Wszystko o:

kreatynina wysoki poziom

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

. Mierniki ryzyka Stopień nadciśnienia tętniczego ( czytaj więcej na ten temat ), obecność innych czynników ryzyka, subklinicznych, czyli bezobjawowych, uszkodzeń narządowych i chorób współistniejących pozwala ocenić ryzyko zagrożenia epizodem sercowo-naczyniowym na poziomie niskim, umiarkowanym, wysokim i

Lubisz owoce morza? Uważaj na nerki!

Lubisz owoce morza? Uważaj na nerki!

postulują zwiększenie i zaostrzenie kontroli wszystkich owoców morza pod kątem zawartości kwasu domoikowego. Uważają, iż należy ustalić nowe normy dopuszczalnego stężenia tej substancji w produktach przeznaczonych do spożycia. Zbyt wysoki poziom toksyny w organizmie wywołuje amnezje, poważne problemu z

Ferrytyna

Ferrytyna

wysokim stężeniem żelaza. Prawidłowy poziom ferrytyny powinien mieścić się w przedziale: kobiety 10-150 μg/l mężczyźni 15-200 μg/l Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

: morfologia, ponieważ anemia znacznego stopnia może świadczyć o wtórnych przyczynach nadciśnienia, kontrola poziomu cukru, bo cukrzyca często chodzi w parze z nadciśnieniem, kontrola stężenia potasu, by wykluczyć niektóre z przyczyn endokrynnych, poziom cholesterolu, gdyż jego wysoki poziom może wskazywać na

Krew

Krew

całkowitego cholesterolu we krwi nie wystarczy. Trzeba jeszcze zbadać jego poszczególne frakcje (HDL i LDL) oraz poziom triglicerydów, czyli wykonać tzw. lipidogram. Jeśli masz zbyt dużo LDL lub nieprawidłowe proporcje między LDL oraz HDL - może to świadczyć o istniejącej już miażdżycy. Za wysokie

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

rubryczki: kreatynina i mocznik.  Kreatynina Norma - 0,7-1,4 mg/dl Im wyższy poziom kreatyniny, tym nasze nerki gorzej pracują  Mocznik Norma - 15-39 mg/dl Powyżej normy - choroby nerek, przewlekłe choroby wątroby, stany gorączkowe, krwotoki W ostatnim czasie

Polka na badaniach

Polka na badaniach

cholesterolNorma - poniżej 100 mg/dl (2,6 mmol/l)Cholesterol HDL - dobry cholesterolNorma dla kobiet - powyżej 50 mg/dl (1,3 mmol/l); dla mężczyzn - powyżej 40 mg/dl (1,0 mmol/l). Zbadania krwi odczytywany jest też poziom cukru. Pamiętaj, że aż 2 mln Polaków cierpi z powodu cukrzycy. Wielu z nich (może również ty

Infekcje pęcherza - jak dbać o drogi moczowe

Infekcje pęcherza - jak dbać o drogi moczowe

gorączki albo słupek rtęci w termometrze sięga 40 stopni. Przy podejrzeniu zapalenia lekarz oprócz badania moczu zleci także inne testy, które pokazują pracę naszych "oczyszczalni". Oznacza się wtedy poziom mocznika, kreatyniny i kwasu moczowego w krwi. Pamiętaj! Ostry ból w okolicach nerek

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

jest wysoko przetworzona, pełna substancji konserwujących, sztucznych aromatów i barwników, tzw. wzmacniaczy smaku i zapachu. Są to związki potencjalnie szkodliwe, a w dużych ilościach wręcz toksyczne. Uważaj na wątrobę Coraz większego znaczenia nabiera także powszechne nadużywanie leków, które wpływa

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Jak obniżyć poziom kreatyniny w organizmie?

Mam jedna nerkę (lewa), prawa usunięta z powodu kamicy. Badania wciąż wskazują wysoki poziom kreatyniny. Czym może to być spowodowane?Kreatynina jest wydalana z organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie jej poziomu w surowicy możemy kontrolować funkcję tych narządów. Niestety usunięcie

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Wysoki poziom płytek

Moja mama ma bardzo podwyższony poziom płytek, doszedł do 920 tys. Z każdym miesiącem rośnie. Czy istnieją jakies leki, które są wstanie obniżyć ich poziom?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: wyniki badań

> To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, zwłaszcza przy tak wysokim TSH. FT4 (0,93-1,70) - 1,01 Wit D - 19 ng/ml (10-30) -poziom niewystarczający Kreatynina - 0,83 (0,50-0,90) Sód - 143 (136-145) Potas - 3,99 (3,50-5,10) Bilirubina 1,47 (00-1,2) - mam

Re: Do Damdalen oraz innych dobrych dusz :-)

