Wszystko o:

nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

Objawy nadczynności tarczycy: stałe osłabienie, chudnięcie mimo dobrego apetytu, biegunki; kołatanie serca, zaburzenia rytmu serca, niewydolność krążenia; potliwość (skóra jest stale wilgotna), zwiększone pragnienie; drżenie rąk, osłabienie siły mięśni oraz uczucie gorąca (chory promieniuje ciepłem); obrzęki stóp i podudzi; zaburzenia snu, drażliwość, podenerwowanie; u kobiet: zakłócenia cyklu miesięcznego lub przerwa w miesiączkowaniu.

Przyczyny: Najczęstszą przyczyną nadczynności tarczycy jest choroba Gravesa-Basedowa, w której organizm produkuje przeciwciała przeciwko receptorowi TSH. Na skutek tego tarczyca przestaje reagować na sygnały z mózgu i bezustannie wytwarza hormony, nie zważając na to, czy ich stężenie nie jest już zbyt wysokie. Najczęściej chorują kobiety w wieku 30-50 lat. Drugą pod względem częstości przyczyną nadczynności tarczycy jest choroba Plummera, czyli wole guzowate nadczynne (powstały w tarczycy guzek lub guzki niereagujące na sygnały z mózgu wytwarzają nadmiar hormonu). Zapadają na nią głównie starsi. Nadczynność może też (choć rzadko) być spowodowana nowotworem tarczycy lub przysadki mózgowej.

Nadczynność tarczycy

Nadczynność tarczycy

, znane pod nazwą choroby Basedowa lub Gravesa-Basedowa. Drugą pod względem ważności przyczyną nadczynności tarczycy jest wole toksyczne. Objawia się ono okresowo u starszych pacjentów, cierpiących od lat na wole proste. Ponadto do przyczyn nadczynności zalicza się: zapalenia tarczycy, nowotwory przysadki

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Subkliniczna nadczynność tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jednym z takich schorzeń, które przez lata może nie wywoływać żadnych objawów jest subkliniczna nadczynność tarczy. Działanie tarczycy jest kontrolowane przez przysadkę mózgową, która wytwarza hormon (TSH) pobudzający tarczycę do produkcji T3 i T4. Anatomia

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy jest schorzeniem przewlekłym i częściej dotyka kobiety. Nieleczone choroby tarczycy mogą powodować dużo poważniejsze problemy ze zdrowiem. Objawy - stałe osłabienie, chudnięcie mimo dobrego apetytu, biegunki - kołatanie serca, zaburzenia rytmu serca, niewydolność krążenia

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

(więcej o hormonie, jego funkcjach przeczytasz tutaj) nie przekracza 2,25 - 6 pmol/L (1,5 - 4 ng/L). Jego wzrost ponad 6 pmol/L, tj. 4 ng/L) może oznaczać nadczynność tarczycy, zaś spadek (tj. mniej 2,25 pmol/L, tj. 1,5 ng/L) bywa łączony z niedoczynnością gruczołu. 5 prostych badań, które ratują nam

Choroba Gravesa-Basedowa

Choroba Gravesa-Basedowa

organizm uruchamia produkcję przeciwciał niszczących TSH, co objawia się nadczynnością tarczycy. Anatomia człowieka: tarczyca Objawy Choroba Gravesa-Basedowa diagnozowana jest przede wszystkim u kobiet (chorują na nią 10 razy częściej niż mężczyźni). Rozwojowi schorzenia sprzyja stres oraz palenie

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

dopaminy oraz somatostatyny. Anatomia człowieka: tarczyca TSH - co to jest? Poziom TSH pozwala ocenić działanie tarczycy i mieści się między 0,27 a 4,2 mj/l. Jeśli jego wartość jest mniejsza niż 0,1 mj/l można podejrzewać nadczynność tarczycy. W przypadku gdy zawartość TSH we krwi przewyższa 4,2mj/l mówi

Czy choroby somatyczne mogą wyzwalać bezsenność?

Czy choroby somatyczne mogą wyzwalać bezsenność?

Czasem cukrzyca. Źle sypiają też pacjenci cierpiący na przewlekłe bóle. U tych ostatnich dochodzi do jednoczesnego pobudzenia ośrodków odpowiedzialnych za sen i czuwanie. Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej. Dołącz do nas na Fa

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

są takie same jak u dorosłych. Choroba Hashimoto Jest to choroba wywołana przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. Skutkuje to sukcesywnym, powolnym niszczeniem komórek tarczycy. W pierwszym okresie choroby pojawia się nadczynność tarczycy, która przechodzi następnie w niedoczynność

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

postawienie diagnozy zależne jest od wartości pozostałych hormonów. Najczęściej mówi się chorobach autoimmunologicznych tarczycy tj.: - niedoczynność/nadczynności tarczycy - choroba Gravesa-Basedowa - zapalenie tarczycy - rak tarczycy choroba Hashimoto 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj

Anatomia człowieka: tarczyca

Anatomia człowieka: tarczyca

Utajona nadczynność tarczycy

Mam problem z tarczycą lekarz nie daje mi żadnych leków jestem zaniepokojona, zrobiłam badania: TSH : 0,126uIU/ml, Ft4: 11,81 pmol/1. Powiedział, że mam utajnioną nadczynność tarczycy, mam złożone skierowanie na turnus rehabilitacyjny nad morzem w miesiącu sierpniu, lekarz prowadzący powiedział mi

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Nadczynność tarczycy a niedowaga

Mam ogromny problem z mamą. Choruje ona na nadczynność tarczycy. Ja o niczym nie wiedziałam, a ona jej nie leczyła. Ma 69 lat, waży 37kg. Obecnie bierze Metizol. Kiedy trafiła do szpitala z powodu chudnięcia zrobili jej wszystkie badania. Wyniki wyszły dobre oprócz TSH. Wypisali do domu, a po 4

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Czy to na pewno nadczynność tarczycy?

