Wszystko o:

marchew jakie witaminy

Eliza Dolecka

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

Zapotrzebowanie na witaminy różni się w zależności od płci. Zatem, gdy u mężczyzn dochodzi do niedoborów spowodowanych dietą, bywają one inne niż u kobiet, z którymi dzielą kuchnię.

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Są niskokaloryczne, pomagają uporać się z problemami trawiennymi, to doskonały lek na kaca i wspomagacz odporności. Warto sięgać po nie zwłaszcza w sezonie jesienno - zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Co dokładnie zyskujesz, jedząc kiszonki?

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Maksymalnie zróżnicowana dieta niekoniecznie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Pewne połączenia produktów są wyjątkowo korzystne dla organizmu, inne wręcz przeciwnie. Poznaj najgorsze i najlepsze duety w kuchni. Niektóre tradycyjne, znane od wieków. Gospodynie wiedzą, co robią?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki pozwalają oszczędzać (sezonowe warzywa i owoce są najtańsze) i cieszyć się ulubionymi produktami cały rok. Podczas mrożenia ubytek witamin czy biopierwiastków jest minimalny, praktycznie bez znaczenia dla zdrowia. Nie dochodzi też do zmian struktury białek produktów. W niskiej temperaturze

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

, E i K) oraz polifenole. Groszek konserwowy i marchew z puszki zawiera od 85 do nawet 95 proc. mniej witaminy C niż w postaci surowej. Wysoka temperatura niszczy również trzy czwarte zawartości witaminy C w szpinaku. Wiele zależy jednak od sposobu gotowania. Na przykład zbyt długie gotowanie powoduje

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

stanów zapalnych oskrzeli. Dobrym źródłem tej witaminy są tłuste ryby, masło, mięso. Organizm ludzki wytwarza ją również z ß- karotenu, który występuje w warzywach i owocach. Dobrym źródłem są liście pietruszki, kopru, szczypiorek, szpinak, por, morele, marchew, śliwki. Warzywa i owoce to także

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Seler uspokaja. Jesienne warzywa i ich tajemnice

ciało, piękne włosy i paznokcie, ładną cerę. Słynące z dbałości o wygląd Francuzki zwą marchewkę najtańszym i najlepszym kosmetykiem. Z pewnością nie przesadzają. Marchewka: prawie jak lek Silny przeciwutleniacz, jakim jest witamina A, wspiera odporność i opóźnia procesy starzenia. Marchew z pomocą

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

Znakomite koktajle - nie tylko źródło orzeźwienia

witaminy C. Na nic jednak się zda, jeśli ostre wychłodzenie gardła spowoduje chwilowe zachwianie termoregulacji, w jej wyniku spadek odporności i przebudzenie "uśpionych" mikrobów. Truskawki z kiwi i gruszkami (gruszki niekonieczne, ale poprawiają smak, a zarazem dodają jeszcze cennej

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

możemy wchłaniać w jelicie tłuszcze. Potrzebujemy go, by przyswoić witaminę D. Po co zatem go ograniczać, czy obniżać? Cholesterol cholesterolowi nierówny, a co za dużo, to niezdrowo. Za mało? Też źle Niedobory cholesterolu zdarzają się bardzo rzadko, gdyż prawidłowo funkcjonujący organizm może go

Dużo minerałów, mało kalorii - zalety marchewki

Dużo minerałów, mało kalorii - zalety marchewki

Wchodzisz do ciemnej sali kinowej. Zanim Twój wzrok przyzwyczai się do ciemności, mija kilka sekund. Ale jeśli potrwa to dłużej, kilkanaście, kilkadziesiąt sekund... Oj, jest źle. Po prostu brakuje Ci witaminy A. Oczy jako pierwsze w Twoim organizmie reagują na jej brak. Jeśli więc źle widzisz w

Ciągłe zmęczenie, zawroty głowy, otyłość itd.

może znajdować się około 300 kcal, tabliczka czekolady ma około 550 kcal, tradycyjny kebab w bułce, to aż około 900 kcal! 4. Staraj się jeść więcej warzyw (najlepiej w każdym posiłku) i owoców (1-2 razy dziennie). Warzywa są niskokaloryczne i mają mnóstwo witamin. Np. średni pomidor ma ok. 30 kcal

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jaką sokowirówkę polecicie ?

