Wszystko o:

nadnercze

Hormony nadnerczy

Hormony nadnerczy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Hormony nadnerczy wpływają nie tylko na metabolizm czy poziom sodu i potasu w organizmie. Bez ich udziału niemożliwy byłby rozwój niektórych cech płciowych. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Nadnercza (gruczoły nadnerczy) są parzystym gruczołem

Nadczynność kory nadnerczy (zespół Cushinga)

Nadczynność kory nadnerczy (zespół Cushinga)

Objawy - zwiększony apetyt - odkładanie się tłuszczu na twarzy i tułowiu (księżycowa twarz, byczy kark) - osłabienie mięśni, rozstępy - wysokie ciśnienie, cukrzyca Przyczyny Gruczolak przysadki (choroba Cushinga), rozrost kory nadnerczy (zespół Cushinga) albo nowotwór kory nadnerczy. Najczęstszą

Testosteron. Każdemu według potrzeb

Testosteron. Każdemu według potrzeb

Gdy ona ma go za dużo U kobiet testosteron wytwarzany jest w niewielkich ilościach przez jajniki i nadnercza. Hormon ten korzystnie wpływa na gospodarkę wapniową w organizmie oraz wspiera wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Testosteron daje nam też życiowy napęd, czyli więcej energii i

Hormon DHEA - powrót do młodości

Hormon DHEA - powrót do młodości

DHEA wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu. Trafia, gdzie trzeba Dehydroepiandrosteron to hormon inteligentny. Wydzielany jest przez nadnercza, ale stamtąd rozpoczyna się dopiero jego droga. Krążąc wraz z krwią, dociera do różnych tkanek organizmu i spełnia w nich pożyteczne funkcje. W gruczołach

Łysienie plackowate

, co z czasem prowadzi do całkowitego wyłysienia - rzadko pojawiają się zmiany na paznokciach: bruzdy, pocienienie płytek, a nawet zanik paznokci Przyczyny Nie są znane. Pojawienie się schorzenia łączy się z przeżyciem traumy psychicznej, zaburzeniami hormonalnymi (w chorobach tarczycy i nadnerczy

Kochaj się a wypiękniejesz

Kochaj się a wypiękniejesz

ich jajniki i nadnercza wytwarzają więcej hormonów. A estrogen jak żaden inny hormon potrafi zadbać o kobiecą urodę: wspomaga odżywianie komórek skóry i paznokci. Odpowiada za ładny koloryt cery i gładką skórę, błyszczące oczy i rozszerzone źrenice. A powiększone źrenice u kobiet działają na mężczyzn

Osteoporoza, czyli jak dbać o kości

Osteoporoza, czyli jak dbać o kości

organizmu. Zdarza się niekiedy u dzieci, gdy wzrost ich szkieletu nie nadąża za rozwojem reszty organizmu. Do osłabienia kości może także dojść w wyniku innej choroby, np. zaburzeń hormonalnych (m.in. nadczynności tarczycy, przytarczyc lub nadnerczy). Również niektóre leki przyczyniają się do rozwoju

Katecholaminy

Katecholaminy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Katecholaminy to organiczne związki chemiczne powstające w wyniku przemiany jednego z aminokwasów, a dokładnie tyrozyny. Za produkcję hormonu odpowiada przede wszystkim kora nadnerczy oraz, w znacznie mniejszym stopniu, tzw. narząd Zuckerkandla (ciałka przyzwojowe

Przyzwojak

Przyzwojak

biegnące wzdłuż linii kręgosłupa i aorty. Za szczególny rodzaj ciałka uznaje się rdzeń nadnerczy. Choroba bardzo często ma podłoże genetyczne i może być dziedziczona. Dużo częściej rozpoznawana jest u osób z mnogą gruczolakowatością wewnątrzwydzielniczą, zespołem von Hippla-Lindaua lub rozrostem

