Wszystko o:

masło roślinne

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

Masło czy margaryna? Odwieczny dylemat coraz bliższy rozstrzygnięcia

jest nie więcej niż 2% soli. Te dwie grupy maseł są zresztą najlepsze z punktu widzenia żywienia. Wybierasz "masełka smakowe" (ze szczypiorkiem, cebulką, etc.)? To też nie są masła, a mieszanina tłuszczu mlecznego i tłuszczów roślinnych. Komu masło, komu? Mózg, żeby się prawidłowo rozwijać i

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

wchłanianie z pożywienia. Zasadniczą funkcją tej witaminy jest utrzymanie stężenia wapnia w organizmie na odpowiednim poziomie, zapewniając prawidłową mineralizację kości. Witamina ta występuje też w produktach spożywczych: tłuste ryby (węgorz, śledź, łosoś, makrela , sardynki), maśle, żółtku jaj, serze

Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

tradycję? Choć oleje w Polsce nie pojawiły się "wczoraj", to jednak w naszych stronach do pewnego czasu głoszono wyższość masła i smalcu nad tłuszczami roślinnymi. "Nasz kontynent dzieli się na strefę masła i strefę oliwy. My żyjemy w obszarze maślanym. Północna Europa - od

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Olej rzepakowy, zwany także " oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju, choć nie zawsze cieszył się dobrą renomą. Niegdyś uważany był bowiem za niezbyt zdrowy, ze

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa

Dołącz do nas na Facebooku! Większość artykułów spożywczych, które trafiają na nasze stoły to produkty bardzo mocno oczyszczone. Ich ogromna część jest całkowicie pozbawiona tzw. składników resztkowych. Kryjące się za nimi polisacharydy roślinne mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Tłuszcze nie powinny dostarczać więcej niż 25-30proc. energii, zatem trzeba ograniczyć: masło, śmietanę, tłuste jogurty, zabielacze do kawy i herbaty, sery żółte i pleśniowe, tłuste serki homogenizowane, margaryny, smalec oraz mięsa takie jak kaczka, gęś, wieprzowina, baranina, w tym m.in. boczek

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

Tłuszcze trans: wszechobecne i zabójcze

O tłuszczach trans mówiło się sporo w kontekście twardych margaryn oraz odwiecznej dyskusji: masło czy margaryna? Tymczasem tłuszczów trans nie ma co szukać w miękkich margarynach - od tego roku wszystkie produkty w Polsce są od nich wolne wg najbardziej restrykcyjnych norm. Z twardymi bywa różnie

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

ograniczyć: masło, śmietanę, tłuste jogurty, zabielacze do kawy i herbaty, sery żółte i pleśniowe, tłuste serki homogenizowane, margaryny, smalec oraz mięsa takie jak kaczka, gęś, wieprzowina, baranina, w tym m.in. boczek, kiełbasy (zwłaszcza wieprzowe), potrawy smażone i pieczone w tłuszczu, niektóre

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

Dieta dla skóry - odżyw skórę od środka!

pełnoziarnistej, mięsie (szczególnie podrobach), rybach (makrele, sardynki), olejach roślinnych oraz takich warzywach jak brokuły i szpinak. Koenzym Q10 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego zadbaj, by przekąszać zawierające go produkty w towarzystwie choć odrobiny oleju, masła lub pokarmów zawierających tłuszcz

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

5 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

, niejednokrotnie przyjmowania leków, ale także zmiany stylu życia (aktywność fizyczna to podstawa) i nawyków żywieniowych, w tym ograniczenia tłustych mięs oraz wędlin, podrobów, tłustych serów, masła, czekolady, czy ciast z kremem na bazie pełnotłustego mleka. Fakt, cholesterol przede wszystkim jest wytwarzany

Re: Masło tak, margaryna i oleje roślinne - nie

Są rozmaite kontrole i nieuczciwe mleczarnie mają dowalane gigantyczne kary pieniężne, jeśli "fałszują" masło, nie podając na etykiecie że ma dolewkę olejów roślinnych. Tak więc takich oszustw jest i będzie coraz mniej, bo się to firmom nie opłaca po prostu. -- Sierpniowe kociątko

Re: Masło tak, margaryna i oleje roślinne - nie

> ewentualnie jak juz sie nie ma dostepu to oselka jeszcze jako tako > przypomina maslo. Też tak sądziłam. Do czasu, gdy posłuchałam wypowiedzi znajomego dostarczającego rozmaite "półprodukty" do produkcji masła. Okazało się, że najwięcej tych wynalazków trafia właśnie do osełek

"masło roślinne" dla alergika????

