Wszystko o:

kreatynina gfr wg mdrd

Kamica i atak kolki

wydają mi się takie złe: OB 74, badanie moczu: erytrocyty 30, nabłonki płaskie 56, bakterie 1760. Pozostałe chyba w normie. Kreatynina 0,78, GFR>60. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania aby sprawdzić stan moich nerek? Najprawdopodobniej poza atakiem kolki ma Pani zakażenie układu moczowego, co jest

Powikłania po usunięciu wyrostka

moczowego. RTG: w nerce prawej cień wapnisty śr. 3mm , w miednicy mniejszej po stronie lewej trzy cienie wapniste śr. do 5mm. W związku z dolegliwościami udałem się do lekarza który zlecił mi badania CRP , OB , mocznik , kreatynina , GFR , morfologia i analiza ogólna moczu. CRP 11,8 , OB 31 ,erytrocyty w

Opuchnięte uda

do lekarza rodzinnego, który będzie mógł zlecić podstawowe badania: morfologia, stężenie kreatyniny w surowicy (z oszacowaniem GFR), badanie ogólne moczu, USG jamy brzusznej.

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

diagnostyki o badania laboratoryjne funkcji nerek (mocznik i kreatynina z wyliczeniem GFR), wątroby (AST, ALT, bilirubinę wolną i sprzężoną), jonogram i glikemię na czczo.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Dieta w Hashimoto

Mialam USG tarczycy, plat prawy 16x13x34 mm Plat lewy 14x13x35 mm Echogenicznosc miazu obu platow obnizona. Morfologie wszysto przy dolnych granicach ale w normie, sod 136 mmol/l norma 135-145 , potas 4,6 norma 3,5-5,1 , kreatynina 0,7 norma 0,5-0,9 GFR wg MDRD 118 norma 80-120 ,ALT 10 . To

Re: Opuchnięte bolące nogi, sztywnienie na biało-

aaa9941 napisała: > kreatynina 0,8 w normie, egfr 78,8ml/1,73 chyba ok Kreatynina zakres ref. 61.90 - 106.10 ,umol/l eGFR wg MDRD > 90 Jakie leki przyjmowała dotychczas? jakie były wskazania ciśnienia tętniczego? czy obecnie przyjmuje jakieś leki ? tak czy inaczej polecam wiżytę u

eGFR

Witam! Ponieważ od dłuższego czasu bola mnie plecy, miałam zlecone badania. Morfologia, OB, mocz, mocznik wyszły ok. Natomiast kreatynina na granicy normy 0,9 (norma 0,50 do 0,90), eGFR 70 ml/min (60-89 ml/min/1,73m2 II° PChN wg MDRD). Troche mnie niepokoi eGFR. Poszukałam troche w googlach

dobry i zły cholesterol i wiele innego

,81 eGFR wg MDRD 60 OBECNE WYNIKI KREATYNINY MAM 1,11 mg/dl 0,6-1,1 gfr mam takie same jak wyzej a CRPhs(CRPu) mam 1,12 mg/dl 0-1 wyniki krwi mam dobre ale mam ogromny problem z wydalaniem moczu , puchne mam obrzeki wokół kostek , kolan rąk , brzucha ,łud ,posladków przytyłam az ponad 20 kilo od czasu

Re: Ważę 75

- surowica 15/03/2013 Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,65 mg/dl 0,5 - 0,9 GFR wg MDRD >60 ml/min/1,73m2 > 60 Kreatynina (jedn. SI) 57 umol/l 44 - 80 Mocz - badanie ogólne 15/03/2013 Pasma śluzu (w polu widz.) 0 wpw 0 - 2 Pasma śluzu 0 /ul 0,0 - 10,0 Drożdże (w polu widz

