Wszystko o:

m±ka

Tekst: Iwona Krupa

M±ka. Pełnoziarniste witaminy

M±ka. Pełnoziarniste witaminy

Zawsze mamy j± w kuchennej szafce, używamy jej na co dzień, nie domy¶laj±c się nawet, że to produkt bogaty w witaminy i minerały. Ostatnio w sklepach pojawiaj± się nowe gatunki m±ki. Czy wszystkie s± jednakowo cenne dla zdrowia?

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Dobry chleb składa się jedynie z kilku składników: m±ki, wody, soli oraz drożdży lub zakwasu. Dlaczego zatem tak o niego trudno w sklepach?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które s± najzdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste, m±ka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględn± podstaw± naszej diety, a specjali¶ci podkre¶laj±, że i przy ich wyborze należy kierować się zasad± różnorodno¶ci. Owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz - które z tych Ľródeł węglowodanów jest najlepsze? Na które lepiej uważać? Czego brakuje w naszym menu?

Dlaczego chleb na zakwasie nie ple¶nieje?

potem w rosn±cym dzięki niemu cie¶cie. Zakwas zabijaj±cy grzyby Okazało się, że L. hammesii przekształcały obecny w m±ce kwas linolowy na duże ilo¶ci jednonasyconych kwasów tłuszczowych hamuj±cych proces powstawania ple¶ni. O przeciwgrzybowych wła¶ciwo¶ciach zakwasu decydował również inny kwas

Makarony tucz±? Wcale nie!

Makarony tucz±? Wcale nie!

wybrać ten z semoliny - m±ki z pszenicy twardej (durum). Zawiera ona dużo glutenu, dzięki któremu ciasto jest wytrzymałe i dobrze znosi wyrabianie i suszenie. Makaron się nie kruszy, a po ugotowaniu jest jędrny i sprężysty. Miękka odmiana pszenicy daje mu jasny, kremowy kolor, ale ciasto łatwiej się

Korzeń maca - wzmacniaj±cy skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniaj±cy skarb Inków

de maca.   Po zbiorach korzenie zwykle suszy się. W tej formie mog± być bowiem przechowywane nawet kilka lat. Po wysuszeniu przygotowuje się z nich główny produkt eksportowy - m±kę z macy (inaczej m±kę macow± lub macę w proszku).     Fot. Shutterstock     Zanim przyst±pimy do

¦wi±teczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

¦wi±teczne menu: smaczne i zdrowe? Wystarczy znać parę trików

. OdcedĽ. Poszatkuj cebulę i wrzuć na rozgrzan±, uprzednio posmarowan± tłuszczem patelnię. Szybko podsmaż i dodaj grzyby. Du¶ przez ok. 15 min pod przykryciem, podlewaj±c wod±, ale tak aby odparowała. Ciasto na pierogi: szklanka m±ki pełnoziarnistej pszennej szklanka m±ki żytniej 1-2 łyżki oleju

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

zanieczyszczone na wszystkich etapach produkcji, pocz±wszy od samosiejek zbóż glutenowych na polu, przez młyny miel±ce również inne, glutenowe kasze czy m±ki, aż po wspólne linie produkcyjne. Dodatkowo, w różnych celach technologicznych, do¶ć powszechnie stosuje się w produkcji żywno¶ci preparaty glutenu (np

Nasiona konopi - skarbnica białka, nie tylko dla wegetarian

Nasiona konopi - skarbnica białka, nie tylko dla wegetarian

niezbędne do życia Witaminy z grupy B: ukoj± nerwy i wspomog± metabolizm M±ka, mleko, a może olej? W sprzedaży, oprócz nasion konopii, dostępne s± również pozyskana z nich m±ka, mleko konopne (dobry zamiennik dla mleka sojowego), a także popularny niegdy¶ olej konopny.Tłuszcz pozyskiwany z nasion konopii

Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne? Lepiej to zobacz!

Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne? Lepiej to zobacz!

Puchnę od pszenicznych produktów?

