Wszystko o:

kiedy zrobić badanie fsh

"A teraz robimy dziecko"- jak niepłodność wpływa na relacje z partnerem i emocje?

"A teraz robimy dziecko"- jak niepłodność wpływa na relacje z partnerem i emocje?

-Starowicz. Partner staje się dawcą nasienia, pożycie nabiera charakteru zadaniowego, traci na spontaniczności. Wyniki hormonów - estradiolu, FSH, LH, testosteronu, inne - na naszym forum panie starające się o dziecko dzielą się wynikami ostatnio robionych badań, z dbałością o szczegóły relacjonują wizyty

Zapłodnienie in vitro

Zapłodnienie in vitro

przybliżeniu - różnice powstają z dostosowywania kuracji hormonalnej indywidualnie do pacjentki. Jakie badania trzeba zrobić przed zabiegiem? Kobiety: ocena stanu bakteriologicznego pochwy (wymaz), USG jajników, stężenie hormonów FSH, estradiol (badanie krwi), wykluczenie infekcji wirusowych: HIV, WZW typu B

Czas niepłodności?

Czas niepłodności?

się. Ostatni dzwonek dla kobiety Rzadziej zdarzają nam się tzw. "wpadki", częściej odkładamy rodzicielstwo na bliżej nieokreśloną przyszłość. Gdzie jest górna granica? Prof. Wojciech Hanke przytacza badania, w których pytano panie o najpóźniejszy wiek, kiedy kobieta powinna zdecydować się na

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

Menopauza- nie przestałaś być kobietą

. Kiedy zaczyna się menopauza, stężenie estradiolu wytwarzanego przez jajniki maleje, podczas gdy stężenie FSH się zwiększa. W niektórych przypadkach może okazać się przydatne wykonanie badania krwi w celu oceny stężenia hormonów produkowanych przez tarczycę. Niedoczynność tarczycy, czyli niewystarczające

Perimenopauza

Perimenopauza

jej do menopauzy, może zrobić badania hormonalne (kosztowne). Sprawdzają one poziom wydzielanego przez przysadkę mózgową hormonu FSH, który steruje pracą jajników. Konieczne badania Po czterdziestce trzeba regularnie wykonywać badania. Obowiązkowe są cytologia i mammografia od 45. roku życia co

Nadchodzi menopauza

Nadchodzi menopauza

stwierdzić, jaki jest twój naturalny cykl. Po mniej więcej dwóch miesiącach bez hormonalnej antykoncepcji można wykonać badania krwi i określić stężenie naturalnych hormonów płciowych i FSH - hormonu przysadki mózgowej. Jeśli po odstawieniu pigułki pojawiły się objawy wypadowe menopauzy, możesz zastanowić

Kiedy należy sprawdzić swoją płodność?

Kiedy należy sprawdzić swoją płodność?

jajniku pęcherzyka owulacyjnego zawierającego komórkę jajową. Badanie wykonuje najczęściej się 2-3 krotnie od 9 do 20 dnia cyklu. Badania hormonalne Pozwalają ocenić stan hormonalny kobiet - w szczególności funkcjonowanie jajników. Najczęściej zlecanymi hormonami są: hormon folikulotropowy (FSH), hormon

Badanie TSH

jestem już o 8 strasznie śpiąca i potrafię usnąć na siedząco. Przy małym wysiłku fizycznym strasznie się meczę, nawet wchodzenie po schodach jest dla mnie straszne. Nawet kawa już mi nie pomaga, jestem strasznie nerwowa potrafię zrobić awanturę o jakiegoś zwykłego sms, lub o 5 minutowe spóźnienie. Ciągle

Antykoncepcja a badanie testosteruonu

Mam pytanie: czy jeżeli przyjmuję tabletki hormonalne to czy mogę zrobić badanie na poziom testosteronu? Czy nie ma sensu przy terapii hormonalnej?W większości przypadków oznaczenia hormonów płciowych należy wykonywać przy odstawionej terapii hormonalnej. Wyjątkiem jest specjalne zalecenie lekarza

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Hormony - jakie badać?

. Chciałabym wrócić do tabletek ale wcześniej zrobić badania hormonalne. Jestem pewna, że lekarz nie skieruje mnie na badania, więc chcę iść do niego z gotowymi wynikami. Jaki rodzaj hormonów powinnam zbadać?Z pośród badań, które warto wykonać przy zaburzeniach miesiączkowania warto wymienić: - LH, FSH

W jakim kierunku mam zrobić badania?

zrobić? Jestem z Łodzi. Trzech lekarzy rozłożyło ręce i nie wiedzą co robić. Dodam, że leczono mnie na depresję, na bezsenność, na candidę- ketokonazol( po 2 dniach przerwane ból wątroby), metronidazol- lamblia przerwane z powodu wątroby.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: InVitro Warszawa Invimed

Ania, w naszym przypadku to bylo ich troche, ale my mieliśmy część badań zrobionych już wcześniej, aktualnych. W każdym razie było to moje USG piersi i dróg rodnych, badanie nasienia, badanie AMH, FSH, ja miałam jeszcze swoje badania od endokrynologa, bo mam niedoczynność. w zasadzie to

Re: prośba o interpretację...moja gin mnie olała

tak lidek wszystkie badania zawsze robię w jednym i tym samym cyklu. Teraz zaczęłam nowy cykl i i w 4 dc zrobiłam powyższe badania czyli prolaktynę, LH i FSH.

Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta (cz.

20 d.c. zrobiłam badanie amh i miałam wynik 0,59. W innym punkcie zrobiłam 2 d.c. i wynik jeszcze gorszy 0,42, a fsh 16,06..... chyba szanse na program rzadowy nikłe... :(

Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta (cz.

witam, właśnie rozpoczynam temat in vitro. Z invicty otrzymałam wiadomość, że powinnam zrobić tylko badanie AMH - wykonane w dowolnym dniu cyklu lub FSH - wykonane w 2-3 dniu cyklu, jedno lub drugie. czy wy wykonywałyście jakieś inne jeszcze? :)

Re: InVitro Warszawa Invimed

Witam, Dziewczyny jak długo czekalyscie na zakwalifikowanie? Miałam już pierwsza wizytę z położna i muszę jeszcze zrobić badanie fsh i czekam ok 4 tyg na wynik kriotypu. I teraz nie wiem kiedy umówić się na wizyta z lekarzem. Boję się, że jak.umowie się za.m-c to już nie będzie refundacji. Jestem

Re: marcowe testowanie

hej. dziewczyny proszę o pomoc... zrobiłam w 3 dc badania takie wyniki: LH - 6,20 (2,4-12,6) FSH- 8,07 (3,5-12,5) Prolaktyna - 29,4 :( (3,0-18,6) Mam pytanie odnośnie tego stosunku LH/FSH podobno powinno być 1:1 a ja podzieliłam i wyszło 0,76 ale co to tak naprawdę znaczy? To zły wynik? A ta

Re: prośba o interpretację...moja gin mnie olała

zrobiłam raz jeszcze badania w 4dc prolaktyna 21,05 FSH: 6,55 (norma 3,5-12,0) LH: 7,19 (norma 2,4-12,6) wychodzi stosunek 1,09 Czyli poza ciut podwyższoną prolaktyną jest ok? Jak sądzicie moje doświadczone koleżanki? Wybieram się na konsultacje do innego gina z całą moją teczką badań ale do niego

Re: Cykle-prolaktyna-może ktoś wie

A jaki jest wynik prolaktyny z obciążeniem? Bo tak na jedno badanie to ja mam tez w normie, a z obciążeniem to hulaaaa w 3-5 dc zrób FSH i LH. do tego TSH, badanie USG jajników i Krzywą glukozy z oznaczeniem insuliny. Może wtedy znajdziesz jakąs diagnozę. Cykle 26-36dni sa w normie. Plamienia

Re: Problemy hormonalne.

Ja też robiłam LH i FSH na poczatku cyklu, miałam je zrobić w 2-5 dniu. PRL też lepiej zrobic w tych dniach. Hormony tarczycy obojetnie kiedy. Nie zaszkodzi raz na jakiś czas zbadac LH i FSH, to dobra wskazówka do diagnostyki w kierunku np. zaburzeń ciałka żółtego, rezerwy jajnikowej, ogólnego

Re: Problemy hormonalne.

Taj jak napisała poprzedniczka badanie lh i fsh najlepiej robić na początku cyklu.Progesteron około 21 dnia o ile cykl trwa 28 dni. Obrzmiałe piersi sugerować mogą problem z wysoką prolaktyną zwłaszcza że masz problemy z tarczycą.Jeśli chodzi o badanie prolaktyny trzeba je zrobić rano być na czczo

Badanie biochemiczne krwi

Badanie biochemiczne krwi – badanie obejmujące analizę składników osocza. Dostarcza wielu cennych informacji i wskazówek ułatwiających postawienie właściwej diagnozy. Badanie osocza pokazuje poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki

Ginekologia

z położnictwem. Jest to specjalizacja medyczna, którą może zrobić każdy absolwent Wydziału Lekarskiego po odbyciu stażu i zdaniu egzaminu LEP. Specjalizacja z położnictwa i ginekologii (jedna specjalizacja) trwa 6,5 roku i kończy się egzaminem specjalizacyjnymhttp://web.archive.org/web/20111025165300/http

Azoospermia

odwirować nasienie i wykonać preparat mikroskopowy z uzyskanego osadu. Dopiero brak plemników w osadzie pozwala na stwierdzenie azoospermii. Badanie ogólne nasienia należy wykonać przynajmniej dwukrotnie. Azoospermia wymaga dalszej diagnostyki w celu ustalenia przyczyny niepłodności: badania hormonalne

Cykl miesiączkowy

. Stymuluje to błonę śluzową macicy do rozrostu. Jednocześnie, pod wpływem hormonu folikulotropowego (FSH) w jajnikach zaczynają się rozwijać pęcherzyki zawierające komórki jajowe. Po kilku dniach jeden z pęcherzyków zaczyna dominować i w dalszym etapie rozwoju pęka, uwalniając komórkę jajową. Uwolnienie

Dienogest

z endometriozą, jak leuprorelina. Dodatkowo dienogest charakteryzował się lepszą tolerancją i rzadziej wywoływał uderzenia gorąca niż leuprorelina, minimalnie zmieniając mineralną gęstość kości i ich metabolizm. Badanie to, w którym randomizowano 252 pacjentki i które trwało 6 miesięcy, sugeruje, że dienogest

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!