Wszystko o:

jakie witaminy zawiera soczewica

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

Postaw na strączki i zredukuj cholesterol!

ciecierzycą). Zawierają one także duże ilości żelaza (pierwiastka niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek). Obecność witamin z grupy B korzystnie wpływa na układ nerwowy oraz wygląd skóry. Dodatkowo ułatwiają przyswajanie błonnika. Obecne w codziennej diecie dostarczają organizmowi witaminy A i C oraz

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

, fosfor, cynk, wapń, magnez. Można zatem śmiało powiedzieć, że wspiera nasz nastrój, mięśnie, kości, serce. Zawiera witaminy z grupy B (w tym potrzebny nie tylko ciężarnym kwas foliowy), wzmacniającą naczynia włosowate witaminę K, a także, nieprzypadkowo nazywaną witaminą młodości, witaminę E. Ma jeszcze

Kiełki - zdrowie w zarodku

Kiełki - zdrowie w zarodku

nich szukać również witamin C i A oraz beta-karotenu, które wspomogą odporność i kondycję skóry. Kiełki rzodkiewki w smaku przypominają swoją dojrzałą formę, ale są od niej o wiele wartościowsze. Przykładowo zawierają ponad dwa razy więcej witaminy C, wapnia czy cynku i około czterokrotnie więcej

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

inni więcej - 1000 mg - przyjmowane dzień w dzień. Trzeba się pilnować? Niekoniecznie. Warto zauważyć, że wątróbka, czyli jedno z najlepszych źródeł tej witaminy zawiera jej jedynie 0,9 mg w 100g. W innych pokarmach, które uważa się za jej dobre źródła waha się od 0,05 (albo nawet nieco mniej) do 1 mg

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! Sprawdź, co jeść, aby mu zapobiec

pszennych) czy roślinach strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy). Witamina B12 występuje głównie w rybach i mięsie, a kwas foliowy w fasoli, soi, soczewicy, grochu, brukselce, brokułach, szpinaku, natce pietruszki, zielonym groszku, awokado, kiełkach i otrębach pszennych, wątróbce wieprzowej i wołowej

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

Dieta dla osób po udarze, a także tych, którzy chcą go uniknąć w przyszłości

(kiwi, banan), ale także w produktach zbożowych (kaszach, pieczywie pełnoziarnistym, otrębach pszennych, zarodkach pszennych) czy roślinach strączkowych (fasoli, grochu, soczewicy). Witamina B12 występuje głównie w rybach i mięsie, a kwas foliowy w fasoli, soi, soczewicy, grochu, brukselce, brokułach

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

składników w poszczególnych ziemniakach zależy od wielu czynników, w tym sposobu przechowywania, wielu, etc. Dla przykładu: im młodszy ziemniak, tym więcej w nim wody. Ziemniak to skarbnica witamin i minerałów. zawiera choćby potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, witaminę D, K i C. Tej ostatniej jest

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać? Tabela

wchłaniania i wykorzystania potrzebne są odpowiednie ilości witaminy D i witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B6. Czytaj więcej o: witaminie D witaminach z grupy B objawie Raynauda chorobach objawiających się nadpotliwością Choroby cywilizacyjne przez magnez? Choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca

Witaminy na wiosnę

Witaminy na wiosnę

Ich zalety dostrzegamy zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nie ma jeszcze wartościowych pod względem odżywczym warzyw, a wyczerpany zimą organizm domaga się witamin. Młode kiełki zawierają białka, cukry, naturalny błonnik i witaminy. Kiełki pszenicy są źródłem cynku, witamin C, E, B i karotenu. Kiełki

Nakarm swój mózg!

