Wszystko o:

maślanka

Naturalnie jogurt!

Żywieniowcy od zawsze dopatrywali się związków między sposobem odżywiania, a zdrowiem. Przyglądano się diecie mieszkańców tych regionów świata, gdzie średnia wieku była wysoka. Na początku XX wieku analizowano np. jadłospis bułgarskich wieśniaków. Stwierdzono, że żyli oni długo w dobrym zdrowiu w du

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

spożywczych: tłuste ryby (węgorz, śledź, łosoś, makrela , sardynki), maśle, żółtku jaj, serze żółtym, tranie. Wapń to składnik mineralny, który bezpośrednio odpowiada za mineralizację kości. Dobrym jego źródłem są produkty mleczne chude i półtłuste, fermentowane, jak kefir, maślanka, jogurt. Jednak jeśli

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

Rabarbar - coś więcej niż składnik kompotu

) sprawia, że stężenie szczawianu zmniejsza się o blisko połowę. Dodatkowo utratę tych dwóch cennych pierwiastków można wyrównać łącząc z rabarbarem produkty zawierające ich duże ilości m.in. jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką. Rabarbar na nowotwór? Brytyjscy badacze z Uniwersytetu Sheffield Hallam

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

Wspieraj dietą przeziębione dziecko!

korzystny wpływ na zdrowie. Są to probiotyki, występujące w jogurtach, maślance czy mleku acydofilnym. Zgodnie z badaniami, podawanie dzieciom Lactrobaacillus acidophilus lub Bifidiobacterium animalis może pomóc w pokonaniu gorączki, kataru, a nawet kaszlu. Jeśli twoje dziecko nie pije mleka ani nie

Wzmacniaj odporność z przyjemnością

Wzmacniaj odporność z przyjemnością

70% zależy od ich sprawnego działania. Doskonałe źródła probiotyków to jogurty, kefiry, czy maślanka. Jedz 2-3 razy w tygodniu ryby i owoce morza, a zapewnisz organizmowi odpowiednią ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wśród wielu zalet mają i tę, że mogą leczyć łagodne stany zapalne

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

do mięs i ryb oraz potrawy panierowane Mleko i produkty mleczne mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny

Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć

Wrogowie przeziębienia z kuchni. Sprawdzona piątka, na którą zawsze możesz liczyć

immunomodulacji, czyli aktywują naturalnych obrońców organizmu: limfocyty i makrofagów, a także przyspieszają syntezę i aktywność przeciwciał wytwarzanych w organizmie. Probiotyki znajdują się w wielu produktach mleczarskich, zwłaszcza w jogurtach wzbogacanych żywymi kulturami bakterii, maślankach, kefirach

Jelita a odporność

Jelita a odporność

probiotyków? Probiotyki znajdują się w wielu produktach mleczarskich, zwłaszcza w jogurtach, maślankach, kefirach, serkach, twarogach, mlekach acidofilnych itp. Istnieje całe mnóstwo jogurtów wzbogacanych żywymi kulturami bakterii. Korzystnie działają tylko żywe kultury bakteryjne. Czytaj etykiety! Jeżeli

Oparzenia słoneczne - pierwsza pomoc

Oparzenia słoneczne - pierwsza pomoc

bólową, nawet szok termiczny. Ostrożnie z prysznicem: Zbyt silny strumień wody może spowodować mechaniczne podrażnienie. Raczej chłodne okłady, delikatne polewanie. Można wspomagać się lekami z apteki: w piance, w aereozolu. Nie zaszkodzi też raczej metoda babć: maślanka. Wprawdzie zdania co do jej mocy

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność

też bananach i mniejszych ilościach zbożach. Probiotyki w dużym stopniu występują w jogurtach, kefirze, maślankach i innych przetworach mlecznych fermentowanych oraz w kwaszonej kapuście czy ogórkach. Ważną też kwestią są alergie i nietolerancje pokarmowe na niektóre produkty spożywcze. Osoby

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

. - Należy zwrócić uwagę produkty mleczne (cukier laktoza): mleko, śmietana (kefir, jogurt, maślanka są lepiej tolerowane) - produkty z cukrem: słodycze, słodkie i tłuste ciasta, wysokosłodzone dżemy, syropy owocowe, - kawa, herbata, napoje gazowane, alkohole, - produkty zbożowe razowe pieczywa

Zaparcia - co robić?

brązowy, warzywa, owoce. Polecam także produkty mleczne, które zawierają żywe kultury bakterii: kefiry, jogurty, maślanki. Odpowiednie nawodnienie organizmu (minimum 2l płynów dziennie) oraz aktywność fizyczna również pomagają w walce z zaparciami. Posiłki powinny być mniejsze objętościowo i spożywane

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Maślanka?

Od tygodnia codziennie spożywam około 1L maślanki zauważyłam, że nie ciągnie mnie na produkty mięsne i ogólnie mniej jem, czy jest to możliwe aby maślanka zastępowała białko zawarte w mięsie?

Maślanka

Maślanka ale tylko taka o konsystencji prawie wody, u mnie w Poznaniu - Naramowicka w woreczkach. Dobrze schłodzona, posolona.

Re: Maślanka

Bar Maślanka. Pasaż Muranów po stronie wolskiej, kilkanaście metrów za Apteką Ziko. Latem wystawiali stoliki, zawsze było pełno. Przechodziłam tam dziś koło południa, w środku kilka drewnianych stołów i full ludzi. Nie byłam, ale wygląda przyjaźnie. Dziś na szybie były takie ceny: wszystkie zupy od

Re: Maślanka

Bar Maślanka. Pasaż Muranów po stronie wolskiej, kilkanaście metrów za Apteką Ziko. Latem wystawiali stoliki, zawsze było pełno. Przechodziłam tam dziś koło południa, w środku kilka drewnianych stołów i full ludzi. Nie byłam, ale wygląda przyjaźnie. Dziś na szybie były takie ceny: wszystkie zupy od

Placek na maślance

O tym, że drożdże mnie nie lubią pisałam ostatnio na blogu, ale tutaj chcę wam napisać sprawdzony przepis na oszukanego drożdżowca czyli: Placek na maślance Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oliwy

Re: Maślanka

bene, a nie mylisz produktów? Bo maślanka od zawsze jest biała ale rzadkawa, natomiast mętny zółtawy płyn to serwatka raczej- pozostałość po produkcji sera.

Re: Maślanka

Nowoczesna? Bene, to jaka jest klasyczna maślanka? Bo mi się zdaje, że te nowoczesne są nie do picia, te wszystkie kartonikowate wynalazki to jakieś galaretowate gluty. Mogę się mylić ale czy maślanka czasem nie jest tą wodą, która zostaje przy produkcji masła? Dla mnie prawdziwa maślanka to

Re: Maślanka

Nowoczesna to ohydny glut. ;) Moja jest biała, lekka i pyszna i znacznie rzadsza od kwaśnego mleka. Ale ciężko na nią trafić, mnóstwo "maślanek" to jakieś ohydne galarety.

Re: Maślanka

Maślanka - tak, ale taka nowoczesna, czyli coś jak kefir :) Pół na pół z wodą, sól i suszona mięta - świetna latem pod ostrzejsze dania, ja to nazywam w domu napojem 'prawie jak ajran' ;) -- push to add drama