liściach - szpinaku, jarmużu, lucernie, botwinie, brokułach, brukselce, kapuście i sałacie, ale także niektórych olejach, owocach, np. awokado, zbożach i orzechach. W celu uzupełnienia diety stosuje się również zawierające go suplementy. Drugim ze

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

zaobserwowałeś u siebie podobne objawy, nie oszczędzaj sobie produktów bogatych w witaminę C. Najwyższy czas odwiedzić stragan z warzywami i owocami! Czytaj także: Co siedzi w jesiennych warzywach? ; Dlaczego warto jeść jesienne owoce? Inne nazwy: kwas askorbinowy, kwas dehydroaskorbinowy, kwas askorbowy

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Kwas foliowy - strażnik układu nerwowego

Nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa "folium", czyli "liść". Wszystko przez to, że witaminę pierwotnie pozyskano z liści szpinaku, w którym go w bród. Jednak jeśli nie jesteś miłośnikiem tego warzywa, nie masz się co martwić. To nie jedyne jego źródło. Po co nam

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

Zielona herbata najlepsza? Niekoniecznie, masz do wyboru 6 kolorów!

coś więcej niż wypijanie szklanki "cudownego" płynu dziennie. Zieloną herbatę parzymy w temperaturze od 60 do 80 st. C, przez 3 minuty. Napar parzony ok. 8 minut działa uspokajająco. Na pewno nie pobudzi. Czytaj także o cholesterolu Herbata czerwona, znana pod nazwą Pu-Erh, bywa

Dieta lotników - poczujesz się lekko, niczym piórko?

Dieta lotników - poczujesz się lekko, niczym piórko?

ograniczeń (poza punktowymi). 4. Na drugie śniadanie zawsze spożywaj tylko warzywa, pamiętając, że pochłoną sporo punktów (np. marchew 4, ogórek zielony 6). 5. Na podwieczorek tylko niewielki owoc (jedno jabłko to 18 pkt.). Po tygodniu stosowania restrykcyjnej diety można sobie pozwolić na małe odstępstwa

Cała prawda o błonniku pokarmowym

Cała prawda o błonniku pokarmowym

jego roli. "Jego", a właściwie "ich". Popraw metabolizm i pracę jelit: 5 doskonałych źródeł błonnika Błonnik nie jest jedną substancją, a całą grupą o wspólnej nazwie. Działanie i właściwości frakcji błonnika również nie jest identyczne. Stąd zapewne biorą się nieporozumienia i mity

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

ilościach zawarte jest w zielonych warzywach, w roślinach strączkowych, w burakach, czerwonej kapuście, papryce, produktach pełnoziarnistych. By poprawić wchłanianie, zadbaj i o witaminę C w swojej diecie. Jeśli dobrze się odżywiasz, a forma taka sobie, warto skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu

Hemoglobina we krwi

preparatów zawierających żelazo jak również zwiększenie podaży pokarmów bogate w nie, m.in. mięso, zielone warzywa, suszone owoce czy orzechy

Nie potrafię schudnąć - jaka może być przyczyna?

, nic smażonego na tłuszczu. Piję dużo wody, zielonej herbaty, jem owoce i warzywa. Dodatkowo od 4 miesięcy regularnie biegam/maszeruję - 4-5 razy w tygodniu po 60min. A waga ani drgnie. Byłam nawet u lekarza - miałam objawy wskazujące na niedoczynność tarczycy: senność, zmęczenie, brak koncentracji

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: 30 dkg mięsa, 1kg owoców i warzyw - jak?

To co to dziecko je? Bo na razie wygląda na to, że łatwiej będzie wymienić, co je. I to jest dość ważna informacja, bo ja bym normalnie polecała zielone smoothie ale w takim układzie to trzeba myśleć o tym, jak rozszerzać dietę, jak przyzwyczajać do nowych smaków i jak szmuglować warzywa. I tu

Re: Dzisiejki 364 - prawie sierpnowe...

. Zrobilam akurat tym razem z warzywami zielonymi. Do tego bedzie ryz. W sumie obydwie proste tylko nalezy przyprawy pomieszac wg receptury by nie przedawkowac. Jedyna trudnosc to pasiadanie przypraw w proszku egzotycznych, ktorych u mnie nie brakuje bo, i populacja, i kuchnia indyjska wszechobecna wszedzie

Re: Zagubienie w lustrzanym odbiciu

Naturalną pomocą działającą delikatnie p/depresyjnie i stabilizująco na nastrój jest Omega-3; pomaga szczególnie osobom, których dieta była przez wiele lat uboga w kwasy Omega-3 (czyli większości z nas); występuje w rybach morskich, siemieniu lnianym, zielonych liściastych warzywach, orzechach

Re: coś do "sklejenia menu"

No nie wiem, mi sie bakłażany i papryka o tej porze roku kiepsko kojarzą. Są, i to z grubsza wszystko. Nijak się mają do tych z sezonu, bo mają wdzięk tektury i przypominają te prawdziwe tylko z nazwy. To po co? Ja bym zjadła coś takiego: fattoush z wiosennych warzyw (wszystkie możliwe nowalijki

Re: Wspominki - Happy Life, nurki i dziewczynki

doświadczeń, część wypełniona codziennie tym samym, czasami z lekkimi modyfikacjami (ryż, warzywa) a pozostałe w zależności od dnia. Nie zwróciłem uwagi, ale raczej nie było tzw. dni tematycznych, a może ja po prostu tego nie wyczuwałem. Jedynie dania arabskie wręcz same rzucały się w oczy, nozdrza i kubki

Re: Letnie dania na zimno

Rzymian w Hiszpanii. Nazwa pochodzi od portugalskiego „caspacho” pochodzacego z romano „caspa” co oznacza ... resztka lub fragment. Tak wiec nazwa potrawy generalnie odnosila sie do resztek chleba (nie warzyw) ktore to zawieraja wszystkie „GAZPACHOS”. Potrawe ta

Re: odchudzanie 6latka

marnuje) inne wolą zupki warzywne z nutą przewodnią jakiegoś warzywa - groszkowa, kalafiorowa. Do zup obowiązkowo zielenina - koperek, natka pietruszki - zaczynamy od niewielkich ilości i z każdym dniem o dwa mini kawałeczki więcej, po paru miesiącach dzieci same sobie dosypują zielone do zupy. Nie

Re: Brukselka

drugiej strony to po sprobowaniu rodzimych gruszek, wloskiej kapusty, francuskich kasztanow, amerykanskich ziemniakow, kanadyskich pomidorow i duzej gamy bardziej lub mniej egzotycznych odmian warzyw o nazwach trudnych do zapamietania ja stwierdzilem, ze ze wszystkiego to najbardziej smakuje mi chilli z

w warzywniaczku przed Świętami....

, 5 ogórków kiszonych, groszek w puszce, 2 kilo kapusty, ziemniaki, cebula, pieczarki. Każda jedna klientka kupowała w zasadzie to samo, w zbliżonych ilościach. Warzywa nie były wtedy myte, więc dłonie cierpiały bardzo, a rękawiczki foliowe nie istniały. A w samą Wigilię zakupy były zupełnie, ale to

Warzywa i jarzyny

Czyli roważań o języku cią dalszy. W moich rodzinnych stronach kupuje się jarzyny na rynku, w Lublinie i chyba wszędzie poza Galicja - warzywa. Franca Feslikenian tymczasem pisze: Rośliny popularnie zwane warzywami mają swoje genetyczne nazwy: korzeniowe - marchew, skorżonera, ziemniaki bulwiaste