Wszystko o:

monocyty; wyniki badań

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi

Dołącz do nas na Facebooku! Rozmaz krwi polega na obserwacji pobranej od pacjenta próbki pod mikroskopem. W czasie badania określa się stan krwinek, przede wszystkim białych, oraz ich stosunek ilościowy do granulocytów, eozynofilów, limfocytów i monocytów. Badanie pozwala rozpoznać pierwsze zmiany

Odporność

Odporność

agresywne komórki. Należą do nich krążące we krwi monocyty, które po przejściu do tkanek stają się makrofagami, oraz granulocyty obojętnochłonne (leukocyty). Komórki te, jeśli napotkają w organizmie drobnoustroje lub inne ciała obce, fagocytują je (zależy to jednak od ich rozmiaru), czyli wchłaniają je do

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

badania to ok. 30 zł. Jak się do niego przygotować? Na badanie krwi obwodowej zgłaszamy się na czczo, a na blisko pół godziny przed pobraniem krwi powinniśmy też unikać większego wysiłku - niespełnienie tych warunków może zafałszować wyniki badań. W przypadku niektórych

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Wynik neutrofilów

, hemoglobina -14,4, hematokryt -45 %, mcv-89, mch-29, mchc- 32,3, płytki krwi -287, rdv-cv 12,2%, mpv-7,5, neutrofile - 4,40, limfocyty 1,50, monocyty - 0,20, neutrofile - 70,2 %, limfocyty - 25,0%, monocyty - 4,8%.Wynik badania krwi jest prawidłowy. Ważne jest bezwzględna liczba neutrofili, a w tym przypadku

Powiększone węzły chłonne, plus wyniki badań

zwierzę).Przytoczone wyniki badań są w granicach normy, jedynym odchyleniem wydają się być liczne bakterie w próbce moczu. Wspomniała Pani również, że innym problemem jest częste oddawanie moczu. W takiej sytuacji przyczyną Pani problemów może być zakażenie układu moczowego. Badaniem, które może to

Wyniki badań - bilirubina

Mój mąż ma bilirubinę 0,38mg%, alat173,Oj, Aspat 34,0j co to znaczy czy to coś poważnego? Bardzo się martwię ze jest coś nie tak z jego wątrobą. Bardzo proszę o szybka odpowiedz i z góry dziękuje.Parametry, które Pani wymieniła służą ocenie funkcji wątroby. Wyniki badań bilirubiny (zakładam, że

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

wynik badania krwi-podwyższone PCT i monocyty

na co może wskazywać podwyższone PCT 0,39 % (norma 0,14-0,36) i zwiększona liczba monocytów - 12,9 % (norma 4,0-12,0) i jakie należałoby wykonać dodatkowe badania?

wyniki badań - podniesione monocyty

Kochane Mamy, Odebrałam wyniki badań mojej 21 miesięcznej córki. Wszystko niby OK, ale podniesiony jest poziom monocytów, jest zaznaczone MON 12,7%. Bardzo się denerwuję. Co to może oznaczać?

wyniki badań - monocyty

Kochane Mamy, Odebrałam wyniki badań mojej 21 miesięcznej córki. Wszystko niby OK, ale podniesiony jest poziom monocytów, jest zaznaczone MON 12,7%. Bardzo się denerwuję. Co to może oznaczać?

Re: wyniki badań - monocyty

Rzeczywiscie, mała w dniu badań była na antybiotyku (ostre zapalenie gardła). Wyniki są już skonsultowane z lekarzem, który nie dopatrzył się niczego złego. Córka jest alergikiem jest to też powód (podobno), dla którego monocyty moga być wyższe no i oczywiście zakażenie gardła. Bardzo dziękuję

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników badań

Witam, takie wyniki mieszczą się jeszcze w granicy normy, monocyty w rozmazie ręcznym są prawidłowe, a limfocyty nie są znacznie podwyższone odsetkowo - rzeczywiście biorąc pod uwagę również niewielkie obniżenie leukocytów warto powtórzyć badanie za 2-3 tyg. Nieznacznie podwyższone RDW może

Re: wyniki badań - podniesione monocyty

kasia1302 napisała: > Kochane Mamy, > Odebrałam wyniki badań mojej 21 miesięcznej córki. Wszystko niby OK, ale > podniesiony jest poziom monocytów, jest zaznaczone MON 12,7%. Bardzo się > denerwuję. Co to może oznaczać? Słuchaj idź z dzieckiem do dobrego laryngologa. Mojemu

Re: wynik IgE

Dziękuję Kasiu za odpowiedz. Tak, objawy są skórne. Szkoda mi dziecka, ale jutro wybieram się na pobranie krwi i wszystkie możliwe badania, również te które wymieniłaś. W pobliżu mam tylko Luxmed Glista ( z krwi ) mieliśmy wynik ujemny. Gluten -nie podaję. Dodam jeszcze, że w morfologii eozynofile

Re: Ciągle nowe objawy, żelazo

mmol/l (138-145) nie są to duże odchylenia od normy ale jednak od dwóch lat zawsze wyniki sa podobne. Dodam jeszcze że z badań sprzed roku wynikało: za duzo monocytów, słaby hematorkyt, mało hemoglobiny, niskie MCHC, sporo za wysokie MPV, mało krwinek czerwonych i białych. Mam też morfologię z lutego

Izraelski Instytut Badań nad Biologią

uniwersytetami, realizuje rządowe oraz międzynarodowe projekty badawcze. Wyniki badań często są publikowane w krajowych i międzynarodowych publikacjach naukowych.W instytucie opracowuje się bronie masowego rażenia. HistoriaInstytut został założony w 1952 przez profesora Ernesta Bergmanna, doradcę naukowego

Metody badań marketingowych

określenie udziału rynkowego ustalenie częstotliwości i intensywności zakupu określonych produktów zbadanie wierności do danego produktu uchwycenie zmienności upodobań nabywców, itp. Wyniki tych badań mogą być wykorzystane m.in. przy opracowywaniu prognoz średnioterminowych i długoterminowych

Światowa Rada Badań nad Polonią

, organizowanie zjazdów, konferencji odczytów naukowych, gromadzenie dokumentacji i wydawnictw polonijnych, wydawanie periodyku prezentującego wyniki badań polonijnych, upowszechnianie wiedzy o Polonii, współpracę z władzami, instytucjami oraz organizacjami krajowymi i zagranicznymi.Aktualny skład Zarząd

Instytut Badań Edukacyjnych

oraz pełni funkcje doradcze. Wspiera szeroko rozumianą politykę i praktykę edukacyjną. Funkcjonuje pod nadzorem Ministerstwa Edukacji Narodowej.Instytut promuje stosowanie zasady podejmowania decyzji w oparciu o wyniki badań i szczególnie dużą wagę przywiązuje się do badań, których wyniki mogą zostać

Centrum Badań nad Zagładą Żydów

, socjologów, literaturoznawców i antropologów kultury. Ponadto, Centrum publikuje wyniki badań, dokumenty źródłowe oraz przekłady zachodnich opracowań, jak również organizuje seminaria i konferencje naukowe. Od 2005 wydaje także rocznik Zagłada Żydów. Studia i Materiały.Kierownikiem Centrum jest prof. Barbara

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!