Wszystko o:

leukocyty w moczu przyczyny

Ból w pachwinie

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Proszę zastanowić się nad wykluczeniem zmian w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa - w tym celu wskazana jest kontrola u lekarza ortopedy. Wskazana też jest kontrola u lekarza ginekologa i - być może - powtórzenie badania USG.

Roponercze

Roponercze

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! W niektórych przypadkach zakażenie dróg moczowo-płciowych sprawia, że część moczu, która powinna zostać całkowicie usunięta z organizmu odkłada się w miednicze nerkowej (jeden z pierwszych elementów tworzących drogi moczowe). Z czasem zalegająca treść przemienia się

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha)

Choroba Schönleina-Henocha (Choroba Schonleina-Henocha)

pewności przeprowadza się szereg badań laboratoryjnych. W morfologii obserwuje się podwyższony poziom leukocytów, zaś w moczu - niewielką ilość białka oraz erytrocytów . Leczenie Ponieważ przyczyna rozwoju choroby nie jest znana możliwe jest jedynie leczenie objawowe polegające na łagodzeniu i

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

Odmiedniczkowe zapalenie nerek

Objawy - gorączka (do 40°C), dreszcze - bóle w okolicach lędźwiowych - u większości osób pojawiają się dolegliwości typowe dla zapalenia pęcherza (parcie i bolesne oddawanie moczu) - rzadziej występują bóle brzucha, nudności i wymioty Przyczyny Zwykle choroba ma podłoże bakteryjne

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

i jego posiewu. W badaniu ogólnym moczu zwykle stwierdza się niewielki białkomocz, leukocyturię (obecność leukocytów - białych krwinek - w moczu), niekiedy tzw. wałeczki leukocytarne. W posiewie moczu - najczęściej obecność E. coli . Kobiety, u których stwierdzono ponad trzy przypadki zakażenia

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

Ból brzucha w prawym boku - na pewno atak wyrostka robaczkowego?

objawów, wyraźne osłabienie, bóle pleców i brzucha), zleca również badanie moczu. Podejrzewając owsiki, zleca badanie kału lub, w przypadku dolegliwości u przedszkolaka i jego rodziny czy wcześniejszych zgłoszeń w okolicy, przepisuje od razu tabletki pozwalające pokonać pasożyty. Jest diagnoza. Co dalej

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

amylazy (wartości orientacyjne, referencyjne) : 25 - 125 U/l, dla osób powyżej 70 roku życia 20 - 160 U/l. Amylazę można też skontrolować w moczu (wartości referencyjne: < 650 U/l). Po prostu morfologia Dobrze również badać krew na obecność podwyższonego poziomu leukocytów (tzw. leukocytoza). Robi się

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

serca, HIV. Leczenie i wybór specjalisty (diabetologa, kardiologa, nefrologa czy immunologa) zależy od wstępnie ustalonej przyczyny. Do hematologa Problemami ze szpikiem kostnym zajmuje się hematolog. Nie wpadaj jednak w panikę tylko dlatego, że masz anemię. Fakt, czasem tak objawia się choroba

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

życia 20 - 160 U/l. Amylazę można też skontrolować w moczu (wartości referencyjne, czyli preferowane: < 650 U/l). Dobrze jest również badać krew na obecność podwyższonego poziomu leukocytów (tzw. leukocytoza). Może być spowodowana przez inne problemy zdrowotne, ale wówczas także wymaga wyjaśnienia

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

; Zawartość hemoglobiny MCH Norma - 27-34 pg  MCHC Norma - 32-36 g/dL  Gdy powyższe wyniki są nieprawidłowe, może to świadczyć o anemii (niedokrwistości), zwiększonym wytwarzaniu krwinek w szpiku kostnym, odwodnieniu.  WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. Bronią nasz

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 19. tygodniu ciąży. Odebrałam wyniki krwi i moczu. Okazało się ze mam podwyższone leukocyty w krwi 10.88. Niepokoję się tym, ponieważ w zeszłym miesiącu było 8.44. Czy to jest coś groźnego i co to mogło spowodować? Czy na wzrost leukocytów maja wpływ wrzody na skórze? Od jakiegoś czasu mi

Co może być przyczyną podwyższonego poziomu leukocytów u noworodka?

