Wszystko o:

leukocyty niedobór

Anemia i jej przyczyny

Anemia i jej przyczyny

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Niedobór, bądź kiepska jakość erytrocytów, zazwyczaj wynika z trzech zasadniczych powodów: - doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać (np. ubytek ponad normę w wyniku krwawienia wewnętrznego, urazu, obfitych miesiączek), - brakuje składników

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

O niedokrwistości (anemii) mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny, do krwi zbyt wcześnie uwalniane są retikulocyty, czyli  nie w pełni dojrzałe erytrocyty). Niezależnie od tego

Kolagen - coś więcej niż tylko "budulec" kości

Kolagen - coś więcej niż tylko "budulec" kości

"produkcji" m.in. leukocytów i przeciwciała , czyli głównych i pierwszych obrońców organizmu gdy pojawi się groźba infekcji czy to wirusowej, czy bakteryjnej. Im jesteśmy starsi, tym mniej mamy kolagenu, a tym samym i tkanki łącznej. Te niedobory choć początkowo praktycznie niezauważalne z

Choroba Gauchera

Choroba Gauchera

transportujących (białka przenoszące małe cząsteczki i jony). Niedobór bądź całkowity brak enzymu (glukocerebrozydu) odpowiedzialnego za rozkład substancji tłuszczowych w organizmie powoduje ich odkładanie w różnych organach. Choroba Gauchera nie leczona powoduje niewydolności wątroby, śledziony, uszkadza mózg i

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

6 powszechnych schorzeń, które mogą doprowadzić do bardzo groźnych konsekwencji

spowodowaną przez poważne schorzenie. Skąd problem? Niedobór, bądź kiepska jakość erytrocytów, zazwyczaj wynika z trzech zasadniczych powodów: - doszło do znacznej utraty krwi i system musi to dopiero wyrównać (np. ubytek ponad normę w wyniku krwawienia wewnętrznego, urazu, obfitych miesiączek), - brakuje

Anemia

Anemia

, nieznaczną gorączką i charakterystycznym bladym kolorem skóry i błon śluzowych. Niedokrwistość może być spowodowana następującymi czynnikami: 1) zmniejszoną produkcją krwinek czerwonych ze strony szpiku kostnego (choroby nowotworowe, niedobór witamin lub żelaza); 2) wzmożonym niszczeniem krwinek czerwonych o

Pora się wzmocnić

Pora się wzmocnić

Zespół wyspecjalizowanych komórek, z których najważniejsze są białe ciałka krwi, czyli leukocyty, to najważniejsza część systemu odpornościowego (zwanego też układem immunologicznym). Leukocyty , wędrując po całym organizmie, wykrywają i niszczą chorobotwórcze zarazki. Potrafią zapamiętać te, z

Krew

Krew

Dołącz do nas na Facebooku! Czerwona rzeka Krew składa się z osocza oraz z ciałek czerwonych (czyli erytrocytów), białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Świeża powstaje głównie w szpiku kostnym, natomiast zużyta ulega zniszczeniu w śledzionie. Krwinka czerwona żyje 100-125 dni, biała

Pancytopenia

Pancytopenia

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Niewłaściwe stężenie erytrocytów, leukocytów oraz trombocytów może pojawić się z kilku przyczyn. Mimo że u większości pacjentów rozwija się samoistnie, to nie bez znaczenia są tu przyjmowane leki, przebyta radioterapia, nowotwór czy kontakt z silnie trującymi

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

; Zawartość hemoglobiny MCH Norma - 27-34 pg  MCHC Norma - 32-36 g/dL  Gdy powyższe wyniki są nieprawidłowe, może to świadczyć o anemii (niedokrwistości), zwiększonym wytwarzaniu krwinek w szpiku kostnym, odwodnieniu.  WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. Bronią nasz

Zakażenie grzybicze pochwy

Mam 18 lat. Od ok. 8 miesięcy mam uczucie pieczenia i swędzenia w okolicy pochwy. Ponadto od kilku miesięcy pojawiła się biała i żółta wydzielina w pochwie. Ma to nieprzyjemny zapach. W badaniach moczu wyszły mi nieliczne drożdże i podwyższona ilość leukocytów. Ostatnio na wynikach wymazu z gardła

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

niedobory immunoglobulin, wysokie leukocyty

czy ktoras mama to miala u dziecka? i nie moga lekaze znalesc przyczyny? wys leukocyty i niedobory immunoglobulin??bo ja ciagle z corcia jezdze do kliniki ma 1 mies i ciagle badaj i nic nie wiadomo a niski poziom zelaza

Re: niedobory immunoglobulin, wysokie leukocyty

niki ma 11 mies.........od ur ma wys leukocyty i niedobory immunoglobulin,, w szpiatalu bywamy peaiwe od jej ur wszystkie badania ma, jesli chodzi o niedobory to musze zajrzec w wypisy i napisze bo juz nie pamietam,, leukocyty we krwi najwyzszy 22 tys,, i nie wiedza od zczego pozdrawiam

Re: męczę się 10 lat , czy to Hashimoto?

ledwo żyjesz, ale hashimoto nic złego nie robi. dla mnie to dość osobliwe podejście. nie znam się na biopsjach, ale po mojemu biopsja gruczołu nie służy do oceny, co robią leukocyty. wystarczy dać skierowanie na badanie przeciwciał, czyli aTPO. wg mnie powinnaś dostać leczenie, i koniecznie

Re: złe wyniki badań krwi w ciąży !

Wyniki wskazują na anemię, bardzo częstą w ciąży. Wynika ona z przewodnienia krwi lub niedoboru żelaza. Podwyższone leukocyty, neutorfile to prawidłowość w ciąży. Nie widzę podstaw do niepokoju.

Re: niedobory immunoglobulin, wysokie leukocyty

napisz troszke dokladniej - konkretnie ktorych immunoglobulin? i czy niski poziom czy brak? te leukocyty to we krwi, tak? czy oprocz morfologii byl robiony rozmaz krwi? pozdr

Re: niedobory immunoglobulin, wysokie leukocyty

Witam! Proponuję Ci wejść na forum pediatryczne i opisać przypadek Twojego dziecka. Moja córka ma anemie, wrodzony niedobór IgA (wynik wynosił 0) jest na diecie bezglutenowej. Tam lekarz odpowiedział mi na moje wątpliwości i napisał gdzie mam się zgłosic i jakie wyniki jeszcze wykonać

Re: niedobory immunoglobulin, wysokie leukocyty

nikola ma alergie pokarmowa skaza bialkowa ale solidna na moj pokarm prawie nic nie jadlam i tak kupki z krwia robila,,,ma podobno naczyniaka watroby,, a reszta sama nie wiem bo lekarze ja badaja i nic nie mowia bo chyba sami nie wiedza a mnie juz to wykancza pozdrawiam,

Re: niedobory immunoglobulin, wysokie leukocyty

wartosci eozynofili - podwyzszona wskazuje na alergie i/lub pasozyty, ale w podanych przez Ciebie wynikach eozynofile sa chyba nawet ponizej normy IgA chyba odpowiadaja za ochrone blon sluzowych, przy niedoborze jest wieksze zagrozenie infekcjami np. drog oddechowych, ukladu moczowego... Przy calkowitym