Wszystko o:

nadmiar progesteronu objawy

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

"Trudne dni" zdecydowanie za trudne? Kiedy miesiączka za bardzo daje się we znaki

bardzo młodych, których hormony jeszcze nie osiągnęły stabilizacji. Najczęstszą przyczyną kłopotów jest niedobór drugiego hormonu cyklu, czyli progesteronu, i związany z tym przerost błony śluzowej macicy. Czasem za takim objawem kryją się mięśniaki, endometrioza, a nawet zmiany nowotworowe. I senna, i

Żylaki macicy

Żylaki macicy

Za wystąpienie żylaków macicy odpowiedzialne są hormony, przede wszystkim, produkowany w nadmiarze w czasie ciąży, progesteron. Przerost macicy sprawia, że uciska ona na miednicę. W konsekwencji na ścianach macicy zaczynają pojawiać się żylaki . Bardzo często tego typu schorzeniom towarzyszą

Hipotonia macicy

Hipotonia macicy

doprowadzić do zatrzymania akcji porodowej oraz zwiększa ryzyko niedotlenienia płodu. Zdarza się, że mięśnie macicy niespodziewanie rozkurczają się, co wywołuje trudny do opanowania i bardzo obfity krwotok. Objawy Jedną z prawdopodobnych przyczyn osłabienia lub całkowitego zaniku zdolności kurczenia się

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

progesteronu przez jajniki, nadmiaru androgenów, prolaktyny, nieprawidłowości funkcji tarczycy. Skutki? Taki stan może prowadzić do niepłodności i innych poważnych problemów zdrowotnych. Zaburzona czynność tarczycy bywa przyczyną chorób układu krążenia, a nawet groźnych powikłań w narządach odległych: nerkach

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

wiemy, z czego wynika spadek poziomu cholesterolu oraz jak to rozwiązać. Więcej o niedożywieniu Dzieci pod szczególnym nadzorem Cholesterol jest niezbędny dla przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części

Równowaga hormonów

Równowaga hormonów

nadmierny łojotok, co może wywołać zmiany ropne. Jednak problemy z cerą nie zawsze mają podłoże hormonalne. Trzeba najpierw odwiedzić dermatologa i przejść klasyczną kurację przeciwtrądzikową - być może powodem problemów jest niewyleczona infekcja bakteryjna. Niedobry nadmiar Objawem zbyt wysokiego poziomu

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

menopauzy może wykorzystywać wiele różnych leków. Leczenie hormonalne. Terapia hormonalna (hormone therapy, HT), polegająca na podawaniu samych estrogenów lub w połączeniu z progesteronem w różnych dawkach, jest powszechnie wykorzystywana od wielu lat. Ma na celu złagodzenie dokuczliwych objawów menopauzy i

Zespół policystycznych jajników - jak uciszyć hormonalną burzę?

Zespół policystycznych jajników - jak uciszyć hormonalną burzę?

, wydostaje się z niego gotowa do zapłodnienia komórka jajowa. Jajowodem rozpoczyna ona wędrówkę w kierunku macicy. W tym samym czasie pod wpływem hormonu LH pęknięty pęcherzyk Graafa przeistacza się w gruczoł wydzielania wewnętrznego, tzw. ciałko żółte. Ciałko to zaczyna wydzielać progesteron - hormon, który

Nadgorliwe jajniki

Nadgorliwe jajniki

któremu dochodzi do owulacji. Jeden z jajników uwalnia pęcherzyk zawierający jajeczko. Pęcherzyk produkuje męskie hormony, tzw. androgeny. Ich poziom rośnie i sprawia, że kobieta ma większą ochotę na seks. Kiedy pęcherzyk uwolni jajeczko, zamienia się w ciałko żółte produkujące progesteron , którego

To nie histeria, to PMS

To nie histeria, to PMS

kobiety, które przekroczyły trzydziestkę. Powody PMS nie są do końca poznane. Najczęściej uważa się, że przyczyną tego stanu są zaburzenia w gospodarce hormonalnej organizmu. W pierwszej połowie cyklu rośnie poziom estrogenów, w drugiej progesteronu. To właśnie jego niedobór lub nadmiar ma wywoływać

Nadmiar fosforu w organizmie?