U noworodka stwierdzono podwyższony poziom leukocytów, brak gorączki, jest naświetlany. Co może być przyczyną?Podwyższona liczba leukocytów najczęściej związana jest z infekcją. Często ustalenie lokalizacji procesu zapalnego u noworodka jest trudne i niezbędne są informacje na temat przebiegu

Niepokojące objawy związane z oddawaniem moczu

zapalenia cewki moczowej. Proszę zwrócić uwagę, czy z cewki nie wydobywa się wydzielina śluzowo-ropna - to bardzo jednoznaczny i częsty objaw zakażeń przenoszonych drogą płciową.Podstawowe badania krwi i badanie ogólne moczu mogą nie wykazać nieprawidłowości (chociaż zazwyczaj w moczu obecne są leukocyty

Podwyższone leukocyty w ciąży

Jestem w 16 tyg. ciąży i dziś odebrałam wyniki badań. Mam podwyższone leukocyty 12,8 (norma to od 4,0 do 10,0) Neutrofile 9,93 (norma to 2,50 - 7,00). Co to znaczy?Nie mogę odnosić się do konkretnego pacjenta bez zbadania go i przeprowadzenia dokładnego wywiadu. Jednak ogólnie rzecz biorąc, takie

Podwyższone leukocyty w ciąży

oparciu o obraz kliniczny. Całkowity poziom leukocytów we krwi, a w szczególności poziom neutrofilów we krwi często ulega fizjologicznemu podwyższeniu w czasie ciąży. Wynik badania powinien zobaczyć Pani lekarz prowadzący i ocenić, czy istnieją wskazania do poszukiwania innych przyczyn neutrofilii niż

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

białko w moczu

Pani dr, moja chrześniaczka, nie małe dziecko, bo 13 letnie. 2 tyg. temu zatrzymanie w sikaniu, wyniki moczu, leukocyty wysokie (niestety nie wiem dokładnie ile), białko 33. Posiew - bakteria Escherichia coli, dostałą furangin i do kontroli. Wczoraj wyniki moczu, leukocyty w normie, a białko 77

Leukocyty w moczu 500

500, reszta w normie. Oddałam mocz na posiew a tu ku mojemu zdziwieniu, żadnej bakterii w moczu. Ucieszyłam się, ale zachodzę w głowę, jaka może być przyczyna takich wysokich leukocytów, mała na nic się nie skarży. W środę badanie krwi na poziom kreatyniny. Pozdrawiam

Re: szpital numer 2..

guderianka napisała: > diagnoza do bani :/ > nie ma czegoś takiego jak zapalenie krocza :/ > zaleczysz -a nie wyleczysz, a tym bardziej nie znajdziesz przyczyny ? > masz pod ręką wyniki ?chciałabym zobaczyc Polemizowałabym. Mojej młodej kiedyś wyszło fatalne badanie moczu- mnóstwo

Re: in vitro kwiecień 2014 r.

leukocyty,wiec musze isc do lekarza.teraz wszystko w rekach Najwyzszego. Jezeli sie nie uda to bedziemy probowac na cyklach naturalnych lub co 2-3 na clo. Moze Bibi tez sprobuj, jak bylo lepiej z clo. A czym sie stymulowalas? Co to byl za lek, bo to tez moze przyczyna. I do tego imsi dla pewnosci.u nas po

wyniki moczy-co sądzicie?

.w) leukocyty: 0-4 (jednostka w p.w) fosforany bezpost. : nieliczne (jednostka w p.w) Nie wiem czy te trzy powyższe wartości są prawidłowe. Może Wy miałyście podobnie, co mówił lekarz?Ja mam wizytę za 2 tygodnie i wtedy pewnie się dowiem, ale do tego czasu pewnie będę się zamartwiać. No i co jest przyczyną

Re: zaleganie moczu - jak leczyc?

nerkach. A refluks skad sie bierze? Czy poza bakteriami w moczu był podwyższony poziom leukocytów > i erytrocytów ?-możesz zerknąć? Leukocyty 1+, erytrocyty 1+ lub ujemne. > > Przyczyny zalegania moczu mogą być różne-najpopularniejsza to pęcherz neurogenn > y czyli taki, którego funkcja

Re: zaleganie moczu - jak leczyc?

