Wszystko o:

najzdrowsze owoce i warzywa

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Podgrzewasz? W tym, co jesz będzie mniej beta karotenu i więcej likopenu Generalnie wiadomo: najzdrowsze są surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej to mniejsze straty witamin. Jednak nie wszystkich. Niektórych składników zdrowotnych pod wpływem ciepła jest więcej. Przeprowadzone w Niemczech

Cała prawda o orzechożercach: szczupli, niepalący i wiodący zdrowy tryb życia?

Cała prawda o orzechożercach: szczupli, niepalący i wiodący zdrowy tryb życia?

Badaczom z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA)udało się ustalić, że konsumenci orzechów to przeważnie osoby szczupłe, niepalące i prowadzące zdrowy tryb życia. Więcej ćwiczą, jedzą więcej owoców i warzyw, ale częściej

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

Dynia: nie tylko halloweenowy gadżet!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rośnie jak na drożdżach. Cieszy oko działkowca. Dynie najpopularniejszej w Polsce odmiany Cucurbita maxima w ciągu zaledwie 4-5 miesięcy mogą osiągnąć wagę 200 kilogramów. Krajowa rekordzistka przekroczyła 580 kg! I co? Taka solidna porcja warzywa dobrze prezentuje

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

Miałeś zawał? Pomóż sobie i pamiętaj o błonniku!

pełnoziarnistym. Specjaliści zalecają, by spożycie włókna roślinnego wynosiło od 18 do 36 gramów na dobę, jednak w krajach uprzemysłowionych jest zwykle niższe. Dobrym źródłem błonnika są na przykład owoce: banany, jabłka czy pomarańcze, warzywa - zarówno marchew, jak i ziemniaki - oraz produkty zbożowe z pełnego

Jak owoc - to jabłko. Jak warzywo - to pomidor. Polak i źródła witamin

Jak owoc - to jabłko. Jak warzywo - to pomidor. Polak i źródła witamin

cebula (5,8 kg). Jednak tylko pomidorom amatorów przybywa. Tutaj są spadki. Dobre, bo polskie! Polacy wciąż nie doceniają walorów krajowych owoców i warzyw, wybierając na przekąskę banana lub pomarańczę, chociaż dietetycy przekonują, że to, co u nas rośnie naturalnie, jest dla nas najzdrowsze i

Cytrusy: fakty i mity

Cytrusy: fakty i mity

zielone), tymczasem dowiedziono, że nie tylko najsmaczniejsze, ale i najzdrowsze, są te, które nabierały pełnych "rumieńców" na słońcu. Gruba, usuwana skórka zwykle skutecznie chroni sam owoc przed "chemią", jednak nie można wykluczyć, że część niechcianych związków przez nią przenika

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

i surowe warzywa i owoce, choćby ze względu na zawartość witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz błonnika, traktujemy jako skarb. Chińczycy kochają warzywa, jednak przede wszystkim na ciepło. Z drugiej strony: zważywszy na ilość, jaką zjadają i eliminację złego tłuszczu, to z pewnością lepsza

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

pomidorów. Wprawdzie najłatwiej go przyswoić, gdy pochodzi z warzyw podgrzanych, jednak i z surowych jest nie do pogardzenia. Czytaj także: Graj w zielone: najzdrowsza moda Owoce i warzywa - kolor ma znaczenie! Likopen i inne eliksiry młodości W korzeniu siła     Cała prawda o błonniku  

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

koktajle z owoców i warzyw. Będą nie tylko smacznym uzupełnieniem codziennej diety, ale i zdrowszą alternatywą dla soków, które możemy nabyć w sklepach, zwykle ?podrasowanych? sporą ilością cukru i konserwantów. Mają one także przewagę nad sokami świeżo wyciskanymi czy też tzw. 100-procentowymi Powód

Wrzody żołądka lub dwunastnicy, a dieta

Wrzody żołądka lub dwunastnicy, a dieta

najlepiej jeść przynajmniej trzy razy w tygodniu. - Witamina C. Nie tylko zapobiega chorobie, wyraźnie hamując namnażanie bakterii, ale i spowalnia rozwój choroby już u cierpiącego "wrzodowca". Wiadomo, że o tę witaminę najłatwiej, gdy spożywamy świeże warzywa i owoce. Są one jednak także bogatym

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są

Cholesterol

najmniej 2 razy w tygodniu. Szczególnie zalecane są ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (makrela, pstrąg, śledź, łosoś). 3. Orzechy szczególnie orzechy włoskie i migdały. Należy jednak ograniczyć się do maksymalnie 1 porcji (garści) orzechów dziennie, ze względu na ich dużą kaloryczność. 4. Owoce i

Zgrubienie przy odbycie

pracy plus kilka godzin siedzenia na rowerze [dojazdy do pracy], co pewnie sprzyja rozwojowi takich schorzeń. Dietę prowadzę raczej bogatą w błonnik, pełną warzyw i owoców. Czy może to być wczesne stadium ropnia okołoodbytniczego lub żylaków odbytu? Tak, jest to możliwe. Sugeruję wizytę u lekarza

Jakie produkty dodadzą mi energii?

sobie energii i chęci do życia? Czym zastąpić słodycze? Ponadto żywność niskoprzetworzona: warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, kasze, nabiał (naturalne smaki) mają dużo więcej składników odżywczych niż produkty wysokoprzetworzone. Dieta bazująca na produktach nieprzetworzonych umożliwia pokrycie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: czy kuchnia włoska jest zdrowa ??

