Wszystko o:

kwaśny smak

podpis główki

Smak i posmak

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów. Służy do chemicznej analizy składu pokarmu. Odczuwany smak pokarmów zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Kubki smakowe (receptory smakowe) dostarczają człowiekowi informacji o czterech podstawowych rodzajach smaku: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Posmak jest ubocznym odczuciem smaku. Nieprzyjemny posmak w ustach może być jest skutkiem niewłaściwej higieny jamy ustnej czy diety. Jednak utrzymujący się dłużej wymaga konsultacji z lekarzem, gdyż "dziwny smak" bywa objawem różnych zmian fizjologicznych, oraz chorób. Zaniepokoić powinien metaliczny smak w ustach, słono-kwaśny posmak, czy smak kwaśny w ustach.

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

Nadchodzą owoce kokietek: czereśnie już w sprzedaży!

bardziej kwaśnych wiśni - niemal tyle samo, co słodka czereśnia. Im ciemniejsza czereśnia, tym więcej w niej antocyjanów, czyli barwników wzmacniających i uszczelniających naczynia krwionośne. Są one uznanymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami), stąd wybierając odmianę owoców, warto się kierować także

Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą

Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą

tylko bakterii kwasu mlekowego, ale także drożdży, tzw. grzybków kefirowych. Pod ich wpływem prócz kwasu mlekowego powstaje pewna ilość dwutlenku węgla i alkoholu (jego stężenie zwiększa się wraz ze starzeniem się napoju). W wyniku tych procesów kefir zyskuje swój charakterystyczny smak. Czy mleko

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

Nieprzyjemny posmak w ustach - skąd się bierze?

kwaśny: i gardło, i żołądek Przy przewlekłym zapaleniu migdałków niejednokrotnie wciąż czujemy się tak, jak po zjedzeniu sera pleśniowego. U niektórych osób dominujący jest słodkawy smak. Różnice wynikają przede wszystkim z tego, które bakterie (a czasem grzyby) zaatakowały drogi oddechowe. Chore zatoki

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

także strefę klimatyczną, w ktorej żyjemy (np. dla Polaka lepsza dzika róża niż cytryna). Niemal każde danie, z wyjątkiem Przemiany Ziemi (charakterystyki wszystkich przemian na kolejnych stronach), powinno zawierać składniki należące do 5 podstawowych smaków: słodkiego, słonego, ostrego, kwaśnego i

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

Tajemnice smaku - co się na niego składa?

podstawowych to nie wszystko. Smak metaliczny, mięsny, siarkowy, wiśniowy Troszyńska wyjaśnia, że smak danego produktu składa się z wielu wyróżników. Przy ocenie smaku przydaje się nie tylko umiejętność precyzyjnego wyczuwania pięciu podstawowych smaków - słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami (smak

Słodki - odżywczy smak energii

Słodki - odżywczy smak energii

podobną skłonność wykazują w przypadku smaku kwaśnego. Poczuj słodycz na języku Smaków nie odczuwamy równomiernie całą jamą ustną. Różne części języka, gardła i przełyku są wyspecjalizowane w odbieraniu odmiennych bodźców smakowych. Na słodki najbardziej wrażliwe są kubki smakowe rozsiane na czubku języka

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

Zakwaszenie organizmu - realny problem czy kolejna głupia moda? Jak się objawia? Czym grozi?

produktów o wyraźnie kwaśnym smaku, a organizmowi od razu będzie lżej Nie Owoce i warzywa bogate w kasy organiczne np. kwas cytrynowy mają właściwości odkwaszające, mimo że są kwaśne. Bardziej od smaku produktów istotne jest to do jakich związków się utleniają i czy mają one właściwości zasadowe czy kwasowe

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

Malpigia granatolistna (acerola, Malpighia glabra L.)

, czerwone i okrągłe owoce. Charakteryzują się trójdzielnym kształtem i, mimo soczystego miąższu, kwaśnym smakiem. Wstępowanie Malpigia granatolistna najczęściej spotykana jest w Ameryce Pn., Środkowej oraz w północnej części Ameryki Pd. Dodatkowo bywa hodowana w niektórych krajach tropikalnych jak Brazylia

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

dostarcza: Dołącz do nas na Facebooku Chociaż jej sok ma wyjątkowo kwaśny smak, znośny bez rozcieńczania tylko dla prawdziwych twardzieli, nie dała się wyeliminować słodszym krewniakom. Po części dlatego, że cytryna rzeczywiście ma wiele unikalnych zalet, ale i dlatego, że mity na jej temat są mocno

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

Kiszonki - dlaczego warto je jeść?