A gorączkowała ? Wygląda na to, że problemy spowodowane są zaleganiem moczu lub też-i tu konieczna jest cystografia- refluxem-czyli odbijaniem moczu do nerek, stąd zmiany/blizny (?) w nerkach. Czy poza bakteriami w moczu był podwyższony poziom leukocytów i erytrocytów ?-możesz zerknąć? Przyczyny

Re: zum czy nie zum nr. 2

Mój synek poza bakteriami w moczu miał podwyższone leukocyty 20-30 w polu widzenia. Poza tym żadnych innych odchyleń w moczu. CRP w normie. Brak gorączki. Na badaniu USG które zlecono w szpitalu, do którego zostaliśmy skierowani ze względu na wyniki moczu - widoczny stan zapalny do wysokości nerek

Re: bakterie coli w moczu...

, najprawdopodobniej wynik wyszedł zafałszowany i do próbki moczu dostały się bakterie ze skóry i okolic odbytu. Najbezpieczniej wnioskować o infekcji w oparciu o trzy badania równocześnie: posiew, CRP, badanie ogólne moczu (tu patrzymy na obecność leukocytów, azotanów, erytrocytów, nabłonków). Jeśli dziecko jest

dać antybiotyk czy nie - prosze o pilną podpowiedź

napisałam już w innym podforum ale tam chyba nikt mi szybko nie odpisze a potrzebuję bardzo pilnej odpowiedzi. miesiąc temu córka (8 lat, nawracające ZUM-y od urodzenia, bez przyczyny) miała zakażenie dróg moczowych, tj. w badaniu ogólnym moczu wyszły prawidłowe leukocyty, ale w posiewie - E

Badanie moczu

. Zaliczamy do nich: nabłonki płaskie, leukocyty, erytrocyty, wałeczki lipidów oraz składniki mineralne, których obecność jest uwarunkowana odczynem moczu, a także bakterie, grzyby, pasożyty i śluz. Mogą też się pojawiać składniki normalnie nie występujące w moczu, ale będące zanieczyszczeniem jak np

Retencja (medycyna)

Retencja - chorobliwe zatrzymanie moczu, niemożność opróżniania pęcherza moczowego. Nerki pacjenta produkują mocz, który spływa moczowodami do pęcherza, skąd nie może się wydostać na zewnątrz. Częściej zatrzymanie moczu występuje u mężczyzn, rzadziej zaś u kobiet. Przyczyny neurogenne guz mózgu

Leukocyturia

Leukocyturia – obecność leukocytów w moczu.W warunkach fizjologicznych (prawidłowych) leukocyty wydalane są z moczem. Przyjmuje się, że w moczu dobowym, liczba wydalonych leukocytów powinna być mniejsza niż 3 000 000. Liczba większa niż 3 miliony nazywana jest leukocyturią

Mocz

- objaw (np. roponercza). Cechy i skład moczu zdrowego, dorosłego człowieka cecha wartość kolor słomkowy smak słony odczyn pH 4,5-7,5 cukier brak białko brak nabłonki pojedyncze erytrocyty do kilku w polu widzenia leukocyty kilka w polu widzenia Choroby związane z wydalaniem moczu

Zapalenie miedniczek nerkowych

przy których objawy ogólnoustrojowe nie są tak silne. Chorobę rozpoznaje się po obecności w moczu krwinek białych (leukocyty) oraz wrażliwości nerek na ich wstrząsanie (podczas podskoków i uderzeń w okolicy nerek).Podczas leczenia stosuje się sulfonamidy i antybiotyki, oraz z organizmu usuwa się ogniska zakażenia

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.