Wszystko o:

kreatynina we krwi norma

Mioglobina

Mioglobina

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wzrost mioglobiny obserwuje się we krwi. Bezpieczny poziom enzymu u zdrowej osoby powinien mieścić się w przedziale 70-110 μg/l. U pacjentów, u których powodem hospitalizacji nie jest rozwijający się zawał mięśnia sercowego, ale inna choroba układu krążenia

Ferrytyna

Ferrytyna

miesiączkom. Czytaj także: Żelazo Badanie krwi Kreatynina Makroelementy: minerały niezbędne do życia Menorrhagia

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

jakimi posługuje się dane laboratorium. OB., kreatynina, RDW, czyli co? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki - RBC - czerwone krwinki - Hgb (Hb) - hemoglobina (transportuje tlen) - Hct (hematokryt) - określa objętość serytrocytów do objętości pełnej krwi - MCV

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Terminem przesączenie kłębuszkowe w medycynie określa się tę część osocza przepływającego przez nerki, która podlega filtracji we wszystkich czynnych kłębuszkach znajdujących się w obu nerkach. U zdrowej osoby w ciągu jednej minuty przepływa przez nie od 80-120 ml

Kreatynina

Kreatynina

Dołącz do nas na Facebooku! Norma 0.6-1.0 mg/dl (53-88 umol/l) Wzrost Wzrost poziomu kreatyniny w surowicy krwi obserwuje się jedynie w przypadku dysfunkcji nerek. Do wzrostu kreatyniny prowadza głównie stany: upośledzenia funkcji nerek spowodowane spadkiem przepływu krwi przez nerki zwężenie w

Resweratrol - długowieczność z winogron?

Resweratrol - długowieczność z winogron?

wpływ na organizm to bywa też niebezpieczny. Dopuszczalna i najbezpieczniejsza dawka nie powinna przekraczać 0,3g/kg masy ciała. Znaczne przekroczenie tych norm prowadzi do utarty masy ciała, braku apetytu, wzrost kreatyniny, bilirubiny, albuminy oraz znaczny spadek liczby białych oraz czerwonych

Badania krwi

Badania krwi

trójglicerydów nie powinien się zmieniać. Badania kontrolujące funkcje nerek Wykonuje się je, gdy lekarz podejrzewa chorobę dróg moczowych lub zaburzenia przemiany materii. - Niepokojące jest m.in. zbyt duże stężenie we krwi mocznika i kreatyniny: Norma mocznika : 10-50 mg/dl; norma kreatyniny: 0,6-1,1 mg/dl

Analiza krwi

Analiza krwi

powodu stresu. - W ciąży OB może przekroczyć 20 mm/godz. Trzeba poradzić się lekarza. Lipidogram informuje o przemianie tłuszczów w organizmie. Ma znaczenie przede wszystkim przy określaniu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy. We krwi oznacza się ogólny poziom cholesterolu. - Norma wynosi

Hematokryt

Hematokryt

Dołącz do nas na Facebooku! Norma Mężczyźni: 40.7 -50.3proc. Kobiety: 36.1-44.3proc. Wzrost poziomu hematokrytu może być spowodowany przez: Odwodnienie Oparzenia Biegunka Rzucawkę poporodową Czerwienicę prawdziwą Spadek poziomu hematokrytu może być spowodowany: anemią utratą krwi (krwawienia

Krew

Krew

normy, lekarz zleci dalszą diagnostykę (m.in. oznaczenie czynnika reumatoidalnego czy test ASO, wykrywający paciorkowce we krwi). - Wypadają ci włosy Nie wyrywasz ich ze zgryzoty, odpowiednio je pielęgnujesz, nie tapirujesz namiętnie. Jeżeli miewasz obfite miesiączki i dodatkowo czujesz się ciągle

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

kreatynina z krwi - jaka jest norma?

Bardzo proszę o podanie normy dla kreatyniny (badanie z krwi) dla noworodków i niemowlaków w jednostce mg/dl.

Re: kocurek- neurologiczne objawy?? prosze o pomo

Dziękuję za informacje i szybką odpowiedź, Na dzień dzisiejszy czekamy na wyniki krwi , badanie w kierunku toxoplazmozy. Podstawowe wyniki krwi wyszły w normie, lekko podwyższone czerwone krwinki i kreatynina ( przepraszam za ignorancję jeśli mylę nazwy, nie mam wyników przed sobą, zostały u

Laba, 11 lat, zapalenie wątroby

x), AP - 285 (za dużo 2x), kreatynina - 0,16 (za mało), glukoza - 118 (norma), mocznik - 6,61 (za mało), białko 5,3 (norma), erytrocyty - 6,1 (norma), hemoglobina - 12 (norma), hematokryt - 41 (norma), MCV - 68 (norma), MCH - 19 (norma), MCHC - 28 (za mało), płytki krwi - 568 (norma) leukocyty - 17

Moje wyniki:)

Co roku robię badania krwi , zawsze mialam bdb . Od trzech lat jestem wege . Do tego jestem stara jak mury Jerycha , 54 lata:PPP , mam chorobliwą otyłość. Dziś odebralam wyniki i że tak powiem szczęka mi pozytywnie opadla. Mam witaminę B12 , fakt na samej granicy normy ale według teorii

Re: sierpień, wspomnienia i oczekiwanie ....