na ich barwę, zapach, smak i konsystencję. Kiszona kapusta powinna być jasna, krucha, przyjemna w smaku i zapachu oraz lekko kwaśna. Najlepiej unikać kapusty produkowanej przemysłowo. Można ją poznać już gołym okiem, ponieważ jest żółta, a dodatkowo bardziej kwaśna w smaku. Najlepsze właściwości

Problem z układem pokarmowym

Mam problem z układem pokarmowym. Objawy takie jak: gniecenie w nadbrzuszu, kwaśny smak w ustach po jedzeniu (czasami zgaga), często mi się odbija. Ponad to mam "biały" język oraz luźne stolce raz dziennie. Co mi może dolegać? Jakie badania zrobić? Do kogo się udać?Opisywane objawy są

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: kwaśny smak

ale beznadziejne odpowiedzi! to że odczyn pochwy jest kwaśny nie znaczy że ma być taka w smaku! na ogół pochwy mają smak obojętny, lekko gorzkawy, a rzadko lekko słodki, a te kwaśne są niezbyt przyjemne do lizania, bo to nie jest taki fajny kwaskowaty jak cytryna czy haribo, słone też nie są

Kwaśny smak pomidorów

Chcę zrobić sos z kurczakiem, kukurydzą, itp + pomidory w puszce. Jednak zawsze gdy kupowałam pomidory w puszce miały one kwaśny smak. Co zrobić, żeby ten sos nie był kwaśny? Gotować pomidory długo pod przykryciem do rozgotowania, czy nie tędy droga?

Re: Kwaśny smak w ustach i pragnienie

lekarz nic nie wspomniał o cukrze? zbadaj sobie koniecznie, pragnienie to jedna z podstawowych oznak problemów z cukrzycą

Re: Kwaśny smak pomidorów

Nie robiłam sosu z pomidorów w puszce, ale tak na wyczucie - odlałabym do kubka zalewę (bo to ona może być kwaśna). Sos zabieliłabym śmietaną (złagodzi kwas), a jeśli za rzadki, to zaciągnij mąką. Oczywiście, nie zapomnij dodać tłuszczu (np. Rama) - on zdecydowanie łagodzi kwaśny smak

Re: Kwaśny smak w ustach i pragnienie

u mnie z kolei taki słodki posmak jest w ustach i wlasnie sobie wkrecalam, ze to moze cukrzyca, bo juz sie naczyatlam w necie :/

Re: Kwaśny smak w ustach i pragnienie

U mnie tak było to okazało się nawet nie cukrzycą tylko stanem zapalnym w jamie ustnej: dostałam Flukonazol, Lacibios femina, jakieś globulki dopochwowe (bo przy okazji jeszcze tam mi się przeniosło) i jeszcze dodatkowo zalecenie nie jeść słodyczy, mąki pszennej i owoców. Ale grzybica z tego co wiem

Kwaśny smak w ustach i pragnienie

Od dłuższego czasu(4 tyg.)mam dziwny kwaskawy posmak w ustach i straszne pragnienie.Wczoraj odebrałam wyniki hemoglobina 17,lekarz zalecił pic wodę z cytryną i powtórzyć padanie leukocyty wskazują na stan zapalny ale to też zignorował za miesiąc powtórz i będzie oki.

Re: kwaśny smak

O matko, ale macie problemy, jak komus nie pasuje kwasny smak, to niech ja wysmaruje wczesniej dzemem truskawkowym :/ -- Byloby fajnie, jakby wypalilo: forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html forum.gazeta.pl/forum/w,36,129040872,129040872,Metabolic_balance.html forum

Smak (fizjologia)

wrażliwości na smak słodki (sacharoza) 4 g/dm? Próg wrażliwości na smak kwaśny (HCl) 0,02 g/dm? Próg wrażliwości na smak gorzki (chinina) 0,0003 g/dm? Czas reakcji na smak gorzki ~1 s

Ser bałtycki

Ser bałtycki – rodzaj polskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych oraz dojrzewających. Ser bałtycki ma smak łagodny oraz lekko kwaśny.

Ser mazurski

Ser mazurski - rodzaj polskiego sera, który jest produkowany w kształcie prostopadłościanu z krowiego mleka. Ser ten ma miąższ o barwie kremowej i jest miękki oraz elastyczny. Ser mazurski ma smak pikantny, lekko kwaśny. Ten ser jest zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych

Ser kortowski

Ser kortowski – rodzaj polskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz średniotwardych. Ser kortowski ma smak lekko kwaśny oraz pikantny. Miąższ tego sera ma dużo drobnych dziur.

Umeboshi

– morele japońskie marynowane w soli, zazwyczaj barwione na czerwony kolor przez dodatek shiso (pachnotka zwyczajna). Mają wyraźny słono-kwaśny smak. Używa się ich do gotowania (wzmacniają smak). Jedzone często z ryżem jako pikle. Stanowią też środek onigiri oraz dodatek do drinków. Duże

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.