Wszystko o:

mak

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Mak, jako roślina uprawna towarzyszy nam prawdopodobnie od około 5-6 tysięcy lat. Już w starożytności wierzono nie tylko w jego wartości odżywcze, ale i lecznicze - w tym usypiające. Z tego powodu makami zdobiono portrety bóstw uosabiających sen, m.in. Hypnosa

Prosak - niewielki, ale jednak szpeci. Jak się go pozbyć?

Prosak - niewielki, ale jednak szpeci. Jak się go pozbyć?

Dołącz do nas na Facebooku! Jeśli na twojej skórze pojawiają się zmiany, które niepokoją, w pierwszej kolejności warto skonsultować się ze specjalistą dermatologiem. Nie potrzebujesz do niego skierowania, a z pewnością lekarz będzie w stanie prawidłowo rozpoznać zmianę i doradzi najlepsze leczenie.

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

Pestki i nasiona - dlaczego warto je chrupać?

zniszczonych. Oprócz tłuszczu w ziarenkach maku znajdziemy również (podobnie jak w innych pestkach i nasionach) wiele cennych minerałów. Są one zwłaszcza bogate w niezbędny do budowy naszych kości i zębów wapń (w 100 mg, czyli mniej więcej 10 łyżkach maku, jest go ok. 1250 mg) i fosfor. To również źródło

Zjedz to na śniadanie, a nie będziesz podjadać i zjesz mniejszy obiad

Zjedz to na śniadanie, a nie będziesz podjadać i zjesz mniejszy obiad

w uniknięciu objadania się w ciągu dnia" - podsumowuje Kevin C. Maki, współautor badania. Wyniki eksperymentu zaprezentowano na tegorocznej konferencji Towarzystwa ds. Otyłości, która odbyła się w dniach 11-16 listopada w Atlancie. Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Czytaj także: Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm Dobre tłuszcze Kaloryczność nasion słonecznika to przede wszystkim skutek wysokiej zawartości dobrych tłuszczów. Spośród pozostałych pestek i nasion (m.in. dyni czy maku), mają w sobie

Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

Nasze oleje to powód do dumy. Rzepakowy jest zdrowszy niż oliwa

wymienia jednym tchem oleje, którymi możemy się poszczycić. - Mamy w Polsce orzechy włoskie, laskowe, mak, dynię. Z tych wszystkich pestek i orzechów tłoczy się niezwykłej jakości oleje o wysublimowanym smaku. Nawet olej słonecznikowy, jeśli jest dobrej jakości, będzie wręcz pachniał słonecznikiem

Dieta bogatoresztkowa

Dieta bogatoresztkowa

całkowicie zrezygnować z produktów na bazie mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i pszennej wysokiego przemiału. Nowe menu powinno być wolne od: - pieczywa z białej maki, wyrobów cukierniczych - ryżu, kaszy manny i kukurydzianej - tłustego mleka, napojów mlecznych i serów tłustych, masła solonego lub świeżego w

Instrukcja obsługi złości. Co robić, gdy rozpiera cię gniew?

Instrukcja obsługi złości. Co robić, gdy rozpiera cię gniew?

. Możesz ją z całych sił pognieść, żeby stała się malutką kuleczką. Możesz podrzeć w drobny mak. Możesz też wziąć długopis i nikczemnie zamazać swobodnymi bazgrołami. Cokolwiek wybierzesz, wsadź w to jak najwięcej mocy, wyżyj się. 4. Krzycz, piszcz, płacz Masz ochotę krzyczeć? Zamknij się w samochodzie i

Adele ma raka krtani?

Adele ma raka krtani?

, nie wydaje mi się. - Czytałem też coś o polipach. - Nie sądzę, żeby to były polipy. Zresztą w krtani jest zwykle miejsce tylko na jeden polip i po jego usunięciu chory bardzo szybko odzyskuje swój naturalny głos. - A guzki? - Guzki są mniejsze od polipa. Mogą mieć rozmiary od ziarnka maku do

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Kasza gryczana - 440 mg Płatki jęczmienne - 390 mg Płatki owsiane - 380 mg Chleb żytni pełnoziarnisty - 360 mg Orzechy i nasiona Pistacje - 1090 mg Mak niebieski - 960 mg Pestki dyni - 810 mg Nasiona słonecznika - 790 mg Migdały - 780 mg Orzechy arachidowe - 720 mg Wiórki kokosowe - 660 mg Orzechy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Siala baba mak

"baba" czyli Matka Natura taki mak posiała :-) -- tulipany... Lato 2014 :-) też majenkowe

Sledztwo w gestii MAK-u

Instancją uprawnioną do przeprowadzenia śledztwa jest MAK. Dlatego separatyści przekazali odnalezione 'czarne skrzynki' do Moskwy (wiadomość, że to zrobili podało radio ARD Info).

No to po MAK Lasku

kolejna katastrofa upadek na grzbiet samolot nie rozpada sie drobny MAK i znów sporo pasażerów przeżywa i znów przeciażenia w końcu kadłub rzędu 10g www.airdisaster.com/reports/ntsb/AAR70-10.pdf

Maka Paka

http://www.youtube.com/watch?v=_AeuWJ4p1Jg;;_AeuWJ4p1Jg;;http://i1.ytimg.com/vi/_AeuWJ4p1Jg/default.jpg;;Maka Paka myje kamienie

Siala baba mak...

Mam pytanie odnosnie kontuzji Mateusza Maka. Ma ktoś info na temat : co mu jest i jak długo nie bd grał ?

Re: Maki i nie-maki

Oszalamiajaco piekne - jak zreszta na maki przystalo :). A u mnie szalenstwo kwitnieniageranii i hortensji . Na fuksji dzis rano obzeral sie arcygruby bak.

Mak

Mak (Papaver L.) Eaton – rodzaj roślin z rodziny makowatych (Papaveraceae Juss.), roślina oleista, rodzimy dla Eurazji, Afryki i Ameryki Północnej. Zalicza się do niego w zależności od ujęcia od ok. 70 do ok. 100 gatunków. Niemal wszystkie gatunki występują na półkuli północnej, w Australii

MAK

Akronimy MAK – Multiple Activation Key MAK – Museum für angewandte Kunst w Wiedniu MAK – Musica Antiqua Köln MAK – Mała kolej automatyczna MAK – najwyższe dopuszczalne stężenie i najwyższe dopuszczalne natężenie MAK – Młodzieżowa Agencja Kultury (wydawnictwo

MAK+

MAK+ (Mak Plus) – elektroniczny, zintegrowany system biblioteczny stworzony i rozwijany przez Instytut Książki, służący do zarządzania biblioteką i jej zbiorami. System umożliwia tworzenie elektronicznego katalogu bibliotecznego, bazy użytkowników placówki, rejestrację wypożyczeń

Mak nagołodygowy

Mak nagołodygowy, m. syberyjski, m. islandzki (Papaver nudicaule) – gatunek należący do rodziny makowatych. Pochodzi z Azji (wschodnia Syberia, Ałtaj, Kazachstan, Mongolia) oraz z północnej części Ameryki Północnej (Jukon i Alaska). W Polsce jest uprawiany jako roślina ozdobna. Morfologia

Mak alpejski

Mak alpejski (Papaver alpinum L.) – gatunek rośliny należący do rodziny makowatych. Jest również uprawiany. Rozmieszczenie geograficzneRośnie dziko w wysokich partiach gór Europy. Licznie występuje w Wielkiej Fatrze W Polsce rośnie dziko wyłącznie w Tatrach i jest rzadki. W polskich Tatrach

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!