Co roku robię badania krwi , zawsze mialam bdb . Od trzech lat jestem wege . Do tego jestem stara jak mury Jerycha , 54 lata:PPP , mam chorobliwą otyłość. Dziś odebralam wyniki i że tak powiem szczęka mi pozytywnie opadla. Mam witaminę B12 , fakt na samej granicy normy ale według teorii

wyniki badań

Leukocyty 6, 7 ( 4 -10) Erytrocyty 5,01 (4,5 - 5,9 ) Hemoglobina 15,9 (13,5- 18) Hemokryt 47,8 ( 41- 53) MCV 95 (80 -98) MCH 31,7 (27 -31) MCHC 33,3 (31,5- 35 ) Płytki krwi 159 (150 -350) MPv 9,3 ( 8 - 12 ) trójglicerydy 3,07 ( 0,67 -1,69) glukoza 4,03 ( 3,9 - 5,5 ) kreatynina 101 (62 -115) białko c

niewydolność nerek

mam do państwa pytanie, chodzi mi o badania krwi - jakie powinnam przeprowadzić, żeby stwierdzić czy badanie -angiografia fluoresceinowa- nie będzie dla mnie niebezpieczna? czy kreatynina i mocznik w normie to są wystarczajace wskażniki, że badanie przeżyję? dodam, że mam bóle w dole pleców

wyniki badań

Zaniepokojona zmianami typu: przyrost wagi 5kg w ciągu 4 m-cy przy żadnej zmianie żywieniowej i tym samym trybie życia, sennością, puchnięciem, na zmianę zaparcia z normalnym wypróżnianiem - zrobiłam sobie wyniki badań krwi. podstawowej morfologii ok ale TSH 5,3 FT4 - w normie kreatynina, sód

nisk d3, wysoki wapń

krwi i wygląda to tak kreatynina 0,76 (norma 0,5-0,9) kwas moczowy 5,6 (norma 2,4-5,7) - ! zbliża się do maksa białko całk. 78 (norma 64-83) bilirubina cał. 0,41 (norma <1,2) albumina 49,2 (norma 35-52) żelazo 118 (norma 37-145) potas 4,2 (norma 3,5-5,1) sód 142 (norma 136-145) wapń 9

wysoki wapń, niska d3

tylko jakieś prądy). Jutro bedzie robiła densytometrię (osteopoeroza, pytanie tylko na ile zaawansowana). Wykonała badania krwi i wygląda to tak kreatynina 0,76 (norma 0,5-0,9) kwas moczowy 5,6 (norma 2,4-5,7) - ! zbliża się do maksa białko całk. 78 (norma 64-83) bilirubina cał. 0,41 (norma <1

Kreatynina

Kreatynina (z gr. kreas ? mięso, nazwa systematyczna: 2-imino-1-metyloimidazolidyn-4-on) ? organiczny związek chemiczny, pochodna kreatyny. Jest bezwodnikiem kreatyny, występuje we krwi i moczu. Stanowi produkt metabolizmu, jest wydalana z organizmu przez nerki z moczem stanowiąc oprócz mocznika

Prawidłowy skład krwi

Tabela przedstawiająca prawidłowy skład krwi człowieka: Substancja Norma Możliwe przyczyny odchyleń od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniżej normy Powyżej normy Związki organiczne Glukoza (żyły) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Morfologia krwi

tys/?l Komórki NK 0,20–0,40 tys/?l Monocyty (MONO) 0,21–0,92 tys/?l Płytki krwi (PLT) 140–450 tys/mm? InterpretacjaHemoglobina – norma: K: 12-16 g/dl, M: 14-18 g/dl Hemoglobina – do jej zadań należy transport tlenu i dwutlenku węgla od i do komórek organizmu

Badanie biochemiczne krwi

) bilirubina całkowita profil lipidowy (cholesterol, triglicerydy, cholesterol HDL, cholesterol LDL) czas protrombinowy (PT) Profil przedoperacyjny aminotransferaza alaninowa (AlAT) fosfataza alkaliczna (AP) bilirubina kreatynina mocznik badanie morfologiczne krwi czas kaolinowo-kefalinowy (APTT) czas

Trombocytoza

Trombocytoza – zwiększona powyżej normy liczba płytek krwi.Norma płytek krwi u zdrowego dorosłego człowieka wynosi 150-450 tys./mm? krwi przy czym przekroczenie normy nie musi oznaczać stanu chorobowego. Małopłytkowość

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!