Wszystko o:

krzepliwość krwi normy

kaole

APTT - badanie, normy

APTT - badanie, normy

APTT, czyli czas kaolinowo-kefalinowy to jeden ze wskaźników oceniających krzepliwość krwi. Jego wysokość ma szczególne znaczenie przy diagnozowaniu wszelkiego rodzaju skaz krwotocznych.

Zespół Bernarda-Souliera

Mutacja genetyczna decydująca o tej specyficznej skazie krwotocznej wywołuje szereg trudnych do opanowania krwotoków. Schorzenie choć znane medycynie od końca lat 40. minionego wieku, nadal pozostaje wielką tajemnicą. Do tej pory nie udało się znaleźć skutecznego sposobu na jej leczenie. Szacuje się, że na świcie żyje z nią ok. miliona osób.

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

Oczyści krew, pokona pneumokoki czy grypę, usunie nawet skutki pocałunków z wirusem... A powszechnie uchodzi za narząd niepotrzebny, podobnie jak wyrostek robaczkowy, albo migdałki. Po co nam śledziona i jak o nią dbać, by służyła przez całe życie? Bo, wbrew obiegowym opiniom, jest bardzo potrzebna!

12 pytań o miesiączkę

12 pytań o miesiączkę

przykrego zapachu (jeśli dbasz o higienę). Utrata krwi nie przekracza zwykle 50-70 ml (objętość dużego kieliszka). Odstępstwa od wzorca to jeszcze niekoniecznie problem ze zdrowiem. Normy są szersze, a na zmiany miesiączkowania i cykl miesiączkowy wpływa wiele czynników. Byłoby idealnie, gdyby niepokojące

Choroba Vaqueza

Choroba Vaqueza

Dołącz do nas na Facebooku! Choroba Vaqueza charakteryzuje się bardzo wysokim, znacznie przekraczającym normy poziomem erytrocytów, hemoglobiny oraz znacznym wzrostem objętości krwi. Prawdopodobnie wskutek mutacji genetycznej układ krwiotwórczy szpiku kostnego nadmiernie się rozrasta, co w

Badania krwi

Badania krwi

krzepliwości krwi, większa - o przewlekłych zakażeniach, a nawet nowotworach. W ciąży liczba płytek nie powinna ulec zmianie. - OB (Odczyn Biernackiego, tzw. opad). Norma: wynik nie powinien przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony, może to być oznaką stanu zapalnego. OB wzrasta też pod wpływem niektórych

Analiza krwi

Analiza krwi

hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. - W ciąży hemoglobina może czasem spaść poniżej 11 g/dl. PLT - płytki krwi (trombocyty). - Norma to 150-400 K/ l. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, większa zaś o przewlekłych zakażeniach, a nawet

Krew

Krew

. Płytki krwi to komórki odpowiedzialne właśnie za jej krzepnięcie. Jeżeli ich poziom okaże się właściwy, lekarz najprawdopodobniej zleci ci jeszcze badania krzepliwości krwi (chodzi o tzw. czas trombinowy). - Bolą cię stawy Jeśli nie jest to związane z wykonaniem dużego wysiłku fizycznego ani np. z

Jacuzzi dla zdrowia?

Jacuzzi dla zdrowia?

nóg. W wodzie przecież mogą znowu poczuć się lekko. Bąbelkowe przeciwwskazania Kąpiel w jacuzzi, także takim zwykłym, basenowym, jak informował prestiżowy "The Lancet", może być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem, ciężkimi schorzeniami nerek czy obniżoną krzepliwością krwi. Jeśli

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za wysoki hematokryt może świadczyć o odwodnieniu lub zbytnim zagęszczeniu krwi. Za mały - o niedokrwistości.  HGB - hemoglobina - znajduje się w czerwonych krwinkach. Do niej przyłącza się wdychany przez nas tlen.  Norma

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Wyniki badań krwi

Jak interpretować wyniki badań krwi: AIAT -13,6 IU/I AspAT - 17,8 IU/I Czy są w normie?Są to wyniki w zakresie normy i świadczą o nieobecności uszkodzenia komórek wątrobowych i mięśniowych. Trudno je interpretować bez innych danych klinicznych. Jeśli nie występują inne dolegliwości nie należy się

HCV w badaniu krwi

Po jakim czasie od momentu zakażenia wirusem HCV w wyniku morfologi podnoszą się próby wątrobowe powyżej normy?W przypadku zakażenia wirusowego zapalenia wątroby okres w jakim pojawiają się objawy uszkodzenia wątroby od momentu zakażenia cechuje się bardzo dużą rozpiętością. Początkowy wzrost

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Wysoki poziom żelaza we krwi

Często odczuwane zmęczenie i senność skłoniły mnie do wizyty u lekarza internisty. Otrzymałam skierowanie na badania - mocz, morfologia, hormony tarczycy, itp. Wszystkie wyniki są w normie poza poziomem żelaza. Norma to 50 - 150. Ja mam 238. Lekarz powiedział tylko - poziom żelaza jest za wysoki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

normy krzepliwości krwi u dzieci

czy ktoś wie jakie są normy krzepliwości krwi u dzieci, bo z pewnością różnią się od dorosłych a przypuszczam, ze oceniono moje dziecko wg norm dorosłych

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

Nie istnieje coś takiego, jak normy krzepliwości krwi. Są poszczególne parametry - kilkanaście czynników krzepnięcia, płytki, ich objętość, fibrynogen, ddimery. Normy różnią się w zależności od wieku dziecka oraz stanu zdrowia (np. same płytki skaczą pod koniec infekcji wirusowej). Jeśli podasz

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

serdecznie dziękuję za informację. jeszcze tylko zanim będę miałą wizytę u hematologa, czy mam się czym martwić? Wygląda to poważnie?

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

dziękuję za odpowiedź. a te wcześniejsze badania były ok? tam też były normy INR i wydaje mi się, że były raczej w normie

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

INR był na granicy, ale wskaźnik protrombinowy już nie, więc całość zaważyła na decyzji. Przepraszam za brak odpowiedzi, ale gdzieś Pani post "zniknął".

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

Witam, INR 1,47 to podwyższony wynik, należy powtórzyć badanie, sprawdzić enzymy wątrobowe AST i ALT i w razie powtórnego podobnego wyniku skonsultować się z hematologiem dziecięcym, pozdrawiam serdecznie

Re: normy krzepliwości krwi u dzieci

w takim razie podaję wyniki szpitalne: APTT 31,5 sek norma 26-40 czas protrombinowy 13,2 sek (nie mam tu normy) INR 1,21 norma 0,8-1,2 wskaźnik protrombinowy 72,7% drugie badania miał w kolejnym dniu APTT 32,8 sek czas protrombinowy 13,7 sek INR 1,23 wskaźnik protrombinowy 68,2% za tydzień

krzepliwość krwi troszkę poniżej normy

Mam pytanie,mam 37 lat, odebrałem wyniki morfologii i jeden z punktów na wyniku nazywa się PLT , którego norma wacha się pomiędzy 150 a 400 , natomiast u mnie jest to 141, dwa lata temu miałem 190 czyli w normie. Mam jeszcze lekko podniesiony poziom złego cholesterolu. Czy może jakiś lekarz na

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

> Mam też czas krzepnięcia krwi niższy, bo 22-23 s a norma zaczyna się od 24 s. > > Jak myślicie, z czego to wynika i co to może być? > To nie od euthyroxu. Dopiero dziś przyjęłam pierwszy raz podniesioną dawkę. no to Ci powiem, że u mnie w laboratorium pani przy pobraniu krwi pyta

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!