Co oznacza nadmiar fosforu w organizmie i jakie są objawy?Nadmiar fosforu oznacza zwiększenie stężenia fosforanów w surowicy. Wśród najczęstszych przyczyn wymienia się ostrą i przewlekła niewydolność nerek, niedoczynność przytarczyc, nadmierne uwalnianie fosforanów z komórek (rozpad mięśni, komórek

Leukocyty - co oznacza nadmiar?

Do czego prowadzi nadmiar leukocytów we krwi?Leukocytoza jest najczęściej objawem toczącego się stanu zapalnego wywołanego infekcją lub inną chorobą układową. Zwiększenie ilości leukocytów jest reakcją obronną organizmu, co samo w sobie nie stanowi zagrożenia dla chorego. Bardzo wysoka leukocytoza

Jak lekarz rozpoznaje niedobór progesteronu u ciężarnej?

Jestem 5 tygodni w pierwszej ciąży. Podczas pierwszej wizyty u ginekologa (3 dni temu) wykryto u mnie cystę na lewym jajniku (powstałą w wyniku ciąży), oraz Pan doktor stwierdził, że mam niedobór progesteronu. Przepisał mi Lutinus i mam się zgłosić na badanie ponownie za 2 tygodnie. Zlecił mi

Odstawienie pigułek antykoncepcyjnych, a starania o dziecko

) miałam prawdopodobnie owulację, gdyż pojawił się świdrujący ból jajnika i nadwrażliwość sutków (nie wiem czy to też objaw), niestety nie monitorowałam temperatury, a śluz przez cały czas miałam ubogi. Bardzo proszę o informację czy moje objawy świadczą o niedoborze progesteronu, a jeśli tak, to jak i

Interpretacja wyników hormonów

mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629).Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Jednak potrzebne będzie leczenie?...

,30-4,20) 36,84% wg kalkulatora FT4 1,12 (0,89-1,1,76) 26,44% (odczuwałam pewne objawy niedoczynności, stąd badanie - zmęczenie, kłopoty z pamięcią/koncentracją, sucha skóra, ale już wtedy byłam na diecie p.cukrzycowej, poza tym mogły to być objawy dawane przez nadmiar androgenów). W tym cyklu (czyli po 8-miu

Re: Castagnus, czy jest sens brac?

Ja mimo wszystko polecam tego wiesiołka. Przynajmniej tych wszytskich nieprzyjemnych objawów się pozbędziesz. Zobacz jeszcze na stosunek progesteronu i estrogenu. krwawienia mogą wystąpić jak jest nadmiar estrogenów a niedobór progesteronu (który masz w normie ale jak się oba razem weźmie pod uwagę

Re: Poproszę o pomoc w interpretacji wyników

Cześć! Dziękuję za zainteresowanie i odpisanie :) Czuję się źle, objawy, które zaznaczyłam to: duże zmęczenie, ospałość, ociężałość chrypka bez konkretnego powodu zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik częste bóle głowy (w szczególności migreny) nieregularne

Re: elayne_trakand prośba o podpowiedzi i sugesti

mniejszy i krwawienia się skracają Z tego co dałam radę wyczytać po objawach to mam za dużo estrogenu a za mało progesteronu. Jednak mam wrażenie, że te nadmiary i niedobory są raczej skutkiem czegoś niż przyczyną, stawiam na tarczycę. No właśnie im więcej czytam tym więcej też wskazuje mi na Hashi

Re: depresja po antykoncepcji hormonalnej

Niestety, depresja zdarza się po tabletkach, to objaw nadmiaru progesteronu. Kontracept ma go mniej niż syndi, być może będzie lepiej. Kontracept ma chyba najmniejszą dawkę progesteronu z jednofazowych, mniejszą ma tylko Minesse, ale one mają już inny system przyjmowania, 24+4 placebo. -- "

Re: P-ciała anty TG 412,4 IU/ml = ???