uprzejmie proszę o interpretację wyników

^3/μL NEU% ¯ 22,3 % LYMPH% ­ 67,1 % MONO% 7,9 % EO% 2,6 % BASO% 0,1 % Biochemia Mocznik w surowicy (N13) 15 mg/dl BUN 7,01 mg/dl Kreatynina w surowicy (M37) ¯ 0,4 mg/dl Wartosc eGFR wyliczona wzorem MDRD wg zalecen PTD 2012 dla pacjentów powyzej 18 roku zycia. Zelazo w surowicy

proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii

GLUKOZA W OSOCZU 111 (74-106) KREATYNINA 0.83 (0.50-0.90) GFR WG MDRD >60ML/MIN (POWYŻEJ 60) ALAT 14 (<33) TSH 3.96 (0.27-4.20) FT4 14.92 (12.0-22.0) OB 12

Bardzo proszę o pomoc z powodu wyjazdu

lekko poza granicami nomy wyszły mi: Kreatynina 1,1 (0,6-1,0) eGFR wg mdrd 65,7 (70-130) Jednak internista powiedziała mi że to niewielka zmiana i nie ma co się tym przejmować, bo to może być błąd laboratoryjny. Zrobiłam także usg tarczycy, oto opis: Gruczoł tarczycowy niepowiększony z obszarami

Re: Cholesterol i hashimoto

Erytrocyty ujemny ujemny Aminotransferaza alaninowa - ALT (GPT) 27/08/2012 ALT (GPT) 21 U/l <31 Kreatynina - surowica 27/08/2012 Kreatynina (jedn. SI) 64 umol/l 44 - 80 Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,72 mg/dl 0,5 - 0,9 GFR wg MDRD >60 ml/min/1,73m2 > 60 Potas - surowica 27/08/2012 K

Re: borelioza a nerki

hyperdensyjnymi mogacy odpowiadać oceności skomplikowanych torbieli. Wskazana konsultacja urologiczna. Wynik odebrany wczoraj wieczorem, wiec jeszcze nie miałam czasu go przeanalizować. Mam tez wynik z sierpnia GFR wg MDRD-poniżej 60(norma powyzej 60) ale kreatynina ok, w normie. ten wynik latem lekarz olał

Współczynnik przesączania kłębuszkowego

GFR (eGFR) oznaczany na podstawie łatwo dostępnych wielkości. W tym celu powszechnie stosuje się dwie formuły: Wzór MDRD, stworzony na postawie wyników badań Hunsickera i współpr. z 1997 r. W stosunku do C@G lepiej szacuje niskie wartości GFR. Cockcroft i Gault w 1976 zaproponowali wzór

EGFR

\ dla\ kobiet}]} {\mbox{72} \ \times \ \mbox{poziom kreatyniny (mg/dL)}} wzór MDRD – wzór stworzony na podstawie danych dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek (uczestników programu Modification of Diet in Renal Disease ) dla zdrowych ludzi wyraźnie niedoszacowuje GFR, znacznie lepiej od wzoru C

Klirens

(PAH), mocznik, kreatynina, mannitol, sorbitol, witamina B12 znakowana kobaltem radioaktywnym. Do oznaczania miary filtracji kłębuszkowej (GFR) najlepszym narzędziem jest klirens inuliny, w praktyce zwykle wystarczający jest klirens kreatyniny.Do oznaczania nerkowego przepływu osocza (RPF) używa

Nadciśnienie tętnicze

przyczyn nadciśnienia wtórnego oraz uszkodzeń narządowych. Minimalny zakres niezbędnych badań pomocniczych pozostaje dyskusyjny. Badania podstawowe według PTNT: morfologia krwi, glukoza na czczo, poziom sodu i potasu, kwas moczowy, kreatynina, lipidogram, badanie ogólne moczu, EKG. Do badań zalecanych

Przewlekła niewydolność serca

nieobecne w ciężkiej niewydolności serca) powiększenie wątroby tachykardia (mało swoisty objaw) trzeci ton serca (nieswoistyFolland ED, Kriegel BJ, Henderson WG, Hammermeister KE, Sethi GK. Implications of third heart sounds in patients with valvular heart disease. The Veterans Affairs Cooperative Study

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!