W 2007 r endokrynolog stwierdził u mnie nadczynność tarczycy. Wyniki TSH 0,033, ft3 5,43, usg pp 31x27x59 pl 21x15x46 ognosko pp 21x34 m. Wizyty kontrolne bez leków. W 03/2010 podano mi jod 131. Badania z 08/2012 wapń całkowity 2,4, TSH 3 generacja 0,010, FT 4 11,13. Tyle wyniki ale ja nie mogę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Nadczynność tarczycy

Cześć, około miesiąca temu wykryto u mnie nadczynność tarczycy (TSH 0,321mlU/l, FT3 w surowicy 4,490 nmol/L, FT4 16,54nmol/L). Endokrynolog przepisał tylko 5mg Metizolu, na początku wszystko było w porządku, jednak znów czuję się senna, ciągle zmęczona, a do tego włosy wypadają mi garściami. Czy

Schudnięcie przy nadczynności tarczycy

Witam wszystkie kobiety, które zachorowały i teraz walczą ze schudnięciem! Dla mnie to temat rzeka i pomimo nastu prób schudnięcia wciąż porażka. Miałam nadczynność tarczycy, która na skutek podania mi jodu radioaktywnego, przeszłą w niedoczynność. Ze szczupłej kobiety zmieniłam się w w pełną

Nadczynność tarczycy wykryta w ciąży

Witam. Jestem w 10 tyg ciąży i prawdopodobnie mam nadczynność tarczycy. Ft4 ponad 21. Dostałam thyrosan 50mg 1 raz dziennie. Chorowałyście lub chorujecie na nadczynność? Macie jakies objawy, bo ja nie. Przez całą ciażę brałyście leki ? I czy miała któraś z Was nadczynnosc tylko przez 1 trymestr

Re: Nadczynność tarczycy

Wyniki są w normie, jednak z przed miesiąca. Lekarze ustabilizowali mi hormony lekami. Endokrynolog zalecił jednak taką małą dawkę ponieważ zdarzają mi się wahania hormonów. Z niedoczynności (której nie zaczęłam nawet leczyć) przeszłam w nadczynność.

Re: Nadczynność tarczycy= koniec karmienia?

A czy ktoś się orientuje czy podwyższone wartości hormonów tarczycy szkodzą dziecku przy karmieniu? Mam polekową nadczynność, po porodzie brałam za dużo euthyroxu i zrobiła mi się nadczynność. Zaraz zapewne minie, jak tylko zmniejsze dawkę ale póki co jest. Czy to szkodzi dziecku?

Re: Nadczynność tarczycy

Czy lekarz powiedział Ci że masz Hashimoto? Przepisz tutaj wynik usg razem z wymiarami tarczycy. Kiedy je robilas? -- mój wątek:

Re: Nadczynność tarczycy

="nofollow">www.chorobytarczycy.eu/test#0 -- mój wątek:forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca

Re: Nadczynność tarczycy

Normy: TSH 0,27 - 4,2; FT3 3,1 - 6,8; FT4 12 - 22. Zanim zaczęłam brać metizol czułam się sto razy gorzej niż teraz, potrafiłam przespać cały dzień, byłam osłabiona, schudłam 5 kg, mimo że jadłam normalnie, etc. Zanim zaczęłam brać metizol: TSH 0,031, FT3 5,3, FT4 24,58. A wyniki ATG 63,9 lU/ml, AT

Re: nadczynność tarczycy

A czy poziomy hormonów ma Pani w normie? Nie ma żadnych skutków ubocznych tej terapii? Lekarze wysyłają mnie ale bardzo się boję.

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

; Propiltiouracil; Propiltiouracilas; Propiltiouracilo; Propylthiouracile; Propylthiouracilum; Propyltiouracil; Propyylitiourasiili Wskazania (opracowanie własne): nadczynność tarczycy , choroba Gravesa-Basedowa , gruczolak gruczołu tarczowego Informacja CIL Wskazania do stosowania Nadczynność tarczycy, w tym

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

powrót do listy Przed rozpoczęciem leczenia hormonami tarczycy należy wykluczyć występowanie lub leczyć następujące choroby: Niewydolność wieńcowa, niewydolność przysadki i kory nadnerczy oraz autonomia tarczycy. Należy całkowicie wykluczyć nadczynność tarczycy wywołaną lekami w razie występowania

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

; Metoprololum Wskazania (opracowanie własne): nadciśnienie tętnicze , nadczynność tarczycy , zaburzenia rytmu serca , zawał mięśnia sercowego , przewlekła choroba niedokrwienna serca (dławica piersiowa stabilna) , częstoskurcz nadkomorowy Informacja CIL Wskazania do stosowania Nadciśnienie tętnicze Dławica

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

ostrożności dotyczące stosowania powrót do listy Pacjent powinien zostać poinformowany o możliwości wystąpienia krwawień oraz o zakazie przyjmowania innych leków bez uzgodnienia z lekarzem prowadzącym. Szczególną ostrożność należy zachować, gdy u pacjenta występują inne choroby, np. nadczynność tarczycy

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

zapalenie skóry, łysienie Zaburzenia endokrynologiczne Często: niedoczynność tarczycy, nadczynność tarczycy, czasami z zejściem śmiertelnym Bardzo rzadko: zespół nieprawidłowego wydzielania hormonu antydiuretycznego (SIADH) Zaburzenia metabolizmu i odżywiania Często: utrata apetytu, anoreksja Zaburzenia

Zdjęcia - nadczynność tarczycy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!