Wszystko o:

jakie witaminy mają brokuły

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Paulina Zduniak

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

Choć nie każdy za nimi przepada, większość z nas wie, że są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety i jak je jeść, by jak najlepiej wykorzystać ich właściwości?

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

O witaminie K nie słyszymy tak często, jak o innych witaminach czy związkach mineralnych. Tymczasem nie dość, że odgrywa istotną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, to również potrafi nas chronić przed rozwojem licznych, niebezpiecznych dla zdrowia schorzeń, nawet nowotworów.

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

pozostaje ona sprężysta i miękka. Kwas oleinowy zaś obniża poziom złego cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu piersi czy prostaty. Dodatkowo awokado zawiera silne antyoksydanty: witaminę E, zwaną witaminą młodości, witaminę A i C oraz regulujący ciśnienie krwi potas - jest go tu

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

foliowy i ok. 15 % na witaminę B6.  Mrożona fasolka szparagowa w 25 % pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 30 % na kwas foliowy. Mrożone brokuły pokryją prawie 90 % dziennego zapotrzebowania na witaminę C i ponad 45% na kwas foliowy, ponad 15 %. zalecanej dawki witaminy A i ok. 10

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

się do pierwszej opcji. Witamina C: źródło młodości i energii Kiwi: ze skórką czy bez? Chociaż owoce kiwi dojrzewają najczęściej w październiku i listopadzie, warto je jeść przez cały rok. Odpowiednio przechowywane zatrzymują skutecznie przez wiele miesięcy wartości odżywcze, nawet substancje często

10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie! [ranking subiektywny]

10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie! [ranking subiektywny]

). Podobnie, jak brokuły, jarmuż zawiera mnóstwo witamin K i C, a także sulforafanu. Ale nie tylko. W pierzastych jarmużowych liściach kryje się również spora dawka wapnia. W 100 g jarmużu jest go nawet więcej niż w podobnej ilości krowiego mleka. Ponieważ jednocześnie zawiera sporo żelaza, sprawdzi się w

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

na zawartość witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy (mają więcej karotenoidów niż dynia, brokuły czy szpinak). Niski indeks glikemiczny sprawia, że warzywo doskonale sprawdzi się w diecie diabetyka, pomaga bowiem ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć insulinooporność. Mimo że jest

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

Witamina A - przyjaciółka oczu i urody

Witamina A to skuteczna broń w walce z kurzą ślepotą. Witamina ta odpowiada za prawidłowość widzenia, zwłaszcza po zmroku, ponieważ wpływa na adaptację wzroku w ciemności. Jej niedobory mogą wywoływać zgrubienie rogówki, czyli zewnętrznej warstwy gałki ocznej. Działa nie tylko na wzrok, ale również

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

jest bardziej korzystne w przypadku marchwi, cukinii oraz brokułów aniżeli gotowanie na parze, a nawet spożywanie na surowo. Nie ulega tylko wątpliwości, że najbardziej niekorzystną metodą przyrządzania warzyw jest ich smażenie. Kuchenka mikrofalowa - mniejsza strata witamin Przyrządzenie potraw w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wspomaganie odporności - czym?

powiem e swojego doświaczenia wersję "light " wzmacniania , zaostrzenie diety , omega 3 okej , dorzucenie owoców z witaminą C (cytrusy,papryka,brokuły surowe), i dalej - dużo ruchu fizycznego minimum 3razy w tygodniu , i to nawet 2 razy dziennie witamina D jakieś suplementy na bazie extraktów

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie brokułów. Te niepozorne warzywa stanowią bogactwo składników odżywczych. Brokuły dostarczają organizmowi witamin A, B, C i K oraz składników mineralnych takich jak cynk, potas i błonnik. Brokuł – przedstawiciel rodziny kapustnych Botanicy zaliczają

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

BROKUŁY Brokuły podobnie jak kalafiory mają masę pantenolu czyli pro witaminy B. Składnik ten wzmacnia włosy od wewnątrz i przyspiesza regenerację komórek skóry głowy. Podobne działanie mają wątróbka, drożdże, orzechy, pestki słonecznika, banany i ciemny ryż. -- http

Re: Ludowe zioła sprzyjające miłości

BROKUŁY Brokuły podobnie jak kalafiory mają masę pantenolu czyli pro witaminy B. Składnik ten wzmacnia włosy od wewnątrz i przyspiesza regenerację komórek skóry głowy. Podobne działanie mają wątróbka, drożdże, orzechy, pestki słonecznika, banany i ciemny ryż. -- http

Re: Brak kupy/szarpanie przy piersi

Warzywa tez w zupie plus ziemnuaki czasem do miesa. Starwm sie te zupy gotowac pozywne bo to moj obiad. Jaj jem tez z 6/tydzien. Z owocow to jem duuuzo swouch jsblek i czasem banany. Warzywa w zupie to trochę mało witamin, surówki jedz. Owoce też powinny być różnorodne, mogą być z mrożonki

Najzdrowsze warzywo świata - rukiew wodna

Rukiew wodna jest skarbnicą najważniejszych składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych, co czyni ją najzdrowszym warzywem na świecie - przekonują badacze z William Paterson University. Przeanalizowali oni 47 warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych dla zdrowia

Re: Pozwolić jeść słodycze czy walczyć ?

normie. Witaminy i inne ważne elementy nie znajdują się wyłącznie w warzywach i owocach. Są też w jajkach, kaszach, mleku, czekoladzie. Moja córcia z warzyw i owoców je wyłącznie keczup, rodzynki, sok jabłkowy i rosół (na włoszczyźnie). I żyje. Olej te brokuły. Szkoda czasu i nerwów. -- Grześ 28

Re: 30 dkg mięsa, 1kg owoców i warzyw - jak?

warzywa i owoce, bo tak coś czuję że tak naprawdę chodzi o jakiś konkretny składnik (witamina X, błonnik, cośtam innego) . Dopiero jak się tego dowiesz będziesz miała jasny ogląd na sytuację. Bo tak naprawdę to teraz se możesz wmuszać dziecku jabłka/ banany/ jarmuż/ziemniaki/brokuły a po fakcie się okaże

Orzechy na włosy i nie tylko one

. Ciemnozielone warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, sałata.To grupa warzyw, która powinna na stałe zagościć w naszym menu. Zawierają duże ilości żelaza oraz witamin A i C, które w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie i wygląd włosów. Wspomniane witaminy są niezbędne do produkcji sebum, zaś niedobór żelaza

Re: Jak się przekonać do green smoothie?

,\ zabierazm się do zrobienia z samych zielonych czyli szpinak, brokuły, ogórek, pietruszka...nie wiem co by tam jeszcze dać ale chyba poczekam aż urosną na słoncu, bo te ze szklarni to z witaminami chyba niewiele wspólnego mają... na zdrowie -- czym się zajmuję w wolnych chwilach... :D mojafilcowabiżu

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

skuteczność leków przeciwkrzepliwych. Zaleca się ograniczenie ilości żywności z dużą zawartością witaminy K (takiej jak: brokuły, szpinak, kapusta włoska, rzepa, kalafior, brukselka) Wysokie dawki witaminy E (400 IU lub więcej) mogą wydłużyć czas krzepnięcia i zwiększyć ryzyko krwawienia. Jeżeli masz zamiar

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!