Wszystko o:

kakao gorzkie

Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?

Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?

Za gorzką czekoladę uznaje się tę która ma minimum 70 proc. zawartości kakao. Charakterystyczna cierpkość wynikająca z dużej ilości masła kakaowego sprawia, że nie od razu odczuwamy przyjemność i o żadnej "celebracji" smaku nie ma mowy. Dlatego, też najlepiej stopniowo przestawiać się na

Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

ziarna oraz produkowane z nich kakao i czekolada mają być przede wszystkim wyjątkowo bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które wspomagają ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, a także takich mikro- i makroelementów, jak: magnez, żelazo, chrom, cynk i potas (czytaj: Dlaczego warto jeść gorzką

Czekoladą w miażdżycę?

Czekoladą w miażdżycę?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Naukowcy z Holandii postanowili zbadać wpływ spożywania gorzkiej czekolady na stan naczyń krwionośnych. W testach wzięło udział 44 panów, w średnim wieku. Dodatkowo każdy z uczestników testu cierpiał z powodu nadwagi. Moc kakao Badacze przez dwa czterotygodniowe

Czekolada ochroni mózg?

Czekolada ochroni mózg?

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do nas na Facebooku! W badaniu, pacjenci w podeszłym wieku z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi spożywali kakao, które zawierało niski, średni lub wysoki poziom flawonoli. Funkcje poznawcze - w tym krótko- i długoterminowa pamięć, szybkość

Gorzka czekolada dobra dla serca

Gorzka czekolada dobra dla serca

gorzką. Kakao jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i - jak wykazały wcześniejsze badania - obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego, czekolady o niższej zawartości kakao, mogą nie dawać podobnych korzyści zdrowotnych

Dieta zwierząt domowych - czego nie powinien jeść twój pies?

Dieta zwierząt domowych - czego nie powinien jeść twój pies?

Jak się okazuje nie każdy produkt powinien trafić do miski m.in. naszego psa. Przyjrzyjmy się bliżej produktom spożywczym, na które warto zwrócić szczególną uwagę, zanim podamy je pupilowi. CZEKOLADA I KAKAO- znajdziemy w nich teobrominę. Substancja ta stymuluje pracę serca. Najwięcej teobrominy

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

Dieta Pięciu Przemian - w poszukiwaniu harmonii ciała i ducha

gorzkiej mamy także herbatę (znakomite źródło antyoksydantów), kakao (rozweselacza pełnego magnezu), sałaty (zielone, więc przecież przyjazne układowi krążenia...), bazylię, cząber, rozmaryn, tymianek, ale i kaszę gryczaną, baraninę, orzechy włoskie i gorącą wodę. Dlaczego potraw gorzkich mają unikać osoby

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

, gorzkie kakao bądź orzechy laskowe. Mleko - zazwyczaj w opcji pełnotłustej lub z dodatkiem śmietanki, co zwiększa jego kaloryczność. Zawiera w sobie laktozę, cukier mleczny, który przez co poniektórych bywa źle tolerowany. Im jesteś starszy, tym większa szansa, że zacznie to być też twój problem. Z

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?

mg - cielęcina - 20 mg - czekolada gorzka - 165 mg - czekolada mleczna - 95 mg - daktyle - 65 mg - dorsz - 30 mg - dzika róża - 120 mg - fasola biała sucha - 170 mg - groch - 125 mg - halibut - 30 mg - jabłko (całe) - 100 mg - jogurt owocowy 15 mg - kakao - 420 mg - kasza gryczana - 220 mg - kiełki

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

? Kwasica ketonowa Gdzie znajdziesz najwięcej potasu? Potas obecny jest w większości produktów spożywczych. Najbogatszymi jego źródłami są przede wszystkim: suszone owoce (zwłaszcza morele, figi, rodzynki oraz śliwki), otręby, orzechy (szczególnie pistacjowe), nasiona, kakao oraz czekolada. Warto szukać go

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: gorzka czekolada >70% kakao

Przecież nie ma możliwości, żeby gorzka czekolada mająca np. 80% kakao, miała jednocześnie 40% cukru i 40% tłuszczu mlecznego :-) Z definicji gorzkiej czekolady wynika, że nie ma ona mleka W OGÓLE. Zawiera 80% kakao, z czego część to proszek kakaowy, a część to masło kakaowe. Oraz odrobinę cukru

gorzka czekolada >70% kakao

Hej, jak to jest z czekoladą: z którym posiłkiem można ją łączyć? Zawiera i tłuszcze i węglowodany, ale pewnie skoro ma niski IG a tłuszczu sporo, to jednak z tłuszczami? Nie umiem wytrzymac bez slodzyczy, taka czekolada mnie ratuje, tylko jak czy mogę ją jesc kilka razy w tygodniu aby nie zatrzy

Re: gorzka czekolada >70% kakao

ja równiez dziękuję za podpowiedź, bo się naszukałam ostatnio o czekoladzie i montignacu i ciężko bylo mi znaleźć coś sensownego

Re: gorzka czekolada >70% kakao

znalazłam taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,36,93631362,119027218,Czekolada_Bledy_IG_Czekolada_70_M_Montignac_.html

Re: gorzka czekolada >70% kakao

ufff, ulżyło mi po tym co napisałaś the_kami. jestem na diecie tydzień i nie wiem wszystkiego, szukam, ale tyle różnych informacji. na szczęście widzę zmieściłam się w zdrowych zasadach - zjadłam 3 kosteczki na tydzień (ja łasuch słodkości, aż sama się dziwię). trzymam kciuki za innych :)

Re: gorzka czekolada >70% kakao

Nie sugeruj się tą panią. Ma swoją wizję świata. Jeśli chcesz ją poznać - pogooglaj, ale wg mnie - szkoda czasu. Czekoladę gorzką możesz jeść jako deser po tłuszczowych obiadach (po kolacjach sobie daruj, za późno). Dobrze zbilansowane MM z czasem pozwoli Ci się odzwyczaić od słodkich smaków

Re: ksylitol

Ksylitol dla zdecydowanej większości "grzybiarzy" jest bezpieczny. Podobnie jest z tzw. czekoladą gorzką, generalnie nie chodzi kakao tylko cukru.

Re: Kakao

Jak nie da się za dużo to nie trzeba słodzić, kakao w mleku w normalnej ilości nie jest gorzkie :)

czy nie za dużo jajek do takiej ilości mąki

120 g miękkiego masła 120 g mąki 50 g wiórków kokosowych (wysuszonych przez kilka minut na patelni) 130 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 g gorzkiego kakao 1 łyżka słodkiej śmietany