Nakarm swój mózg!

są nudne, powodują wzdęcia, jedzą je co najwyżej wegetarianie? Nie wydawaj na nie wyroku! Soczewica, soja, groch, cieciorka  - masz spory wybór. Magnez i witaminy z gruby B w nich zawarte to naturalnie polepszacze nastroju, wspomogą układ nerwowy, dzięki czemu będziesz bardziej odporny na stresy

Sok z burków - czy może mi zaszkodzić?

było zdrowo?Buraki to dobre źródło betainy, która ułatwia przyswajanie białek, ponadto to dobre źródło betacyjanin, które według licznych badań, mają działanie przeciwnowotworowe. Prócz tego zawierają wiele składników mineralnych (m.in. potas, żelazo, magnez, miedź), błonnika i witamin (zwłaszcza z gr

Jak często robić badania na niedoczynność tarczycy w czasie ciąży?

chciałabym brać witaminy Feminatal N , zawiera on miedzy innymi jod, kwas foliowy, żelazo i moje pytanie czy kobiety z niedoczynnością tarczycy mogą zażywać takie witaminy podczas ciąży. Pozdrawiam Joanna.Częstotliwość badań kontrolnych ustala ginekolog prowadzący ciążę, jednak według wytycznych badania

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

rozpoznania celiakii trzeba przejść na dietę bezglutenową. Podstawa tej diety, to rezygnacja ze spożywania produktów zawierających: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Można swobodnie spożywać produkty, które nie zawierają glutenu np. orzechy, soja

Calcium a ciąża

zapotrzebowanie na wapń organizmu kobiety ciężarnej.Najlepszym, naturalnym źródłem wapnia jest nabiał, szczególnie mleko, jogurt i żółty ser. Dla przykładu w 100g jogurtu znajduje się ok. 150mg, a w 100g żółtego sera ok. 800mg wapnia. Warto pamiętać, że produkty o niskiej zawartości tłuszczu zawierają tyle samo

Ocet jabłkowy w diecie

. Jeśli chodzi o proces odchudzania trzeba pamiętać iż jest to długi proces. Nie radziłabym zupełnego unikania tłuszczy. Tłuszcze też są potrzebne m.in. po to by witaminy A D E K mogły się rozpuścić. Warto też pomyśleć o jedzeniu tłustych ryb czy o tłuszczach roślinnych jak np. oliwa z oliwek, które

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Produkty najbogatsze w białko

Rośliny strączkowe Soczewica, ciecierzyca, bób, groch, fasola biała, fasola pinto czy fasola czarna zawierają sporo białka roślinnego, a także błonnik i witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń. Na przykład w 100 gramach grochu znajdują się blisko 24 gramy białka. Rośliny strączkowe, choć

Re: wege ciąża

niedobory wit. B12 u wegan, ale jeśli jesz jajka, fermentowane produkty mleczne, mleko nie UHT to problemu z niedokrwistością z niedoboru nie powinno być. Polecam: fasola, groch, soja, soczewica - idealne proporcje białka i kw.tłuszczowych! Do tego moc witamin i zw.mineralnych w owocach i warzywach, powinna

Re: Ocena żywienia mojego dziecka

Póki zapewniasz małemu przynajmniej 500 ml mleka dziennie, nic "nie trzeba," bo mleka zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Jak już zmniejszysz ilość mleka to możesz pomyśleć ajk te wszystkie witaminy i mikroelementy uzupełniać. Mięso nie jest jedynym źródłem białka więc nie

Re: Chlebek Grazi

niezbędna dla prawidłowego wyglądu skóry, włosów, paznokci. Najlepiej smakują w sałatkach, kanapkach, pastach. Kaloryczność 11 kcal. kiełki rzodkiewki – mają ostry smak. Podobnie jak kiełki rzeżuchy są bogate w witaminę C, PP, magnez wapń, siarkę. Zawierają także cynk. Dobrze komponują się z potrawami

soczewica

% dziennego zapotrzebowania na ten składnik (RDA) . Soczewica zawiera więcej kwasu foliowego niż jakikolwiek inny nieprzetworzony produkt żywnościowy. Soczewica jest również ważnym źródłem żelaza zwłaszcza dla kobiet, u których zapotrzebowanie na żelazo jest większe. Jedzenie soczewicy łącznie z pokarmami