A jak nazywały się pierwsze antyki? Duphaston ma działanie jak progesteron. To sugeruje, że możesz mieć nadmiar estrogenu (badany był kiedyś?), co może rzutować negatywnie na pracę tarczycy (zmniejszają ilość wolnych hormonów tarczycy). Dając do tego obciązenie przy chorobie auto (moje podejrzenie

Re: zmiana pigulek - "dawki" hormonow

* zmiana normalnej wydzieliny pochwowej - zbyt dużo lub zbyt mało estrogenów * depresja - nadmiar progesteronu * powtarzające się zakażenia drożdżakami - nadmiar progesteronu Każdy środek antykoncepcyjny powinien być przed ewentualną zmianą brany przez 3 miesiące, bo po tym czasie objawy niepożądane

Re: Bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow

Ala_jeśli masz problemy z cyklem i zajściem w ciążę, to konieczne jest zrobienie usg transwaginalnego, badań na hormony kobiece - FSH, LH, estrogen, progesteron no i prolaktynę na czczo i z obciążeniem bo jej nadmiar hamuje owulację. Zajście w ciążę to jedno ale trzeba mieć dobre poziomy hormonów

Re: byl taki watek o tabletkach anty, w ktorym

* zmiana normalnej wydzieliny pochwowej - zbyt dużo lub zbyt mało estrogenów * depresja - nadmiar progesteronu * powtarzające się zakażenia drożdżakami - nadmiar progesteronu Każdy środek antykoncepcyjny powinien być przed ewentualną zmianą brany przez 3 miesiące, bo po tym czasie objawy niepożądane

Re: miesniak-prosze o rade

rozregulowaniach hormonalnych i czasowych nadmiarach estrogenów, a brakach progesteronu (towarzyszą temu często cykle bezowulacyjne). Tak więc nie denerwuj się niepotrzebnie, nic się nie dzieje, tylko obserwuj organizm. Jeżeli hormony wrócą do normy, to i mięśniak nie powinien rosnąć, i samopoczucie będzie dobre

Łojotok

gruczołów łojowych obserwuje się w okresie niemowlęcym, następne zaś w okresie dojrzewania płciowego. Wówczas też mogą wystąpić pierwsze objawy trądzika pospolitego.Na regulację wydzielania łoju mają wpływ następujące czynniki: nadmiar androgenów, niedobór witaminy A (jej brak zwiększa skłonność

Cellulit

są prawdopodobnie przez nadmiar estrogenów w ich organizmie. Rzadko występuje u mężczyzn. LeczenieDostępnych jest bardzo wiele różnych terapii i środków zwalczających cellulit, lecz empiryczne dowody skuteczności tych metod są niewielkie. W wywiadzie dla New York Times dr Molly Wanner, wykładowca dermatologii

Zgaga

, która zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku) mięta orzeszki ziemne ciąża; zgaga w początkowym okresie ciąży wiąże się ze zmianami hormonalnymi. Wskutek działania progesteronu, rozluźniają się mięśnie przewodu pokarmowego, w tym odgrywający kluczową rolę przy powstawaniu zgagi – dolny zwieracz

Hipogonadyzm

Hipogonadyzm – termin medyczny określający defekt układu rozrodczego skutkujący dysfunkcją gonad (jajników lub jąder). Nieczynne gonady nie produkują hormonów (testosteronu, estradiolu, MIF (macrophage migration inhibitory factor), progesteronu, inhibiny B) ani gamet (jaj i plemników

Utrata przytomności

ukrwienia mózgu zaburzenia regulacji cieplnej zatrucia zaburzenia wewnętrzne (np. niewydolność nerek, niewydolność wątroby) niedobór lub nadmiar składników fizjologicznych (np. cukrów - hipoglikemia lub hiperglikemia) urazy mechaniczne i krwawienie spowodowane urazem skrajne przeżycia natury psychicznej

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.