Gość portalu: Aladela napisał(a): Najzdrowsza dieta to ta z duza iloscia ryb, warzyw i owocow. Zalezy skad te ryby, warzywa i owoce pochodza.

Re: Tanie a zdrowe posiłki - pomysły?

Warzywa + jajka/twaróg. Wychodzi mi, ze to jest najtańsze i najzdrowsze. Dalej: warzywa + makaron (al dente) + mięsa/owoce morza (ale to juz wersja droższa).

Re: Suplementy, witaminy, tran itp

najzdrowsi są ludzie, którzy jedzą tylko 2-3 razy dziennie. Owszem, warzywa są super, ale pięć porcji, to takie pobożne życzenia nie poparte żadną naukową publikacją. Kilka lat temu było nawet głośno o tym, że te 5-6 porcje warzyw i owoców nie czyni ludzi zdrowszymi, ktoś tam to w końcu zbadał i przez lata

Re: Soki warzywne w kartonach- Zdrowe?

na to: jak to nie! <i podnosi cytrynę, która akurat leżała na bufecie> :-D no i tak to mniej więcej wygląda z tymi napojami/sokami w kartonach. :-) jak chcę dostarczyć witamin, soli mineralnych z warzyw, to zjadam warzywa. jak chcę witamin z owoców to zjadam owoce, bądź wyciskam z nich sok

Re: £50 tyg na grocery shopping na rodzine..

£50 :) ja tygodniowo na same warzywa i owoce wydaje wiecej i w sumie moglabym nie kupowac organic zeby oszczedzic, ale to nasze glowne pozywienie wiec chce zeby bylo jak najzdrowsze. Jestesmy wege, zywnosc przetworzona, mieso, nabial i zachcianki slodkie u nas nie wystepuja. -- http://lb4f

Re: Co zamiast kanapek na śniadanie

owoce świeże i suszone, orzechy. Przyprawić cynamonem. Na pewno będzie smacznie. 3. Kanapki - z chudym twarogiem lub wędliną, jajkiem + koniecznie spora porcja warzyw (sałata, pomidor, ogórek) Szklanka wody z cytryną przed śniadaniem faktycznie oczyszcza, rozkręca metabolizm. Polecam. Wieczór to czas

Re: wegetarianizm - chciałabym, ale sie boję ;-)

i owocach, kaszach, jak naj > mniej przetworzonych produktach, różnorodna, z ograniczonym do minimum cukrem j > est najzdrowsza. Ze sporadycznym zjedzeniem mięsa dobrej jakości włącznie: czy > to mięso ciepłokrwiste, czy ryby, czy owoce morza. Podpisuje sie, po kilku latach wegetarianizmu

Re: Jak patrze na ludzi grubych...

lubisz, jedzenie dla ciebie ma być koniecznością, nie > przyjemnością. Ciekawe, czy gdyby komuś poradzono uprawiać seks tylko dla prokr > eacji, to rada została by uznana za dobrą. rozumiem, że nie lubisz ryb owoców warzyw i kaszy? mięso nie jest najzdrowsze, tu pełna zgoda, o mięsie pisałam pod

Re: 8 pokarmów, które pozwolą zwalczyć alergię

wiesz Kendus mojej znajomej syn uczulony jest nawet na jablka. myslalm,ze co jak co,ale jablka uczulaja???????? przeciez to najzdrowszy owoc szczegolnie krajowy. ale nie, zawiera pektyny,ktore tez sa w innych owocach i pewnie wazrywach czego bym sie nawet nie spodziewala. nie dowierzajac zaczelam

Re: Suplementy witaminowe - bierzecie?

Warzywa i owoce najzdrowsze, z tym tabletek niewiele się wchłania. Masz złą morfologie, że chcesz coś łykać? Kwa foliowy/folik zupełenie wystarczy. -- Lidek mama Maćka /ur.08.06.2001/ Aniołek VIII 1996 Aniołek XI 1997 Aniołek IX 2005 zapraszam na forum Dla starających się

Warzywa

Warzywa – wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem).W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane

Owoce jadalne

Owoce jadalne – jadalne części drzew lub krzewówWyjątkowo za owoce kulinarne uważane są owoce bylin takich jak truskawka czy ananas. W pozostałych przypadkach owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. dynia, pomidor, ogórek). będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami

Ogórek kiwano

. Są to kwiaty rozdzielnopłciowe, ale na jednej roślinie występują zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie (roślina jednopienna). Owoce Owalne, długości 10-15 cm o wadze 200-300 g. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami. Wnętrze owocu wypełnia zielonożółty

Miechunka pomidorowa

) i przejściowo dziczejąca (efemerofit). Morfologia Pokrój Roślina ma wzrost sympodialny, silnie rozgałęzione łodygi, częściowo płożące. Jest prawie naga. Korzeń Silnie rozrośnięty. Liście Pojedyncze. Kwiaty Żółte, podobne do kwiatów ziemniaka, obcopylne. Kwitnie cały czas aż do przymrozków. Owoce Żółte

Miechunka peruwiańska

pokryta ciemnymi plamkami. Owoce Okrągła i pachnąca jagoda. Owoce osiągają masę 4–5 g i są zamknięte w zrośniętych działkach kielicha. Zastosowanie Roślina uprawna. Na obszarze swojego naturalnego występowania jest uprawiana jako warzywo. Sztuka kulinarna. Owoc spożywany może być na surowo, bez

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.