Re: smużki,alergia czy nie?pomocy

, czyli pszenicę, orkisz, żyto, owies, jęczmień. Albo wykluczasz wszystkie nasze zboża, a jesz ryż i/albo kukurydzę i grykę, która w ogóle trawą nie jest. > Colon C, witaminy a dziecko vita d Colon C zawiera babkę, a to jeden z cięższych alergenów - do wyrzucenia. Vita D zawiera olej MCT, który u

Re: normalne jedzenie

Na niedokrwistopśc polecam świeżą natkę pietruszki do wszytkiego co możliwe, bo zawiera i żelazo i niezbędna do jego wchłaniania witaminę c. Nie polecam specjalnego gotowania dla małej - tylko sami się przestawcie na lekkostrawne i zbilansowane posiłki. No i częstym błędem rodziców jest unikanie

Re: skaza białkowa, karmienie piersią, niedobór w

w fasoli, bobie, soji, soczewicy, figach, brokułach, botwinie, rzeżusze, szpinaku (aż 600 mg w 100g), ponadto sporo wapnia zawierają migdały, orzechy laskowe, sezam, pistacje, a ze zbóż gryka i otręby oraz kiełki pszenicy. Podałam te produkty roślinne, w których zawartość wapnia przekracza wartośc

Re: Czy stosując preparaty witaminowe i jedząc ow

Karakowa i 50% dzieci w wieku 7-11 lat mieszkających w Warszawie regularnie otrzymuje suplementy diety. Rodzice w trosce o zdrowie swoich pociech podają im ponadto żywność wzbogacona np. płatki czy żelki z witaminami. Stwarza to ryzyko przekroczenia górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL) witamin i

Re: dieta

zawierają sporo tłuszczu, co wpływa na ich kaloryczność). Źródłem białka roślinnego są nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch). Tłuszcz znajduje się w wielu produktach, ale warto dostarczyć organizmowi cennych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tłustych rybach morskich

Soczewica jadalna

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik.) – gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej z rodziny bobowatych. Rodzime obszary jego występowania to Grecja, Azja Zachodnia, Azja Środkowa, Kaukaz, Pakistan. Jest uprawiany w wielu krajach świata. W Polsce jest uprawiany, czasami (rzadko

Witamina D

znaczenie mają dwie formy witaminy D, różniące się budową łańcucha bocznego: ergokalcyferol (witamina D2), naturalnie występujący w organizmach roślinnych/drożdżach cholekalcyferol (witamina D3), naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych Witaminy D w organizmie człowieka tradycyjnie zalicza

Witamina B3

nie zawiera biologicznie przyswajalnej niacyny. Także najnowsze badania porównujące wyniki grupy biorącej przez trzy miesiące dawkę 1500 mg/dzień, do grupy kontrolnej (biorącej placebo) wykazały brak poprawy w poziomach cholesterolu, LDL, HDL oraz trójglicerydów. Z wyżej wymienionych powodów, obecnie

Witamina A

witaminy A, metodami inżynierii genetycznej wyprodukowany został tzw. złoty ryż, zawierający geny z kukurydzy kodujące prowitaminę A. Zatrucie ostreWątroby niektórych zwierząt, szczególnie polarnych, często zawierają witaminę A w ilościach toksycznych dla ludzi. Wątroba niedźwiedzia polarnego zawiera

Witamina B12

również dieta Genmai-Saishoku, która zawiera brązowy ryż, warzywa oraz algi morskie. Jest to dieta wegańska jednak poziom witaminy B12 w osoczu dorosłych i dzieci, którzy ją stosują nie odbiega od wyników grupy kontrolnej. Jak dotąd naukowcom nie udało się wytłumaczyć tego zjawiska

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!