Mam wolnoobrotową wyciskarkę Berlinger. Lepsza niż sokowirówka jaką miałam wcześniej, cichsza a do tego w ten sposób wyciskane owoce i warzywa maja więcej witamin i enzymów. Robimy soki z surowych buraków, marchewki, selera naciowego, papryki, no i oczywiście owoców: jabłka, pomarańcze, melon itd

Re: Uczulenie na danonki?

, białka mleka, skrobia modyfikowana, wapń, koncentraty z: marchwi, czarnej marchwi; ekstrakt z rzodkiewki, naturalny aromat waniliowy, aromaty naturalne, witamina D. A w zwykłem jogurcie masz samo mleko (polecam jog naturalne bakomy lub serek bieluch) i większą zawartość wapnia niż w takim przepłaconym

Re: oszczędzamy

Skład kubusia (przykładowy): woda, przeciery z: marchwi (28%) i bananów (14%), sok jabłkowy z zagęszczonego soku (11%), cukier trzcinowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, witamina C, aromat Skład bobofruta: sok jabłkowy (36,9 %) sok z białych winogron (35,3 %) jabłka (20

Re: alergia pokarmowa

Akurat marchew jest najczęściej uczulającym warzywem z grupy potencjalnie bezpiecznych. Ryż również często uczula. Już lepsza jest kasza jaglana i gryczana. Byłam kilkanaście lat temu w podobnej sytuacji. Jadłam już tylko ryż, marchew, jabłko, wieprzowinę i buraki. Potem okazało się że z tego

Orzechy na włosy i nie tylko one

, kapuście, pyłku pszczelim, kapuście, kalafiorze, w jajkach, pietruszce, truskawkach, owocach cytrusowych, rybach słodkowodnych, B6 – w marchwi, szparagach, ziemniakach, bananach, kaszy gryczanej, kapuście, orzechach i szpinaku, inozytol, czyli witaminę B8 – w burakach, kapuście, kalafiorach

Re: słodycze - na fali wątków : przyczyny

Czemu nikt nie daje marchwi i selera naciowego w ramach nag > rody? To oczywiste. Po podaniu marchwi czy selera naciowego, mózg nie wytworzy tyle hormonu szczęścia jak po podaniu czegoś słodkiego. To nie rodzice uczą dzieci, ze coś słodkiego jest narodą, to natura. Być moze dlatego, że smak

Re: A pomidory???

Staram się jeść to, co akurat daje natura. Jeśli natura nie daje pomidorów w styczniu, to ich nie jem, a te sztuczne dostępne w sklepach nie mają smaku i więcej w nich chemii niż witamin. Wystarczą mi przeciery pomidorowe lub pomidory suszone ze słoika. Zimą możesz jeść to co leżakuje (marchew

Re: ##########NASZE CHOROBY############

benzoesanem sodu. Największe ilości witaminy K znajdują się w szpinaku, sałacie, kalafiorach, kapuście, szczególnie w brukselce, herbacie zielonej. Znacznie mniej witaminy K zawierają: groszek zielony, fasola, pomidory, marchew, ziemniaki, pieczywo, orzechy włoskie. W produktach zwierzęcych występuje w

Re: Herbata Waszych dzieci :)

ooo jasne a linkowane to samo zdrowie ;) np malina z kwiatem lipy w kolejności wystepowania :cukier (A) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy (B),woda,sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego (2,8%),!!!!! zagęszczony sok wieloowocowy,koncentrat czarnej marchwi,barwniki –antocyjany i karmel

sokowirówkowywanie górą

roztartej. In minus, oczywiście. Sokiem tak nie płaczą, nie dają się potem skutecznie zaprawić tłuszczem, by udostępnić kiszkom witaminę... Mimo tu j.w. zarzutów, że powstaje za mocna „pacia", przedkładam nad rozdrabnianie robotem marchwi jednak sokowirówkę - sok i mus, musowo, na powrót razem