Ostatnio czę¶ciej zastanawiam się nad tym co jem i jak jem. Wsłuchuj±c się w sygnały wysyłane przez moje ciało mam wrażenie, że nie prawidłowo przyswajam produkty pochodzenia pszenicznego. Często po zjedzeniu makaronu, produktów z m±k± czy pieczywa jasnego czuje się jak balon. Ograniczyłam je do

Nalot na języku - problem zdrowotny czy higieniczny?

wszystkie produkty wysoko przetworzone, czyli m.in. wędliny, białe pieczywo oraz produkty z m±ki pszennej oczyszczonej. Oczywi¶cie w odstawkę powinny pój¶ć też słodycze. W menu będ± dominować kasze i warzywa. Przy zakwaszeniu należy pilnować dziennej porcji wody, czyli wypijać jej ok. 2 litrów. Niezbędna

Zaparcia - co robić?

czę¶ciej (4-5 posiłków dziennie zamiast np. 3 dużych posiłków). Odradzam spożywania produktów , które mog± powodować zaparcia. Należ± do nich m.in. białe pieczywo, biały ryż, kasza manna, m±ka ziemniaczana,mocna herbata i kawa, banany, ciastka z kremem, ciężkostrawne potrawy smażone. Po więcej porad

Zmiana w piersi u nastolatki

Mam 14 lat. W tamtym roku mieli¶my zajęcia ze specjalistk± od piersi, miesi±czek itd. Pokazała nam, jak kobiety powinny badać swoje piersi. Już od dawna czułam co¶ niepokoj±cego. Gdy tak badałam swoje piersi, przy obu czułam takie duże "co¶". Jakby kto¶ włożył mi tam płask± zabawkę (balon z m±k±

Zbyt duża ilo¶ć potasu we krwi

, mleko, ryby i owoce morza). Zamiast nich do diety można wł±czyć pokarmy ubogopotasowe: pieczywo z białej m±ki, ryż, jabłka, jagody, wi¶nie, żurawinę, winogrona, mandarynki, brzoskwinie, gruszki, truskawki, szparagi, gotowan± kapustę i marchewkę, kalafior, ogórek, sałatę, drób, jaja, tuńczyka, ser żółty.

Nie znalazłe¶ tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

M±ka?

jednak nie. Mama powiedziała mi, że to może być wina m±ki.. (użyłam innej niż t±, któr± mama używa w domu...) Jak my¶licie czy może to być prawda? Czy może co¶ innego na to wpłynęło ? Nie znam się zbytnio bo dopiero zaczynam "dorosłe życie" w kuchni, a mam dwie lewe ręce, więc proszę o wyrozumiało¶ć i o

Re: M±ka?

ankaszym napisał(a): > Hej! Ja swojego czasu też miałam z tym problem. Zauważyłam, że m±ka m±ce nie je > st równa i dużo też zależy do firmy. Ja mam swoj± sprawdzon± i jestem pewna, że > ciasto zawsze uro¶nie - M±ka Szymanowska :) Czasami używałam innych bo sytuacj > a tego ode

Re: M±ka?

Hej! Ja swojego czasu też miałam z tym problem. Zauważyłam, że m±ka m±ce nie jest równa i dużo też zależy do firmy. Ja mam swoj± sprawdzon± i jestem pewna, że ciasto zawsze uro¶nie - M±ka Szymanowska :) Czasami używałam innych bo sytuacja tego ode mnie wymagała, ale jednak jeżeli mam do wyboru to

Re: jaka m±ka

ortolann napisała: > M±ka Babuni z Biedronki jest doskonała, je¶li chce się wyprodukować zakalca. Złej tanecznicy przeszkadza r±bek przy spódnicy. A biedronkowa m±ka jest produkowana przez Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie i jest bardzo dobra.

Rodzaje m±k bezglutenowych

Witam! Z jakimi m±kami bezglutenowymi się spotkali¶cie? Macie może swoje ulubione odmiany?

A propos m±ki ;)

takiego upiekła. - Dwie kwarty m±ki pszennej - Jakiej pszennej? Żytni± damy! - Tuzin jaj - Ile? oczadziałe¶ chłopie? Dwa wystarcz±! - funt ¶wieżego masła - Coooo? Po co aż tyle? Dam najwyżej dwie łyżki - funt cukru - cukier drogi, dam pół funta - i dwie gar¶cie rodzynek - też mi co¶, pańskie fanaberie

Centrum Informacji o Leku - Aktualno¶ci - Wznowienie w obrocie produktów leczniczych PHOSTAL

(Hordeum vulgare), 642 Kukurydza (Zea mays), 610 Owies (Avena sativa), 671 Żyto (Seeale cereale), 614 Pszenica (Triticum vulgare), 106 M±ka pszenna,       Drzewa: 609 Olcha czarna (Alnus glutinosa), 632 Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior), 635 Buk zwyczajny (Fagus sylvatica), 620 Kasztan zwyczajny