Wszystko o:

kukurydza

Eliza Dolecka

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Młoda i smukła w sezonie kusi nas na niemal każdym straganie. Przez cały rok jest dostępna importowana, "prawie" świeża, mrożona, w puszce. Kino wydaje się nie móc bez niej żyć. Choć uprawiana od 7 tysięcy lat, w Polsce jeszcze kilkanaście lat temu spożywana była głównie przez zwierzęta hodowlane. Czy kukurydza zasługuje na obecną popularność? Co ona w sobie ma?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Choć gluten (czyli mieszanina białek roślinnych) występuje w naszej diecie od niepamiętnych czasów, nie wszystkim służy. Bezglutenowe zboża i kasze też są smaczne i zdrowe. Warto, by jedli je nie tylko ci, którzy glutenu muszą unikać bezwzględnie.

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kasza czy też kaszka kukurydziana bywa również nazywana polentą. Wytwarzana jest z ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i grubego grysiku. Choć nie może się poszczycić zbyt dużą zawartością witamin i minerałów, to jednak nie uczula i jest lekkostrawna.

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

, kalafior, marchewka, papryka, brukselka, brokuły, buraki, groszek zielony, kukurydza, warzywa strączkowe. Koper, natka pietruszki, natka selera, por: to również pożądane mrożone dodatki do wielu potraw, jednak przed mrożeniem te warzywa warto drobno posiekać i umieścić w odpowiednich pojemnikach. Mrozić

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

sportowców oraz osób na diecie wegeteriańskiej. Niezwykle istotne są lizyna, tryptofan i metionina, czyli aminokwasy, których organizm nie może wytworzyć sam i musi pobierać jej z pożywienia. Mimo że przyswajają się bardzo dobrze dopiero w połączeniu z innymi zbożami np. kukurydzą wchłaniają się w ponad 90

Erytrytol, czyli cukier (prawie) idealny?

Erytrytol, czyli cukier (prawie) idealny?

owoce, najczęściej używa się kukurydzy, winogron , gruszek lub melonów. Bez ograniczeń i dla wszystkich? Światowa Organizacja Zdrowia uznała erytrytol za bezpieczny „substytut” cukru, jest stosowany od 2006 roku. W Polsce legalny stał się dwa lata później. Co go wyróżnia spośród innych

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

głowy, mają ochotę na alkohol. I w ich przypadku konsekwencją są problemy z przemianą materii, w tym przyswojeniem białka. Sporo chromu zawierają ryby, wątroba, zielone warzywa (zwłaszcza groszek), drób, kukurydza, jaja, pieczywo razowe, drób, świeże owoce. Zasadniczo nie potrzebujemy go zbyt dużo

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

owocach. Znaleźć go można w truskawkach , malinach, śliwkach, jagodach oraz gruszkach. Występuje również w kolbach kukurydzy i grzybach. Doskonale sprawdza się nie tylko jako naturalny słodzik do herbaty czy kawy, ale jako zastępnik tradycyjnego cukru używanego do wypieków (zwłaszcza tych

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

; kukurydzą czy papryką ). Czytaj również: Zespół jelita drażliwego czy jednak coś poważniejszego? Zrób test Choroba Leśniowskiego-Crohna i nieswoiste zapalenie jelit, czyli nowe choroby cywilizacyjne Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

(z wyjątkiem tych młodych), białą mąkę, kukurydzę , białe pieczywo, piwo, cukier, ciasta, słodycze, konfitury, miód, banany, winogrona , suszone owoce, frytki, biały ryż. Za dopuszczalne uchodzą soja, soczewica, fasola, groch, ryż brązowy, chleb z otrębami, makaron razowy, ryby, chude mięso

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Przedawkowanie magnezu

: zielone części roślin, kiełki, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, rośliny strączkowe, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao, czekolada. Mniejsze ilości magnezu znajdują się w produktach zwierzęcych (mięso, mleko i przetwory). Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Mini kukurydza

Czy mozne gdzieś kupić zamrożone małe kolby kukurydzy ? Kojarzę je tylko w słoiku ale takie do zupy się raczej nie nadają ...

Re: Mini kukurydza

na pewno robi bonduelle www.frisco.pl/pid,11072/n,bonduelle-kukurydza-slodka-w-kolbach-mrozona/stn,product -- http

Re: Jak gotujecie kukurydzę ?

Cukru nie dosypuje się po to, aby kukurydza była słodka. -- Producentka hormonu szczęścia :-)

Re: Jak gotujecie kukurydzę ?

ja znowu slyszalam, ze dodatek soli powoduje twardosc kukurydzy. dlatego gotujemy zawsze bez soli.

Re: Jak gotujecie kukurydzę ?

Wydobywa słodycz i ja podkreśla oraz staje się miękka, sól w czasie gotowania kukurydzy powoduje jej twardnienie. -- Sygnaturka się zgubiła....

Re: Jak gotujecie kukurydzę ?

Generalnie zasada jest taka, że kukurydzę traktuje się jak jajko - im dłużej się gotuje, tym jest twardsza. Kiedyś jakiś górol w Zakopcu sprzedał mojemu szwagrowi patent, że trzeba kukurydzę ugotować, zamrozić a potem znowu ugotować, ale nie mam odwagi spróbować :)

Re: Jak gotujecie kukurydzę ?

Oczywiście teraz jestem taka mądra, pierwszy raz jak gotowałam kukurydzę to trwało to 1,5 godziny :D Woda w garnku mi się wygotowała ;)

Re: Jak gotujecie kukurydzę ?

15 minut to zbrodnia na kukurydzy. Wrzucasz do gotującej się wody, żaden cukier, przecież z kukurydzy się robi słodki corn syrup, równie dobrze moglabyś dosładzać buraki cukrowe. Czekasz, aż się woda z powrotem zagotuje i od tego momentu maks. 3 minuty i wyciągasz.

Centrum Informacji o Leku - Aktualności - Wznowienie w obrocie produktów leczniczych PHOSTAL

(Hordeum vulgare), 642 Kukurydza (Zea mays), 610 Owies (Avena sativa), 671 Żyto (Seeale cereale), 614 Pszenica (Triticum vulgare), 106 Mąka pszenna,       Drzewa: 609 Olcha czarna (Alnus glutinosa), 632 Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior), 635 Buk zwyczajny (Fagus sylvatica), 620 Kasztan zwyczajny

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Wytyczne WHO dot. spożywania potasu i sodu

ziemniaki, mrożone, pieczone 0,012g 0,053g Łosoś Surowy, gotowany na parze Puszkowany Wędzony 0,11g 0,57g 1,88g Kukurydza Surowa w kolbach, gotowana w nieosolonej wodzie Ziarna kukurydzy, w puszce, odgrzane, odsączone 0,001g 0,27g Tuńczyk Surowy Puszkowany w oleju, odsączony Puszkowany w sosie własnym