Witam! Mój 10-miesięczny synek uczulony jest na białko mleka krowiego. W żłobku dzieci na śniadanko dostają chlebek z masłem. Zastanawiam się czy istnieje takie "masło", które mogłabym podać synkowi? Czy masła roślinne są wskazane dla takich małych dzieci? A masło z oliwy z oliwek

Re: Masło roślinne?Margaryna?

Masło roślinne twarde zdecydowanie odradzam. Produkcja masła roślinnego sprowadza się do utwardzania tłuszczu roślinnego, zwanego inaczej uwodorowieniem. W trakcie tego procesu powstają znaczne ilości izomerów kwasów tłuszczowych „trans”, które mają negatywny wpływ na układ krążenia

Re: Masło tak, margaryna i oleje roślinne - nie

najzdrowsze oleje. Nie wiedziałam za to, że większość olejów roślinnych wcale nie jest zdrowa. > W dodatku ciekawe, ze pani nie powiedziala ile to masla jest w > zwyklym masle ze sklepu.Nazywa sie maslo, a w srodku olej roslinny, > albo co lepiej na etykiecie nic o oleju, a w srodku niespodzianka

Re: Masło roślinne?Margaryna?

malwa001 napisała: > Co polecacie 17-latce? Nie wiem co powinnam jesć. Masło, margarynę czy może > masło roslinne? Poczytaj, wnioski wyciąg sama.. Kaprisia Tłuszcze dzielą się na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone – co już powszechnie wiadomo. Nieporozumienie jest

Re: Czy masło roślinne może zastąpić zwykłe masło

w maśle roślinnym jest serwatka lub maślanka, już nie pamiętam, może rama olivio?

Re: Masło a tłuszcz mleczny

Kasieńko, ach kasieńko, margarynę robi się z olei roślinnych. Masło robi się z tłuszczu mlecznego, czyli inaczej ze śmietany i jeszcze inaczej z mleka.

Masło czy margaryna?

Jem masło od lat i mam cholesterol w normie. Ok 20 lat temu, ''rzuciłem'' masło dla 'masła roślinnego'. Po roku musiałem iść do okulisty. 'Wróciłem' do masła i zatrzymałem degradację oczu. Znajomy je te wynalazki typu Delma i ma początki zaćmy.

Re: Masło zwyczajne- jakie?

Kupuję zazwyczaj duński LURPAK, albo Masło Polskie Mlekowita. Nie zawierają tłuszczów roślinnych, mają min. 82% tłuszczu mlecznego. -- Jaram sie Śląskiem

Masło shea

Masło shea – olej roślinny wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku masłosz Parka (Vitellaria paradoxa). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak. Zastosowanie Kuchnia – olej

Masło orzechowe

Masło orzechowe – wyrób spożywczy wytwarzany z orzeszków ziemnych, popularny w kuchni amerykańskiej i holenderskiej.Zawiera zdrowe tłuszcze roślinne, cukier, sól i nieznaczne ilości szkodliwych tłuszczów trans, które zapobiegają rozwarstwianiu się produktu. Gdy produkowane jest bez

Oleje roślinne

z kiełków pszenicy olej rokitnikowy olej rycynowy (olej z rącznika) olej z ryżu olej rzepakowy olej sezamowy olej słonecznikowy olej sojowy olej z kwiatu szafranu olej z nasion tytoniu olej z nasion wiesiołka olej z pestek winogron olej z żurawiny błotnej oliwa Stałe tłuszcze roślinne masło kakaowe

Olej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej

Syrop klonowy

. Opakowania mogą być wykonane z metalu, z tworzywa sztucznego, szkła powlekanego, w zależności od wielkości i rynku docelowego. Syrop może być dalej przetwarzany w celu uzyskania takich produktów jak cukier klonowy, masło klonowe i cukierki klonowe. Zanieczyszczenia smakoweŹródłami zanieczyszczeń smaku

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!