Przełom nadnerczowy

Przełom nadnerczowy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przełom nadnerczowy spowodowany jest niedoborem kortyzolu, jednego z hormonów wytwarzanych przez korę nadnerczy . Odpowiada on m.in. za zatrzymywanie soli w organizmie oraz ma działanie przeciwzapalne. Przełom zazwyczaj rozwija się bardzo powoli, a towarzyszące

Gruczolak nadnercza

Jakie badania robi się przy gruczolakach nadnercza?W przypadku wykrycia zmian w nadnerczu, konieczne jest wykonanie badań obrazowych (np. tomografii komputerowej), które pozwolą ustalić czy zmiana ma charakter łagodny czy istnieje podejrzenie złośliwego procesu. W przypadku zmian łagodnych jakimi

Nadnercza czy przysadka?

, tarczycę (od roku- przyjmuje Euthyrox 125), badania wykluczyły zespół PCO. Proszę o pomoc, jakie badania należy zrobić i co to może być? Jeden lekarz ocenił, że może nadnercza inny przysadka.Bez zbadania Pani i dokładnego zapoznania się z historią choroby nie jestem w stanie powiedzieć wiele. Na pierwszym

Podwyższony poziom siarczanu DHEA

Co może oznaczać podwyższony poziom siarczanu DHEA?? Wynik wynosi 529 gdzie norma to 148- 407 i 14,36 gdzie norma to 4.02-11,00. Jestem zaniepokojona gdyż czytam wszędzie o guzach nadnercza bądź guzach kory nadnercza. Dodam, że kilka lat temu w czasach szkolnych często mdlałam po czym lądowałam w

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Guz nerki

Jestem po usunięciu lewej nerki-guz NG-2 .W prawym nadnerczu gruczolak lub meta. Lekarz onkolog stwierdził, że będzie mnie obserwował i kazał się zgłosić za cztery miesiące. Czy to jest prawidłowe postępowanie? Co dalej?Najbardziej kompetentną osobą do wypowiadania się o leczeniu raka nerki jest

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Nadnercza ???

taki wynik - dodam ze nie bylem na czczo 28.05.2015 Kortyzol 14,1 ( 6-28) Co o nim sadzicie - moze wskazywac na zmeczone nadnercza czy raczej ejst ok ? Powinno sie robic rano i popoludniu ale nie dalem rady w taki sposob zrobic. Pozdrawiam,

Re: Nadnercza ???

Wezmiesz hydro i pomalu Ci przejdzie, nadnercza tak potrafia namiesxac gorzej niz tarczyca.

Re: Nadnercza ???

Hashitess...pytanie bylo" " czy takie wyniki moga wskazywac na zmeczone nadnercza"

Re: Nadnercza ???

No to zgoda :)) w moim wątku jest zakaz kloceni a się ! Murtpega a o tych moich objawach co sadzisz .. nadal niedoczynność czy nadczynność polek owa plus nadnercza ?

Re: Nadnercza ???

To są właśnie nadnercza, ale ja już się nie będę wypowiadać, bo widzę że są tu koleżanki z doktoratem więc zostawiam im pole do popisu.....

Re: Nadnercza ???

A ja będę się dalej upierać ze to nadnercza, zobacz na logikę jak z tarczycą kortyzol masz przy dolnej granicy. Oblicz procentowo szczególnie ten poranny.

Re: Nadnercza ???

Właśnie pan dr k zrobił ten błąd i leczył tylko tarczyce dopiero po jakim czasie zaczął nadnercza i dopiero mi pomógł więc wiem co przeszłam i co mi dopiero pomogło.

Re: Nadnercza ???

wreszcie znalazłam z mojego zbiorku o nadnerczach: zdrowiehormonalne.blox.pl/2009/03/Lista-objawow-wskazujacych-na-niedoczynnosc.html

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

zespołu Cushinga może przyczynić się używanie opatrunków okluzyjnych (taką rolę może spełniać również pielucha) gdyż nasilają one wchłanianie klobetazolu z powierzchni skóry. Jeżeli tygodniowa dawka produktu jest mniejsza niż 50 g to zahamowanie czynności osi podwzgórze-przysadka-nadnercze jest odwracalne