Wszystko o:

kwas moczowy - norma

Infekcje intymne kobiet - jak pozbyć się dolegliwości i uniknąć nawrotów?

Infekcje intymne kobiet - jak pozbyć się dolegliwości i uniknąć nawrotów?

cyklu miesięcznego staje się bardziej gęsta, biaława. Bywa też żółta, ale pozbawiona nieprzyjemnego zapachu, bez grudek. Tuż po menstruacji lub zaraz przed miewa lekko brązowe zabarwienie. To wszystko norma. Oczywiście, nie zaszkodzi się upewnić u ginekologa, że tak właśnie jest, gdy masz jakiekolwiek

Kwas moczowy

Kwas moczowy

Dołącz do nas na Facebooku! Normy Mężczyźni: 3.5-7 mg/dl (208-416 ?mol/l) Kobiety: 2.5-5.7 mg/dl (149-339 ?mol/l) Wzrost Do zwiększenia stężenia kwasu moczowego dochodzi w wyniku: niewydolności nerek rozsianych nowotworach zatruciu ciążowym łuszczycy chorobach wątroby sarkoidozie

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

Reumatyzm - pozornie znany problem. Atakuje w każdym wieku

, ocena stanu zapalnego (OB., CRP), poziom kwasu moczowego we krwi (głównie w celu wykluczenia dny moczanowej, inaczej artretyzmu), poziom przeciwciał ASO (pozwala ocenić czy pacjent przechodził zakażenie paciorkowcami grupy A, prowadzące nieraz do powikłań, w tym gorączki reumatycznej), a także

Nowalijki: samo zdrowie?

Nowalijki: samo zdrowie?

nagromadzenie substancji azotowych w nowalijkach. By zapewnić im szybki wzrost, uprawia się je najczęściej w bogatej w składniki mineralne glebie, a dodatkowo intensywnie nawozi. Bywa, że bardziej, niż dopuszczają normy, zwłaszcza w zakresie związków azotowych. Niestety, rośliny nie pobierają ich tyle, ile

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

się w: ciemnozielonych warzywach, zbożach, takich jak ryż i pszenica, fasoli, soczewicy, drożdżach, wątróbce, czerwonej kapuście, mleku, selerze, podrobach.DawkowanieSpożycie więcej niż 10 000 mcg zwiększa tempo wydalania miedzi w organizmie. Może się też podnieść poziom kwasu moczowego. Nadmiar

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

gromadzą się nadmierne ilości szczawianów, wapnia i kwasu moczowego. Powodem może być też przewlekły proces zapalny w nerkach lub utrudnienie odpływu moczu spowodowane np. zwężeniem moczowodu lub przerostem prostaty. Na rozwój kamicy nerkowej najbardziej narażone są osoby spożywające zbyt duże ilości soli

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

termalna dolewana do kąpieli ułatwia rozszerzanie się porów skóry oraz stymuluje proces wymiany jonowej miedzy ciałem człowieka a roztworem kąpielowym. Powoduje, że organizm zaczynają opuszczać toksyny i takie produkty przemiany materii jak mocznik, kwas moczowy i mlekowy, aceton czy kreatynina, a

Nawracajace infekcje cewki moczowej

Proszę o rade co mam dalej robić. Mam 63 lata i od lat cierpię na nawracające zapalenia cewki moczowej. Rozpoczyna się dyskomfortem, potem ostrym kłuciem i pieczeniem przy oddawaniu moczu a potem już po kropelce i ból. Jak tylko czuję ten dyskomfort od razu robię badanie moczu - ale wyniki są w

Nadmierna potliwość stóp

wrócił do normy. Dermatolog zlecił mi badania na hormony, wyniki:testosteron 0,445 (górna granica normy), estradiol 15,75 (faza folikularna - dolna granica normy), oraz glukoza 90,2 (norma), kwas moczowy 5,2 (norma), TSH - 4,310 powyżej normy(norma: 0,4-4). Obecnie co drugi dzień moczę stopy w roztworze

Ból nóg przy chodzeniu

Mój mąż przy chodzeniu odczuwa bardzo silny ból w okolicach stawów skokowych. Ma 40l.,182cm,102 kg. Ortopeda i reumatolog nie potrafią pomóc. Dnę wykluczają, poziom kwasu moczowego 6mg. Ból ten trwa ok.2,3 dni. Pojawia się nagle od ok.2 lat. Pomaga tabletka Dicloberl. Tarczyca, cukier, OB

Powikłania po usunięciu wyrostka

moczu 10, kwas askorbinowy w moczu 20. Reszta wyników w normie. Lekarz przepisał mi Cipronex , No-Spa Forte i PyralginaSprint. Właśnie skończyłem brać antybiotyk i nie widzę żadnej poprawy. Bylem również u chirurga, który powiedział, że podwyższone CRP i OB to jeszcze po operacji. Stan podgorączkowy

Ból stóp od 2 lat

. CRP, AST, ALT, bilirubina, kwas moczowy, kreatynina w normie. Morfologia w normie poza MCH - 26,8, NEUT 1,65. Ból nasila się po chodzeniu. Osoba szczupła. Rehabilitacji przynosi niewielką ulgę. Co robić? Utrudnia mi to bardzo życie.W przypadku postępowania terapeutycznego podstawą jest dobra diagnoza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Kwas moczowy - powyzej normy

Co to jest ten kwas moczowy i o czym swiadczy wynik powyzej normy?