Badania tarczycy (TSH, fT3, fT4, aTPO, aTG) zrób od razu, przed kontrastem, bo na pewno on ma wpływ na pracę tarczycy i poziom przeciwciał. Nawet nie chodzi tylko o jod, ale taki rezonans to jest jednak stres dla organizmu. Zresztą przed badaniem musisz mieć świeży (tygodniowy) wynik TSH i

Re: pomocy!!!!

laboratoryjny a przy okazji oznaczyłabym poziom kreatyniny i mocznika, i do lekarza jak najszybciej bym poszła. Możliwe że Twój szpik i cały organizm reaguje fatalnie na sterydy, możliwe że to coś innego, też do jak najszybszego wyjaśnienia. Ja podobne wyniki miałam jak się okazało po uszkodzeniu szpiku przez

Re: Podwyższony poziom keratyniny

missi11 napisał(a): > Mój tata ostatnio przechodzi serię badań. Wyszedł mu za wysoki poziom keratynin > y (nie powiedział ile dokładnie). Jest mężczyzną po 40-stce, leczy się na arytm > ię komorową, regularnie przyjmuje Betaloc Zok, Acard i Atoris, tryb życia racze > j pasywny, lubi

Re: Podwyższona kreatynina u Demonka

przejął się, przejął :) trzymam kciuki i cieszę się, że jest lepiej:) Czy wiadomo, co powodowało tak wysoki poziom kreatyniny?

Re: wyniki badań

pyzulka79 napisała: > > To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, > zwłaszcza przy tak wysokim TSH. > > FT4 (0,93-1,70) - 1,01 > FT4 10.39% Bardzo niskie ft4 i wysokie TSH dają niedoczynność. > Wit D - 19 ng/ml (10-30) -poziom

Re: za wysoki wapń całkowity

sam poziom wapnia nie jest zbyt wysoki, biorac pod uwagę karmienie w większosci mlekiem, czy były inne badania? ( poziom fosforu, ALP, poziom vit D3, badania poziomu kreatyniny w moczu i krwi, wapnia i fosforu w moczu?

Re: wyniki badań

ale > Są to typowe objawy niedoczynności tarczycy. > TSH 5,3 O wiele za dużo. Ale wyniki zawsze podawaj z normami. > FT4 - w normie To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, zwłaszcza przy tak wysokim TSH. > kreatynina, sód, potas ok > > Wit D

podyższony mocznik jestem przerażona

, nierozumiem i jestem przerażona ze córka ma tak wysoki poziom mocznika. Fakt je bardzo dużo białka, dużo mięsa , ser twarogowy, kasze jaglaną ale tak wysoki poziom mocznika mnie martwi. Czy musze odstawic jej białko? czy jej nerki źle funkcjonują? od czego zależą normy w labolatorium?. Bardzo prosze o

podwyzszone CK-MB 4 latka

.Byla ostatnio przeziebiona i lekarz zlecil cala morfologie- wyniki w normie Z biochemi sod potas glukoza mocznik kreatynina wpan fosfor wszytko w normie. DoDtkowo bylo robnione: CK_kineza krestywa poziom 121 IU/l CK-MB 28 IU/l tu norma laboratorium jest do 24:( CRP 0,21 mg/l ASO 0,2 IU/ml WIT D 25-OH 22,1 ng

Poziom genetyczny gleby

Poziom genetyczny, poziom glebowy - to warstwa mineralna, organiczna lub organiczno-mineralna, znajdująca się w obrębie profilu glebowego, mniej więcej równoległa do powierzchni gleby, przekształcona pod wpływem czynników glebotwórczych. Poszczególne poziomy genetyczne różnią

Mula-Mutha

Mula-Mutha – rzeka w Indiach, przepływa przez miasto Pune, uchodzi do rzeki Bhima na płaskowyżu Dekan. Poziom zanieczyszczenia rzeki jest wysoki.

Antygen HBs

się z białkami, w szczególności do jednego z tych białek powierzchniowych. Poziom przeciwciał przeciw antygenowi HBs może być oznaczony laboratoryjnie.Badanie poniżej 10 mIU/ml – niezabezpieczający poziom przeciwciał 10-100 mIU/ml – niski poziom przeciwciał powyżej 100 mIU/ml – wysoki poziom

Zespół ostrego rozpadu guza

w skrajnych przypadkach hiperkaliemii Badania laboratoryjne badanie ogólne krwi, oznaczenie elektrolitów, kwasu moczowego, równowaga kwasowo-zasadowa, gazometria kwas moczowy, mocznik, kreatynina w celu monitorowania funkcji nerek badanie ogólne moczu z osadem w celu potwierdzenia/wykluczenia krystalizacji

Promieniotwórczość wzbudzona

. Szczególnie wysoki poziom promieniotwórczości wzbudzonej jest w wodzie morskiej po nawodnych i podwodnych wybuchach jądrowych.

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!