GGT 1520

Witam MOja mama ma 53 lata o czym moze świadczyć wynik GGT 1520 (norma 5-38) OB - 18,0 mm/h (norma do 12) ALT 63 U/I (norma 0-34) kwas moczowy - 8,2 mg/dl (norma 2,4 - 5,7) Z góry dziękuje za odpowiedz

Re: załamany,poszukuję dobrego lekarza- detektywa

Może to i jest normą,ale wśród innych chorych. Owszem sport i w ogóle ruch pomaga, ale to na pewno nie jest oznaką zdrowia co opisujesz. Opisane objawy wskazują na zanieczyszczenie organizmu,odkładanie się soli w stawach,nadmiar kwasu moczowego, oraz możliwe przesunięcie kręgów kręgosłupa szyjnego

Re: dna moczanowa-proszę o poradę

zdarzyło mi się 2 razy większe ilośći., oboady jem normalne z wyjątkie dań , które sa barodz niewskazane. Wynik kwasu moczowego na początku ( 3 tyg temu) 8,60 gdzie norma 7,20 a dzisiaj 7,16, norma 7,20. Lekarz od razu kazał brać mi milurit, nie posłuchałem i dobrze bo zamierzam sam jeszcze zbić kwas mimo

Re: leczenie bólu stawów ziołami hakorośl, to dzi

a kwas moczowy w normie? to może być dna moczanowa. --

Re: Ból stawu palca środkowego

Mam dokładnie to samo. ból środkowego palca lewej ręki, tak, że nie do końca mogę go zgiąć. boli mnie jakby w stawie który w porównania do drugiej ręki jest jakby większy. zrobiłem badania. CRP, OB, kwas moczowy, RF, RTG prawidłowe obydwu dłoni. robiłem też ANA i aCCP. wszystko w normie, nie wiem

Re: zaburzenia gospodarki wapniowej

Ma 7 mies. kamicę zdiagnozowano jak miał 2,5 mies. nie wiadomo skąd takie zaburzenia. normy wapnia, kwasu moczowego i fosfatazy ma przekroczone kilkakrotnie. nie podajemy wit d3, jest na kp, powoli rozszerzamy dietę. jesteśmy pod opieką m inn czmp w łodzi.(nefrologii)

wysoki wapń, niska d3

tylko jakieś prądy). Jutro bedzie robiła densytometrię (osteopoeroza, pytanie tylko na ile zaawansowana). Wykonała badania krwi i wygląda to tak kreatynina 0,76 (norma 0,5-0,9) kwas moczowy 5,6 (norma 2,4-5,7) - ! zbliża się do maksa białko całk. 78 (norma 64-83) bilirubina cał. 0,41 (norma <1

nisk d3, wysoki wapń

krwi i wygląda to tak kreatynina 0,76 (norma 0,5-0,9) kwas moczowy 5,6 (norma 2,4-5,7) - ! zbliża się do maksa białko całk. 78 (norma 64-83) bilirubina cał. 0,41 (norma <1,2) albumina 49,2 (norma 35-52) żelazo 118 (norma 37-145) potas 4,2 (norma 3,5-5,1) sód 142 (norma 136-145) wapń 9

Re: Wyniki

moje wyniki. Podam tylko te podwyższone : Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) 33,8 U/l norma <31 Hemoglobina glikowana HbA1c (k) 6 % Hb norma 4,8 - 5,9 Insulina 53,74 mU/l norma 2,6 - 24,9 Kwas moczowy-surowica 8,3 mg/dl norma 2,4 - 5,7 % Eozynocytów 9,6 % norma < 5,0 Wygląda na

Kwas moczowy

Kwas moczowy (2,6,8-trioksypuryna) – organiczny związek chemiczny, pochodna puryny. Tworzy białe kryształy trudno rozpuszczalne w wodzie. Kryształy kwasu moczowego w temperaturze 400 °C rozkładają się, wydzielając cyjanowodór. Łatwo ulega tautomerii keto-enolowej.U zwierząt jest produktem

Kwas askorbinowy

do powstawania kamieni nerkowych, w skład których wchodzi szczawian wapnia lub kwas moczowy. Takie samo zalecenie odnosi się też do osób chorujących na takie schorzenia jak hemochromatoza, talasemia i niedokrwistość syderoblastyczna.Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy C w czasie ciąży

UA

kwas moczowy United Artists United Airlines Unia Afrykańska

Cewka Malpighiego

i przekazują je do jelita. Pełnią funkcje wydalnicze u owadów, pajęczaków i niektórych wijów. U niektórych stawonogów produkują enzymy trawienne, substancje wapienne, materiał do budowy kokonu, a także wchłaniają wodę. Do cewek trafiają produkty przemiany materii (kwas moczowy) wraz z dużą ilością wody

Zwierzęta urikoteliczne

Zwierzęta urikoteliczne, zwierzęta urykoteliczne (łac. acidum uricum - kwas moczowy) – zwierzęta, które w wyniku procesów metabolizmu wydalają ponad 50% azotu w postaci kwasu moczowego. Synteza tego związku jest bardziej energochłonna niż synteza amoniaku i mocznika, jednak pozwala

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!